Aludni zsidósan

Képtalálat a következőre: „good night sleep”

Akik egy kicsit is ismerik a zsidó vallásjogot bizonyára megtapasztalták, hogy a háláchá az élet minden területére kiterjed. Márpedig életünk jelentős részét alvó állapotban töltjük, nem meglepő tehát, hogy a Tóra-irodalomnak jónéhány alvásra vonatkozó iránymutatása van.

Mose ben Maimon rabbi, akit nevének kezdőbetűi alapján Rámbámnak hívunk nem csak a történelem egyik legnagyobb hatású döntéshozója és filozófus volt, de orvos is. Természetesen orvoslásra vonatkozó iránymutatásai manapság finoman szólva is túlhaladottak, de egyes intelmeit, még az egészségmegőrzés és életvitel terén is érdemes megfontolni. Maimonidesz, a Talmud alapján akként rendelkezik, hogy az ember napjának lehetőleg egyharmadát, azaz nyolc órát töltsön alvással, de nem kevesebbet, mint hat órát (Hilchot Deot 4:4). Hasonló véleményen van az Aruch háSulchán című háláchikus mű szerzője Jechiel Michel Epstein rabbi is (1829-1908), aki Jób könyvének egyik versét hozza bizonyítékként, mely úgy szól „Aludnék és akkor nyugalmam volna” (Jób 3:13), amelyik versben az „akkor” szó, héberül „אז”, számértéke 8.

Maimonidesz azt is javasolja, hogy ez a nyolc óra ez az éjszaka második felében legyen, azaz az ember a napfelkelténél kelljen fel és kezdje meg napját, természetesen imádkozással (Babilóniai Talmud, Juma traktátus 22a). Érdekes megjegyezni, hogy a Talmud más helyen megemlíti, hogy Dávid király szokása az volt, hogy az éjszaka első felében aludt és éjfélkor felkelt, imádkozni és tanulni, hárfáját az észak-keleti szél lebegtette meg, ennek hangjára ébredt a király (Babilóniai Talmud, Bráchot traktátus 3a). A kabbalisztikus, azaz misztikus irodalom alapműve, a Zohár is hasonló állásponton van, azaz az ember aludjon az éjszaka elején, éjfélkor azonban ébredjen fel és kezdje meg a napját (Noach 72a, Toldot 136c, Beshalach 46a, Vajákhel 185b).

Lehetőleg ne aludjunk egyedül egy szobában, de egy házban semmiképpen sem. Ha egyedül alszunk egy szobában, de a házban mások is vannak, helyes az ajtót nem bezárva (értsd lakattal) tartani (Kicur Sulchán Áruch 71:2). Az ágyat érdemes észak-dél irányba helyezni, főként azért, hogy intim testrészeink ne kelet felé forduljanak (Sulchán Áruch háRáv, Orech Chájim 3:9-10). A Talmud megjegyzi, hogy az észak-déli irányban történő alvás szerencsés fiú gyermek nemzése céljából is (Babilóniai Talmud, Bráchot traktátus 5a). Igyekezzék az ember arra is ügyelni, hogy sem feje, sem lába ne az ajtó felé nézzen, ez ugyanis rossz jel, mert azt mutatja, mintha az embert a szobájából akarnák kirángatni.

Képtalálat a következőre: „good night sleep”

Az ember szintén igyekezzék nem aludni napközben. Egyes vélemények, kifejezetten indokolt esetben megengedik a napközbeni alvást, azonban annak mértéke ne legyen több, mint „sitin nismei”. Erről a Sulchán Áruchban leírt (Sulchán Áruch, Orech Chájim 4:16) mértékegységről eltérőek a vélemények, van aki szerint 3 perc, van aki szerint 30 perc és olyan is akad aki úgy gondolja, hogy 3 óra). Bárhogy is legyen, az ember igyekezzen napközben nem aludni, hacsak ezáltal nem lesz produktívabb az Istenszolgálatban vagy ügyeinek végzésekor (Misna Berura, Orech Chájim 4:36).  Természetesen Sábát és ünnepnapokon, amikor az ember produktivitásából nem vesz el az alvás, hiszen amúgy sem végzünk produktív munkát, megengedett a hosszabb alvás (Misna Berura, Orech Chájim 4:36).

Az alvás pozíciója lehetőleg oldalt fekvő legyen, a hason és háton fekvés ugyanis nem-tiszta gondolatokat ébreszthet. Magától értetődő módon mindez persze arra vonatkozik, miként fekszik le az ember, nem arra, hogy alvás közben, tudattalanul, milyen „pozíciót vesz fel”. Szintén más elbírálás alá esik amikor az ember a feleség vagy férje mellett fekszik, érthető okokból (Sulchán Áruch, Orech Chájim 63:1).

Szokás, hogy az ember ne aludjon a napközben viselt ruhájában, vannak olyanok, akik a ciceszt (ruha alatt hordott imasál) még alváshoz sem veszik le, sőt olyanok is, akik fedett fővel alszanak (egyfajta hálósapka). (Misna Berura 2:11 és uo. 21:15).

Bár manapság talán nem túl gyakori, de a Talmud felhívja a figyelmet, hogy az ember ne tároljon ételt az ágya alatt, pláne nem fedetlenül, mert az ártó szellemeket hozhat az ételre (Babilóniai Talmud, Pszáchim traktátus 112a és Bava Batra traktátus 58a).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr3814957582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2019.07.17. 19:30:06

Ezek tényleg annyira hasznos tanácsok, hogy érdemes volt rászánni az időt és posztot írni.

Yossarian_M 2019.07.17. 20:19:00

Zsidosan aludni ugy kell, hogy ne ebredj fel tobbet. Szep almokat

2019.07.17. 22:27:06

ez olyan fuck-shui dolog?

enrikokaruszo 2019.07.17. 23:01:01

keresztbe teszem épp a nagyágyat

Szarazinda 2019.07.18. 00:13:06

@consul: a kommentről nem is beszélve

acycloren 2019.07.18. 06:39:31

Ez a zsidó vallásjog pont olyan totalitárius, mint az iszlám vallásjog. Az élet minden területébe beleszól. Totálisan uralja az ember életét, nincs szabad döntési lehetőség, el van döntve, hogy mit hogy kell csinálni. Ami nem is lenne akkora baj, ha ezt tudományos alapon tennék és időnként felülvizsgálnák. De hogy egy bronzkori isten szabályai, az ő kedvében járás legyen a középpontban, az egy rossz vicc.
Napi 8 óra alvás. Jó, ebben nagyjából beletalált a szerző, de hát a rossz óra is napjában kétszer a pontos időt mutatja.
A katolikus, zsidó, iszlámista előírások követése a szememben semmivel se jobb, nemesebb dolog, mint valami elborult szekta, szélhámos guru vagy esztergályosból lett, lakótelepi tömbház alagsorában praktizáló energiagyógyász utasításait szerint élni.

haromegesztizennegy 2019.07.18. 07:22:04

Aberrált szokások kényszeres ismételgetése nem egy vallás...

Sentiero Acesso 2019.07.18. 07:50:08

@MaxwallBircawoman: Most hogy mondod... A kábelfektetésről nem ad tanácsot "Mose ben Maimon rabbi, akit nevének kezdőbetűi alapján Rámbámnak hívunk"? (Hogy ez a kezdőbetűs dolog hogy jön össze azt érti valaki?)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.18. 08:36:34

Zsidósan aludni?Hát,Izrael bizonyos területein M-16-tal az ágy mellett..:)

acycloren 2019.07.18. 08:46:14

@Sentiero Acesso: Az iszlám legalább előírja a kábelfektetés utáni alvázmosást. Annak van értelme, de mondjuk higiéniai és nem vallási előírásként.

nookedli 2019.07.18. 11:19:59

@acycloren: Igen, a zsidó hasonló az iszlámhoz és ami részünkre az egyik legfontosabb, hogy ugyanúgy nem tisztelnek és nem vesznek semmibe minket, mint az iszlamisták. Mi nekik csak eszköz és rabszolga vagyunk. Rajtunk nyerészkednek, kihasználnak minket.

nookedli 2019.07.18. 11:23:26

Ha nem lennének zsidók, kik kihasználják a dolgozó gójokat, nem 8 óra lenne a munkaidő, hanem 4 vagy 6 óra naponta. Ennyi bőven elég lenne mindenre. De ugye nem a humánus dolgokról ismertek a kapitalista zsidók.

Pipas 2019.07.18. 11:31:19

"mert az ártó szellemeket hozhat az ételre "

Ártó szellemek, így igaz! A baktériumok, vírusok csak egy elmélet, nem tény! :D Épp úgy, mint ahogy az evolúció is csak egy elmélet, nincs "bebizonyítva". :D

2019.07.18. 13:57:30

@acycloren: Az iszlám szerint a segged is kitörölheted, lényeg, hogy bal kézzel, páratlanszor tedd. Egyenrangú az alvázmosással.

Andy73 2019.07.18. 14:00:35

Vallásos témában általában nem szoktak kommentelési lehetőséget adni, mert hamar megjelennek a gúnyolódó ateisták és/vagy rasszisták. Ez most is beigazolódott.

Egyébként a felsorolt tanácsok általában több száz évesek, és azóta nyilván sokat fejlődött a világ és a tudomány. Azt azonban a modern tudomány is megerősíti, hogy a jó és pihentető alvás valóban alapvető fontosságú az egészséges és sikeres élethez, erről az indexen is sok cikk jelent már meg.

Andy73 2019.07.18. 14:05:07

Egyébként azt sem árt tudni, hogy a teológia is fejlődik, minden vallásnál. Pl. a keresztény Biblia is ugyan közel két évezrede adott, de annak egyre újabb fordításai vannak, és a kommentárok, bibliamagyarázatok is változnak a korral.

acycloren 2019.07.18. 14:11:26

@Andy73: Egy ideológia vagy vallás mióta nem kritizálható? Miért emlegetsz rasszizmust? Én például semmit nem mondtam, ami gúlyolódó. A racionális gondolkodás, józan ész nevében vontam kétségbe az ilyen intelmek, életvitelre vonatkozó vallási tanácsok értelmét. Azt is elismertem, hogy van, amikor pont jó a tanács, csak a vallásos indoklása hülyeség. Muszlim alvázmosás, böjt, 8 óra alvás. Ezek élettapasztalaton, kollektív tapasztalaton alapuló jótanácsok, de akkor racionális, logikus, ésszerű indoklást is kellene adni rájuk, néha felülvizsgálni őket, tudományos alapulon és esetleg elismerni, hogy egyes esetekben betalált a vallási előírás és igazuk van, de az indoklás, hogy egy bronzkori isten ezt várja el, nem állja meg a helyét.

@Kispangit: Igen, páratlan számú törlés, de minimum 3 és bal kézzel. De a muszlim hittudósok szerint a mosás tisztább vallásilag is. Én is ezt gondolom, tehát egyetértek az iszlám ezen előírásával.

acycloren 2019.07.18. 14:22:48

@Andy73: Ja, a Marvel univerzumban is jönnek ki újabb pókember sztorik, a Csillagok háborúját is nyújtják, magyarázzák, ragozzák. Ilyen ez a fikció.

2019.07.18. 14:49:16

"Dávid király szokása az volt, hogy az éjszaka első felében aludt és éjfélkor felkelt, imádkozni és tanulni, hárfáját az észak-keleti szél lebegtette meg, ennek hangjára ébredt a király"

Ezt kipróbáltam én is, de mindig ébren voltam a gitár hangjára, amikor megpengettem.

2019.07.18. 14:53:06

@Andy73: "Biblia is ugyan közel két évezrede adott, de annak egyre újabb fordításai vannak, és a kommentárok, bibliamagyarázatok is változnak a korral."

Meg a borral.

élhetetlen 2019.07.18. 17:32:23

@acycloren: “A racionális gondolkodás, józan ész nevében vontam kétségbe az ilyen intelmek, életvitelre vonatkozó vallási tanácsok értelmét.“. Miért, mit mond a józan eszed az alvázmosás ellen? Ja, ezzel kellett volna több ezer évet várni, mint előírással, amit legegyszerűbben a vallási előírásokban lehetett rögzíteni, majd most megtudnák, hogy jó, a tudományos cikkekből? Egyébként hány magyar tanulta meg a cikkekből, hogy ez jó lenne? (“csak a vallásos indoklása hülyeség”, de hatásosabb, mint a valahol olvasok valami, pl paleo.). Böjt. Ha nézed az Indexet, mert nézed, azért írtál itt, a16/8 diéta tiszta Ramadán, csak akár hosszabb, mert akármeddig, nem egy hónapig. Miért gond, hogy előbb találták fel, mint azok, akik a mostani cikkeket publikálják? A bal kézzel seggtörlést is egyszerűbb előírni a vallásban, mint mindenkinek megtanítani, hogy , ha a közös tálból jobb kézzel szeded a kaját, akkor a másikkal töröld a segged. Vagy ezt is tudományos cikkekben kellett volna tudatosítani több ezer évvel ezelőtt is?

acycloren 2019.07.18. 17:43:26

@élhetetlen: Pubika, ne idegeskedj! Nem modern tudományos indokolás kell olyan egyszerű szabályok mögé, mint a fogmosás, alvázmosás, hanem mint írtam, józan ész. Azaz józan paraszti ész.
Vannak közkeletű tények, mint amilyen az is, hogy a nappal után éjszaka következik, a tél után tavasz, a mosdatlan valag büdös, a terhesség kb. 9 hónapig tart az embernél. Ezeket több ezer éve nyilván nem tudták mai tudományos eszközökkel kutatni és indokolni, de az élettapasztalat megtanította ezeket az emberiséggel. Sokkal jobb lett volna, ha nem vallási szabályként rögzítenek bizonyos dolgokat, mert az felülbírálhatatlanná, egyenesen kritizálhatatlanná teszi a kérdést. És sok hülyeséget is kőbe véstek így, aztán ezek is kiirthatatlan parancsok lettek.
Jó, ismerjük el, hogy régen ilyen szabályokat vallási köntösbe öltöztettek. De ma, a 21. században azért azokat a szabályokat, amiket meghaladtunk, lehessen már kigyomlálni. És ez nem rasszizmus vagy antiszemitizmus. Legalább lehessen kimondani, hogy ezek a szabályok légbőlkapottak. A józan ésszel helyes szabályokat pedig indokoljuk meg racionálisan.

Weißkopf 2019.07.18. 17:47:38

@Sentiero Acesso: "Hogy ez a kezdőbetűs dolog hogy jön össze azt érti valaki?" Gondolom így: RAbbi Mose Ben Maimon (csak a nagybetűket figyeld; a ben e-jét talán a-nak olvasták).

Sentiero Acesso 2019.07.18. 18:07:38

@Weißkopf: Soha nem jöttem volna rá, köszi.

TechNick 2019.07.18. 18:28:23

A vallásosság a mentális betegség tünete, önálló gondolkodásra képtelen zombik támasza. A mai modern világban ennek helye nincs, célja a lopás és butítás, tömegek befolyásolása. Követői leragadtak a barlangrajzokra hajított dárdák világában.

élhetetlen 2019.07.18. 19:26:30

@acycloren: Pubika, nem idegeskedek, de te pl. gondolkodhatnál. Nem tűnt még fel, hogy ahol az alvázmosást előírja a vallás, ott alkalmazzák, míg Magyarotszágon általában nem? Kevés a józan paraszti ész, vagy mi van? Melyik eset a jobb?
“Legalább lehessen kimondani, hogy ezek a szabályok légbőlkapottak”. A legtöbb nem az. Még számos országban esznek kézzel a közös tálból, tehát van létjogosultsága a kézhasználatnak. Ne a vallás része legyen? Törvényeket hozzanak, és dobolják ki? Nem mindegy? Magyarországi példák. Az egyik az unokaöcsém aktuális barátnője volt. Többen csak csapvizet kértünk egy vendéglőben, kihoztak egy kancsóval. A kiscsaj meggondolta magát, mégis üdítőt kér, és nem a mellette levő virágágyásra öntötte a maradék vizet, nem kért másik poharat, visszaöntötte a kancsóba a vizet, amibe beleivott. Nem bántam volna, ha a vallása tiltja. A másik, szuper menedzser, csapatépítés, ott hagyták a kaját az asztalon, hátha eszünk még. Bármelyik arab család, ha kézzel is, elkészíti a falatját, bedobja a szájába, de nem nyúl be a szájába. Ez a srác, kanál, egy falat, a kanál a szájában, aztán jöhet a következő falat, azzal a kanállal, ami már a szájában volt. És nagyon nem értette, mikor rászóltam, hogy amit meg akarsz enni, azt szedd ki a tányérodra. Nem értette, hogy mi a gond azzal, hogy a közösbe eszik bele azzal az eszközzel, ami már a szájában volt. Lehet, hogy te sem érted. Ezt hogyan oldanád meg józan paraszti ésszel? Az talán még segítene, hogy pár tesi óra helyett legyen illemtan, de ez szóba sem jön, legyen erős, akármilyen bunkó, de ne egy régi felfogás határozza meg a viselkedését. Ugye, pubika?

Alick 2019.07.18. 20:06:27

@élhetetlen: Talán az a megfelelő mérce, hogy a törvény van az emberért és nem az ember a törvényért (Jézus ezt a szombatra mondta).

élhetetlen 2019.07.18. 20:26:16

@Alick: “Talán az a megfelelő mérce, hogy a törvény van az emberért és nem az ember a törvényért” Szép szöveg, de át kéne gondolni, mit jelent ez ma. A végtörlesztés is az emberekért volt, csak azon kisebbségért, aki rá sem szorult, mert volt annyi kp-je, mint adóssága. OK! Tiszted a törvényt, amit egyeztetés nélkül átnyomnak egy nap alatt, mert érted van. Vagy nem.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása