Minden amit tudni akartál a Tóratekercsről

morning_tora_reading.jpg

Ma Budapesten két új zsinagógát és a zsinagógákhoz kapcsolódóan két új Tóratekercset is avatnak. De mi is a Tóratekercs?

A Tóra (jelentése törvény, másik jelentése tanítás) Mózes öt könyvének összefoglaló neve, de tágabb értelemben a kifejezést a teljes Bibliára és a hozzá kapcsolódó rabbinikus irodalomra is használjuk. Mózes öt könyve a judaizmus legnagyobb becsben tartott írása, hiszen az eredeti héber szöveg Isten szava, melyet a hagyomány szerint Mózesnek adott át a Szináj hegyen ie. 1312-ben és azóta is változtatás nélküli állapotban kaptuk örökségül.

A zsidó vallásjog a Tóra tanulását és tanulmányozását nagy becsben tartja, ezért a szövegből zsinagógákban több alkalommal is nyilvánosan felolvasunk. A teljes Tóra 54 szakaszra van osztva, minden hét szombatján sorban egy-egy részt olvasunk fel, egy év alatt végig olvasva az egész könyvet, majd újra kezdjük, mutatva ezzel a tanulás folytonosságát. Hétköznap hétfőn és csütörtökön van nyilvános Tóraolvasás illetve újholdkor és a zsidó ünnepeken is.

A felolvasás olyan tekercsből történik, mely finoman cserzett állatbőrre, kézzel van írva szakértő mester ember által, lúdtollal (vagy pávatollal) és növényekből készült tintával. A felolvasást általában a rabbi vagy más, a szöveget és a felolvasás dallamát jól ismerő, Istenfélő ember végzi, ugyanakkor az adott heti szakaszt több részre osztjuk és az egyes részek felolvasásához a közösség más-más férfi tagját hívjuk fel. Hétköznap három, újholdkor négy, ünnepnapokon öt, Jom Kipurkor (engesztelés napja) hat, szombatokon hét plusz egy embert hívunk fel a Tórához.

Mivel a szövegnek minden betűje fontos és szent, hiszen a Tóra Isten által Mózesnek „diktált” szöveg, ezért különleges figyelmet fordítunk a tekercsek épségére, ha akár egy betű is hiányos, a tekercset nem használhatjuk rituális célokra, mígnem ki nem javítják a hibát.

lnoc10158596.jpg

Tekintettel arra, hogy egy tekercs megírása akár egy évbe is beletelik, a Tóratekercsek igen drágák, a közösség különösen nagy becsben tartja őket. Ezért amikor új tekercset készítenek szokás ünnepséget rendezni, amikor is megírják a szöveg utolsó néhány betűjét az új Tóratekercseket a közösség zenével és tánccal bekíséri a zsinagógába.

A zsinagógákban a Tóratekercseket a terem központi részében, a frigyszekrényben tárolják, mely jelképezi a jeruzsálemi Szentély legbelsőbb helyiségét, az ún. szentek szentjét, ahol a Frigyládát őrizték.

menchaem-mendel-levy-torah-sex-offender-1516109678.jpg

Érdekes tudnivalók

- A héber ábécé 22 betűből áll és 5 betűnek van szóvégén másként írt alakja. A magánhangókat leggyakrabban kis pontok jelölik. A Tóratekercs nem tartalmaz magánhangzókat, így a felolvasáshoz a szöveget jól kell ismerni, hogy a felolvasás pontos legyen.

- A Tóra felolvasásnak dallama is van, mely nemcsak a szöveg könnyebb felolvasását segíti, de segít azt értelmezni is. A dallamjegyeket az iu. 6. században jegyezték le, a tekercs nem tartalmazza azokat, ahogy a magánhangzókat sem, így a felolvasó azt fejből kell ismerje.

- A Tóra, Mózes 5 könyve, eredeti héber szövege 5.845 verset tartalmaz, melyek összesen 79.847 szóból állnak, melyek 304.805 héber betűből tevődnek össze.

- A Mózes által készített Frigyládában a kőtáblák mellett egy Tóratekercs is helyet kapott.

- Egy Tóratekercs egy ember körülbelül egy éves munkája.

- A Tóratekercs két, általában fából készült rúdra van feltekerve, ennek a neve „éc chájim”, azaz az élet fája, utalva az írásversre: „Élet fája ez azoknak, akik megragadják, és akik rá támaszkodnak, boldogok” (Példabeszédek könyve 3:18).

- Bár egy zsinagógában elég, ha egy Tóratekercs van, előfordulhat, hogy kényelmi szempontok miatt, ha rendelkezésre áll, akár több tekercset is előveszünk, például, ha ünnepnap szombatra esik, azért, hogy az egyes szakaszok közti tekerést ne kelljen megvárni

- Ha egy tekercs akár egyik betűje is megsérült, például lepattogzott, úgy a tekercset nem lehet nyilvános felolvasásra használni addig, amíg az kijavításra nem kerül.

- A ma ismert legrégebbi teljes Tóratekercs több, mint 800 éves és a Bolognai Egyetemen őrzik, de nem teljes tekercsek a híres Holt-tengeri leletek közt is vannak, melyek majd 2.000 évesek. Ezek szövege betűről betűre megegyezik a világ bármelyik zsinagógájában használt tekercsével.

- Minden zsidó férfi kötelessége élete során hozzájárulni, akár kis mértékben is, egy Tóratekercs megírásához. Ha azt maga nem tudja elvégezni megfelelő, ha anyagilag járul hozzá egy tekercs megírásához.

- A tekercseket általában a közösség tagjainak adományából finanszírozzák.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr4015158076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.09.23. 21:28:00

Ez ismét érdekes volt.

Persze a helyes hangfalak használata fontos
VRB
Veréb?
Véreb?
Vérbe?
Vérbő?
Várba?

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása