10 legfontosabb esemény a magyarországi zsidóság életében 2019-ben

tkphotography190700009.jpg

Lassan végéhez közeledik a 2019. polgári év. Mozgalmas esztendő volt az idei a hazai zsidó közösség szempontjából is. Ebben a bejegyzésben igyekeztem összeszedni a tíz legfontosabb eseményt mely meghatározó volt a magyarországi zsidóság életében. Itt szeretném leszögezni, hogy a lista szubjektív, sem az eseményekkel, sem pedig a hozzájuk tartozó konklúziókkal nem kötelező egyetérteni illetve, hogy a sorrend sem kronológiai, sem pedig fontosság szempontból nem mérvadó.

1. 30 éve volt rendszerváltás Magyarországon, 30 éve kezdődött a hazai zsidó reneszánsz. Felsorolni is nehéz mi minden történt és mi mindenre lehetünk joggal büszkék, azonban annak listája is minden bizonnyal hosszú lenne, mi mindennel tehettünk volna többet és jobban. Tennivaló mindenesetre akad bőven a következő 30 évre is.Image result for 30 years

2. Szeptemberben két zsinagógát és két új Tóra tekercset avatak, egyet Budapesten, egyet pedig Szentendrén. Már maga a tény rendkívül fontos, hasonlóra a háború óta minden bizonnyal nem volt példa Magyarországon, különösen legható volt, hogy a két Tóra tekercs írását a Duna parti, a Holokausztban meggyilkolt áldozatok emlékművénél fejezték be.

Képtalálat a következőre: „torah scroll danube”

3. Sikeres volt a nyári „zsidó olimpiai”, a Macabia lebonyolítása és számos hazai siker született. Több ezer résztvevő több tucat helyszínen emelte a magasra nyáron a zsidó büszkeség zászlaját. Jó érzés volt Budapesten, Magyarországon fogadni ezt a rangos eseményt, jó érzés volt magyar zsidónak lenni! A világ legnagyobb multisport eseménye különösebb rendzavarás nélkül zajlott le.

Képtalálat a következőre: „maccabiah budapest”

4. Schmidt Máriát kipaterolták a Sorok Háza projektből. A Sorsok Háza projektet a kormány, sok év huzavona után az EMIH kezébe adta. Helyesen. Hiszen a leghitelesebben bizonyosan a zsidó közösség tudja elmesélni a magyarországi zsidóság legtragikusabb eseményét. Schmidt Mária személye teherként nehezedett a projektre és ellentmondásossá tette azt, így a tény, hogy félreállították a projektből sokat ad a majdan megvalósuló intézmény széleskörű elfogadottságához.

Image result for sorsok háza köves

5. A Visegrádi négyek tavasszal Jeruzsálemben tartották ülésüket. Lengyelország ugyan utolsó pillanatban egy diplomáciai botrány miatt lemondta a részvételt, mégis óriási dolog, hogy a közép-európai országok, élükön Magyarországgal ilyen kiváló viszont ápolnak a zsidó állammal. E szoros köteléknek bizonyítéka, hogy hazánk rendszeresen kiáll az Európai Unió Izraellel szembeni ellenséges határozataival ellen.

Képtalálat a következőre: „v4 jerusalem”

6. Magyarország kereskedelmi irodát nyitott Jeruzsálemben. Ez az első lépés lehet egy későbbi fővárosként való elismerés felé. Az iroda megnyitóján a magyar külügyminiszter mellett részt vett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és David Friedman, az Egyesült Államok Izraelbe delegált nagykövete.

Képtalálat a következőre: „magyar kereskedelmi jeruzsálem”

7. Az EMIH a legmagasabb egyházi kategóriába kerül. Az EMIH, a magyarországi zsidóság érdekében kifejtett tevékenyégét ismerte el az állam azzal, hogy az hitközség, a Mazsihiszhez és más törtánelmi egyházakhoz hasonló kiemelt státuszt kapott. Az erről szóló megállapodást Semjén Zsolt és Köves Slomó rabbi írta alá, az izraeli áskenázi főrabbi és más rabbik jelenlétében. Az EMIH nem sokkal később, nevet változtatott. Az új név, EMIH - Magyar Zsidó Szövetség, jobban kifejezi működésének célját és lényegét.

Képtalálat a következőre: „orbán köves lau”

8. A Mazsihisz év végi közgyűlésén nem hagyták jóvá a reform közösségek felvételét a „szövetségbe”. Egyelőre legalábbis. Ezt jómagam helyesnek tartom, ugyanakkor szükséges volna ezeket a közösségeket a Mazsihisznek, mint a legtöbb örökjáradékkal és állami forrással rendelkező illetve ideológiailag legközelebb álló szervezetnek anyagilag támogatnia.

Képtalálat a következőre: „bzsh mester tamás elnökválasztás”

9. Jelentősen erősödött a hazai zsidó média felhozatal, ugyanis elindult a Neokohn, mely új színt és minden korábbinál színvonalasabb és professzionálisabb hírszolgáltatást kínál a világ és Magyarország zsidóságát érintő ügyeivel kapcsolatban.

Képtalálat a következőre: „neokohn logo”

10. Idén volt 100 éves a Scheiber Sándor zsidó iskola (korábbi nevén Anna Frank, még korábbi nevén egyszerűen csak Zsidó Gimnázium). Az 1919-ben megnyitott gimnázium kezdetben az Abonyi utcában működött, majd később átköltözött a Bérkocsis utcába, mígnem 1998-ban új épületbe Zuglóba. Az iskola 6 elemi és hat gimnáziumi évfolyamában több száz gyerek tanul. Szintén idén ünnepelte fennállásának 111. évét a budai Frankel Leó úti zsinagóga, mely ma is vitális közösségnek ad otthont.

Képtalálat a következőre: „scheiber sándor gimnázium”

+1. Bónusznak egy kis hazabeszélés: 2019. február 18-án, mely egyébként a polgári születésnapom is egyben, elindítottam a Lekvár és JAM blogot a Blog.hu platformját használva. A blog sikere legmerészebb elvárásaimat is túlteljesítette. Statisztikákat és látogatottsági adatokat az egy éves évfordulón tervezek közzétenni.

Képtalálat a következőre: „lekvár és jam”

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8515365936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2019.12.26. 11:00:06

Szükség volt már egy értelmes zsidó blogra. Ahogy ebben az évben, úgy jövőre is olvasni fogom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.26. 11:27:30

A legfontosabb: a ballibaizmus hatása a zsidóságra ismét csökkent.

bontottcsirke 2019.12.26. 12:41:19

Érdemes lenne az index linkét redirectolni. úgy egyszerűbb

kvadrillio 2019.12.26. 12:59:15

TTGYGY...AVAGY.....TÓRA-----TEKERCS GYÁRTÓK GYÜLEKEZETE !!! :o)))))))))))))))))))))

FÖLDUGHATTYÁK MAGUKNAK ! :o)))

Andy73 2019.12.26. 13:13:30

A blog jó, csak hiányzik a moderátor a kommenteknél. Az ünnepek alatt ez lehet, hogy nehezebben megoldható, de akkor a kommentelési lehetőséget sem kell megadni, ahogy sok blognál nincs is.

Andy73 2019.12.26. 13:18:49

Talán angolra is le lehetne fordítani ezt a cikket, és azoknak is elküldeni, akik a magyar kormányt antiszemitizmussal vádolják.

Attilajukkaja 2019.12.26. 13:27:00

"A Sorsok Háza projektet a kormány, sok év huzavona után az EMIH kezébe adta. Helyesen."
Ezt a magánvéleményt nem minden zsidó osztja, mert azt a benyomást kelti, hogy a holokauszt, az emberírtás "csak" a zsidók problémája lenne, a mindenkori kormánynak nem szívügye. Hozzájárul ugyan, hogy a zsidók még egy emlékeztetőt állítsanak az akkori embertelen eseményeknek, de igazából kivonja magát a felelősség alól. A Sorsok (és nem Sorok!) Házát együttesen kellene létrehozni, bevonva abba az áldozatok (nem csak a zsidók) és a felelősök képviselőt is.

kvadrillio 2019.12.26. 14:07:44

AHHA.......NINCS INGYENEBÉD ?????!!!!! CSAKIS EZEKNEK A FASZOKNAK !!!

Beindulnak a milliárdosok munkagépei Tokajban is
Közpénzmilliárdokból épül magántulajdonban lévő luxusszálloda tavasszal Tokajban is, aminek nagyon örül a település, hiszen helyiek mosogathatnak majd a hotel konyháján és takaríthatják a szobákat.
Vég Márton, 2019. december 26. csütörtök,

Bőven lesz dolga a közeljövőben az építőiparnak, ugyanis hatalmas szállodaépítési láz indulhat be az országban jövő tavasszal. Mindezt a világon egyedülálló módon, döntően közpénzből finanszírozva. Az építkezésekhez szükséges források előteremtésében ugyanis kiemelkedő szerepet játszott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, 300 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program, amely vissza nem térítendő állami milliárdokat osztott ki kormányközeli szállodatulajdonosoknak.
8,4 milliárd forintos hitelt kap Tiborcz István ötcsillagos szállodája

"A projekttábla már kikerült, a beruházó pedig arról tájékoztatott, hogy jogerős kiviteli tervei vannak. Most zajlik a kivitelező kiválasztásának folyamata, a munkaterület átadással tavasszal indulhat az építkezés. Hegyalja egyik legnagyobb beruházásról van szó, ami jelentősen át fogja alakítani Tokaj turisztikai kínálatát és a város gazdasági életét" - beszél Posta György, Tokaj polgármestere lelkesen egy szállodaépítésről. A szállodát a 2017-ben alapított Tokaj Csurgó Völgy Ingatlanfejlesztő Kft. építheti - a kivitelezésről szóló közbeszerzési felhívást már háromszor kellett korrigálni -, a cégadatok szerint a kft. tulajdonosa a DLHG Invest Zrt., amely Szepesi Richárd cégcsoportjának, a DreamLand Holdingnak az érdekeltsége. (Szepesi Richárd anyósa Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök bizalmi köréhez sorolnak, 2000-ben közigazgatási államtitkár is volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol akkor Matolcsy volt a miniszter.) Nem csak a saját pénzét kockáztatja, hiszen az MTÜ-től 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak.

A tokaji polgármestert ez nem igazán zavarja. "A hotellel partnerséget kötők vagy az oda beszállítók is folyamatos megrendelésre számíthatnak. Az önkormányzat arra számít, hogy az iparűzési adó bevétel növekszik és bízunk abban, hogy munkahelyek is létrejönnek, ahol tokaji emberek is el tudnak helyezkedni. Egy ekkora szálloda alkalmazni fogja a jó szakembereket, ami a városnak csak jót jelenthet" - fogalmaz Posta György. A tokaji képviselő-testület már korábban is segítette a 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami (költségvetési) támogatásból épülő luxusszállodát. A Tokaj név használatát ugyanis kedvező fizetési feltételekkel kapta meg a Grand Hotel Tokaj ötcsillagos szállodát építő tulajdonos.

Csak jövedelmező legyen

A Tokaj melletti Tarcalon is közpénzből fognak építkezni. A Napi.hu írta meg korábban, hogy a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programnak is köszönhetően 2020 végére megújulhat a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc egyik cégének tulajdonában lévő tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia. Azóta annyi változott, hogy a szállodát megvette Tiborcz István cége, a Bdpst Zrt., amely kapacitásbővítő beruházást tervez: 12 új szobával, kültéri medencével, valamint egy esküvők és konferenciák számára kialakított rendezvényhelyszínnel bővül a kúria. A ingatlanfejlesztő cég egyik fő célja az átalakítással, hogy a szállodához tartozó, eddig kihasználatlan borászati épület több, mint 100 fő befogadására alkalmas, modern rendezvényhelyszínné átalakítsa, és ezzel jövedelmezőbbé tegyék a létesítményt. Mindezt 324,5 millió forint közpénzzel támogatják az adófizetők, amit az MTÜ szavazott meg a milliárdos vállalkozóknak.

Sorra jelennek meg azok szállodafejlesztési beruházáshoz kapcsolódó pályázatok, amelyeket a kormánytól nyert százmilliókból, milliárdokból finanszíroznak. Országszerte ki is kerültek a kormánynak hálálkodó táblák a szálloda- és panzióépítéseknél. Szintén Szepesi Richárd tulajdonában lévő cég építheti a Balaland fantázianevű luxushotelt Szántódon 2,9 milliárd forint állami támogatásból, október végéig várták a kivitelezők pályázatát. Ha ez a hotel is felépül, akkor az egyik legnagyobb magyar szállodalánc jöhet létre uniós és hazai pénzből, ugyanis az egerszalóki Shiraz Hotel bővítésére 470 millió forintot kapott a Hotel Egerszalók Turisztikai Zrt., a felsőtárkányi Bambara Hotel bővítésére pedig 428 millió forintot adott az Európai Unió. Mindegyik ház Szepesi érdekeltsége

A balatoni és a tokaji térség után a Dunakanyar régiójában is kinőhetnek új panziók és szállodák a földből. A Magyar Turisztikai Ügynökség az év eleji, akár 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is nyújtó pályázati kör nyertes pályázókat még nem hozták nyilvánosságra, így egyelőre nem tudni, hogy ki építhet 1-3 milliárd forint közötti, vissza nem térítendő állami támogatásból új luxus hotelt a Dunakanyarban. A térség legfontosabb városaiban az ellenzék nyert az októberi önkormányzati választásokon.

kvadrillio 2019.12.26. 14:08:25

@kvadrillio: egyszerűen megáll az ész, hogy mit mernek orbánék közpénzből ellopni !!! MINDET LE KÉNE LŐNI MINT CSAICSESZKUÉKAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bkkzol 2019.12.26. 15:33:06

@kvadrillio: beteg vagy, gyorsan kezeltesd magad, bár elég reménytelennek tűnik a tények alapján.

bkkzol 2019.12.26. 15:34:52

Örülök, hogy van egy érdekes, értelmes blog.

kvadrillio 2019.12.26. 17:53:44

@kvadrillio: egyszerűen megáll az ész, hogy mit mernek orbánék közpénzből ellopni !!! MINDET LE KÉNE LŐNI MINT CSACSESZKUÉKAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2019.12.26. 17:56:37

@bkkzol: ...majd kezeltetem magam, ha kapok 300 milliárd vissza nem térítendő támogatást orbántól ! :O))))) INGYEN EBÉD MI ?????!A KURVA ANYJÁT NEKI !

Proud Mary 2019.12.26. 19:07:41

@Attilajukkaja: a te véleményedet sem osztják sokan, mégis idehányod minden nap.

Proud Mary 2019.12.26. 19:09:53

@Attilajukkaja: am mit terheli a mai kormányt felelősség? vagy pl engem? vagy kik a felelősök képviselői? a gyerekeik? vagy ki?

kvadrillio 2019.12.26. 19:23:50

A ZSIDÓKNAK OSZTOGATOTT MILLIÁRDOKAT A ROSSZ ERKÉLYEK HELYREÁLLÍTÁSÁRA KELLETT VOLNA FORDÍTANI !!!+

Kiszakadt egy budapesti McDonald's felett lévő lakás erkélyének korlátja, ketten lezuhantak

A baleset a Harminckettesek terén történt.

DE ORBÁN SZARIK A MAGYAR NÉPRE !

Attilajukkaja 2019.12.26. 21:10:40

@Proud Mary:
"a te véleményedet sem osztják sokan, mégis idehányod minden nap"
Két dologban tévedsz: nem hányok ide minden nap semmit sem, és ez nem az én véleményem volt, hanem Gábor György filozófusé.

"am mit terheli a mai kormányt felelősség?"
Sok felelősség terheli őket a történelemhamisításért.

"vagy pl engem? vagy kik a felelősök képviselői? a gyerekeik?"
Igen, mi vagyunk a képviselői annak a korszaknak. A magyar nép is jócskán benne volt az itthoni holokauszt "sikerében". És ezt ki kellene végre mondaniuk és tudatosítaniuk az emberekben azoknak a politikusoknak, akik most ezt megpróbálják CSAK a németekre kenni ezt az egész embertelen förmedvényt. Ez nem azt jelenti, hogy személy szerint mi vagy a mostani kormány vagyunk a felelősök az őseink bűneiért, de ki fogja megkövetni az áldozatok hozzátartozóit, leszármazottjait, ha nem a most élők?

CCnick 2019.12.27. 10:31:58

@Attilajukkaja: "de ki fogja megkövetni az áldozatok hozzátartozóit, leszármazottjait, ha nem a most élők? "

Pl legyen senki. A tatárjárásért is jöjjenek ide megkövetni a tatárjárás áldozatainak leszármazottait a tatárutódok vagy képesek vagyunk elkönyvelni történelemként?

Attilajukkaja 2019.12.27. 11:19:17

@CCnick:
"Pl legyen senki"
Ez is egy opció, bár Európában szokás egyes kultúrnépeknél. II. János Pál például bocsánatot kért Galilei és Giordano Bruno meghurcolásáért, a német államfő Németország bűneiért Varsóban, a II. világháború kitörésének 80. évfordulójára, stb. De a kanadaiak is bocsánatot kértek, mert 1939-ben visszafordítottak egy hajót, amelyen majd ezer, a nácizmus elől menekülő zsidó volt, a japánok pedig Dél-Koreától a háborús atrocitásokért. Ezeknek a bocsánatkéréseknek persze csak szimbolikus jelentőségük van, de szerintem elég fontos pszichikai jelentőségűek mindkét fél számára. A bűnösség beismerése és megbánása nem csak a keresztény vallás egyik fontos lelki megtisztulási lépése, más kultúrákban is dívik, mert valamennyire megnyugvást nyújt az elkövető és az áldozat számára is. De egy keresztény kormánytól én mindenképp elvárnám, hogy ne próbálja eltusolni, másokra kenni a saját népe múltbéli bűneit.

fércnél maradandóbb 2019.12.27. 13:50:22

@Attilajukkaja:
"A SorsokHázát együttesen kellene létrehozni, bevonva abba az áldozatok (nem csak a zsidók) és a felelősök képviselőt is."

Ha jól értem nem tetszik hogy Téged mint felelőst kihagytak belőle?

kvadrillio 2019.12.27. 16:32:21

Polgár Árpád: Soha nem lehet kitörölni a kommunizmust abból, akit az a rendszer formált

HMMMM....HÁÁÁÁBAZMEG, HA TŐLEM FÜGGNÉL, AZ ÖSSZES ÖSSZEHARÁCSOLT, ÖSSZELOPKODOTT, ÖSSZEÜGYESKEDETT VAGYONODAT ELKOBOZNÁM, TÉGED MEG KIBASZNÁLAK SZIBÉRIÁBA TIGRISTVADÁSZNI !!! :o()

RÉMRAVASZ, RÉMALJAS, RÉMCSALÓ, VÉRBELI HANTÁS-ÁTVERŐS FASZKALAP VAGY TE SEMMI MÁS !

kvadrillio 2019.12.27. 16:34:47

@kvadrillio:
Polgár Árpád: Soha nem lehet kitörölni a kommunizmust abból, akit az a rendszer formált

Orosz R. Zoltán 24.HU
Orosz R. Zoltán
újságíró. 2019. 12. 27. 11:00
Kereskedőnek született, de a szíve a színpadra húzta, a sorsa elől azonban csak rövid ideig menekülhetett. Huszonévesen, a hetvenes-nyolcvanas években lett vállalkozó, de a rendszerváltással lépett be az aranykorba. Hozott hajmeresztő döntéseket, néhányszor átverték, de többször pártolt mellé a szerencse. Butikosból lett Magyarország egyik legmenőbb műkereskedője, a siker mellett azonban nem kerülték el a botrányok sem. Az utóbbi időben a legtöbben már nem a saját nevén ismerik, hanem mint a luxusfeleség, Polgár Tünde férje. Évek óta nyugdíjas, vagy ahogy ő fogalmaz: az örökösei pénzét költi, s közben a YouTube-on elégíti ki a közönség szeretete iránti vágyát.
Kotorék......

EZEK MIJATT TART OTT EZ A NYOMORÉKKÁ TETT KISZOLGÁLTATOTT ORSZÁG, AHOL MOST VAN !

kvadrillio 2019.12.27. 16:37:39

14 milliárdot osztott szét a kormány az év végén határon túli futballkluboknak

JAHHHH.....AZ ERKÉLYEK MEG SORRAHHH LESZAKADNAK.......

erkölcsi hulla 2019.12.27. 16:41:22

@Attilajukkaja: Minden kormànynak szívügye kène legyen egy 80 èves esemèny újra ès újra felhozatala, ès az ezzel kapcsolatos bűntudatkeltès a leszármazottak leszármazottaiban.

CCnick 2019.12.27. 20:54:36

@Attilajukkaja: Felőlem te annyiszor megbánhatod a holokausztot ahányszor akarod, és elnézést is kérhetsz érte minden reggel.

Attilajukkaja 2019.12.28. 12:50:14

@fércnél maradandóbb:
"Ha jól értem nem tetszik hogy Téged mint felelőst kihagytak belőle?"
Azt hiszem, SEMMIT nem értettél meg abból, amit írtam.

@CCnick:
"Felőlem te annyiszor megbánhatod a holokausztot ahányszor akarod, és elnézést is kérhetsz érte minden reggel."
Én már ezen régen túl vagyok, ideje lenne a többieknek is elgondolkozniuk a témán.

@erkölcsi hulla:
"Minden kormànynak szívügye kène legyen egy 80 èves esemèny újra ès újra felhozatala, ès az ezzel kapcsolatos bűntudatkeltès a leszármazottak leszármazottaiban."
Nem a kormányoknak kellene bűntudatot kelteniük. Egy valódi keresztény magától is eljut odáig. Viszont egyetlen kormánynak sem lenne szabad meghamisítania a történelmünket és azt az illúziót erősíteni az emberekben, hogy ők aztán nem tehettek semmiről. A szüleinkről, nagyszüleinkről van szó.

Proud Mary 2019.12.28. 17:37:20

@Attilajukkaja: én biztos nem fogok megkövetni senkit. ha neked ennyire lelkiismeretfurdalásod van akkor az a te bajod, rám ne kényszerítsd.

CCnick 2019.12.28. 20:44:06

@Attilajukkaja: "és azt az illúziót erősíteni az emberekben, hogy ők aztán nem tehettek semmiről. A szüleinkről, nagyszüleinkről van szó. "

Ezek szerint a te szüleid/nagyszüleid zsidókat lőttek a dunába vagy tereltek vagonokba így érthető, hogy a bocsánatukért esedezel. Az enyémek nem tettek ilyet így nincs miért büntudatoznom. A kereszténységet idekeverni külön extrém elmebetegséged.

Attilajukkaja 2019.12.28. 21:10:17

@Proud Mary:
"én biztos nem fogok megkövetni senkit. ha neked ennyire lelkiismeretfurdalásod van akkor az a te bajod, rám ne kényszerítsd."
Semmi gond, ha nem ismered el a magyar nép felelősségét az itthoni holokausztban, akkor kár is lenne tettetned a dolgot.

@CCnick:
"Ezek szerint a te szüleid/nagyszüleid zsidókat lőttek a dunába vagy tereltek vagonokba így érthető, hogy a bocsánatukért esedezel."
Nem tudok semmi ilyesmiről. Itt nem egy-egy ember felelősségre vonásáról van szó, hanem arról, hogy a magyaroknak is bőven szerepe volt a holokausztban, az nem csak egy zsidó "probléma" volt, hanem az egész nemzetünké. Akkor is, ha a nagy többség csak passzívan nézte, ahogy a halálba hurcolnak embereket. Ezért nem kellene kivonulnia az államnak a Sorsok Háza projektből - az elismert zsidó vallásfilozófus szerint.

"A kereszténységet idekeverni külön extrém elmebetegséged."
Pedig a gyónás és a bűnbocsánatkérés egy eléggé ismert dolog a keresztény vallásban, ezt elmebetegségnek nevezni nem rám sértő, hanem a a keresztény tanításokra.

fércnél maradandóbb 2019.12.29. 21:52:43

@Attilajukkaja:
Hiába tagadod a felelősségedet, a holokausztért Neked kell személyesen bocsánatot kérned. A sok szamárságért amit idehordasz meg majd a tanáraidnak kell bocsánatot kérni. Az hogy a kereszténységről se tudsz semmit nem a Te hibád, a mozgalmi nevelés velejárója

Attilajukkaja 2019.12.29. 21:56:16

@fércnél maradandóbb:
"Hiába tagadod a felelősségedet, a holokausztért Neked kell személyesen bocsánatot kérned."
Neked meg mi bajod? :o))))))

CCnick 2019.12.30. 10:48:36

@Attilajukkaja: ha nem tudsz róla, hogy a felmenőid bármi rosszat tettek volna mégis kényszeresen bűnbocsánatért esdezel olyasmi miatt amit mások felmenői tettek az szerintem már megérdemelne egy szakemberlátogatást és vele elbeszélgetést, hátha ki tudnak kezelni belőle.

Attilajukkaja 2019.12.30. 14:04:49

@CCnick:
Az a baj, hogy nem olvastad el vagy nem sikerült értelmezned, amit leírtam. Ezért nem a témához szólsz hozzá, csupán személyeskedéssel próbálsz kimagyarázni valamit, amire csak mellékesen utaltam a Sorsok Háza kapcsán. Senkitől nem kértem bűnbocsánatot és felesleges az én szüleimet ebbe belevonnod. Ilyesmibe én nem megyek bele.

CCnick 2019.12.31. 08:21:52

@Attilajukkaja: "Senkitől nem kértem bűnbocsánatot "

vs.

"Én már ezen régen túl vagyok, ideje lenne a többieknek is elgondolkozniuk a témán."

"felesleges az én szüleimet ebbe belevonnod"

vs.

"A szüleinkről, nagyszüleinkről van szó. "

Ha a költő nem azt akarta mondani akkor miért azt mondta?

Attilajukkaja 2019.12.31. 10:53:33

@CCnick:
"Ha a költő nem azt akarta mondani akkor miért azt mondta?"
Mert nem azt mondta, rosszul olvastad.
Én egy népről, annak a kormányáról írtam, nem személyes érintettségekről. Bocsánatot soha nem kértem senkitől, nem tudom, ezt honnan vetted. Én a megbánásról írtam, amin sok magyarnak el kellene gondolkoznia, nem hátat fordítania a múltnak és azt hazudnia magának, hogy a holokauszt CSAK egy zsidó probléma. A szüleimről pedig nem tudsz semmit (ebben az időszakban még gyerekek voltak), de a szüleink, nagyszüleink közül sokan passzívan, egyesek pedig nagyon is aktívan vettek részt emberek kiirtásában. Ezt nem lenne szabad elhallgatni.
Én nem személyeskedtem veled, ezért megkérnélek, hogy te se tedd. Itt a Sorsok Házáról van szó, nem rólam.

a.j.megyeri 2020.01.02. 06:15:27

@Andy73: Alapvetően nem vagyok híve a moderálásnak, főként mert nem árt, ha az olvasók látják, hogy sajnos vannak akik még a 21. század harmadik évtizedében is meglehetősen primitív módon viszonyulnak egy-egy témához. Azonban a fenti kommentelőt kitiltottam egy időre, mert valóban rendkívül ízléstelen és gyűlölettel teli fröcsögést sikerült kiöntenie magából.
Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet.

DFK 2020.01.11. 12:55:35

@erkölcsi hulla: de leginkább 15-20 évente újrakárpótólni.

Sekler 2020.06.12. 11:55:43

@a.j.megyeri:
Üdv
A 21. század 3. évtizede mikor kezdődött ?

Nemrég fedeztem fel a blogot és majdnem minden bejegyzésed és a kommenteket is elolvastam.

Észrevétel:
-A helyesírásod , nos kíván némi odafigyelést és el is lehet gépelni, de ha már felhívják rá a figyelmed javítsd ki kérlek.
-Kitiltás: Ennél sokkal antiszemitább kommentek vannak . Tehát vagy nem olvasod őket vagy következetlen vagy !
-Nyalás (bocs , de ezt másképp nem lehet leírni): Puncsolsz , nyalsz mindenfele pl a Szerettem-Utáltamba ami szánalmas , már megbocsájts. Most vagy ebböl élsz és érdeked vagy vak vagy , így hiteltelen is mindkét esetben az írásod.
-Részrehajlás: Te mindent megmagyarázol a Tórával , ha kell az 500 éves parancsolat jó, ha kell az 1000 éves , vagy az "Isteni kinyílatkoztatás" a mérvadó.
Lényeg hogy igazolni tudd az állításod , vélleményed.
-Hiányérzet: Nem láttam sehol olyan bejegyzést ami akár csak sugalná hogy a zsidóságnak lenne bármilyen bűne, hibája , rosz döntése.
Félre ne érts kérlek , igenis elitélendő minden antiszemita megnyílvánulás , különösképp
a holokauszt ,ami emberéletek millióit követelte.
De ha ezt elfogadjuk akkor a magyarság bűneit sem ártana feltári azaz kimondani !
Egy olyan cikk se ártana ami a zsidóság bűneit taglalja. Mert aki földre születik az bűnt követ el , ez alól senki nem kivétél.

+1:Istenkép
Neked a Tórába megszemélyisetett Isten , a vérszomjas Isten , aki még hetedíziglen is kipusztítaná az ellenséget a valós ?

Isten a meg nem nyílvánuló , talán ez az egyetlen szerintem igaz kijelentés Róla .
Őt felruházni tulajdonságokkal , "idézni" tőle blaszfémia ! És ezt se korszellemre fogni se egy könyvre nem szabad.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása