Amit szerettem és amit utáltam a héten

Arra gondoltam, hogy minden héten, בל’נ, összeszedem és röviden kommentálom azokat az eseményeket, melyeket meghatározónak tartok, két csoportba gyűjtve őket. Mi az amit szerettem közülük és mi az amit nem. Röviden, tényleg maximum néhány mondatban el is mondom miért. Az eseményeket nem feltétlenül fontossági sorrendbe rendezem és mondanom sem kell, hogy a lista, mint ahogy a véleményem illetve az is, hogy melyik kategóriába esik az adott történés teljesen szubjektív és a saját véleményemet tükrözi. Mint ahogy ez a blog oldal általában. Az eheti lista:

Amiket szerettem ezen a héten:

  • Jair Bolsenaro brazil elnök Izraelbe látogatott. Elment a Siratófalhoz, végig roadshow-zta az összes fontos helyszínt. Brazília fontos szövetségese Izraelnek és örülök, hogy Netanjahunak van még egy befolyásos nemzetközi szövetségese
  • Izraelbe szállították holttestét és zsidó temetést (קבר ישראל) kapott Zecharia Baumel, a 37 éve Szíriában meggyilkolt izraeli katona. Ez nagy dolog, még akkor is, ha nyilván Netanjahu választási kampányának jót tesz. Annál jobb.
  • Netanjahu Moszkvában járt és találkozott Putyinnal, aki közbenjárt, sőt az orosz hadsereggel intéztette el, hogy Baumel holtteste Izraelbe kerüljön. Putyinról azt gondolom, hogy teljesen mást mond a nemzetközi közvéleménynek és mást cselekszik és igenis erősen támogatja Izraelt. Miért? Mert az érdeke így kívánja. Oroszországnak nem lehet célja egy erős arab összefogás és Izrael erősítése fontos neki. Jó példa a kettős beszédre, hogy miközben elítélte a múlt heti amerikai Golán-fennsík elismerést a sajtóban, két héttel a bejelentés előtt beszélt Netanjahuval, és minden bizonnyal áldását adta a lépésre.
  • Megnyitott a Síp utcában a régóta várt és beharangozott üzlet és pizzéria. Ez jó dolog, örülök, hogy valami pozitív és hasznos történik arrafelé! Sok sikert mindenkinek aki részt vesz benne!
  • Mester Tamás új BZSH elnök békülékeny hangú válasz levelet küldött Köves Slomó rabbi szintén békülékeny hangú gratulációjára. Bíztató.
  • Végül egy személyes hír: február 18-án indult blogom, a lekvaresjam.blog.hu eddig több, mint 12.000 egyedi látogatót ért el. Legolvasottabb bejegyzésemet közel 12 ezer, második közel 5 ezer ember olvasta. A bejegyzések átlag olvasói száma 400 és 1200 körül mozog (Google Analytics statisztika), a Facebook-on több, mint 500 követője van a blognak (érdekes módon a legtöbb olvasó nem a FB-ról látja az oldalt, hanem közvetlenül olvassa). Bővebb statisztikát később posztolok majd, addig is csak annyi: KÖSZÖNÖM! Írjatok ha téma javaslatotok van továbbra is!

Amiket utáltam:

  • meghalt Iszrael Avraham Portugal, a szkuleni rebbe. Személyesen többször találkoztam vele, számtalanszor megáldott, kétszer a privát otthonában látott vendégül szombaton, vagy ünnepen nem emlékszem. Egészen fantasztikus élmény volt. Aki látta őt, akár csak egy pillantásra is, nem kételkedett abban, hogy van Isten! Szegényebb lett a világ és lassan véget ér egy korszak, hiszen elment az egyik utolsó európai születésű cádik (igaz ember). Legyen mindannyiunk számára egy מליץ יושר. Szent és igaz emléke legyen áldott, זצו’’ל (Talán kevesen ismerik a szkuleni rebbék és a lubavicsi rebbék kapcsolatát illetve azt, hogy az áldott emlékű cádik mennyit járult hozzá a magyarországi zsidó reneszánszhoz- erről egy másik cikkben bővebben írok majd- a szkuleni rebbéről itt olvashatsz még)
  • Benny Ganz, a Kék-fehér párt miniszterelnök-jelöltje nem ment el Baumel temetésére, nyilván, mert érezte annak a jövő heti választási kampányban szerepet játszó súlyát. Ettől függetlenül, főként mint volt IDF vezető, nem teheti meg, hogy ne menjen el. Szégyen.
  • Beerősödött az izraeli választási kampány, jövő kedden Izrael választ és mindkét oldalról megy a mocskolódás, ahogy ez ilyenkor megszokott, szerencsére ami mocsok ki kellett jöjjön az már kijött, remélem nem lesz semmilyen kellemetlen meglepetés.
  • Ma 75 éve, hogy sárga csillag viselésére kötelezték a magyarországi zsidókat. Borzasztó.

שבת שלום ומבורך, békés szombatot kívánok mindannyiunknak!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr2214740883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása