Van-e Dávid királynak ma élő leszármazottja?

01-david-people-bible_ngsversion_1545409801436_adapt_1900_1.jpg

A rövid válasz erre a kérdésre, hogy bizonyosan van. A Bibliában ugyanis úgy áll, hogy Isten ígéretet tett a dinasztia folytatására Dávidnak: „Így a te házad és királyságod örökre megmarad, és trónod örökre szilárd lesz.”1

Isten Jesájá, Jeremiás és Jechezkel prófétákon keresztül arra is ígéretet tesz, hogy a majdani Megváltó Dávid leszármazottja lesz „Vesszőszál hajt ki Jisáj törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről”2, „Azokban a napokban és abban az időben igazi sarjadékot sarjasztok Dávidnak, aki jog és igazság szerint jár el az országban”3, „Abban az országban laknak majd, amelyet szolgámnak, Jákóbnak adtam, amelyben őseitek is laktak. Ott laknak ők, fiaik és unokáik örökre, és szolgám, Dávid lesz a fejedelmük örökre.”4

Mielőtt Dávid leszármazottjainak királysága az első jeruzsálemi Szentély lerombolásával véget ért és majd a teljes zsidó népet Babilóniába hurcolták, az egyik utolsó dávidi király, Jehojachin és családja illetve sok ezer Tóratudóst Babilóniába hurcolt Nebuchadnezér, babilóniai hadvezér. Ezt követően 11 évvel került sor a Szentély lerombolására. Jehojachin nagybátyja, Júdea utolsó királyát Cidkijáhut szintén száműzték, azonban ezt megelőzően megvakították és gyermekei majd mindegyikét kivégezték.5

Azonban Jehojachin és néhány leszármazottja túlélte a fogságot.6 Egyik leghíresebb leszármazottja és így a dávidi dinasztia örököse, Zerubável, Jehojachin unokája lesz majd a zsidó nép egyik vezetője, aki visszaviszi a népet a Szentföldre és segít felépíteni a második jeruzsálemi Szentélyt.

A babilóniai zsidóság vezetése, a 70 évig tartó fogság és az azt követő bő másfél évezredben, mikor is a nép jelentős része Babilóniában maradt, két súlyponton nyugodott. Az egyik a rabbinikus vezetés, melyet a jesivák, a rabbinikus akadémiai központok vezetői láttak el, a másik pedig az uralkodó által kijelölt zsidó vezető, a rés gáluta, azaz a „számüzetés vezetője” volt.

A zsidó tradíció szerint a rés gáluták Jehojachin király leszármazottai voltak. A Talmud a Tóra azon versét, miszerint „Nem távozik Jehudából a jogar, sem a kormánypálca térdei közül, míg eljő Siló, akinek engednek a népek”7 úgy értelmezi, hogy ez a dávidi dinasztiára és a rés gálutákra vonatkozik (Dávid király Jehuda törzséből volt való.)8

Egy, a zsidó vezetés kronológiáját bemutató mű, a középkori Széder Olám Zutra (szerzője ismeretlen) bemutatja a rés gáluták 39 nemzedékét, akik a babilóniai zsidóságot vezették.

A rés gálutá, mint funkció tehát évszázadokig létezett, a Talmud ezernyi helyen említi, sokszor pozitív, olykor negatív kritikával illetve a pozíció betöltőinek személyét és cselekedeteit.

Az utolsó rés gálutá egy bizonyos Chezkiáh volt, akit 1040-ben öltek meg a babilóniai hatóságok, a legenda szerint gyermekei (fiai) Ibériába, a mai Spanyolország területére, az akkor virágzó zsidó központba menekültek. Ebből az időszakból még maradnak írásos források a rés gáluták leszármazottairól a franciaországi Provance és a spanyol Katalónia térségéből.

Ekkor szűnik meg a dávidi dinasztia leszármazottjainak írásos bizonyítéka, ugyanakkor a rabbinikus hagyomány számos emblematikus figurát tulajdonít Dávid király leszármazottjának. Így például a Biblia és a Talmud legfőbb kommentátorát, Rásit (Slomo ben Jichák rabbi 1040-1105) vagy a híres prágai rabbit, Jehuda Lőw-öt (Máhárál 1512-1609) vagy a hetedik lubavicsi Rebbét, Menachem Mendel Schneersont (1902-1994).

Bárhogy is legyen, a Messiás Dávid leszármazottje lesz, aki majd visszavezeti a zsidó népet a Szentfölre, felépíti a harmadik jeruzsálemi Szentélyt, feltámasztja a halottakat és elhozza az isteni királyság időszakát.8

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. 2Sámuel 7:19
  2. Jesájá 11:1
  3. Jeremiás 33:15
  4. Jechezkel 37:25
  5. 2Királyok 25:7
  6. 1Krónikák 3:17-24
  7. 1Mózes 49:10
  8. Szánhedrin 5a
  9. Maimonidesz, Misné Torá, Királyok tövényei 12:3

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr2415735478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luis5 2020.06.02. 21:05:32

Van egy jó hírem izraelita barataim:Isten már elkuldte a Messiast 2000 éve. Úgy hívják Jézus Krisztus.
És megmondta h "az én királyságot nem e vilagbol való '. Szóval szerintem ne várjatok tovább.

csitt és csatt 2020.06.02. 21:45:46

@luis5: aprócska gond: Jézus sosem mondta, hogy ő lenne a Messiás. Hogy a követők és a többiek mit láttak bele, ez már kiki magánügye.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2020.06.02. 23:01:10

@luis5: Ráadásként bár József esetleg származhatott Dávid családjából, de biológiailag nem volt apja Jézusnak. :D

annamanna 2020.06.03. 03:44:18

Idáig kellett várnom, hogy ezt a szánalmas ostobaságot a saját szememmel is lássam leírva.

Csak várjatok, fattyak.

Előbb bizonyítsátok be, hogy ti zsidók vagytok, mert nem vagytok azok.

Jel 2,9 Tudom a te dolgaidat és nyomorúságodat és szegénységedet (de gazdag vagy), és azoknak káromkodását, a kik azt mondják, hogy ők zsidók, és nem azok, hanem a Sátán zsinagógája.
Jel 3,9 Ímé én adok a Sátán zsinagógájából, azok közül, a kik zsidóknak mondják magukat és nem azok, hanem hazudnak; ímé azt mívelem, hogy azok eljőjjenek és leboruljanak a te lábaid előtt, és megtudják, hogy én szerettelek téged.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 07:01:14

@luis5: "a Messiás Dávid leszármazottje lesz, aki majd visszavezeti a zsidó népet a Szentfölre, felépíti a harmadik jeruzsálemi Szentélyt, feltámasztja a halottakat és elhozza az isteni királyság időszakát"

Van egy rossz hírem: kudarcot vallott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.03. 08:49:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nem vicc. Egy zsidó kolléga az, aki azt mondja, 2300 évre visszamenőleg vannak papírjai. Nem mutatta őket, de nem viccelt.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.06.03. 08:55:53

Az Újszövetség Jézus családfájával kezdődik és ott szerepel Dávid is. ;)
Amúgy egy messiási novella:
fradyendre.blogspot.com/2019/06/vallashaboru.html
:)

Serény Vélemény 2020.06.03. 09:40:37

"aki majd visszavezeti a zsidó népet a Szentfölre," -- ez eddig pipa, még egy kicsit zavarognak a rendőrök ellen az USA-ban, és akkor onnan is megindul az alijázás, a visszatérés az ősök földjére,
" felépíti a harmadik jeruzsálemi Szentélyt," -- ez még nagyjából lehetetlen, de márciusig ki gondolta volna, hogy egész országok és lakóik maradnak otthon hónapokra egy még csak élőlénynek sem nevezhető, "fehérjébe csomagolt örökítóanyag" miatt? Egyik napról a másikra bekövetkezhet olyan változás akár a közel-kelet, vagy a világon, hogy az oltár, és aztán a Templom felépíthetővé válik.
" feltámasztja a halottakat és elhozza az isteni királyság időszakát " -- naja, de mi van akkor, ha ezt a "feltámasztást" / feltámadást saját magával kezdi? (vagy kezdte?:)

Serény Vélemény 2020.06.03. 09:48:04

@annamanna: Amiről írsz az egy ősi, bűzös, úgynevezett "helyettesítési teológia" újracsomagolt, és egyben nagyon ostoba változata.
Ráadásul egy ortodox, alaposan bibliaismerő, -- mármint az ószövetségi Szentírást alaposan ismerő --, azt konzervatívan értelmező zsidó hívőt fejbecsapni egy kifejezetten keresztények számára íródott újszövetségi prófécia ráadásul velejéig hibás értelmezése alapján egy újszövetségi igével: nem csak nem elegáns...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 10:09:38

@MAXVAL bircaman közíró: felèpítette a szentélyt? Feltámasztotta a halottakat? Elhozta az isteni királyságot? Nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 10:12:05

@Serény Vélemény: tehát Jézusnak köszönhető, hogy zavarognak a feketék, így vezeti vissza a nem fekete zsidókat. Avagy a rendőrök a zsidók? Ja, Trump!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 10:13:03

@MAXVAL bircaman közíró: ha volna ilyen papírja, pénzért mutogatná.

Serény Vélemény 2020.06.03. 10:43:16

@Igazamvanvagyigazamvan?: Na, eezt nem mondtam!

Van sok-sok olyan ígéret, amit Isten a prófétákon keresztül Izraelnek tett, ami egyértelműen azt jelenti, hogy "minden zsidót" visszavisz az "ígéret földjére" pl:

Nehémiás könyve:1:9 Ha pedig megtérendetek hozzám és megtartjátok parancsolataimat és cselekeszitek azokat: még ha az égnek utolsó szélén volnának is szétszórt gyermekeitek, onnan is összegyűjtöm őket és beviszem arra a helyre, melyet választottam, hogy lakozzék ott az én nevem!
Jeremiás könyve:23:3 Juhaimnak maradékát pedig összegyűjtöm minden földről, amelyekre elűztem őket, és visszahozom őket az ő legelőikre, és szaporodnak és megsokasodnak.
Jeremiás könyve:31:8 Ímé, én elhozom őket észak földéből, és összegyűjtöm őket a földnek széleiről, közöttök lesz vak, sánta, viselős és gyermek-szűlő is lesz velök, mint nagy sereg jőnek ide vissza.
Jeremiás könyve:32:37 Ímé én összegyűjtöm őket mindama földekről, amelyekre kiűztem őket haragomban, felgerjedésemben és nagy bosszankodásomban, és visszahozom őket e helyre, és lakni hagyom őket bátorságban.
Hóseás könyve:8:10 De ha bérelnek is a pogányok közt, most összegyűjtöm őket, és kezdenek majd lefogyni a fejedelmek királyának terhétől.
Mikeás könyve:2:12 Mindenestől egybegyűjtelek téged, Jákób! Összetakarítom Izráel maradékát. Összegyűjtöm őket, mint a bocrai juhokat, mint a nyájat az ő karámja közé; hemzsegnek majd az ember-sokaság miatt.
Mikeás könyve:4:6 Azon a napon, azt mondja az Úr, összegyűjtöm a sántát, és összeszedem az elszéledetteket, és akiket megsanyargattam.
Zakariás könyve:10:10 Mert visszatérítem őket, Égyiptom földéről, Assiriából is összegyűjtöm őket, és behozom őket Gileád és Libánon földjére, és elég sem lesz nékik.

Pillanatnyilag -- főleg a liberális zsidók -- nagyon jól érzik magukat az USA-ban, és roppantul nem úgy néz ki, hogy tömegesen akarnak Izraelbe költözni. Ajrópa mondjuk más tészta, sok helyen már nagyon nem érzik jól magukat a zsidók -- már megint, sajna -- és menekülnek, de ha egyszer a próféta azt mondta, hogy "mindenestől", meg hogy "mindama földekről" ééés nem mondta, hogy "kivéve az USA és más jólléti államok", akkor biztosra veheted, hogy minden földről beleértve az USA-t is, összegyűjti Izraelbe a zsidókat...

Hogy ennek mi a _közvetlen_ kiváltó oka, az meg majd kiderül!
(Például a szovjetunió felbomlása nélkül a zsidók nem tudtak volna tömegesen alijázni a volt szovjet tagállamok területéről. Ezért sok cionista keresztény már előre tudta, hogy a szu meg fog dőlni. De azt, hogy _hogyan_ azt nagyjából senki nem sejtette...)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.03. 10:55:20

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ez amolyan zsidó sztereotípia, hogy a zsidók mindent csak pénzért csinálnak. Van benne igazság, de azért eltúlozni se érdemes.

]{udarauszkasz 2020.06.03. 13:57:44

Az a helyzet, hogy evezredek alatt egy bizonyos kiralynak, vagy epp Jezusnak a csaladfaja annyira szerteagazhatott, hogy akar meg en is lehetek leszarmazottja:D (allitolag hasonlitok ra, csak a szakallam kicsit oszebb mar.) A helyzet az, hogy a genek csak egy resze az embernek. A masik az, amit az elet a vallara rakott, a harmadik meg az, amit elozo eletebol hozott magaval.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 14:39:22

@MAXVAL bircaman közíró: te teljesen hülye vagy? Én egy kijelentésre válaszoltam, miszerint Jézus már megtette.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 14:50:27

@Serény Vélemény: nem mondtad, én meg nem látom az összefüggést, miért is mennének a zsidók Izraelbe?

Kivancsi 2020.06.03. 18:03:14

faja! barcsak mar itt lenne a vagott pocsu kiraly azt osszegyujtene az osszes elkodorgo baranykat a vilag minden tajarol.... azt vinne vissza oket a kibucba a sivatagba a barlangba azt épitsenek amit csak akarnak.... de ott az osi birtokon.... ez lenne jo mindenkinek :) :)

Andy73 2020.06.04. 14:49:13

@Igazamvanvagyigazamvan?: De. Ha elolvasod az Újszövetséget, megtudod, hogyan. De ha nem akarod elolvasni, akkor a válasz egyetlen szóban benne van, amit már biztosan hallottál te is: harmadnapra.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.04. 21:30:31

@Andy73: feltámadott. És? Nem ment fel a mennybe. Felépítette a szentélyt? Nem. Feltámasztotta a holtakat? Nem. Elhozta Isten országát? EZ AZ????
Ha és amennyiben azzal jönnél, hogy ez még nem valósult meg, de folyamatban van, akkor ki kell ábrándítsalak: az nem Jézus lesz, hanem Isten!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.04. 21:32:22

@MAXVAL bircaman közíró: Adott mindehhez határidőt, mely lejárt időközben?"
Nem, ő járt le.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.04. 21:34:16

@luis5: megmondta h "az én királyságot nem e vilagbol való '"

Tehát azt mondta, az isteni királyság nem világi? Fasza, akkor vissza se jön...

Andy73 2020.06.05. 01:38:14

@Igazamvanvagyigazamvan?: Mégiscsak olvasd el az Újszövetséget, ott megtalálod a válaszokat a kerdeseidre.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 10:00:28

@Andy73: olvastam. Mese. Nincs benne semmi hiteles, minden visszaemlékezés. Jézustól semmi nem maradt fönn, egy feljegyzés se, a római történetírás sem emlékezik meg róla, mint jelentős szereplőről. Bar Koh Ba sokkal nagyobb hatással volt a rómaiakra. A feltámadás, mennybemenetel pedig valahogy egyiptomi sztori koppintásának tűnik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 10:03:37

@Andy73: ja, megtalálom a válaszokat? Te nem ismered? Mellesleg én azt olvastam, hogy ő egy az Atyával. Meg a Szentlélekkel. Tehát már nincs, része az Istennek.

Andy73 2020.06.05. 13:31:10

@Igazamvanvagyigazamvan?: Természetesen azt hiszel (vagy nem hiszel), amit akarsz, ma vallásszabadság van. Én csak az írtam, hogy a Bibliában benne vannak a válaszok a kérdéseidre, de nyilván nem kötelező elhinned. Ez hit kérdése, ezért hívják hitnek. Az azért érdekelne, hogy az egész Bibliát mesének tartod-e, a Tórát is, vagy csak az Újszövetséget?

Andy73 2020.06.05. 13:34:32

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ismerem, de itt nincs időm, hogy itt részletesen tanítsalak, és szerintem te sem tartasz rá igényt. Ha a Biblával kapcsolatban szövegértési nehézségeid vannak, akkor először is nézd meg a jegyzeteket (ha vannak), aztán fordulj a szakirodalomhoz vagy szakemberhez, ha tényleg érdekel a téma.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 13:59:34

@Andy73: tehát azt akarod mondani, hogy felsőbbrendűen kinyilatkoztatsz, majd lenézően -amúgy keresztyéni módon- utalgatsz tudatlanságomra, miközben egyetlen mondatot, utalást nem vagy képes idézni az Újtestamentumból?
Ez bizony érvelési hiba.
Nekem alapos ismereteim vannak a Bibliáról, jártam a Trinity Universitibe, a gyerekem a J.H.N. Catholic Scoolban tanul. Tehát igen, olvasgatom az Újtestamentumot, például vasárnaponként a Saint Hilda's church-ben.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 14:08:35

@Andy73: egyiket sem tartom csak mesének, vannak benne kis színesrk, történelmi események, erkölcsi iránymutatások, vallási törvények.
A Tórát nem ismerem, a Bibliát igen. Hogy egy kőrézkortól a vaskorig terjedő időszakban íródott mű miért lenne kritizálhatatlan alapigazság, az egyértelmű. Hogy egy messiás/szabadságharcos élete hogyan vált vallássá, az misztikus.
Ami számomra a dologban követendő, az az erkölcsi tanítás. Kár, hogy sokan visszaélnek vele. Mondjuk már magának az alapoknak a lerakása is erőszakkal történt...amit kimondottan undorítónak tartok, az a mások kirekesztése, miközben keresztyéni szeretetet hazudtak/hazudnak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 14:12:17

@Andy73: egyébként az Újtestamentumban nincs szó arról, hogy Jézus felépíti a Szentélyt. Arról sem, hogy feltámasztotta a holtakat. Sőt, az sem egyértelmű, hogy meghalt.

Andy73 2020.06.05. 14:32:56

@Igazamvanvagyigazamvan?: Bár tényleg más dolgom lenne, mint veled csevegni, de kíváncsivá tettél. Eddig azt mondtad, hogy mesének tartod az Újszövetséget, most meg azt, hogy vasárnaponként keresztény/keresztyén/ templomba jársz? Ez eléggé meglepő, bár hallottam már olyanról, aki csak a társaság vagy a hangulat miatt jár templomba.
OK, kezdjük talán ezzel: "Mese. Nincs benne semmi hiteles, minden visszaemlékezés."
A mese kitalált történet, a visszaemlékezés pedig éppen attól szokott hiteles lenni, ha az események szemtanúja emlékszik vissza, mint például az apostolok, Szent Máté és János evangélista.
Persze neked nem kötelező hinned nekik, és én sem akarlak megtéríteni, lásd fent.

Andy73 2020.06.05. 14:42:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: "feltámasztotta a holtakat" több esetet is leírnak az evangéliumok, a legismertebb Lázáré.
"Sőt, az sem egyértelmű, hogy meghalt.": ez szerintem mind a négy evangéliumban teljesen egyértelműen van leírva. Persze neked nem kötelező elhinned, lásd fenn.
"Jézus felépíti a Szentélyt" erre írtam, hogy harmadnapra, de persze nem kőből és téglából - a Bibliában ezt is elmagyarázzák, de keress rá te, ha komolyan kíváncsi vagy, és nem csak trollkodni akarsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 18:21:17

@Andy73: akkor: a holtakat támasztja fel, mindet, a Feltámadáskor.
A Szentélyt nem építette fel, sőt, vallást sem alapított, egyházat sem. Pál, Péter igen.
Nem tudunk a haláláról. Levették a keresztről, eltemették egy barlangba.
Majd kisétált. Meghalt? Nem bizonyos. Ha belegondolsz, túl korán levették a keresztről, nem volt ez szokás, hetekig hagyták fönn a hullákat a rómaiak. De meghalni is napokba tellett, tehát megint egy szokatlan dolog volt, hogy hagyták levenni és eltemetni. Nem volt még halott...

Andy73 2020.06.05. 20:27:16

@Igazamvanvagyigazamvan?: "akkor: a holtakat támasztja fel, mindet, a Feltámadáskor." Mi itt a vita tárgya? Igen, mindenkit fel fog támasztani az utolsó napon, csak néhány embert már az első eljövetelekor is feltámasztott, részben azért, hogy bizonyítsa isteni hatalmát.
"A Szentélyt nem építette fel" mondtam, hogy nem kőböl és téglából, hanem lelki értelemben, de tkp. fizikai értelemben is, a saját testének a halálával és a feltámadásával. Nem vagyok teológus, hogy ezt ennél részletesebben és szabatosabban elmagyarázzam, ezért mondtam, hogy olvass utána. De mégis, nagyon röviden és egyszerűen: a Szentélyben lakik Isten, amit a függöny választott el a jeruzsálemi Szentélyben. Ez Jézus halálakor kettészakadt, mert az isteni kiáradt az egész világra, majd harmadnapon, amikor feltámadt a halálból, tkp. ezt a Szentélyt is újjáépítette.
"Meghalt? Nem bizonyos." De, igen, erről megbizonyosodtak a római katonák, mielőtt levették a keresztről. Mondtam, hogy olvasd el a Bibliában: Jn 19: 28-37. Itt egy link: abibliamindenkie.hu/uj/JHN/19/

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 21:17:02

@Andy73: akkor némi információ: a Jézus testét nem szúrták át, nem szíven, nem májon szúrták, hanem tüdőn. De a vízzel kevert vér arra utal, hogy a seb nem érte el a tüdőt, csak a mellhártyát. Tehát, a felgyülemlett vizenyő eltávoztával a légzés könnyül.
A többinek eltörték a lábát, aztán fenn hagyták őket a kereszten. Jézust nem.

A Szentélyt nem építette fel, mert nem is deklarált ilyen célt.
A halottakat nem támasztotta fel.
Belemagyarázások, csúsztatások.
Nem deklarálta, hogy egyházat alapítana. Nem deklarálta, hogy ne lenne a zsidó vallás számára elfogadott.

Egy szavát sem jegyezték le. Évtizedek telnek el, míg eszébe jut valakinek, hogy le kéne írni a sztorit...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 21:19:37

@Andy73: az pedig külön érdekes, hogy Isten kiárad, de pont választott népe nem veszi észre...egetverő hazugság.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 21:56:17

@Andy73: az pedig nem elegáns, hogy János evangéliumára hivatkozol, ami a legkésőbbi. Legyen inkább a legkorábbi, Máté evangéliuma a forrás! Ja, hogy abban nincs dárda a bordába?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.05. 22:15:26

@Andy73: de nem tudod beidézni a római őrséget sem a sírnál. Viszont, Mátét követve, akkor vagy igaz keresztény, ha kígyót veszel kezedbe, idegen nyelveken szólsz, ördögöt űzöl!
Ja, és kézrátétellel gyógyítasz! Megy?

Andy73 2020.06.06. 08:26:01

@Igazamvanvagyigazamvan?: 4 evangéliumot kanonizaltak, fogadtak el hitelesnek. A bírósági tárgyalásokon is több tanú vallomásából áll össze a kép. De mondtam, hogy azt hiszel el, amit akarsz. Ez vonatkozik a halottak feltamasztasara is. Jézus nem törölte el a zsidó vallást, a törvényt, hanem betöltötte, valóra váltva a profeciakat. Leginkább Pál zsidókhoz írt levele részletezi, hogyan. Sok zsidó hitt Jézusban akkor, és azóta is. Az első követői mind zsidók voltak, de azóta is sok pap és szerzetes is van, aki a zsidósagbol tért meg. De ez már megint a hit kérdése, személyes döntés. Mondtam, hogy nem akarlak megtéríteni. További kerdeseiddel fordulj szakemberhez. Az ő hivatásuk, hogy felvilágosítást nyújtsanak, én nem érek rá erre.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.06. 13:48:33

@Andy73: Máté evangéliuma kanonizált. Sőt, a legkorábbi. Tehát kígyót a kézbe!

Andy73 2020.06.06. 17:50:37

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem javaslom, hogy ezzel kezd az esetleges megtérésed. Egyebekben lásd fenn.

Andy73 2020.06.06. 18:06:17

@Igazamvanvagyigazamvan?: Mégiscsak kibújik a troll a zsákból?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.06. 21:12:40

@Andy73: Az újabb kutatások szerint Lukács görög volt, és orvos.
A római jog szerint Jézust nem végezték volna ki, csak akkor, ha a császár vagy róma ellen lázad. Istenkáromlásért a zsidók végezték volna ki, csak most szarul mutatna egy kő a nyakadban, vagy egy levágott fej a templomtornyon. Tán megvan János esete...
Pilátus véreskezű helytartó volt, kizárt, hogy puszta jószívűségből hagyta volna levenni egy lázadó tetemét a keresztfáról.
Az evangélium szerint nem rómaiak őrizték a sírt. Zsidó viszont nem lehetett, hisz ünnep volt...
Miért kellett Jézusnak titokban feltámadni? Mennyire hatásos lett volna, ha a keresztfáról száll a mennybe...
Az pedig sosem volt vita tárgya-nem tudom, miért hoztad ide-, hogy Jézus zsidó volt. Olyannyira az volt, hogy a keresztény egyházat sem alapította meg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.06. 21:27:19

@Andy73: A Templom kárpitjáról pedig annyit, hogy a Biblián kívül sehol sem említik.
Az is elgondolkodtató, hogy János kr.u. 6-ban született, 100-ban halt meg. Az evangéliuma pedig 100 körül keletkezett. Tehát igen vén ember volt már, nyilván sok információ érte élete folyamán, tehát valószínűtlen, hogy pontosan emlékezzen 60 évvel korábbi eseményekre.
Lukács szerint például Jézus sétált a tanítványaival, beszélt hozzájuk, de nem ismerték meg.
Ezzel szemben János még azt is tudja, milyen párbeszéd zajlott Jézus és Pilátus között, mit mondott Jézus a kereszten, noha ott sem volt!!

Andy73 2020.06.06. 23:47:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: Mondtam, hogy nem muszáj elhinned, de már az is egy kis lépés, hogy érdeklődsz a téma iránt. A teológusok is kutatják a részleteket, de a lényeg nem biztos, hogy ez. Inkább ajánlok egy kapcsolódó filmet: Risen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 00:06:51

@Andy73: már vagy ötven éve érdeklődöm a téma iránt. Lenyűgöz Jézus tanítása, de az Újtestamentum számomra hiteltelen. Pál egyházat csinált, és az egyház meggyalázta Jézus tanításait.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 00:20:13

@Andy73: leginkább az olyan érvelés tetszik, mint például: orvosi szemmel a vérrel kevert víz a szívburokban felgyülemlett folyadék...csakhogy az ábrázolásokon Jézus jobb oldala sérült, János is arról ír, hogy átszúrták az oldalát. Hát, ott nincs szívburok...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 00:30:44

@Andy73: hát mi a lényeg? Látod, ezt az érvelést utálom a legjobban. Ha valamire nincs magyarázat, akkor azt nem szó szerint kell érteni, ez ideológiai, és nem ez a lényeg. Különben is, Isten útjai kifürkészhetetlenek...
Akkor mondd ki: nem érdekel, van-e alapja, vagy sem, te hiszel a Káponyáki Monyóban!
Ugyanis onnantól, hogy a Jézusra utaló források egyes részei cáfolhatók, az egész bizonytalan. A templom szövete elszakadt...de más erről mit se tud.
Jézus utolsó szavai a kereszten: nem stimmel a Máté és János elbeszélésében. Igaz, ott se voltak...hiteles? Lehet, meg se feszítették. A vallás reformátora akart lenni, róma elleni provokatőrként végzi.
Így váltotta meg a Világot? Mint elítélt adócsaló? Ugyan!!! Meggyalázták a hitét.

Andy73 2020.06.07. 01:43:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: A film is hasonló kérdéseket feszeget, a magyar címe A feltámadott. Az evangélium meg jó hírt, örömhírt jelent, amit persze nem kötelező elfogadni. A hit és a vallás pedig nem matematika, bár vannak teológusok, akik megpróbálnak mindent precízen levezetni. Már mondtam, hogy nem vagyok az, de esetleg fordulj hozzájuk, ha komolyan érdekel a téma. Utoljára talán Tamás apostolt ajánlom a figyelmedbe, más néven hitetlen Tamást. Neki sem volt könnyű, pedig ő ott volt.

Andy73 2020.06.07. 01:46:01

@Igazamvanvagyigazamvan?: Egyébként nem adócsalás miatt ítélték el: INRI.

Andy73 2020.06.07. 01:54:44

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem csak Pál csinálta az egyházat, hanem Péter és a többi tanítvány is, bár ez is már részletkérdés. A lényeg valóban az, hogy te mit hiszel, személyesen. Ebben én tényleg nem sokat segíthetnek, már így is túl sokat írtam.

Andy73 2020.06.07. 08:56:13

@Igazamvanvagyigazamvan?: A lényeg, a legfontosabb dolog a szeretet. Ez egyben a fő parancs is, mind az Ószövetségben, mind az Újszövetségben.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 09:09:13

@Andy73: na, látod, ezért érdeklődök Jézus iránt, ezért játok templomba, ezért beszélgetek Father Michaellel. Az is igaz, hogy teljesen más a papok és hívek viszonya itt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 09:48:07

@Andy73: tehát a hit az alapja. Akkor ebben nem különbözik a kisgyermek világától. Hogyan volnék képes elhinni egy olyan sztorit, amit a vaskorszakban írtak, ellentmondásos és más források nem igazolják?
Amit nem azok írtak, akiknek tulajdonítják, hanem azok prédikációit vetették papírra mások?
Amely iratok közül kiválasztanak négyet(mert sem több, sem kevesebb nem lehet), igaz, kettő az első másolata?
Amit évszázadokkal később, egy római császár, aki maga nem keresztény, determinál? Erőszakkal?

Andy73 2020.06.07. 11:48:58

@Igazamvanvagyigazamvan?: Örülök, ha jársz templomba. Ezek szerint a kerdeseidet fel tudod tenni személyesen az ottani papnak és a híveknek is. A kritikus gondolkodás egyébként hasznos, nem baj, ha nem hiszel el mindent.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 13:32:07

@Andy73: nem kell feltenni kérdéseket. Mindketten tudjuk a választ, csak egy pap ezt nem mondhatja ki. Father Michael egy roppant intelligens, karizmatikus ember. Öröm vele beszélgetni, kollektívát kovácsol, anélkül, hogy a dogmákat szajkózná.
A liturgiát másodlagosnak gondolja, munka, színjáték, amit naponta kétszer előad. Nade a prédikációi!

Andy73 2020.06.07. 17:56:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: Azért csak tedd fel nyugodtan neki a kerdeseidet, ha kíváncsi vagy rá, hogy mit gondol. Nem hinném, hogy azt amit te, de ez már a te dolgod.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 21:51:36

@Andy73: a prédikációiból kiderül, mit gondol. De ő is kimondja, a Biblia ellentmondásokkal teli. Persze van hivatalos válasz is, nem úgy értendő.
Hogy hogyan? Ki tudja...Jézus nem létezett.

Andy73 2020.06.07. 23:07:28

@Igazamvanvagyigazamvan?: Jó, akkor trollkodj vele tovább, érdekes fazon vagy, kicsit szórakoztató, de inkább szánalmas.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 23:15:27

@Andy73: te szólítottál meg engem, de én trollkodok? Szánalom, a legszebb keresztényi szokás. Nem gondolod, hogy azért, mert hívő vagy, nem lettél több, vagy jobb másoknál? Szánalom.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 23:17:22

@Andy73: A feltétlen vallásos hit pedig az emberi butaság megtestesülése.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.07. 23:24:51

@Andy73: kicsit gondolkozz: ismered Jézus tanításait, el tudod helyezni a gondolatait, szándékát a Világban.
Örült volna, ha külön vallást kreálnak a halálából? Akart volna keresztény vallást, a zsidó vallás ellenében?
Elviselte volna, hogy hitét egy földi uralkodó hatalmi célokra használja?
Elfogadta volna, hogy értelmezési vitáik miatt a követői egymásnak essenek?
Hogy dúsgazdag egyház adóztassa híveit az ő nevében? Hogy bűnbocsánatot lehessen szerezni/venni itt a Földön,?
Ki a troll, aki kérdez, vagy aki Isten helyett feloldoz a bûneid alól?

Andy73 2020.06.07. 23:39:50

@Igazamvanvagyigazamvan?: Kíváncsi voltam hova fut ki ez a Misi atyas mese, de már nem szórakoztató.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.08. 00:33:13

@Andy73: látod, megint fordítva ülsz a lovon. A Father Michaelt én egyszer említettem, te tértél mindig vissza rá.
Újra és újra, a témához nem illően. Tipikus troll megnyilvánulás.
Andi, te szólítottál meg, aztán megsértődsz. Te hozod fel az angol papot, aztán az én szememre veted. Biztos, hogy nincs szükséged segítségre?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.08. 00:35:31

@Andy73: Ja, még annyit: a bírósági tárgyalás tanúi megbízhatatlanok. Ezt jól ismeri a bűnügyi pszichológia.
Az emlékezet roppant bizonytalan .
Ha két ember ugyanazt vallja, akkor felmerül, hogy összebeszéltek.

Andy73 2020.06.08. 08:40:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: Folytassuk telefonon: 36 80 120 111

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.08. 08:59:04

@Andy73: arról volt szó, hogy nincs neked erre időd.

Andy73 2020.06.08. 10:15:28

@Igazamvanvagyigazamvan?: Valóban elfoglalt vagyok, de mégis szánok rád egy kis időt. Hívj bátran!

Andy73 2020.06.08. 11:26:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: én unom a gépelést, te pedig azonnal választ kaphatnál a kérdéseidre.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.08. 11:32:24

@Andy73: választ kapnék, kérdés, hogy helyes választ-e.
Gyanítom, hogy olyan kérdésekre, amiken Bibliakutatók is vitáznak, te sem tudod az egyedüli helyes választ.
Arra viszont én nem vagyok kíváncsi, hogy azért, mert így van az írásokban.

Andy73 2020.06.08. 12:20:20

@Igazamvanvagyigazamvan?: én unom a gépelést, te pedig azonnal választ kaphatnál a kérdéseidre. Szóban, nem írásban.

Andy73 2020.06.09. 09:00:10

@Igazamvanvagyigazamvan?: Pedig tényleg szívesen segítek és válaszolok szóban is.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása