BZsH elnökválasztás, főállású sárdobálás és Heisler politikai ambíciói

k_zgy_l_s_szavaz_s_12_03.jpg

Elindult a választási hajrá a sípuccában, holnap ugyanis nagy nap van a BZsH háza táján, elnökválasztás lesz. Normális esetben nem kellene foglalkozni az ilyesmivel, hiszen ez a sípucca belügye, úgy is mondhatnám kakaskodás a szemétdombon. Idén azonban még a korábbi évek sokszor gusztustalan a jó ízlést erősen próbára tevő könyöklését és hatalmi harcait is megszégyenítő mocskolódás kezdődött. Az ok az, hogy bár a BZsH a Mazsihisz legnagyobb tag-hitközsége, önmagagában jelenleg quasi súlytalan szervezet, amelynek vezetőjén azonban nagyon sok múlhat a Mazsihisz jövőjét illetően. Néhány évvel ezelőtt a szervezet, főként az akkor új, mára azonban már megszilárdult Heisleri vezetés irányvonala miatt megpróbált kitörni a Mazsihisz kötelékéből és önálló egyházként nyilvántartásba kerülni, ami nyilvánvalóan szétzúzná a Mazsihisz már most is kétes ernyőszervezet jellegét. Két éve az ortodoxia (MAOIH) lépett ki, jegyzem meg nem túl elegánsan, a Mazsihiszből, az EMIH ugyebár sosem volt tagja, így a Mazsihisz mára már csak a neológ hitközségeket tömöríti, ha a BZsH is elhagyná a szervezet fojtogató ölelését, az országos szervezet végképp teljesen elveszítené legitimációját. Márpedig sokan vannak akik még egyet is értenének a „változó világra nyitott zsidóság” semmimondó szlogenjével (jómagam nem ismerek olyan magyarországi zsidó szervezetet az orthodoxoktól a chábádig akik ne volnának nyitottak a változó világra, akármit is jelentsen az) ám nem veszi be a gyomruk a politikai manipulációkat, a helyezkedéseket, a kettős beszédet, a pusztán szavazat szerzés miatt alakított és oda a vezetés által preferált vezetőket beültető új vidéki hitközségeket, a közgyűlésbe beültetett szintén a szavazatok megszerzése végett intézett „fast track” betérítéseket, a koncepciótlan irányítást és még sorolhatnám.

Mindenki helyezkedik. Egy "ismeretlen" egyén anonim mocskolódó Facebook profilt indított, ahol, persze mérhetetlenül gyáván, a névtelenség mögé bújva dobálhatja a sarat mindenre és mindenkire, a kormányzattól a chábádig, a rabbikollégáitól a nekik nem tetsző vezetőkig (még szerénységemnek is jutott egy-két megtisztelő, de gyenge és erőtlen gyomros).

Olyan abszurd összeesküvés elméletek láttak napvilágot, amik még Asimov fantáziáját is megszégyenítik, mint például hogy Frölich összejátszik és kacsingat az EMIH irányába, azért, hogy a jelenlegi vezetést kiebrudalja. Ez inkább vicces és abszurd mint bármi más.

Csak a tisztánlátás végett, a jelenlegi vezetés programja egy dologban foglalható össze: szavazzatok ránk, a mi jelöltünkre, mert csak mi tudjuk megvédeni a Mazsihiszt és a neológiát a csúnya, szakállas, nem-elég-magyar, gyökértelen és „szektás” zsidóktól, akik mindent át akarnak venni és még a végén, Isten ments, tisztességes zsidó élet lenne hazánkban.

Ez persze nettó ellenségkép gyártás, mely különösen furán hangzik olyanok szájából akik a kormány Soros-ellenes kampányát antiszemitának bélyegzik, miközben az ő bűnbakjuk szintén egy zsidó ember. Úgy is mondhatnám, Köves Slomó a sípucca Soros Györgye. Ez programnak ugyan van akinek elég, de épeszű embernek édes kevés.

Az ellenségkép kreálás szempontjából jól jöhetett Köves rabbi múlt heti valaszonline.hu-s interjúja, melyben az EMIH vezetője megszellőztette elszólta magát, hogy úgy tudja, hogy Heisler elnök politikai ambíciókat dédelget, aminél kínosabbat, mármint a politikai ambíciónál kínosabbat nemigen lehet elképzelni.

Jól megalapozott értesülések szerint ugyanis a regnáló elnök és az ellenzéki erők együtt gondolkodásba kezdtek a közelgő önkormányzati választásokkal kapcsolatban, hogy egy esetlegesen Heisler számára negatív eredményt hozó májusi Mazsihisz elnök választás esetén Heisler a 7. kerület ellenzéki jelöltjeként indulhatna. Ühm ühm. Kellemetlen. Miért? Mert bár lehet, hogy a sípuccai választmány körében az ellenzéki jelöltség nem feltétlenül ciki (amúgy tényleg nem az), de ha a hír igaz, akkor Heisler nehezen tudja a politikai semlegesség eddig sem túl hiteles álcáját fenntartani. Ha pedig az a bizonyos ellenzéki jelöltség a Jobbikot is egy táborba húzza a többiekkel, nos, az azért már sok hittársamnak megfeküdné a gyomrát.

A sípuccai vezetés persze nyilván tagad, nem is tehet mást és egy, amúgy tényleg vicces és jól megírt nyilatkozattal, mendemondának, purimi tréfának minősíti az értesülést, annak ellenére is, hogy mindannyian ismerjük a haraszt, a szél és a zörgés közti összefüggést. 

Sokan tehát, érthető módon, nagy izgalommal várják a holnapi napot, mi pedig, a hazai zsidóság sípuccán kívül ülő része csak sopánkodhatunk és imádkozunk, hogy olyan vezetői legyenek közösségeinknek, akiknek a túlélés iránti vágy nem ír felül minden morális értéket.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8914719303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása