Egy zsidó örömünnep nagy "comeback"-je

f090806mt07-1024x640.jpg

A zsidó bölcselet azt tanítja, hogy „minden a szerencsén múlik, még a Tóra tekercs [sorsa] is a frigyszekrényben” (Ávot deRábbi Nátán, Nászó 134:1). Márpedig ha mindennek a világon szüksége van szerencsére, azaz sosem lehet tudni, még a legjobb szándék mellett sem, hogy miként fognak elsülni a dolgok, úgy ez bizonyára igaz az ünnepnapokra is.

Több, mint 3332 évvel az egyiptomi kivonulás után, több,  mint 1300 évvel a Babilóniai Talmud lezárása (szerkesztése) után egyértelműen látszik, hogy Áv hónap 15-e a zsidó ünnepek legnagyobb „comeback”-jét produkálta. 

A Talmud (Táánit 26b) részletesen leírja, hogy a Misna idejében mi mindennel ünnepelték ezt az egyébként történelmileg is fontos napot. Ez volt a párválasztás ünnepe és a következőképpen zajlott: “Rábbán Simon ben Gámliel mondta: Nem volt Izraelnek nagyobb ünnepnapja Áv hó tizenötödikénél és Jom Kipurnál. Jeruzsálem lányai mind kölcsönkért fehér ruhát öltöttek. […] A leányok mind kimentek táncolni a szőlősbe, [és az agglegény fiatalemberek odagyűltek]. Mit mondtak a leányok? ’Ifjú! Vesd reánk szemed. [A szép leányok ezt mondták:] Nézd, mit válassz magadnak! [A jó családból származó leányok ezt mondták:] Ne a szépséget nézd, hanem a nemes származást! [A nem oly szép külsejű leányok ezt mondták:] „A csinos külső megtévesztő, és a szépség hiábavaló; de az istenfélő asszony, ő csak az igazán dicséretre méltó! (Példabeszédek 31:30)”

Mint mondtam, ok bőven akadt arra, hogy ez a nap kiemelkedő ünnepnappá váljon a zsidó kalendáriumban. Lássuk csak sorjában:

Mint ismeretes, a zsidó nép, Mózes vezetésével negyven évig vándorolt a sivatagban, hiszen annak a nemzedéknek, mely csodálatos módon elhagyta Egyiptomot, ki kellett halnia. A kihalás azonban nem véletlenszerűen történt. A megfelelő kort megéltek minden évben Áv hónap 9-én este megásták saját sírjukat és belefeküdtek. Másnapra vagy tizenötezren közülük nem ébredtek fel. A negyven év leteltével úgy derült ki, hogy véget ért az átok, hogy nem halt meg senki. Mégis vagy egy hetet vártak ebben a sorsdöntő évben és még egy pár este befeküdtek sírjaikba egészen Áv hónap tizenötödikéig, mely telihold lévén jelezte, hogy immár bizonyosan vége az évtizedekig tartó átoknak.

Áv hónap 15-e volt az a nap is, amikor a nép vezetői megengedték, hogy a törzsek (12 volt belőlük) egymás közt is házasodjanak, megkönnyítve ezzel a párválasztást és megoldva számos vallásjogi problémát az öröklés területén.

Szintén ezen a napon szűnt meg Benjámin törzsének kiközösítése, melynek okáról és az azt követő véres polgárháborúról a Bírák könyvének 19-21. fejezetében olvasunk. (ezekről és más Áv 15-hez kapcsolódó eseményekről lásd Misna Táánit 4:8 és Talmud 30b-31a Rási magyarázataival).

Ezek az örvendetes események mindenképpen méltóvá tették Áv hónap idusát az ünneplésre, ugyanakkor a rabbinikus hagyomány világában ez a nap az évszázadok során már kevésbé emelkedett ki a zsidó naptár napjai közül. Talán a diaszpóra általában borús és nem ritkán véres valósága, talán a környező kultúrák behatása állhat emögött, egy azonban biztos, Áv 15-e szinte a feledés homályába merült.

Egészen Izrael állam megalakulásáig. Történt ugyanis, hogy a nem valláson alapuló zsidó állam keresve saját hagyományait és a vallási kereteken kívül nyugvó kultúráját, mégis csak a zsidó hagyományhoz kellett nyúljon, ha valami igazán izraelit szeretne létrehozni. Mi sem alkalmasabb erre, mint Áv hónap 15-e, Tu beÁv, mely kiváló lehet egy quasi zsidó Valentin-nap megalakítására.

Persze a szekularizálni kívánó derék kultúrforradalmárok legrosszabb rémálmukban sem sejthették, hogy azzal, hogy ezt a jobb sorsra érdemes rabbinikus ünnepet pont kitartó propagandájuk helyezi fel és teszi ismét pirosbetűs ünneppé a zsidó naptárban. Mindennek hozadéka, hogy még a rabbinikus (ortodox) hagyományoktól tisztes távolságot tartó izraeli (és most már diaszpórai) zsidóság egy olyan régi-új ünneppel gazdagodott, mely felkelti az érdeklődését a hagyományok iránt még azoknak is, akik azt gondolták, hogy a zsidó identitás 1948-ban, a független zsidó állam kikiáltásakor kezdődött.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6216104272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása