Zsidóként viselkedni, avagy még egy rabbinak is van mit tanulnia Schmidt Máriától

Kapcsolódó kép

Schmidt Máriát védeni nem kifejezetten hálás feladat. Őszintén szólva nem is tartom testhezállónak. Pláne, hogy aligha számít a védelmemre és szüksége se nagyon van rá.

Van azonban abban valami perverzellentmondásos, ha Schmidt Máriától kell megtudnia egy rabbinak hogy valójában igenis van zsidós viselkedés.

Történt ugyanis, hogy Schmidt Mária interjút adott az amerikai far-right mozgalom egyik szócsővének tartott Gateway Pundit-nak (az interjút magam is olvasásra ajánlottam múlt héten- jelzem olvasásra, nem feltétlenül egyetértésre. Az interjúról a HVG is közölt összefoglalót, ITT olvasd el), amelyben, sok egyéb közt elhangzott egy olyan megjegyzés is, hogy: Tudja, az apját, Soros Tivadart katolikusként vették nyilvántartásba, amikor 1916-ban hadifogságba került. Nem tudom, hogy valóban zsidó-e. Miért venné vissza valaki a zsidó vallást az 1930-as években? Sosem viselkedett zsidóként. Egy rejtély számomra" 

Őszintén szólva jómagam fel sem kaptam a fejem a mondaton. Leginkább, mert nem látok benne túl sok kivetni valót. Akkor sem, ha tudom, hogy Soros György a kormány (és egyébként a nyugati világ közép-jobb politikai mozgalmainak) mumusa. Erre teljesen rá is szolgált.

Felkapta viszont a fejét Radnóti Zoltán barátom, aki a Magyar Narancsban közzétett egy publicisztikát, mely, bár csapong a témák közt, mégis az áll mondanivalója középpontjában, hogy na nehogy már Schmidt Mária mondja meg, hogy milyen a zsidó viselkedés. Ráadásul olyan, hogy zsidó viselkedés nincs is.

Ennél meglepőbbet egy rabbitól nemigen hallhat az ember. Már hogyhogy nincs olyan, hogy zsidó viselkedés?

Eddig azt hittem, hogy zsidós viselkedés olyan értékeket foglal magába, mint a zsidó hagyományok tisztelete, a zsidó örökség támogatása- legyen szó vallásról, kultúráról vagy bármi másról- ha valaki jót akar saját népe gyermekeinek, ha valaki támogatja, védi és óvja a zsidó államot, ha valaki aggódik zsidó hitsorsai/testvérei (vagy nevezd ahogy akarod) jóléte és biztonsága iránt és hasonlók.

Soros György- attól függetlenül amiért a kormány támadja- nem úgy tűnik, hogy megfelel a fentieknek. Hírhedten Izrael ellenes, komoly összegekkel patronálja a BDS mozgalmat, a zsidó közösségeket fenyegető migrációt támogatja és még sorolhatnám.

Radnóti Zoltán barátom mondanivalóját úgy summázza: Fogalmam sincsen, mit is jelent zsidóként viselkedni.”.

Ez szerintem baj. Nem is kicsi, nagy.

Az, hogy a zsidók széles tömegében nincs teljes egyetértés abban a kérdésben, hogy van e, pláne hogy mi a zsidós viselkedés még csak értem. De hogy egy rabbi ne gondolja úgy hogy igenis van zsidós viselkedés, az több mint fura. Kár, hogy Schmidt Máriától kell ezt megtudnia.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr2114900586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belga Proliné 2019.06.19. 08:13:36

Nos a következő bejegyzésben időszerű lenne a "szerecsenmosdatás" kifejezést is megmagyaráznod, ugye.

a.j.megyeri 2019.06.19. 10:22:36

@Belga Proliné: Ha szerecsenmosdatás alatt azt érti, hogy Schmidt Máriát káserolom? Szó se róla! Hova tovább Soros Györgyről sem formálok véleményt (bár nyilván megvan a véleményem). Mindössze annyit állítok, hogy Schmidt Mária helyesen mondta, hogy Soros György tevékenységét látva úgy tűnik, hogy zsidósága kimerül pusztán származásában, ugyanis cselekedetei nem teszik fel a "zsidó büszkeségek falára". Soros ettől még természetesen zsidó, csak amolyan nem-zsidós zsidó.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása