Mi az igazság a lyukas lepedő legendája mögött?

1080-jerusalem_jewish-quarter.jpg

Ismert antiszemita toposz, hogy a zsidók a házastársi együttlét során is különösen szemérmesek és lepedőn keresztül élnek házaséletet. Márpedig ha így van, a lepedőn kell legyen egy lyuk.

A fenti badarsággal, persze politikailag jóval kevésbé korrekt módon, évszázadokon át tették nevetség tárgyává a zsidókat. A mendemonda alapja, minden bizonnyal a ruhaszárító köteleken kimosott, az ortodox zsidó férfiak által az ing alatt hordott rituális ruhadarab, a cicit.

A cicit viselése tórai parancsolat, melyről Mózes negyedik könyvében olvashatunk.1

 „És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: Szólj Izrael fiaihoz és mondd nekik, hogy készítsenek maguknak rojtot ruháik szögleteire nemzedékeiken át; és tegyenek a szöglet rojtjára kék bíbor zsinórt. És legyen nektek rojt gyanánt, hogy lássátok azt és megemlékezzetek az Örökkévaló minden parancsairól és megtegyétek azokat, hogy el ne térjetek szívetek és szemeitek után melyek után paráználkodva járnátok; hogy megemlékezzetek és megtegyétek minden parancsolataimat és szentek legyetek a ti Isteneteknek. Én vagyok az Örökkévaló, a ti Istenetek, aki kivezettelek benneteket Egyiptom országából, hogy legyek nektek Istenetek; én vagyok az Örökkévaló, a ti Istenetek.”

A parancsolat röviden abban áll, hogy amennyiben az ember olyan ruhadarabot visel, melynek négy sarka van, arra szemlélőrojtokat kell aggatni, melyek a Tóra parancsolataira emlékeztetik annak viselőjét. A rojtok gyapjúból készülnek, összesen 8 szálból állnak, melyek közül kettő kék színű volt az ókorban, a Tóra parancsának megfelelően, azonban közel 2000 éve elveszett annak titka, hogy melyik az a különleges csiga vagy rákfajta, melynek festékanyagát kell a kék szín előállításához használni, így manapság a rojtok mindegyike fehér színű.

Mivel a Tóra azokat a ruhadarabokat kötelezi a rojtok viselésére, melyek négysarkúak és mivel az ilyen ruhadarabok egyre ritkábbak, a Talmud bölcsei egy különleges ruhát „fejlesztettek ki”, amely négy sarkú és annak viselésével bárki teljesítheti a cicit parancsolatát. (Érdekességképpen jegyzem meg, hogy a ruhadarab, melynek tálit kátán a neve, viselése nem feltétlenül mentesíti a zsidó embert attól, hogy ha már négysarkú ruhája van, azt szemlélőrojttal lássa el, de manapság tényleg ritka az ilyen típusú ruha, ha mégis, azok viselésétől, pont a kérdéses kötelezettség miatt, tartózkodni szoktunk.)

Image result for men tzitzit

A tálit kátán tehát tulajdonképpen egy gyapjúból (vagy pamutból) készült négyszögletű kendőféle, melynek közepén lyuk van, itt dugjuk át a fejünket és a ruha így elöl és hátul fedi testünket. Mindez persze jellemzően az ing alatt történik, bár vannak egyes irányzatok, akik az ing felett és a kaftán vagy zakó, esetleg mellény alatt hordják.. A rojtokat sokan szándékosan kilógatják, hiszen így érvényesül a „hogy lássátok azt” kötelessége, mások a rojtokat is a nadrágba rejtik.

Képtalálat a következőre: „talit katan hanging”

A ruhadarab tehát misztikus, de legalábbis nem szokványos, így amikor faluhelyen zsidó házaknál szárítókötélen lógatták a kimosott ruhát, mivel a tálit kátán, fehér színű, sokan lepedőnek nézték, a közepén található lyuk miatt. A közkeletű vélekedés szerint pedig a rojtok bizonyára arra szolgáltak, hogy azt az ágyhoz rögzítsék.

 

  1. Móz4 15:37-41

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr215051390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.09.09. 14:13:42

A bíborcsigát ha rosszul kezelik a festék anyag kék lesz.

Szaktanár 2019.09.09. 15:44:46

azért az nem semmi h csak a poszt 2. szaváig kellett várni az "antiszemita" szó megjelenéséig. icipici paranoia mintha azért megfigyelhető lenne bármilyen zsidókról szóló témában, no offense.

haromegesztizennegy 2019.09.09. 18:05:54

Beteges, külsőségek,abberrált szokások. Ez nem vallás.

a.j.megyeri 2019.09.09. 18:17:44

@gigabursch: Nem tudjuk pontosan milyen állat volt a "chilázon", bár erre komoly kutatások voltak az elmúlt 150 évben. Ha nem pontosan tudjuk melyik állat, akkor legcélszerűbb nem használni egyáltalán.

a.j.megyeri 2019.09.09. 18:20:27

@Szaktanár: Ha megnézi a blogot igen ritkán fog találkozni olyan bejegyzéssel, mely antiszemitizmust kiáltana. Annál is inkább, mert jómagam nem vagyok híve a "farkast kiáltott" attitűdnek. Az írás mindössze egy régi babonát vagy ostoba tévhitet igyekezett bemutatni, semmi többet. Ugyan antiszemitizmus volt, van és lesz, igyekszem jól meggondolni mire sütöm rá ezt a bélyeget.

a.j.megyeri 2019.09.09. 18:23:46

@haromegesztizennegy: minden vallásnak vannak külsőségei. Hovatovább nem csak vallásnak, hiszen a külsőségek sokszor szimplán az önkifejezés jelei. Ehhez nem kell vallásosnak lenni. Bár a cikkben említett ruhadarab nem demonstratív, hanem egy, a bibliai törvények közt említett öltözék, általánosságban véve az öltözködés minden egyénnek önkifejezését és hovatartozását mutatja. Ugye ebben egyetértünk?

sírjatok 2019.09.09. 20:11:06

"Ismert antiszemita toposz"

Ez nem antiszemita toposz. Azt mondani, hogy a magyarok pusztán élnek, pálinkát isznak és lovon járnak, az se antimagyar toposz, hanem csak tudatlanság, felületesség.

exterminador 2019.09.09. 21:34:49

Az alábbi dal, amellett, hogy fundamentális keresztény közegbe helyezi szövegében a lyukas sztorit, még kegyetlenül jó is. Az előadó egész életművét csak ajánlani tudom.

www.youtube.com/watch?v=kvnCkMRNIS4

acycloren 2019.09.10. 01:20:05

@sírjatok: Igen. Tőlem Ázsiában kérdezték, hogy tényleg a hunoktól származunk-e éd hogy még mindig lóháton járnak-e a magyarok. Ezt persze vicceskedve kérdezte egy nő, aki már járt Magyarországon turistaként. Gondolom az idegenvezetőjük ezeket hangsúlyozta, mint magyarság eredetével kapcsolatos legendákat.
Egy másik ázsiai szerint a magyarok félénkek, nem olyan harsányak, mint az amerikaiak és ennek az oka biztos a 40 év kommunizmus. Ez az ő okoskodása volt. Nem antimagyarizmus ez, csak rossz megközelítés, félrement gondolkodás és következtetés, ismerethiány.

Az Ellenálló 2019.09.10. 04:26:41

Mindig vicces olvasni, ahogy a régi merev vallási szabályokon kibúvókat keresnek a zsidók.

Control. 2019.09.10. 06:33:24

Nagyon érdekes poszt, mely megmagyarázza ezt a ruhadarabot számomra. Soha nem értettem. Köszönöm és sok sikert a bloghoz.

@a.j.megyeri: Nagyon jók a cikkeik! Esetleg irnának más ruha- és egyéb viseleti szokásaikról is? Például:

- a szakáll és pajesz miért fontos
- a szörme fejfedő jelentősége mi
- az ortodox zsidó nők hajlenyírása (férjhez menetelkor) miért van

Köszönettel.

STIRLITZ 2019.09.10. 06:41:21

Ami a lepedő dolgot illeti: éppen a keresztényeknél volt jellemző a középkorban egy furcsa szokás: amikor férjhez ment egy lány és megtörtént a "primus noctis" vagyis az első éjszaka, a család kiakasztotta a vérfoltos lepedőt a ház erkélyére bizonyitandó, hogy valóban szűz volt a hölgy. (Ha esetleg nem volt az, akkor az ifjú ara csalt picit, megvágta ujját hogy némi vért tehessen a lepedőre, elkerülendő a botrányt)

CCnick 2019.09.10. 07:05:36

és mindez a XXI. században, fél évszázaddal a Holdra szállás után

gigabursch 2019.09.10. 07:53:32

@STIRLITZ:
Ez ettől sokkal régibb szokás.
Már a terméleny félholdon is élő szokás volt, az pedig idestova jópár ezer év még...

@acycloren:
Tőlem is kérdezték már.
Aztán mikor lóra pattantam, akkor a kérdés már nem volt kérdés.
:-)

@Arcadian.:
Egyébként igen. Sok érdekes rövid írás született már itt. Amit szeretek benne, hogy nem tolakodó a szerző stílusa. Nomeg, hogy tudomásul veszi, hogy minden egyes posztban a vallási kérdések kapcsán valaki őt lehülyézi és erre nem a moderálással válaszol.

@a.j.megyeri:
Én csak azt a tényt tudom, hogyha a bíborcsigát rosszul főzik ki és a bíborfestéket rosszul kezelik, akkor a bíborszín helyett egy kék szín jön ki.
A kezelés egyik titka a napsütésben és annak UV tartalmában van.

+ egyel lejjebbi kommentre
Igen, az antiszemitizmus használata több okból is ellenjavallt.
1.) mindenki baromira unja,
2.) a sémi népekben benne van a jellemzően mohamedán (részben keresztény) vallású Közel-kelet és É-Afrika lakosságának a java, hiszen mind sémi népek.
Igazában személy szerint az egész kifejezést egy marhaságnak tartom...

inteligencs elenzeki 2019.09.10. 08:21:26

@haromegesztizennegy:

"Beteges, külsőségek,abberrált szokások. Ez nem vallás."

De, vallás. A szigorú szabályok éppen arról szólnak, hogy jobban kössék a vallásos köntösbe öltöztetett társadalmi normákhoz az embereket.

kvadrillio 2019.09.10. 08:58:00

szemérmesek ??? :O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
jahhh....Epstein is az volt...........meg a hollyvoodi producerek is áltajjjában azok...:O))))) jóóóót nevettem !!! :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.09.10. 09:45:57

Köszi, tudtam a cicitről, de nem értettem a lényegét; ez így már pipa.
Erről az "antiszemita" viccről viszont még sohasem hallottam.

acycloren 2019.09.10. 09:55:25

Az ortodox zsidók elég prűdek, a nők haját levágják, minden le van szabályozva az életükben, nem gondolom, hogy antiszemitának kellene lenni ahhoz, hogy valaki azt higgye, hogy a lyukas "lepedő", ami a kötélen száradt, az az illendő szexre szolgált.
A mohamedánokról meg kezdetben azt hitték az ellenfeleik, hogy a csata előtti imádság előtt élesítik a fogaikat és/vagy a megölt ellenség csontjait ragcsálják. Holott csak miswak nevű fogtisztító fadarabbal tisztogatták a fogaikat, mert ima előtt ez elvárás.
A magyarok meg kutyafejűnek tartották a keleti népeket (tatárokat), holott pár száz évvel korábban maguk a magyarok is keletről jöttek.

Gleccsertetű 2019.09.10. 10:27:09

Ez nem inkább antijudaizmus?

a.j.megyeri 2019.09.10. 16:01:29

@Arcadian.: Köszönöm a tippeket, mindenképpen írni fogok a strájml-ről, azaz a prémes szombati fejfedőről illetve nők fejének betakarásáról, hamarosan. Szakáll és pajesz témában már írtam korábban, örömmel ajánlom. Köszönöm a bíztatást is, örülök, hogy tetszenek a témák :)

lekvaresjam.blog.hu/2019/07/25/miert_szakallasok_az_ortodox_zsidok

Imre S 2019.09.18. 00:37:01

Márpedig kedves a.j.megyeri, az ortodox zsidók (haszidok) nagyon is használják a lyukas lepedőt a fent említett célzattal. Ezt kár vitatni és tagadni (tudatlannak lenni ér), mivel én személyesen dolgoztam NYC-ben közöttük és saját szememmel láttam, mikor a takarító ki akarta dobni a lepedőt (nem a ciceszt), mert kilyukadt. Ekkor a ház "úrnője" hevesen elvette tőle, mondván, az direkt ilyen.
Később az asszony barátnője világosította fel a takarítőnőt, hogy az mire szolgál és nem kidobandó, ha kezébe kerül. És igen, arra szolgál.
Úgy látom, nem tetszik ismerni az ultraortodox szokásokat.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása