A „legzsidósabb” étel a sólet és persze ami mögötte van

cholent-main-image.png

Igazából a sólet csak a kelet-európai zsidók klasszikus étele, legalábbis abban az értelemben ahogy mi ismerjük. Ez is, mint majd minden klasszikusan zsidó étel a vallásjogból ered. A szombatnapi egyik tiltott munkavégzés ugyanis a főzés illetve a tűzgyújtás, ezért Sábátkor csak olyan ételt tudunk enni, amely vagy már a szombat bejövetele előtt készen állt, vagy, mint a sólet esetén, a főzést még a szombat beállta előtt elkezdjük, azaz a tűzre feltettük az ételt és az, szépen lassan megfő addigra, míg el szeretnénk fogyasztani.1

Voltak azonban olyan csoportok vagy inkább nevezzük szektáknak, a zsidó történelemben, amelyek a tűzgyújtás tilalmának tórai rendelkezését, miszerint „Ne gyújtsatok tüzet mind a ti lakóhelyeiteken a szombat napján”2 szó szerint értelmezték. Ezek a csoportok, így például a Karaiták, akik a Tóra rabbik általi, ha úgy tetszik talmudi értelmezését nem fogadták el és a szövegeket szó szerint értelmezték, úgy vélték, hogy a tűz már szombat napján nem éghet, ezért nem csak sötét szobában üldögéltek egész Sábátkor, de az étel sem volt már meleg szombat délre.

A rabbinikus zsidóság, a Talmud mesterei, azonban tudták, hogy a tűzgyújtás szombati tilalma arra az esetre nem vonatkozik, ha a tűz már a szombat beállta előtt óta ég, ezért például ételt meglévő tűzön melegen tartani kifejezetten szabad (persze a tüzet táplálni, állítani stb, nem).

A karaiták elleni rabbinikus fellépés egyik látványos lépése, hogy bölcseink elrendelték, hogy annak érdekében, hogy aki nem karaita még csak véletlenül se tűnjék annak, szombat napján muszáj valami meleget enni.3

Ennek megfelelően megoldást kellett találni egyrészről arra, hogy meleg ételt együnk, másrészről olyan ételt kellett találni, ami lassú főzés vagy sütés során sem ég el és nem romlik meg. Így született Európában a sólet, Marokkóban a szchiná és a dafina, Perzsiában az osi szávo, Jemenben a dzsáchnun,  illetve Irakban a tebit.

Míg a sólet receptje országról országra változik, a keleti szombati meleg ételek nem feltétlenül babból készülnek, van köztük tésztás, rizses és más húsos ételek is.

A közép-kelet-európai térség zsidósága, tekintettel arra, hogy nem mindenkinél volt otthon kemence illetve mert a fűtőanyag rendkívül értékes volt, jellemzően a falu pékjéhez vitte pénteken a sóletjét, hogy ott aztán, felcímkézve mindenki szombat délben hazavitethesse a „sólethordó” fiúval ebédjét.

Manapság, a technológiának és a lassúfőző edényeknek köszönhetően még péntek délután bekészítheti a házasszony a sólet „alkatrészeit” hogy aztán másnap ebédre frissen gőzölgő meleg étel várja a családot, amely megfelel minden vallási előírásnak.

Image result for cholent in slow cooker

 

  1. Babilóniai Talmud, Sábát traktátus 20a illetve uo. 39a.
  2. Móz2 35:3
  3. Lásd Széfer haMeor (szerzője Zecharia háLévi Geronából, élt: 1125-1198), Perek Kira

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8115006136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.08.12. 16:17:11

Mondjuk én még nem láttam olyan zsidó udvart (és nem is hallottam róla), ahol lenne kemence.
De sólethordók nélkül éhenveszni - ritka nagy vallási köntösbe bújtatott szamárság.

Nem volt szó viszont a sóletbe tett csülök vallási megmagyarázásáról. Érdekelne.

az_igazi_trebitsch 2019.08.12. 17:00:12

@gigabursch: "Nem volt szó viszont a sóletbe tett csülök vallási megmagyarázásáról. Érdekelne." Engem is. A sóletbe ugyanis, ha tettek bele húst, akkor az nem csülök volt, hanem füstölt libacomb....

ralf 2019.08.12. 17:01:45

@gigabursch: A válasz nagyon egyszerű: nem tettek bele csülköt, az ugyanis sertésből van, vagyis tilalmas. Libahúst tettek bele, de pár éve, amikor volt egy zsdió kajafesztivál a Belvárosban, én olyat ettem, amiben füstölt marhanyelv volt. Gyanítom, a füsdtölt csülök akkor kerülhetett bele, amikor a sólet a zsidó konyhából az egységes konyhába került át.

prolee 2019.08.12. 17:18:27

Én nem vagyok zsidó, de a sóletet csak füstölt libacombbal tudom elképzelni. A csülök az a csülkös bablevesbe megy.

prolee 2019.08.12. 17:18:28

Én nem vagyok zsidó, de a sóletet csak füstölt libacombbal tudom elképzelni. A csülök az a csülkös bablevesbe megy.

Papp Sanyi 2019.08.12. 17:22:45

Vagy füstölt marhaszeggyel is készítik.

midnight coder 2019.08.12. 18:14:50

Nagy megkönnyebbülés lehetett a vallásos zsidóknak a mikrosütõ illetve az elektromos tûzhely felfedezése :-)

annalovacska 2019.08.12. 18:39:07

Ahány ház, annyi sólet. A Séf utcájàban füstölt tarjával ettem (plusz kalàcsban libamájat adtak mellé), a Rosensteinben autentikus feltéttel, libàval, igen finom volt, talán a legjobb, amit a sóletröl gondolok.

annalovacska 2019.08.12. 18:41:31

@midnight coder: egyszer turistáskodtunk a budapesti Zsinagógában, előkerült ez a téma. Az igazán ortodox zsidók a mikrót és az elektromos tűzhelyet sem kapcsolják be vagy ki, még a villanykapcsolóhoz sem igen nyúlnak. Nem vezetnek autót, nem néznek tévét, telefont sem veszik fel. Semmi. Csak a szombat, meg a család.

prassonissi 2019.08.12. 19:35:49

@annalovacska: "még a villanykapcsolóhoz sem igen nyúlnak"...gyertya van?

Etniez 2019.08.12. 20:05:55

@midnight coder: sok ortodox zsidóval beszélgettem itt Londonban, van olyan ház ahol a lift folyamatosan jár és minden emeleten megáll, mert akkor tilos a munkavégzés és a lift nyomkodása is annak számít. :)

2019.08.12. 20:05:59

@prassonissi: annak ellenére, hogy goj vagyok, tudom, hogy az "igazi" ortodox zsidók még a hangutasításra működő villanykapcsolót, sőt, a hangutasításra működő felvonót is a vallási előírások megsértésének tartják, és elég keményen fellépnek ellene. Amúgy, ha péntek délután bekapcsolod a lámpát, s az ég sabbat végéig, az is egy megoldás, nem kell hozzá gyertya, amelyet, ugye, szintén tilos sabbatkor meggyújtani.

Amúgy egy kis történelem: anno, nagyapám és dédapám idejében, ősrégen, Dunavecsén még létezett zsidó közösség. Őseim dunavecsei svábok voltak, igen jó barátságban néhány zsidó családdal. Tőlük tanulták el a sólet készítést, (azóta is a családi receptgyűjtemény egyik gyöngyszeme a 150 éves sólet recept). Igaz, füstölt libacomb-libamell és töltött libanyak helyett a mi sóletünk kétféle hússal, nem kóser marhaszeggyel (a szegy elvileg származhatott volna kóser vágású marhából) és magától értetődően nem kóser füstölt csülökkel készül. A mi sóletes edényünket - az ismerős zsidó barátok - eléggé el nem ítélhető módon - mindig becsempészték a zsidó közösség sóletei közé, és együtt sültek a pék kemencéjében. Igaz, ezzel jól el lett tréflizve a kemence, de hát ez a dolog évtizedek alatt csak egyszer derült ki - bár a hitközségből szinte mindenki tudott róla - csak az az egy nem, aki szóvá tette. Aztán újra felkóserolták a kemencét, és minden maradt a régiben...

Aztán a történelmi idők sajnálatosan és kegyetlenül elsodorták mind a zsidó, mind a sváb közösséget, és velem egyött éppen négy családi vérvonal fog kihalni a történelemből. Bár nem kár értünk...

Etniez 2019.08.12. 20:06:35

Hogy off is legyek, imádom a sóletet.

gigabursch 2019.08.12. 20:51:20

Egyébiránt én is imádom a sóletet.
Bármilyen hússal.

De nem egyszer ettem úgy sóletet, hogy zsidó cimborám ült mellettem és füstölt csülök volt benne a hús.
Nem ok nélkül kérdeztem amit fennebb..

Libás, marhás verzióval találkoztam, ettem is.
Se sose találkoztam birkás/bárányos ill. egyéb szárnyasos (tyúkm kacsa, pulyka, tudomisénmi), ill. halas, ill. kecskés verzióval.
(mondjuk a halas elég furi lenne, de épp ezért nem hagytam ki most a sorból)

Szarazinda 2019.08.12. 21:13:41

@Etniez: Alapvetően igen, mert a tűzgyújtás munka, de közvetlenül a tűzgyújtás analógia miatt van. Az elektromosság tkp. tűznek számít, ezért egy elektromos eszköz bekapcsolása, liftgomb megnyomása is tűzgyújtásnak számít. Tehát nem arról van szó, hogy a gomb megnyomása, mint fizikai aktus lenne a munka. A sabbat előtt meggyújtott tüzet lehet használni, a sabbat előtt elindított liftbe is be lehet szállni, ahogy a cikkből is kiderül sóletot főzni, csak nem szabad a tűzhöz nyúlni. Vannak akik egy égőt égve is hagynak a lakásban, hogy szombat este ne legyen tök sötét. Vannak olyanok is, akik időzítős kapcsolóval lekapcsoltatják a világítást, főzést stb. a megfelelő időben. Vannak, akiknek ez nem elfogadható. Szóval, ahogy a zsidóknál általában, ahány ház, vagy inkább ahány közösség, annyi szokás, nincs központi hatalom ebben sem. Illetve persze vannak a többség által elfogadott szabálygyűjtemények, de betartatni senki nem tudja, ha egy közösségben, háztartásban másképp alakul ki valami, akkor másképpen csinálják. Különösen a modern időkben igaz ez, amikor a technológiai, tudományos fejlődés újabb és újabb kérdéseket vet fel, ezekről aztán vannak mindenféle rabbinikus döntések (pl. hogy az elektromosság használata tűzgyújtásnak számít), de sok különbség van a családok és közösségek között a részletekben.

a.j.megyeri 2019.08.12. 21:17:35

@gigabursch: Nem feltétlenül saját kemencébe tették, hanem a falu pékségének kemencéjébe. Általában. Természetesen ha valakinek volt sajátja, ott tartotta.
Ami a csülköt illeti: hát, a csülök bizony nem zsidó étel, sertést nem fogyasztunk. A magyar szokás az, a mai napig, hogy valami füstölt húst teszünk a sóletbe az íze kedvéért. Mi itthon, minden szombaton ezt jellemzően füstült pulykával oldjuk meg, de lehet marha vagy más kóser hús is.
A sólet, mivel finom, laktató, könnyen elkészíthető és (relatív olcsó- attól függően mennyi húst teszünk bele persze) igen elterjedt étel lett a nem-zsidók körében is, valószínű így került bele a csülök.

gigabursch 2019.08.12. 23:27:33

@Nyírjeslakó:
A legutolsó mondatodat nem értem.
De tényleg.
Hogy-hogy nem kár?

gigabursch 2019.08.12. 23:35:01

@a.j.megyeri:
Köszönöm válaszod!
Épp erre írtam, hogy ismerek jópár zsidó (vallású-, szokású-, tradíciójú emberek által lakott) udvart, de kemencét (se régit, se újat) még sehol nem láttam sose náluk.
S amerre jártam, sose láttam olyan házat, ahol lett volna kemence.
Szóval... Szóval szerintem ez erősen ritkaság náluk/nálatok.

S épp, amit utána írtam.
Főleg diákéveim alatt láttam, hogy zsidó diáktárasaim viszont a sóletet füstölt csülökkel készítették, aztán ették/ettük.
(Persze volt egy aki imádta a tepertőt és a kolozsvári szalonnát is (mondjuk ezt megértem), aztán ahányszor hazament, mindig elbeszélgetett a helyi rabbival, mert ugyebár a koleszos diáknak mindene van, csak válogatási lehetősége nincs, (túl)élni meg kell, tehát azt eszik, ami(hez hozzá) jut.)

Épp ezért kérdeztem...

2019.08.12. 23:36:15

@gigabursch: Azért hal ki velem együtt 4 nemzetség, mert férfiágon vagy nem nősültek meg, vagy ha megnősültek is, mind gyermektelenek voltak. (Nem a nemzőképtelenség miatt, hanem csak úgy.) Ez lényegében nem más, mint életképtelenség. Az ilyenért nem kár, mégha én is közéjük tartozom.... Igaz, _női ágon_ tovább él néhány rokon , dehát a családfa történelmileg már csak ilyen macsó dolog, a lányok se a családnevet, se a vérvonalat nem viszik tovább.

FF 2019.08.13. 07:53:58

@midnight coder: nem, mert a vonalas zsidók kiokoskodták, hogy az elektromosság is tűz, hiszen szikra van benne. Ezért ők még villanyt sem kapcsolhatnak szombaton. A szombati lámpa folyamatosan ég, csak időnként letakarják, azt szabad.

nookedli 2019.08.13. 09:41:28

Ez egy baromság, a sólet nem eredeti zsidó étel. Ezt is lopták valahonnan. Más néptől.

dr. mesterséges színezék 2019.08.13. 09:48:55

@nookedli: Milyen menthetetlen agybaj kell már ahhoz, hogy az ember ezen töprengjen, amikor kajáról van szó...

erkölcsi hulla 2019.08.13. 09:57:13

A zsidóság történelme és vallása azon alapul, hogy milyen teljesen értelmetlen, néha szadista törvényeket kell betartaniuk, a csöppet sem emberbarát ószövetségi istenük, és a még szadistább vallási vezetőik által, és hogy ezeket milyen módszerrel játsszák ki, veszik semmisnek, értelmezik szájízük szerint.
És ez a felfogás gyűrűzött át a mindennapokba is.

erkölcsi hulla 2019.08.13. 10:13:18

@Szarazinda: Nem tartod teljesen logikátlan dolognak olyan szabályok betartását, amik 1000 évvel ezelőtt is már teljesen irrelevánsak, túlhaladottak, értelmetlenek voltak?
És ha nem, nem tartod 2x annyira értelmetlennek hogy betartják ezeket a szabályokat, végletességig direkt módon átértelmezve azokat, hogy egyáltalán betartható legyen, viszont már ne is hasonlítson az eredeti szabályhoz?

Nagyon hasonlít ez a vallás ebben a tekintetben is az iszlámhoz. Ott is sok száz, ezer éves szabályok betartását kérik számon az emberektől, drákói szigorral.

annalovacska 2019.08.13. 10:20:58

És akkor még egy sztori: utazás közben buszsofőr - amúgy ő vallásgyakorló, én hithű ateista - ismerősömmel beszélgettem, a zsidó vallás volt a téma. Szó szót követett, egyszer csak bekapcsolódott egy utas néni, aki elmesélte: ő évekig házvezetőnő volt kint Izraelben, na ne gondoljuk már, hogy nem esznek disznót. Kitalálták a megoldást: mivel a disznó lába nem érintheti a Szentföldet, ezért rámpákon tartják kint a malacot, és hát, meg is eszik.

Azért a zsidó vallás képviselői között is vannak különbségek, és igen, van aki szombaton felkapcsolja a villanyt, és nem tartja ennyire szigorúan a Tóra törvényeit, és igen, eszik disznót.

annalovacska 2019.08.13. 10:25:04

ps: augusztus 25.-én Sóletfesztivál lesz Budapesten. sokfélét meg lehet majd kóstolni.

acycloren 2019.08.13. 10:25:41

@nookedli: Igen, a sólet eredetileg nem zsidó étel. A zsidók egy közel-keleti szekta és nép, nyilván nem ott találta ki valaki a sóletot.
A zsidóság elég sok dolgot "elsajátított" európai népektől. Eleve Izrael állam himnuszának zenéjét is nyúlták Smetana Moldova darabjából.

@erkölcsi hulla: Igen, a zsidók istene egy bronzkori istenség, nem túl jófej, nem túl következetes. Ha egy ember lenne, kicsinyes, szadista, gonoszkodó, rögeszmés szaralaknak tartaná minden ismerőse. De hát ő az egyetlen isten. Úgyhogy el kell őt fogadni ilyennek.
A kérdés az, hogy ki teremtette ezt az istent és miért olyanra teremtette, amilyen.
A kóser vallási étkezési szabályokat nem tudom elfogadni, ahogy semmilyen vallási étkezési szabályt se. Ettől függetlenül vannak kedves zsidó ételeim, amik inkább kelet-európai ételek valójában. Nagymamám is csinált flódnit például, pedig nem volt zsidó.
A sóletot is szeretem.

acycloren 2019.08.13. 10:31:54

@erkölcsi hulla: Igen, a zsidó vallás és közösség, ha nem hatott volna rá a kelet-európai szemlélet, társadalom, akkor teljesen olyan lenne, mint egy keményvonalas iszlám kalifátus. Ha olvasgatod az ószövetséget, abban eléggé olyan életformát írnak le, mint amit nemrég az Iszlám Államban folytattak.
De sok zsidó lett ateista, ők kulturálisan, etnikailag zsidók, de a vallást elhagyták. Az iszlámnál nem nagyon lehet kilépni, persze a zsidóságból is csak azért, mert Európában, Amerikában élnek. Mózes idején nem volt tanácsos elhagyni a vallást. Egy megkövezés kijárt érte.
A zsidó ételeket szeretem, de hogy kóser módon étkezzek, az kizárt. Ugyanis sok más kultúra ételét is szeretem, amik nem férnének össze vallási diétákkal.

erkölcsi hulla 2019.08.13. 13:13:20

@annalovacska: Szóval a szabály egyik felét szándékosan félre értelmezve kijátsszák, a másik felét, hogy nem ehetnek disznót, semmibe veszik. Sok értelme van az alakoskodásnak. Ha valóban ugyanaz az Uruk, amilyen jellemmel le lett írva az ószövetségben, az ilyen "megoldásokat" iszonyú kegyetlen módon torolta volna meg.

ZON 2019.08.13. 13:15:22

Csodálatos ország a mienk, ahol egy étel ismertetése elegendő ok a többé-kevésbé nyílt antiszemita köpködéshez...

2019.08.13. 13:18:00

@Etniez: ilyen Pesten is van, liftszerelő ismerős mesélte :)

Bogdányiné dr Mészáros Ágnes 2019.08.13. 13:38:56

@gigabursch: Akkor most, hallhatsz, mert én -mivel füstölt libacombot nem nagyon tudok venni, - füstölt pulykacombbal szoktam készíteni. Így is nagyon finom.

2019.08.13. 13:39:14

@ZON: most komolyan, jelöld már meg ezeket a kommenteket, mert direkt még egyszer végigolvastam mindet, és én nem találtam semmi ilyet, a legdurvább az volt, hogy a sólet nem is zsidó étel. Hol olvastál köpködést??

erkölcsi hulla 2019.08.13. 13:45:46

@Eugene Horse: Akinek kalapács van a kezében, mindenhol szöget lát. Vagy éppen antiszemita köpködést.

ZON 2019.08.13. 13:48:00

@Eugene Horse: "a sólet nem eredeti zsidó étel. Ezt is lopták valahonnan. Más néptől" ".A zsidóság történelme és vallása azon alapul, hogy milyen teljesen értelmetlen, néha szadista törvényeket kell betartaniuk, a csöppet sem emberbarát ószövetségi istenük, és a még szadistább vallási vezetőik által,"

erkölcsi hulla 2019.08.13. 14:09:09

@ZON: Üsd csak a fiktív szegeket :)

Wormie 2019.08.13. 14:18:07

@ZON: ?????????? Az étel eredetének vitatása nálad antiszemitizmus?
Vagy esetleg ha valaki majd azt írja, hogy ő nem szereti a sóletet, az is antiszemita köpködés???
Kicsit túllőttél, nem gondolod? :-D

Wormie 2019.08.13. 14:18:56

@ZON: B.sszus, ez mióta antiszemitizmus??????

Wormie 2019.08.13. 14:21:18

@ZON: B.sszus, ez mióta antiszemitizmus??????

@FF: Ugyanilyen indokból kifolyólag a liftgomb megnyomása sem megengedett (nyilván a keményvonalasoknál), és az ilyen helyeken (szálloda, stb.) van "kóser lift" ami lefelé-felfelé minden emeleten megáll. :-)

midnightcoder2 2019.08.13. 15:29:34

@FF: Az elektromos tûzhely nemigen szikrázik. Már feltéve ha nem zárlatos...

midnightcoder2 2019.08.13. 15:32:07

Amúgy azért elég nehéz életük lehet szegény ortodox zsidóknak. Hetente egy napig unatkozni...

mortullus 2019.08.13. 15:44:03

@midnightcoder2: Ez valóban így van, de nem csak a sábát miatt. Nagyon sok és betarthatatlan szabályokat kaptak az életükre és közben jól meg is lettek fenyegetve, hogy mit tesz velük a vérkedvelő sivatagi démon, ha nem tartják be a törvényeit. Szóval az ő történetük az elejétől kezdve egy patthelyzet.

dr. mesterséges színezék 2019.08.13. 17:08:41

@erkölcsi hulla: Félre van ez értve, de piszkosul.

Elsősorban nem maguknak tenyésztik azt a disznót, ami trepnire tesznek, hogy ne érinthesse a földet, ahogy az elő van írva, hanem exportálják.

Másodsorban aki megeszi (pl. az orosz bevándorlók), az pont a trepnire emeltséggel fogja be az idióta ortodox pofáját, aki éppúgy felszentelve érzi magát arra, hogy belepofázzon annak a dolgába, aki ma leszarja, hogy 4ezer éve milyen közegészségügyi és fegyelmezési szabályokat kellett ott hozni, mint itt a KDNP.

Érdekes, hogy a "zsidó" szó ezer sztereotípiát von be, de azt pont nem, hogy egymással civakodó, egymástól akár a zsidók és arabok köztinél nagyobb ideológiai távolságban lévő blokkokból áll... mint bármely más népség bárhol máshol, ahol nem tilos mást gondolni.

acycloren 2019.08.13. 17:25:40

@mortullus:
@midnightcoder2:
A zsidó a legoptimistább nép, már akkor levágnak a farkukból, amikor még azt se tudják mekkora lesz.

@ZON: Nem volt szerintem itt antiszemita komment. A zsidó

acycloren 2019.08.13. 17:33:57

@ZON: nem volt szerintem itt antiszemita komment. A zsidó vallás szabályait kritizálták egyesek, én is. Következetlen, egy gonoszkodó bronzkori isten kényszeríti a zsidókra ezeket, semmi egészségügyi indoka nincs a diétájuknak, kissé rögeszmés dolgokat nyomnak, amiket egy rögeszmés, ellenőrizgető, büntetgető, számonkérő isten követel tőlük. Keresztényeknél van a feltámadás ígérete, mint sovány vigasz, mézesmadzag. A zsidóknál meg csak végre kell hajtani isten akaratát, különben hetedíziglen odacsap.
Ez nem antiszemitizmus. Ez kritika.
A zsidó vallás eleve csak egy a sok hasonló korai közel-keleti vallás közül. Ahogy kereszténység is lenyúlt sok pogány szokást, ünnepet úgy a zsidók is. Eleve a zsidóság nagy része egy időben a német egy változatát, jiddist beszélt. Átvették a nyelvet. Lemásolták a környező népek konyháját, a kelet-európai zsidó konyha nagyon más mint az izraeli, jemeni. Izrael állam himnusza egy kelet-európai zenemű dallamán alapul. Ebben semmi antiszemitizmus nincs.

acycloren 2019.08.13. 17:36:45

@ZON: Sam Harris is ezt mondja, ő zsidó származású ateista. Vajon ő antiszemita? Egy vérszomjas, control freak bronzkori isten parancsait követik. Ez nem sokban tér el az iszlámtól, ahol meg egy kora középkori arábiai hadúr életszemléletét teszik magukévá.

inteligencs elenzeki 2019.08.13. 19:50:16

A sólet egy igen f.sza kaja. Szerintem jót tesz neki a töltött káposztához hasonlóan, ha tud egy kicsit pihenni.

gigabursch 2019.08.14. 08:12:16

@ZON:
???
Végigolvasva az összes kommentet egyetlen egy antiszemita hozzászólás nincs.
Teljesen kultúráltan megy a kérdezz-felelek és az érdekes tapasztalatok megírása.

Beteges vagy. De erre mások is felhívták a figyelmedet.

gigabursch 2019.08.14. 08:15:52

@Bogdányiné dr Mészáros Ágnes:
Köszönöm/ Biztos úgy is finom.
(Bár személy szerint a pulykát nem szeretem, de ízlés - mint tudjuk -, nem vita tárgya.)

:-)

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása