Harminchat igaz ember, akik fenntartják a világot              

vayiera-3-abram-looking-at-sodom.jpg

Talán az egyik legismertebb talmudi gondolat szerint a világot legalább 36 igaz ember érdemében tartja fenn Isten. Ezek az igaz emberek, cádikok, minden nemzedékben megtalálhatók, így minden adott pillanatban biztosított a Föld fennmaradása.

A koncepciót már a Tóra első könyvében megismerjük,1 mikor Ábrahám alkudozik Istennel, aki el akarja pusztítani a bűnös városokat, Szodomát és Gomorrát, mondván, hogy ha a városban vannak igaz emberek a bűnösök közt, előbb 50, aztán 45, 40, 30, 20 és 10, akkor Isten nem pusztítja el a városokat azok érdemében.

A Talmud úgy fogalmaz:2 „Ábáje azt mondta: a világon minden pillanatban van nem kevesebb, mint harminchat igaz ember, akik az isteni kinyilatkoztatást minden nap befogadják, ahogy írva van: ’ boldogok mindazok, akik benne reménykednek’3”. A [héber] benne szó (לו) betűinek számértéke 36, tehát bizonyosan van mindig legalább 36 igaz ember, aki Istenbe helyezi bizodalmát.”

A hászid filozófia bölcsei, a zsidó misztika, a kabbala tanaira alapozva megjegyzik, hogy valójában összesen 72 igaz ember minimum él egy adott korban, ezek közül 36 Izraelben (a Szentföldön) és 36 a diaszpórában, azaz a száműzetésben, Izraelen kívül.

De vajon miért 36 a „bűvös szám”?

A 36 a zsidó számmisztikában amúgy is különleges szám, sok szempontból. Egyrészt mert a héber ’élet’ (חי) szó számértékének (18) kétszerese, másrészt mert 6 a teremtés napjainak száma, 30 pedig egy átlagos hónap hossza (a héber naptár a Hold csökkenésén illetve növekvésén alapul, mely átlagosan 29 és fél napig tart, így a héber hónapok 19 vagy 30 naposak).

A 36 cádik kiléte sokszor nem egyértelmű, nem biztos, hogy igaznak tűnő emberek valójában Isten szemében illetve mércéjével mérve is igaznak számítanak, mint ahogy az sem biztos, hogy valaki aki látszólag nem él igaz emberhez méltó életet, milyen erényekkel rendelkezik, melyek igaz emberré teszik Isten szemében.

Egy dolog azonban bizonyos, tekintettel arra, hogy a zsidó filozófia a szerénységet tartja az emberi erények legkiválóbbjának, ha valaki úgy érzi, hogy maga is egyike a 36 igaz embernek, akkor biztosan téved.

 Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/ és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on, a Youtube-on, a Deezer-en és a TuneIn Radio-n.            

 

  1. 1Mózes 18:23-33
  2. Szukka traktátus 45b
  3. Jesájá 30:18

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr715987026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.07.08. 11:56:08

A Föld bolygó adminisztrációját, felügyeletét 72 arkangyal (helytartó istenség) látja el, akik rálátnak az itteni bűnös eseményekre, vagyis ők a valódi igazak. Persze testbe is reinkarnálódhatnak, hogy elvegyüljenek a bűnös nép között, de ez opcionális.
Az arkangyalok neve sorban, ahogy egymás után következnek a területi beosztásuk szerint: Vahuiah, Yeliel, Sitael, Elemiah, Mahasiah, Lelahel, Achaiah, Kahetel, Aziel, Aladiah, Lauviah, Hahaiah, Jezalel, Mebahel, Hariel, Hakamiah, Lanoiah, Kaliel, Leuviah, Pahaliah, Nelekael, Jeiaiel, Melahel, Hahuiah, Nithaiah, Haaiah, Jerathel, Seeiah, Reiiel, Omael, Lekabel, Vasariah, Jehuiah, Lehahiah, Kevakiah, Menadel, Aniel, Haamiah, Rehael, Jeiazel, Hahahel, Mikael, Veubiah, Jelahiah, Sealiah, Ariel, Asaliah, Mihael, Vehuel, Daniel, Hahasiah, Imamiah, Nanael, Nithael, Mebaiah, Poiel, Nemamiah, Jeialel, Harahel, Mizrael, Umabel, Hahhel, Anianuel, Mehiel, Damabiah, Manakel, Eiaiel, Habuiah, Rochel, Yabamiah, Haiel, Mumiah.
Az -el végződésűek a férfiak (40), az -iah végződésűek a nők (32).

arthurthedent 2020.07.08. 13:19:44

"Egyrészt mert a héber ’élet’ (חי) szó számértékének (18) kétszerese, másrészt mert 6 a teremtés napjainak száma, 30 pedig egy átlagos hónap hossza (a héber naptár a Hold csökkenésén illetve növekvésén alapul, mely átlagosan 29 és fél napig tart, így a héber hónapok 19 vagy 30 naposak)."

Ha annyira bölcsek, akkor hogy lehet, hogy általános iskolai szintű matekkal akarják az egész világegyetem leírni? :D

arthurthedent 2020.07.08. 13:41:39

"A hászid filozófia bölcsei, a zsidó misztika, a kabbala tanaira alapozva megjegyzik, hogy valójában összesen 72 igaz ember minimum él egy adott korban, ezek közül 36 Izraelben (a Szentföldön) és 36 a diaszpórában, azaz a száműzetésben, Izraelen kívül.

...

Egy dolog azonban bizonyos, tekintettel arra, hogy a zsidó filozófia a szerénységet tartja az emberi erények legkiválóbbjának,"

Tehát ha jól értem, akkor a zsidó filozófia a szerénységet tartja a legfontosabbnak, a zsidó filozófusok pedig úgy gondolják, hogy a 14 milliárd fényév sugarú megfigyelhető világegyetemet kizárólag a zsidók miatt tartja fenn valaki.

Mintha némi ellentmondást látnék itt feszülni... :D

Ser Vazul 2020.07.08. 13:49:26

gyurcsányi. A másik 35re nincs ötletem

arthurthedent 2020.07.08. 15:12:10

@Ser Vazul: Ah, tényleg, a gyurcsányi az első három! :D

2020.07.08. 17:36:46

Mit jelent az, hogy a szonak szamerteke van? Minden szonak van szamerteke? Mitol fugg, hogy melyik szonak mi a szamerteke? Nem kotozkodni vagy gunyolodni akarok, hanem tanulni szeretnek. Akar privat uzenetben kapott magyarazatert vagy linkert is halas lennek. Koszonom, ha valaki a valaszaval segit.

arthurthedent 2020.07.08. 18:29:56

@vanvelemenyem: Ó, azok a régi "bölcsek" olyan okosak voltak, hogy még nem találták fel a számjegyeket, hanem a betűknek volt számértéke és ha egy szó betűit összeadták, akkor kaptak egy számértéket.

Nyilvánvaló teljesen random dolog, de az emberek hajlamosak mintákat látni ott is, ahol nincsen. Így aztán megszületett a számisztika, a belemagyarázás tudománya. A világ leghaszontalabb dolga, gyakorlatilag mindennek több haszna van mint ennek. Még a bölcsek kövének keresése is ezerszer hasznosabb volt.

2020.07.08. 19:02:34

@arthurthedent: Szerintem a szammisztikanak nevezett izeeeeeeeee ujabb keletu, nem? (nem tudok ra szot, es tudomanynak nem neveznem). Egyik szomszedom szammisztika-orult, es amikor idekoltozott, akkor keresett egy fiatal not. Nem nev szerint, hanem mert a szammisztikaja azt mondta, hogy ez az utcanev es hazszam rejt egy not, aki gyereket fog szulni neki. En 62 vagyok, a ferjem meg fiubol van, szoval eleg sokat rohogtem rajta. De nem hiszem, hogy a szammisztikanak koze lenne a zsido vallas szerinti szamertekes szavakhoz.
A bolcsek kovenek keresese valoban hasznos volt, egyreszt mert remek testmozgas lehetett, masreszt vegigrohogtem a (majdnem) errol szolo filmet.

steery 2020.07.08. 20:53:36

@vanvelemenyem: A Tórát eredetileg számítógéppel írták. Ezt onnan tudjuk, mert számítástechnikai adatvédelmi megoldások vannak benne (több is, többféle fajtájú), amik jelzik a szöveg módosításait, ha bárki kivág belőle akár csak egyetlen betűt is vagy hozzátesz, azt észre lehet venni. Például ha a szöveg minden 50. betűjét kiemeljük, akkor egy ismétlődő sorozatot kapunk: JHVH JHVH JHVH (vagyis: Jahve). Ezzel egyben azt is jelzi az Isten, hogy ezt nem valami buta pásztor vagy önjelölt próféta írta, mert azok akkoriban nem voltak ilyen profik a számítástechnikában. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezt a szöveget nem lehet semmilyen nyelvre lefordítani, mert akkor máris odavész belőle az adatvédelmi kód. Azt nem viccből írták oda a Biblia végére, hogy szigorúan tilos akár csak egy betűt vagy ékezetet is hozzátenni vagy elvenni belőle, mert akkor lesz ejnyebejnye. Ehhez képest a sok kretén vallásos hívő mit csinált az elmúlt 2000 évben? Orrba-szájba fordították, módosították, vagdalták, újraírták, tönkretették. Van vagy ezer ilyen értéktelen szemét változata már a megszentségtelenített könyvnek, mert a hívők hinni akarnak, nem megérteni az Istent. Aztán meg majd sírnak, mikor a túlvilágon fenéken billenti őket a nagyfőnök.
Az is az adatvédelmi megoldások közé tartozik, hogy minden betűnek van egy számértéke. Így a teljes szent könyv átkonvertálható a betűk számainak összeadásával egyetlen nagy szent számmá (ellenőrzőösszeg). Ebből ered a számmisztika, mert a sok okos persze mind az Isten titkait kutatta meg a Biblia rejtett üzenetét kereste (Newton is sok időt szentelt neki). De amíg nem voltak számítógépeink, esélyünk sem volt ennek a megértésére.

2020.07.08. 21:27:10

@steery: eeeeeeertem. Akkor tehat a kulcs a dolgok megertesehez Bill Gatesen, vagy Steve Jobson keresztul vezet? Mindig tanulok valami ujat.
Az elmult 2000 evben nem a bibliat forditgattak? Ugy emlekszem, a Tora majdnem 6ezer eves. Igaz, amilyen alnok a Bill Gates, nem csak mikrocsipeket akar belenk vakcinazni, de a Tora eletkorat is atirta, meg leforditgatta? Ettol az embertol minden kitelik, amilyen updateket ad ki a winfos 10-re... kepes ra. Bar, a szomszedom szerint bizni kellene benne, mert o mar regota harcol a virusok ellen, szoval a covid-19 ellen is tud vedelmet, nyilvanvalo.
Nyuuuton meg jobb lett volna, ha elragcsalja az almajat, ahelyett, hogy hujjje torvenyeket hoz. A multkor a vizvezetekszerelo azt mondta, hogy o csak a magyar allam torvenyeit hajlando betartani, holmi selejtes nyuton torvenyeit nem ismeri es nem is erdekli. Ket napig folyt visszafele a szennyviz, mire jott egy masik ember aki assszonta, hogy hajlando nyuton torvenyeit is figyelembe venni.
Hat nem egyszeru az elet, Tora meg az a szamitogepes adatvedelmi izeeeeeeeee...
Na mindegy. Ma is tanultam valamit. Koszonet mindenkinek :D

eßemfaßom meg áll 2020.07.08. 21:35:43

@vanvelemenyem: az a vicc, hogy steery ezt nem iróniának irta hanem tök komolyan gondolja...

arthurthedent 2020.07.09. 00:21:09

@steery: "Például ha a szöveg minden 50. betűjét kiemeljük, akkor egy ismétlődő sorozatot kapunk: JHVH JHVH JHVH (vagyis: Jahve)."

nyugtass meg, hogy nem próbálsz meg egy ilyen könnyen ellenőrizhető és nyilvánvalóan hamis állítást beadni emberek tucatjainak. :D

"ha bárki kivág belőle akár csak egyetlen betűt is vagy hozzátesz, azt észre lehet venni."

HIbajavító kódnak hívják. A talmudban nincs ilyen, ha lenne, akkor nem írták volna át ezerszer.

arthurthedent 2020.07.09. 00:24:26

@vanvelemenyem: "Az elmult 2000 evben nem a bibliat forditgattak? Ugy emlekszem, a Tora majdnem 6ezer eves."

Szeretnek ilyeneket mesélni, de nem, valójában messze nem ilyen régi. Más-más részei más-más időkből származó legendák, ezért is van annyi zavar a szövegben, de nincs 5 ezer éves. Nincs 5 ezer éves sem. És nincs 4 ezer éves sem. A legrégebbi legendák legfeljebb 3+ ezer évesek, de a szöveg nagy része ennél sokkal újabb.

arthurthedent 2020.07.09. 00:26:13

"Ezzel egyben azt is jelzi az Isten, hogy ezt nem valami buta pásztor vagy önjelölt próféta írta,"

Ha tényleg isten írta volna, akkor nem kellene benne olyanokat mondania, hogy oszlopokra állította a földet meg kupolát csinált a föld fölé. Elég lett volna leírni hogyan kell penicilint csinálni meg pár ilyesmi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.09. 06:33:46

Az egyik Putyin elnök, ő a világbéke egyik őre manapság.

arthurthedent 2020.07.09. 07:07:20

@vanvelemenyem: "azt hiszem, azert gondoltam, mert a zsido idoszamitas szerint 5900valamennyi az ev"

Nagyon elterjedt ez a téves datálás, általában a biblia ószövetségi részét szokták így datálni az emberek, merthogy azt többen ismerik.

Megmondom miért lényeges: az ószövetségben időszámításunk előtt több ezer évvel történt eseményekről beszélnek, az emberek feltételezik, hogy nyilván akkor írták, tehát tudják miről beszélnek. Valójában nem, a legtöbb rész csak pár száz évvel az időszámításunk előtt íródott. Kivéve pl. Jób történetét, ami a legrégebbi rész az ószövetségben.

Namost nyilván nagyon nem mindegy, hogy találunk valaki iratot az etelközben vagy mondjuk leülök szerdán és írok egy történetet, ami az etelközben játszódik.

Ott van például Mózes. Az ószövetségben szépen le van írva, aztán meg:

"Rabbinical Judaism calculated a lifespan of Moses corresponding to 1391 and 1271 BCE;[5] Jerome gives 1592 BCE,[6] and James Ussher 1571 BCE as his birth year.[7][Note 2] Scholarly consensus sees Moses as a legendary figure and not a historical person"

Szóval van aki azt mondja, hogy 1391-ben született, van aki 1592-et mond, azaz 200 éves differenciák vannak. Nem csoda, hogy az ésszerű emberek úgy gondolják, hogy csak kitalált személy. Vallásos emberek meg azt gondolják, hogy nem csak létezett, de egyenesen ő írta az ószövetség egy jelentős részét.

Csakhogy az valódszínűleg vagy ezer évvel a halála után íródott.

arthurthedent 2020.07.09. 07:08:04

Vagyis igen, úgy értem, hogy az állítólagos halála után. :)

Dan da Man 2020.07.09. 07:54:09

@arthurthedent: Tényleg ilyen hülyeségeket kérdezel egy többezer éve kitalált vallásról?

Lehet persze, hogy viccnek szántad, de nem vicces, mert kábé az a szint, hogy "nézd milyen feje van a retardált gyereknek". Az se vicces. Az ember tudomásul veszi, hogy nem százas, és továbblép.

Ez is ilyen. Mondtak egy rakás hülyeséget pár ezer éve, amikor ezek a gondolatok logikusnak tűntek, aztán azóta már tudjuk, hogy butaság. De akkoriban nem volt általános iskolai matekoktatás. Szóval inkább legyél hálás, hogy fejlődünk, és a te életedet már nem ilyen gondolatok alapján akarják koordinálni. (Magyarország kormányát leszámítva, aki igen.)

arthurthedent 2020.07.09. 07:54:37

@vanvelemenyem: "Ertem. Vagyis nem. Allitolag most 5780 van, vagy valami ilyesmi."

Ja, de az nem jelenti, hogy volt első év... :)

Indiában pélkául vannak olyan vallási időszámítások, amik hosszabbak mint az univerzum életkora:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_units_of_time#According_to_S%C5%ABrya_Siddh%C4%81nta[3]

arthurthedent 2020.07.09. 08:03:27

@Dan da Man: "Ez is ilyen. Mondtak egy rakás hülyeséget pár ezer éve, amikor ezek a gondolatok logikusnak tűntek, aztán azóta már tudjuk, hogy butaság."

Tudjuk? Tényleg?

Ha tudjuk, hogy hülyeség, akkor miért van tele a világ ilyen cikkekkel meg véleményekkel, hogy "mert a bölcsek ezt mondják" meg "ősi bölcsesség szerint"?

Merthogy az emberek legalább fele szerintem meg van győződve arról, hogy ezek tényleg okos dolgok, nagy igazságok és megfontolandó tanácsok. Szerinted a nyugati világban hány ember gondolja azt, hogy a biblia "a legjobb könyv" meg "színtiszta igazság" meg "abból nem tanul rosszat"?

Szerinted a magyar lakosság hány százaléka hörren fel, amikor azt mondod a bibliáról, hogy "ez butaság"?

arthurthedent 2020.07.09. 08:07:33

@Dan da Man: "nem ilyen gondolatok alapján akarják koordinálni. (Magyarország kormányát leszámítva, aki igen.)"

Hát ez az! Amikor azt mondják, hogy magyarország a keresztény kultúrán meg a keresztény erkölcsökön alapul? Egy Orbán, aki elméletileg jogvégzett és akinek fel kellett tűnjön, hogy olyan tantárgyat tanult, hogy "római jog", de olyat, hogy "az égő áldozat helyes bemutatása" meg például nem?

Amikor tízparancsolatról papolnak és azt mondom, hogy hát engem például nem hozott ki Jehova egyiptomból, akkor jön ki a szeme mindenkinek, mint a csigának.

hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADzparancsolat

eßemfaßom meg áll 2020.07.09. 08:39:06

@vanvelemenyem: korábbról

lekvaresjam.blog.hu/2020/06/18/a_biblia_es_az_osrobbanas

steery 2020.06.19 12:10:23
A Biblia elejét alkotó Teremtés Könyve szerint nem a Föld megteremtésével kezdődik a teremtés. Hanem azzal, hogy kezdetben megszületik (megjelenik, létrejön, igéződik) az Isten, aki ezután azt mondja: legyen világosság.....

steery 2020.06.20 14:42:35
@eßemfaßom meg áll: Igen, tudom, hogy rossz a Teremtés könyvének földi kiadása.

lekvaresjam.blog.hu/2020/06/15/letezhet-e_elet_a_foldon_kivul_a_biblia_szerint

steery 2020.06.16 10:55:54
Más ősi szent könyvekben, mint a Srímad Bhágavatam, például komplett csillagközi utazások leírásai olvashatók, térugró űrhajókkal való közlekedés a négy térdimenziós űrben, komplett csata űrállomás és űrhajók közt, lézerfegyverek és manőverező cirkálórakéták bevetése

Egyszer megkérdezték médiumon keresztül az Istentől, hogy hány lakott világ van a mi galaxisunkban? Azt válaszolta, hogy cirka 800 millió.

stb...

szóval ez ilyen :)

arthurthedent 2020.07.09. 09:26:23

@eßemfaßom meg áll: "Egyszer megkérdezték médiumon keresztül az Istentől, hogy hány lakott világ van a mi galaxisunkban? Azt válaszolta, hogy cirka 800 millió."

Az jó kis kérdés, de tényleg. Mielőtt megkérdeztek egy olyan kérdést, amire kitűnően lehet hasperkábé számokat mondani, előtt talán megkérdezhettek volna valami olyat, amire (1) tudjuk a választ és (2) a mádium valószínűleg nem.

Például meg lehetet volna kérdezni, hogy egy zárt felület fluxusa és a permittivitás ismeretében hogyan lehet megtudni a körülvett töltés nagyságát? Csak úgy mondom... :D

steery 2020.07.09. 13:16:28

@arthurthedent: Nem adok be senkinek semmit. Közlöm azt, amiről majd 30 éve olvastam egy könyvben (zsidó valláskutatók fedezték fel, de nem nagyon reklámozzák azóta sem). A Talmudban nincs ilyen, mert az nem a Tóra. És bizony egyáltalán nem olyan könnyen ellenőrizhető a dolog, mert ahhoz az eredeti szöveget kéne megnézned, az meg nem közkincs, nem hozzáférhető bárki számára. A különféle átiratai és módosítmányai igen, de azokban meg már nem találod meg ezt. Lehet, hogy van hibajavító kód is a Teremtés könyvében, ezt nem tudom (de valószínű). Amiről írtam az hibajelző kód. Csak jelzi, ha nem okés a szöveg, de arra nem alkalmas, hogy ennek alapján visszaállítsd a szöveget (mert ez lenne a hibajavítás) és pontosan meghatározd, hol, milyen betűk lettek megváltoztatva.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása