Gematria, a héber számmisztika tudománya

jewishmeditation.jpg

A héber nyelv sok szempontból különleges. Legelső sorban természetesen azért, mert Isten a világot héber szavakkal teremtette. A teremtés történetében ugyanis 10-szer (pontosabban kilencszer szó szerint, egyszer átvitt értelemben) szerepel az a kifejezés, hogy „és mondta Isten”. Milyen nyelven mondta Isten például, hogy „legyen világosság”? Héberül.

A zsidó hit szerint a héberen kívül 70 „alap nyelv” van, amelyeket Isten a Bábel tornyának története végén olvashatunk, mikor is Isten, látva a torony építése körüli buzgólkodást azt mondta: „Nosza! szálljunk le és zavarjuk el legott nyelvüket, hogy ne értse meg egyik a másik nyelvét”.1 (Bábel tornyának történetével ITT foglalkoztam részletesebben)

Azt talán azonban kevesen tudják, hogy az ókori héberben a számokat is a héber betűkkel fejezték ki, más szóval minden héber betűnek számértéke van. A héber ábécé 22 betűt tartalmaz (nem számítva a magánhangzókat, melyeket a héber a betűk alatt lévő pontokkal és vonalakkal jelöl).

Az első betű tehát 1, a második kettő és így tovább tízig, majd a 11. betű számértéke 20, azt azt követőé 30, egészen 100-ig tehát, tízesével. A 19. szám 200-at, a legutolsó 22. pedig 400-at jelent. Sokan még a szóvégi betűket is számolják, külön rend szerint, valahogy így:

Képtalálatok a következőre: gematria"

Mondani sem kell, hogy ezzel a módszerrel a komplexebb számok leírása meglehetősen bonyolult, matematikai műveletekhez pedig, a római számokhoz hasonlóan szintén nagyon „jól jött”, hogy az arab számok elterjedtek az egész földön.

Van azonban egy komplett tudományág a zsidó misztikán belül, mely a héber szavak betűinek értékének kombinációjával foglalkozik, hiszen a Tórában, melynek minden szava, minden betűje Istentől származik, nincs véletlen.

Miközben a gematria, a héber számmisztika mindig is elterjedt és közismert volt, érdekes módon a Talmud vagy a Midrás irodalom igen keveset foglalkozik az ilyen típusú fejtegetésekkel. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a bölcseink egy pillanatra sem kételkedtek a Tóra isteni mivoltában, így nem volt szükség arra, hogy úgy bizonyítsák a Tóra mennyei eredetét, hogy olyan összefüggésekre mutatnak rá, melyek más, emberek által írt könyvekben nem fellelhetők.

A gematria tudományával beható módon elsőként az isz. 2. században lejegyzett kabbalisztikus könyv, a Széfer Hájecirá, az „Alkotás könyve” foglalkozik. Ez a munka, melynek tartalmát egyesek magának Ábrahám ősatyánknak tulajdonítják, részletesen foglalkozik a világ teremtésével a héber betűk által sőt, akár az ember teremtésével szintén a szent nyelvet használva. A legenda szerint ugyanis Ábrahám maga teremtette azt a marhát, melyet a nála vendégeskedő angyaloknak szolgált fel.2 Egy talmudi történet szerint Hanina rabbi és Hosia rabbi, akik mindketten a Misna szerzőjének, Jehuda haNászi rabbinak voltak tanítványai, minden pénteken, a kabbala, a héber betűk teremtő erejének segítségével teremtettek jóízű marhát, hogy azt a sábáti étkezéskor felszolgálják.3  Sőt, egy helyen a Talmud említi, hogy Rava, a híres bölcs embert teremtett (a héber betűk használatával). A történez szerint ezt a teremtményt alkotója elküldte egy másik rabbihoz, Zeira rabbihoz, aki feltett néhány kérdést a porból készült „gólemnek” és látta, hogy az nem tud azokra válaszolni, haszontalannak ítélte és visszaküldte Ravához.4 

Igaz ugyan, hogy a Talmud ritkán él a számok értékének bizonyító erejével, azonban mégis találunk néhány forrást, melyek arra utalnak, hogy extrém esetekben bizony lehet a szöveg értelmezésének megalapozottságát a szavak számértékére alapozni, igaz, ezek kivétel nélkül olyan esetek, melyekre a Talmud maga mondja, hogy még Mózes idejéből hagyományként maradtak ránk.5  

Egy-két „közismert” példa a gemátria használatára: 

- A tórai szövegben, melyben Ábrahám 318 katonát küld, hogy kiszabadítsa a fogságba esett Lótot, a szöveg úgy fogalmaz: „Midőn meghallotta Ávrám, hogy fogságba esett az ő atyafia, fölfegyverezte begyakorlott szolgáit, háza szülötteit, háromszáztizennyolcat és üldözte őket Donig.”6 A kommentátorok megjegyzik, hogy a 318 katona valójában egy ember volt, Eliézer, Ábrahám hűséges szolgája, aki neve betűinek számértéke 318.

- Mielőtt Jákob bátyjával Ézsauval találkozik sok év után, azt üzeni neki: „Így szóljatok uramhoz, Ézsauhoz: Így szól a te szolgád Jákob: Lábánnál tartózkodtam és időztem mostanáig”7. A kommentátorok megjegyzik, hogy a (héberben a) tartózkodtam szó számértéke 613, ugyan annyi mint ahány parancsolat van a Tórában, ezzel Jákob azt üzeni, hogy míg (a gonosz) Lábánnál lakott, azalatt is megtartotta Isten parancsolatait.

- Bölcseink felhívják a figyelmet arra, hogy a Tóránál sokkal később lejegyzett bibliai Eszter könyvére is van utalás a Tórában. Eszter könyve ugyanis 12.196 héber betűt tartalmaz, Eszter neve pedig négy héber betűből áll: álef, számách, táv és rés. Az első alkalom mikor a Tórában alef betűt találunk rögtön a könyv első szavának harmadik betűjében van. Ha onnantól számolunk 12.196 betűt, a következő betű egy számách lesz, azután ismét 12.196 betűt számolva egy táv majd ezt megismételve egy rés. Véletlen? Aligha.

Különböző gematria használatát bemutató érdekességeket mutatott be Michael Drosnin „A Biblia kódja” című könyvében, mely 3 kötetben taglalja, többek közt azt, hogy különböző modernkori történelmi események miként jelennek meg a Tóra sokezer éves szövegében.8

Persze egyesek néha egészen extrém példákra is használják a Biblia kódokat. A 2016-os amerikai elnökválasztáskor például a két akkori elnökaspiráns, Donald Trump és Hillary Clinton nevének számértékét hasonlították össze. Míg Trump nevének betűi 424-et adnak ki, pont annyit, mint a héber Mesiách ben Dávid szavak9, addig Hillary Clinton már nem ennyire szerencsés. Az ő nevének számértéke 255, pont annyi, mint annak a héber szónak, hogy Amelekita nő.10

דונלד טראמפ = 424 = משיח בן דוד

עמלקיה = 255 = הילרי קלינטון 

 

Hasonló érdekességről a Tórát illetően ITT írtam korábban.

Nyomj egy like-ot és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. 1Móz 11:7
  2. 1Móz 18:7
  3. Babilóniai Talmud, Szánhedrin traktátus 65a és 67b
  4. Babilóniai Talmud, Szánhedrin traktátus 65b
  5. Ilyen példák a Babilóniai Talmud Nida traktátusának 5a vagy éppen Sábát traktátusának 70a oldalán találhatók
  6. 1Móz 14:14
  7. 1Móz 32:5
  8. A könyvek bármelyik internetes könyváruházban kaphatók
  9. Mesiách ben Dávid a Megváltó avagy a Messiás neve
  10. Az Amalek az a nép volt, mely az Egyiptomból kivonuló védtelen zsidókra támadt, ezért Isten megparancsolta Mózesnek és az utána következő generációknak, hogy az Amelék népét ki kell irtani (lásd 2Móz 17:8-16, 5Móz 25:17, 5Móz 25:19, 1Sámuel 30:1-2, 2Sámuel 1:5-10)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7415301930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2019.11.12. 14:23:45

"Eszter neve pedig négy héber betűből áll: álef, számách, táv és rés. Az első alkalom mikor a Tórában alef betűt találunk rögtön a könyv első szavának harmadik betűjében van. Ha onnantól számolunk 12.196 betűt, a következő betű egy számách lesz, azután ismét 12.196 betűt számolva egy táv majd ezt megismételve egy rés. Véletlen? Aligha."

:D Hát ez tényleg nem véletlen. Ez az ún. "confirmation bias":

"Confirmation bias is the tendency to search for, interpret, favor, and recall information in a way that affirms one's prior beliefs or hypotheses.[1] It is a type of cognitive bias and a systematic error of inductive reasoning. People display this bias when they gather or remember information selectively, or when they interpret it in a biased way. The effect is stronger for desired outcomes, for emotionally charged issues, and for deeply-entrenched beliefs."

Egyszerűen fogalmazva azt mondhatjuk, hogy a hívők addig komibinálgatták a szavakat meg a számokat, amíg valami valamivel megegyezett. Mivel fogalmuk sem volt a valószínűségszámításról azt hitték, hogy ez valamit jelent.

Ha belegondolunk, hogy emberek évszázadokon keresztül ilyen csacskaságokra vesztegették az életüket, akkor tudjuk értékelni a tragikumát annak, hogy sokan még most is ezt teszik.

na__most__akkor 2019.11.12. 14:44:58

Sok barom...

"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos." (c) Einstein.

Gondoljatok bele; az angol ABCben 26 betű van, a magyarban 32 (igen, a "ty" vagy a "zs" betűnek számít - vagy hangnak? - ha a duplákat nem számoljuk, akkor se 22) és akkor a gemátriát hogy lehet LEFORDÍTANI vagy legalább alkalmazni?

Úgy adódott az életem, hogy jópár vallást volt szerencsém (?) mélyebben megismerni.
Amit nem lehet lefordítani, az nincs. Vagy szimpla kamu.

***
Van még továbbá asztrológia, talpmasszázs, pi-víz és sok más. Például homeopátia...

***
De a cikk jó!

gigabursch 2019.11.12. 15:06:33

Isten => Ős(i) tény

Ige: Égi ige ága...

Az baj, hogy ebben a kérdésben is lemaradtatok. Mindezt néhány ezer év PR hazugságai még nem oldják fel, ugyanis
1.) A Héber baromira nem ősi nyelv, a szétszóratás után alakult ki
2.) A sokezer éves tatárlakai korong olvasható. Magyarul. Bővebben tessék megkeresni a pl. a Grandperre Attila által összegyűjtött vonatkozó munkákat.

gigabursch 2019.11.12. 15:17:15

@na__most__akkor:

Erről eszembe jut, amikor egy kedves ismerősöm az egyik alföldi megye bíróságán járt.
Beadványát beküldte rovásíráson.
Na, ment is a hőkölés a bíró, meg a két oldal jogászai között, hogy ilyen nincs, meg hogymiez, stb.
Erre a faszi rákérdezett: "Már bocsánat, írja elő bármilyen jogszabály, hogy milyen ábécét kell használni?" Kiderült, hogy nem.
Erre a faszi: "OK, igazában jó fej vagyok. A bíró úr még biztos tanult oroszul, tehát ismeri a cirill ábécét (ábevet), leírtam ilyen betűkkel is. Magyarul, csak ilyen betűkkel, Tessék!"
Na, erre lett még nagyobb nézés
Mire a faszi megint: "Semmi gond, jogász urak, gondoltam Önökre is, tessék itt van az egész fonetikusan leírva héber ábécével". Ez úgy gondolom megy önöknek tisztelt Grűnwald és Kővári ügyvéd urak".
Háááát, nem ment nekik...
Mire a faszi: "na jó, kegyelmezek. elkészítettem görögül is."

Erre a bíró: "Tisztelt Tanú úr! Értékelem a tudását, el is olvasom, de erre muszáj egy kicsit visszavonulnom. Tárgyalás egy hét múlva."

Eredmény:
A bíró megtanulta a rovás ábécét (SZ-T-D-t).

gigabursch 2019.11.12. 15:19:26

@na__most__akkor:
Inkább egy picit több.
14 magánhangzó és 24 mással hangzó
(2 × 7 és 2 × 12)
Ha jól számolom.

Nálam a Q meg a W nem része a magyar Ábécének, csak kényszer hang.

2019.11.12. 15:50:47

Ez semmiben nem különbözik más számmisztikáktól, csillagjóslásoktól és vajákolásoktól, színtiszta ezotéria.

2019.11.12. 15:53:04

@Pipas: teljesen egyetértek. Ha kiborítok a padlóra egy köbméter legókockát, és fél évig tanulmányozom, egészen biztos ezerféle rejtélyes és misztikus összefüggést, mintázatot és sorozatot találok. Csak az egésznek semmi értelme nem lesz, ahogy a fentieknek sincs :)

gigabursch 2019.11.13. 14:40:02

@Eugene Horse:
Erről is szólt részben az Egy Csodálatos Elme hősének megháborodott korszaka.
Ott is keresett összefüggést, ahol nem volt.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása