Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Sófár, a legősibb zsidó hangszer
Sófár, a legősibb zsidó hangszer

  shofar1.jpeg

A sófár, kosszarvból készült kürt, nem pusztán egy hangszer, de megannyi funkciója van a zsidó rituális életben. Ez a kürt szólal meg zsinagógákban világszerte újév, azaz ros hásáná napján eleget téve a Tóra előírásának, miszerint: „A hetedik hónapban, a hónap elsején szent gyülekezés legyen nálatok; semmi produktív munkát ne végezzetek, a harsonariadás napja legyen az nektek.” 1 A sófár hangja szívbe markoló és riadalmat kelt, így ...

A bűnbánat, mint a személyiségfejlesztés eszköze
A bűnbánat, mint a személyiségfejlesztés eszköze

20151208175408-man-top-mountain-clouds-thinking-meditating-peace-relaxation-peak-sunset-horizon.jpeg

A bűnbánatot leggyakrabban valamiféle vallási szertartásként szokás gyakorolni, miközben az rendkívül jó hatással van az ember általános közérzetére és kiegyensúlyozottságára és fontos eleme az önismeretnek.

A zsidó hagyomány a bűnöket két csoportba sorolja: másik ember vagy emberek ellen elkövetett bűnök és Isten ellen elkövetett bűnök.

Egy másik ember ellen elkövetett bűnök tekintetében az elsődleges feladat a sértett féltől őszintén ...

Mi a pokol és hol van? 
Mi a pokol és hol van? 

heaven-or-hell_1444466i.jpg

A poklot sokan sokféleképpen képzelik, a zsidóság szerint azonban az jelentős mértékben eltér attól a típusú pokoltól amire a legtöbben asszociálnak. Miről is van szó?

Ahhoz, hogy a pokol koncepcióját megértsük néhány alapvető dolgot szükséges tisztázni. Korábbi írásaimban kifejtettem ( ITT és ITT ), hogy a zsidó filozófia szerint a lélek Istennek egy darabja. Örök, ezért nem képes meghalni sem, azaz az ember fizikai halálát követően sem múlik ...

Hány éves a világ?
Hány éves a világ?

earth-creation.jpg

Ajánlom M.M. és P.G. olvasómnak 

Két hét múlva kezdődik a zsidó újév, ros hásáná, amikor a világ, pontosabban az ember teremtését ünnepeljük átlépve ezzel az 5780-as esztendőbe. A zsidó hagyomány szerint Isten 5780 éve, Tisré hó elsején, pénteken, teremtette az embert. 1 Öt nappal korábban, Elul hónap 25-én, vasárnap, pedig a világot.

Felmerül a kérdés, annál is inkább, mert ez talán az egyik legalapvetőbb, hogy miként egyeztethető össze a ...

Szokásos ingyencirkusz a sípuccában
Szokásos ingyencirkusz a sípuccában

072027959_prevstill.jpeg

Ismét egy hír a sípucca környékéről, melyből nem maradhat ki az „alapszabály” szó, az ostobaság, a rosszindulat és a görcsös pozícióféltés.

Az ügyről csak röviden, hiszen bizonyára mindenki olvasta, akinek van idege az ilyesmihez: összeült a neológ rabbinátus (mármint azok a tagok, akik eljárnak az ülésekre és/vagy mernek konfrontálódni) és megszavazták Frölich Róbert neológ rabbit, a Dohány utcai zsinagóga vezetőjét a Rabbiság vallási ...

Jiddis jövevényszavak a magyar nyelvben
Jiddis jövevényszavak a magyar nyelvben

banner-3.jpg

Nem is gondolná az ember, hogy hány naponta használt kifejezés bír jiddis eredettel, köztük rengeteg olyan, amely nélkül nemcsak szegényebb lenne a magyar nyelv, de komoly űr tátongana helyükön. 

Korábban már írtam a ladinoról, erről a jiddisnél kevésbé ismert judeo-spanyol nyelvről, melyet a közel-keleti országokban élő zsidó közösségek egy része használt a napi kommunikációban. A jiddis azonban nem csak abban tér el a ladinotól, hogy alapja a ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Image result for like hate

Szerettem:

- Múlt héten nagyon utáltam, hogy Jason Greenblatt távozott az amerikai kormányzatból, mint Trump elnök közel-keleti különmegbízottja. Ezen a héten viszont örülök, mert utódja minden bizonnyal hasonló politikát követ majd. Avi Berkowitz ortodox zsidó, Jared Kushner jóbarátja, fiatal, energikus, ügyvéd és emellett a jeruzsálemi Kol Tora jesivában is tanult, beszél héberül, szóval minden egyben van. Remélem sikerrel jár!

- Választási ...

Mi történik a lélekkel a halál után?
Mi történik a lélekkel a halál után?

9072470.jpg

Csakúgy, ahogy a lélek a születés előtt él, ugyanúgy él azután is, hogy a test meghal. Mint tegnapi írásomban megjegyeztem, a lélek Istennek egy darabkája ezért csakúgy mint Isten, örökkévaló. Nem tud meghalni.

Az igazság az, hogy ami halott az nem tud élni, a test, ami valójában nem más, mint a „föld pora” (oxygén, szén, hidrogén, nátrium és egyéb összetevők) pedig nem él, az életet a lélektől kapja kölcsön, egészen addig, míg együtt vannak. ...

A lélek útja, azaz mikor és hogyan költözik a lélek a testbe?
A lélek útja, azaz mikor és hogyan költözik a lélek a testbe?

creation-banner-2.jpg

Az embert, sok minden mellett az is megkülönbözteti az állattól, hogy lelkének, az ösztönlény aspektus mellett, van egy isteni oldala is. A kérdés felmerül, hogy mikor költözik a lélek a testbe és mi történik vele, miután beléköltözött.

A zsidó hit szerint a lélek Istennek egy „darabkája”, egy isteni szikra, ennek megfelelően a lélek halhatatlan. A kabbalisztikus (zsidó misztikus) irodalom kifejti, hogy a lélek ennek megfelelően azelőtt is él, ...

Miért takarják el hajukat az ortodox zsidó nők?
Miért takarják el hajukat az ortodox zsidó nők?

wigs-1200x878.jpg

Egy olvasóm kérte, hogy írjak ebben a témában, hiszen nem csak a zsidó kultúrában van jelen az a szokás, hogy a házas asszonyok hajukat el kell takarják. Ennek számos oka van és számos oka lehet, a judaizmusban ez a szokás a bibliai időkre vezethető vissza.

A Tóra (Mózes öt könyve) úgy rendelkezik, hogy egy férjezett asszony, amennyiben házasságon kívüli kapcsolattal vádolják (persze a vádnak kell legyen alapja, tanúk stb.) akkor a nőnek keresztül kell ...

A zsidó Biblia könyvei közti különbség
A zsidó Biblia könyvei közti különbség

maxresdefault.jpg

A zsidó Biblia 24 könyvet számlál, melyeket három kategóriára lehet osztani:

Tóra (Mózes öt könyve): Teremtés, Kivonulás, Leviták, Számok és Második törvénykönyv

Próféták könyvei: Józsué, Bírák, Sámuel, Királyok, Ézsaiás, Jeremiás, Ezékiel, 12 “kis” próféta (Hoséa, Joel, Ámosz, Ovádja, Jona, Micha, Nachum, Chavakuk, Cfánja, Chágáj, Zecharia és Máláchi)

Szent iratok: Zsoltárok, Példabeszédek, Jób, Énekek éneke, Rút, ...

Mi az igazság a lyukas lepedő legendája mögött?
Mi az igazság a lyukas lepedő legendája mögött?

1080-jerusalem_jewish-quarter.jpg

Ismert antiszemita toposz, hogy a zsidók a házastársi együttlét során is különösen szemérmesek és lepedőn keresztül élnek házaséletet. Márpedig ha így van, a lepedőn kell legyen egy lyuk.

A fenti badarsággal, persze politikailag jóval kevésbé korrekt módon, évszázadokon át tették nevetség tárgyává a zsidókat. A mendemonda alapja, minden bizonnyal a ruhaszárító köteleken kimosott, az ortodox zsidó férfiak által az ing alatt hordott rituális ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Benjamin Netanjahu Boris Johnsonnál járt Londonban egy villámlátogatáson. Örömöm azért nem teljes, mert Johnson csak nem bírta ki, hogy ne említse meg, hogy országa a két állami megoldást támogatja, de hát az angolok általában le vannak picit maradva, bízom benne, hogy jobb belátásra tér. Egyelőre abban is csak reménykedni tudok, hogy miniszterelnök marad, akkora a kupleráj Angliában.

- Ígértem, hogy beszámolok arról mi is ihletett, hogy egy ...

Újságírásból egyes alá
Újságírásból egyes alá

Képtalálat a következőre: „lack of courage”

Nehezen tudom türtőztetni dühömet csalódottságomat, amiért a Szombat c. újság nem közölte válaszírásomat, melyet Heisler Andrásnak írtam ugyan ezen magazin hasábjain megjelent publicisztikájára.

Mint az a Lekvár és Jam olvasók tudják, blogomon kritizáltam az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetemen (ORZSE) zajló folyamatokat, az intézmény szisztematikus zsidótlanítását és a hagyományokkal ellentétes reform irányba történő mozdulását ( ITT ...

Miért járnak a vallásos zsidó férfiak kipában?
Miért járnak a vallásos zsidó férfiak kipában?

israel-kapedli-bolt.jpg

Talán a legismertebb, de legalábbis legelterjedtebb zsidó ruhadarab a kipa (héber szó, jelentése ’kupola’) vagy más néven jármulka (arameus szavak kombinációja, jelentése ’királytól való félelem’, érdekes azonban, hogy a fej befedéséről a Tóra egy szót sem ejt. Hogy lehet az, hogy mégis ennek a kis sapkácskának sikerült beférkőznie a leginkább gyakorolt zsidó öltözködési szokások közé?

Igaz, hogy a Tóra nem említi a fej befedését, ...

Nimród: mi, pontosabban ki, van a név mögött
Nimród: mi, pontosabban ki, van a név mögött

nimrod.jpg

Nimród egyike a Biblia legkülönösebb szereplőinek, azoknak, akikről a Tóra igen keveset ír, amit ír, az is rejtélyes, ezután a Talmud és a Midrás irodalom mesterei „kitöltik a sorok közti részeket”, azaz lerántják a vizes lepedőt arról a figuráról, aki korának legsötétebb diktátora volt.

A Tóra a következőt írja Nimródról: „Kús nemzette Nimródot, ő kezdett el hőssé lenni a földön. Ő hős vadász volt az Örökkévaló színe előtt, azért ...

Beköszöntött Elul, a zsidó év utolsó hónapja
Beköszöntött Elul, a zsidó év utolsó hónapja

elul.jpg

Alig egy hónap és ránk köszönt a zsidó újév és vele együtt az őszi nagyünnepek. Az újévet megelőző hónap, Elul , az önvizsgálat, a megtérés és a bűnbánat ideje, ekkor a zsidó ember számot vet önmagával és értékeli az elmúlt évet. A hászid filozófia mestere, az első lubavicsi Rebbe (Sneur Zálmán rabbi, 1745-1812) tanítása szerint ebben a hónapban a „Király kint van a mezőn”, amely metafora azt jelenti, hogy miközben Istenhez egész évben ...

Ember Isten képmására?
Ember Isten képmására?

creation.jpg

Mit jelent az, hogy Isten az embert saját képmására teremtette? Sokaknak a fejében bizonyára megfordult már a fenti kérdés, hiszen Mózes első könyvében úgy áll: „És teremtette Isten az embert az ő képmására”. Az évszázadok során sokan, sokfélét képzeltek ebben a misztikus szövegbe, így kerekedhettek olyan képzetek, hogy Isten egyfajta szakállas öregember, aki a felhők tetején üldögél.

A szöveg nyilván nem feltétlenül az ember fizikai ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Image result for g7 biarritz lunch

Szerettem:

 

- A Franciaországi Biarritz-ban G7 találkozó volt az USA. Fontos dolgok hangzottak el, többek közt Iránnal kapcsolatban. Igaz, hogy a franciák meghívására ugyanott találkozott a francia és az iráni külügyminiszter, de az amerikaiak nem találkoztak vele. Helyes!

- A Momentum nagy nehezen mégis visszaléptette azt a Kulcsár Gergely Jobbikos politikust, aki, mint emlékezetes, aki beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a ...

Elindultak ugyan, de a rossz irányba
Elindultak ugyan, de a rossz irányba

Image result for wrong directionOlvastam Heisler András, Mazsihisz elnök a Szombat c. folyóiratban közölt válaszát az ORZSE-Zsidó Egyetem legutóbbi döntéseit kritizáló írásomra és azt kell mondjam, hogy sajnos Heisler tökéletesen nem értette írásom lényegét, ami azért is sajnálatos, mert mondanivalóm summáját nagybetűkkel emeltem ki, elkerülendő a szándékos félrevezetés lehetőségét.

Kritikai észrevételeim az ORZSE irányába már akkor felmerültek, mikor az egyetem, szakítva ...

Miért tesznek sokan leveleket a Siratófalba?
Miért tesznek sokan leveleket a Siratófalba?

letters_westernwall.jpg

Évszázados szokás, hogy a judaizmus legszentebb helyén, az egykori Szentély utolsónak megmaradt faldarabjánál, a Siratófalnál a zarándokok és imádkozók, zsidók és nem zsidók levelet írnak kéréseikkel, vágyaikkal esetleg hálájukkal Istennek, ezt a papírt aztán a fal kövei közti résbe dugják. Honnan ered ez a szokás?

A szokás több száz évre vezethető vissza és érdekes módon először a munkácsi Rebbe, Chaim Elazar Shapira rabbi (1868-1937) ír róla ...

Amit a Frigyládáról tudni érdemes
Amit a Frigyládáról tudni érdemes

frigyla_da1.jpg

Ajánlom Sz.D.-nek

A Frigyládáról, talán köszönhetően Spielberg Indiana Jones sorozatának, még azok is hallottak, akik nem forgatják naponta a Bibliát. A Szövetség Ládája az a doboz volt, melyet Mózes Isten parancsára készített a két kőtábla tárolására és ami előbb a sivatagi, szintén Mózes által épített Gyülekezés Sátrának, később a Salamon által épített jeruzsálemi Szentélynek legbelsőbb helyiségében foglalt helyet.  Pontosabban nem is ...

Zsidó nyelv: nem héber, nem is jiddis. Ladino.
Zsidó nyelv: nem héber, nem is jiddis. Ladino.

Képtalálat a következőre: „ladino”

Bár a héber a zsidó nép ősi és szent nyelve, azonban nem az egyetlen zsidó nyelv a világon. A jiddis nyelv, mely a ónémetnek, a hébernek, a magyarnak és különböző szláv nyelveknek a keveréke Európában, talán közismert. Van ugyanakkor a keleti zsidóknak is egy, a jiddishez hasonlatos nyelvük, a ladino.

Míg a jiddis alapja az német és közép illetve Kelet-Európában volt a legelterjedtebb, a ladino alapja a spanyol, hiszen kialakulása is a zsidók ...

Mi volt a manna?
Mi volt a manna?

1412913892.png

A manna kifejezést sokan ismerik és legtöbben azt is tudják, hogy az az égi étel volt a manna, mely az égből esett minden nap, amikor a zsidó nép az Egyiptomból történt csodálatos kivonulás után a sivatagban vándorolt 40 évig, míg el nem foglalta a Szentföldet.

A Tóra elbeszélése szerint az Egyiptomból csodálatos módon Isten által megszabadított zsidó nép menekülésekor hozott étel körülbelül egy hónappal később, Ijár hónap 15-én elfogyott. Aznap ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam


Képtalálat a következőre: „love and hate”

Szerettem:

- Heisler András a Mazsihisz elnöke levélben kérte , hogy Csányi Sándor, az MLSZ elnöke indítson vizsgálatot a Dorog-MTK focimeccses történt undorító és durva zsidózás miatt. Helyes!

- Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlodimir Zelenszkij ukrán elnök két napot töltött egymással Kijevben és egyértelműen új alapokra helyezik a két ország kapcsolatát! Jó és fontos hír!

Képtalálat a következőre: „netanyahu ukraine”

- Az izraeli Kék-Fehér Párt visszautasítja az arab ...

Emberek, akik soha nem haltak meg
Emberek, akik soha nem haltak meg

Képtalálat a következőre: „chariot of heaven”

Nem, nem Elvis Presleyről lesz szó. A zsidó irodalom több olyan emberről is említést tesz, akik nem haltak meg soha, ehelyett élve kerültek a Menyországba. A hagyomány szerint például 1 Élijáhu, azaz Illés próféta élve jutott fel a Mennyekbe. De nem ő volt az egyetlen, hiszen a Tóra első könyvében említett, egyik legmisztikusabb karakter, Chanoch, avagy Énok is, aki Noé dédapja volt és a Tóra azt írja róla : „És járt Chánóch Istennel és nem volt ...

Zsidó misztika: a Kabbala és a Zohár születése
Zsidó misztika: a Kabbala és a Zohár születése

Képtalálat a következőre: „jewish sefirot”

Az egyik, talán legismertebb zsidó fogalom, mely a magyar nyelvben is meghonosodott a kabbala. Igaz, a magyarban valamiféle szerencsehozó figurát jelent, a szó eredeti jelentése azonban a zsidó misztika összefoglaló gyűjtőneve. A kabbala szó elfogadást vagy hagyományt jelent és abban az értelemben használjuk, hogy valami olyasmiről van szó, melyet generációkon keresztül kaptunk örökül. Általánosságban véve a kabbala szót használjuk a Tóra (Mózes öt könyve ...

Miért takarjuk le a szombati kenyeret?
Miért takarjuk le a szombati kenyeret?

Kapcsolódó kép

Az egyik legismertebb zsidó szokás, hogy a szombati kenyereket (kalácsot vagy ahogy Magyarországon hívják bárcheszt illetve chálát, kinek hogy tetszik) kiduskor, azaz szombat köszöntő boráldás alatt letakarva tartjuk. A szokás nemcsak szép és jellegzetesen „zsidós” de igen elterjedt. Több oka is van és mint meglátjuk, az, hogy melyik okot tartjuk helyénvalónak, komoly praktikus jelentőséggel bír.

Az első, talán legismertebb ok, az, hogy a szombati ...

1929-es hebroni vérfürdő emlékére
1929-es hebroni vérfürdő emlékére

Image result for hebron 1929

A héten 90 éve (zsidó dátum szerint tegnap, Áv hónap 17-én) annak, hogy arab terroristák és felhergelt csőcselék lemészárolták Hebron városának kicsiny zsidó közösségének tekintélyes részét, melynek következtében a várost néhány évre „zsidótlanították” az akkor a terültet fennhatóságuk alatt tartó brit hatóságok.

Hebron városa (melynek spirituális vonatkozásáról röviden már írtam ITT ) egyike a legősibb zsidó városoknak, már Mózes ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Képtalálat a következőre: „love and hate”

Szerettem:

- Egy friss tudományos kutatás szerint Magyarországon lakosságban található arányaiban a legtöbb zsidó DNS, azaz a legtöbb zsidó vér hazánk lakosainak ereiben csörgedez. Érdekes és elgondolkodtató.

- Izrael, Trump amerikai elnök nyomására csak kitiltotta a két demokrata szenátort, így azok nem tudnak vasárnap palesztinokat hergelni és a zsidó állam ellen uszítani. Rashida Tlaib és Ilhan Omar jól mutatja milyen irányba indult az amerikai ...

Szabad e fényképet készíteni a zsidó vallásjog szerint?
Szabad e fényképet készíteni a zsidó vallásjog szerint?

Kapcsolódó kép

A kérdés csak első olvasatra hangzik abszurdnak, főként mert gyakorlatból tudhatjuk- legalábbis ha ilyen közegben mozgunk- hogy a vallásjoghoz szigorúan hű ortodox zsidók igenis használnak fényképezőgépeket, sőt, otthonaik falait ugyanúgy díszítik családi fotók mint másokét.

Azonban még a vallásjogban kevésbé járatosok számára is ennek ellentmondónak tűnhet a Tízparancsolat második intelme, miszerint: „Ne csinálj magadnak faragott képet, sem ...

Mit mond a Tóra a klímaváltozásról?
Mit mond a Tóra a klímaváltozásról?

Image result for climate change

Korunk egyik legnagyobb és talán leginkább megosztó témája a klímaváltozás. Annak dacára, hogy a tudósok tulajdonképpen mindegyike egyetért azzal a megállapítással, hogy Földünk klímája változóban van, ráadásul negatív irányba, azzal már nem mindenki ért egyet, hogy nekünk, embereknek bármi közünk volna ehhez. Pontosabban sokan vélik úgy, hogy nem emberi tevékenység időzi elő ezeket a folyamatokat.

Anélkül, hogy azt a látszatot kelteném, hogy ...

Valaki még meglepődik ezen?
Valaki még meglepődik ezen?

Képtalálat a következőre: „make up you mind”

A szennyest általában jobb házon belül tartani. Sajnos nem mindig sikerül. Tegnap a (zsidó) világsajtó többek közt azzal a hírrel volt tele, hogy nem elég, hogy a baloldal a még-mindig-ugyan-olyan náci Jobbikkal is hajlandó volna szövetségre lépni a Fidesz-kormány leváltása érdekében, de ezzel Magyarország legnagyobb hitközségének vezetőségéből többen egyet is értenek. Sőt támogatják.

Arról, hogy mi a véleményem a Jobbik középre-fordulásáról ...

A "zsidó Valentin-nap”
A "zsidó Valentin-nap”

shutterstock_92265580-490x322.jpg

Áv hónap 15-e (ebben az évben e hét péntekre esik) a szerelem napja a zsidó kalendáriumban, sokszor a zsidó „Valentin-napnak” is szokták említeni. Számos fantasztikus és kedvező dolog történt ezen a napon:

  1. A Talmud elmeséli 1 hogy Áv hónap 15-e, Jom Kipur mellett a legnagyobb ünnepnap volt az ókori Izraelben, ekkor volt szüret befejezésének ideje. Jeruzsálem lányai ilyenkor kimentek szőlőskertekbe, tiszta fehér ruhában és táncra perdültek, azt ...
A „legzsidósabb” étel a sólet és persze ami mögötte van
A „legzsidósabb” étel a sólet és persze ami mögötte van

cholent-main-image.png

Igazából a sólet csak a kelet-európai zsidók klasszikus étele, legalábbis abban az értelemben ahogy mi ismerjük. Ez is, mint majd minden klasszikusan zsidó étel a vallásjogból ered. A szombatnapi egyik tiltott munkavégzés ugyanis a főzés illetve a tűzgyújtás, ezért Sábátkor csak olyan ételt tudunk enni, amely vagy már a szombat bejövetele előtt készen állt, vagy, mint a sólet esetén, a főzést még a szombat beállta előtt elkezdjük, azaz a tűzre ...

A jeruzsálemi Szentély csodái
A jeruzsálemi Szentély csodái

Related image

Mint arról korábban is írtam , ma, a héber naptár szerinti Áv hónap kilencedik napján emlékezünk a mindkét jeruzsálemi Szentély lerombolásának tragédiájára. A jeruzsálemi Szentély nem csak vallási szempontból foglal el rendkívüli helyet a zsidó nép szívében, de nemzeti értelemben is, hiszen szimbóluma volt a nemzeti önrendelkezésnek, lerombolásuk ezért a zsidó állam végét is jelentette, kétszer is, először a polgári időszámítás előtt 423-ban, a ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Image result for love and hate

Szerettem:

- Németország köztársasági elnöke Frank-Walter Steinmeier berlini otthonában látogatta meg Yehudah Teichtal rabbit, akit múlt héten antiszemita támadás ért a német fővárosban. Szép gesztus, kol hákávod, így kell ezt! Sajnos másnap egy újabb antiszemita támadás történt Münchenben, ahol egy rabbit és két fiát köpték le fényes nappal az utcán.

- Gyönyörű és megható volt látni egy 104 éves Holokasuzt túlélő néni, Shoshana Ovitz-ot ...

Vak vezet világtalant, avagy előre menekülés hátra rohanva
Vak vezet világtalant, avagy előre menekülés hátra rohanva

Előrelépni komoly teljesítmény. Úgy előre lépni, hogy közben hátrafele lépünk még komolyabb. Joggal lehetnek büszkék az Oszágos Rabbiképző és Zsidó Egyetem vezetői, mert nekik rendre sikerül ezt az ember feletti teljesítményt megugrani.

Korábban már beszámoltam arról a skandalumról, hogy az ORZSE doktori képzésének vezetőjeként egy evangélikus lelkésznőt tettek meg. Nem szimplán evangélikust, hanem lelkészt. Tudom én, hogy a hazai felhozatal igencsak ...

Ivartalanítás a zsidó vallásjogban
Ivartalanítás a zsidó vallásjogban

Képtalálat a következőre: „cats on streets”

Több helyen is lehetet olvasni a jeruzsálemi „macska helyzetről”, miszerint macskák ezrei tűnnek el a városból. Aki járt már Jeruzsálemben láthatta, hogy a Jeruzsálemben valóban nagyon sok macska van, melyeket még a múlt század elején az angolok telepítettek be, az akkor komoly problémát jelentő patkányok miatt.

A hír beszámol a jeruzsálemi hatóságok “befogás, sterilizálás, mentés” programjáról, így gondoltam érdekes lehet írni a sterilizálás ...

Ezen a héten van a legtragikusabb nap a zsidó naptárban
Ezen a héten van a legtragikusabb nap a zsidó naptárban

Image result for tisha beav

A judaizmus mélyen hisz abban, hogy történnek olyan események, amelyek szerencséssé vagy éppen szerencsétlenné tesznek egy adott napot az idők végéig.

Elég csak arra gondolni, hogy Ádár hónap (a polgári naptárban február-március tájékára szokott esni) kifejezetten szerencsés, ekkor menekült meg ugyanis a zsidó nép a gonosz Hámán által kitervelt népirtás elől (ahogy erről a bibliai Eszter könyvében olvashatunk). Ez a hónap Mózes születésének (és ...

Melyik szülőt említjük és mikor. Nem mindegy!
Melyik szülőt említjük és mikor. Nem mindegy!

Képtalálat a következőre: „torah reading”

Tegnap a zsidós családnevekről írtam , de a neveknek a zsidóságban igen nagy jelentősége van, ahogy egy korábbi másik írásomban erre utaltam.

Közismert, hogy a rabbinkius hagyományban egy embert, nőt és férfit egyaránt a neve után apjának vagy anyjának nevével illetünk. Például Mose ben Ámrám, Dávid ben Jisáj vagy Slomo ben Dávid, vagy nők esetén Dina bát Jákov vagy Chaja Mushka bát Joszef Jichák.

Igen gyakran azonban nem az apát, hanem az anyát ...

Zsidók és a családnevek
Zsidók és a családnevek

Kapcsolódó kép

Vannak zsidós nevek, mint a Kohn, a Grün, a Weisz és a Schwartz. Pedig akik ismerik az ókori illetve a középkori rabbinikus irodalmat feltűnhet, hogy a zsidóknak nemigazán volt családnevük. Hozzáteszem a nem-zsidóknak sem. Jó sokáig.

A zsidó társadalomban mindenkit, döntőrészben patriarchális társadalom lévén, az apa után neveztek. Például Mose ben Ámrám , azaz Mózes, Ámrám fia. Később, a babilóniai diaszpórában mindez Mose bár Ámrám lett, ami ...

Zsidóság véleménye a veszélyes sportokról
Zsidóság véleménye a veszélyes sportokról

Képtalálat a következőre: „beware danger”

A Maccabi játékok idején még egy sportos témát dobok be. Korábban írtam a sportolásról általában a háláchá (vallásjog) szemszögéből illetve a nézőként való részvételről ( itt olvasható ). Azonban vannak sportok, amelyek meglehetősen erőszakosak illetve komoly sérülést is okozhatnak így felmerül a kérdés, hogy ezek művelése a Tóra szemszögéből megengedett e vagy sem.

A Krakkóban élt Mose Iszerles rabbi (1530-1572), a Sulchán Áruch-hoz írt ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Related image

Szerettem:

- Első helyen mindenképpen a Maccabi játékokat említeném. Több alkalommal mondtam már, hogy eredendően nem voltam nagy rajongója az egésznek, elvi okokból. Most mégis megváltozott a véleményem és beismerem hibásan ítéltem meg a játékokat. Jó alkalom ez a játék, hogy zsidó fiatalok és nem annyira fiatalok összejöjjenek, ismerkedjenek, szórakozzanak, aminek a sport az egyik kohéziós eleme.

- Még Maccabi: megvannak az magyar első arany és ...

Titokzatos közlemény és lapítás
Titokzatos közlemény és lapítás

Related image

A mai nap minden bizonnyal legtitokzatosabb zsidó(?)-belpolitikai ügye az az Izraeli Követség által kiadott közlemény, ami a közösségi médiában megjelent. Ebben a Követség a következő dolgokat szögezi le

- Izrael kiáll minden polgára mellett, tekintet nélkül azok vallására, hátterére

- a követség feladata a két ország népeit közelebb hozni

- emlékezteti a „rabbikat” és a közösségi vezetőket, hogy a judaizmus egyik alaptétele a kölcsönös ...

Azok a csúnyán kirekesztő Maccabi játékok
Azok a csúnyán kirekesztő Maccabi játékok

Image result for stupid is as stupid does

Novák Előd, a fasiszta Mi Hazánk Mozgalom és Nagy Tibor a szintén fasiszta MIÉP elnökei tartottak egy szánalommenetet sajtótájékoztatót a Maccabi játékok helyszíne előtt, a Ludovika kampusz előtt.

A hírben a legmeglepőbb számomra az volt, hogy a MIÉP még létezik. Őszintén nem tudtam, hogy miután Csurka István beadta a kulcsot, ez a párt még létezik. Ezek szerint sok újdonság nem történt arrafelé.

A két pártelnök kirekesztéssel és az adófizetők ...

Tegnap este (majdnem) jó volt magyar zsidónak lenni!
Tegnap este (majdnem) jó volt magyar zsidónak lenni!

Related image

Néztem a Maccabi játékok megnyitóját tegnap este, már csak azért is, hogy lássam feleségem fiát a vízilabdások közt. (Láttam). Őszintén fejet hajtok a szervezők profi, összehangolt, európai, sőt világszínvonalú munkája előtt. Az esemény, és gondolom a játékok is, igazán grandiózus volt, messze felülmúlta elvárásaimat. Ehhez hozzászámítva, hogy korábban nem voltam a Maccabi Európa Játékok kifejezett támogatója, mármint elvi alapon, álláspontomat ...

Zsidók és a sport
Zsidók és a sport

article-2147395-133474a5000005dc-274_634x413.jpg

A kedden kezdődő Maccabi játékok ismét ráirányítják a figyelmet a sport és a zsidóság kapcsolatára. Jómagam napi szinten sportolok, a sport, a mozgás a mindennapjaim szerves része, fontosnak tartom a lélek és a test egyensúlyát. Valamiért azonban az elmúlt évezredekben a zsidóságot nem a sporttal azonosították. Ez logikus, hiszen a rabbinikus judaizmus nem igen tulajdonított különösebb jelentőséget a sportnak. Amikor sportról beszélek az nem feltétlenül ...

Lehet e egy zsidó vegetáriánus?
Lehet e egy zsidó vegetáriánus?

Image result for vegetarianism

Magyarországon, mint ahogy az egész világon, egyre elterjedtebb az állati eredetű élelmiszerektől való távolságtartás. A gondolat nem kifejezetten újkeletű, még a zsidóság szemszögéből sem, a kérdéssel az évszázadok alatt számos törvénymagyarázó foglalkozott.

De mi is lehet a probléma a vegetarianizmussal és mi a zsidó filozófia válasza? 

A húsevés története

A teremtés történetében arról olvasunk, hogy az első ember számára az Édenkert ...

Érthetetlen félrevezetés
Érthetetlen félrevezetés

Related image

A napokban, Rafi Peretz izraeli miniszter kijelentései okán, melyekről én is leírtam véleményem , elindult egy kisebb komment háború a vegyesházasságokról és azok hatásáról. Azon semmi meglepő nincsen, hogy a kijelentés nagy vihart kavart a hazai zsidó a közösségi médiában, hiszen hazánkban a vegyesházasságok aránya majd 90%-os, így a legtöbben érintettek és ezért érzelmileg elfogultak.

Azon sem csodálkoztam, hogy valaki billentyűzetet ragadva ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

 

  • Jövő héten kezdődik a Maccabi játékok. Valahogy vegyes érzéseim vannak az eseménnyel kapcsolatban. Nem ezzel a konkréttal, inkább a jelenséggel általában. Főként azért mert azt gondolom, hogy most, amikor zsidók minden további nélkül indulhatnak az olimpián is, nem igazán van szükség külön „zsidó olimpiára”. Közben azt is gondolom, hogy nagyon jó közösségformáló és, ha jól csinálják, kikerekedhet belőle egy kidus hásem (Isten ...
Miért szakállasok az ortodox zsidók?
Miért szakállasok az ortodox zsidók?

Image result for hasidic jews

Tegnap egy barátom kérdezte a fenti kérdést, és mivel a témát, mármint a borotválkozás témáját nemrég érintettem, talán érdemes megismerni a szakállviselés mibenlétét illetve a borotválkozás törvényeit.

A arcszőrzet illetve a pajesz pusztításának tilalma egyike a Tóra 613 parancsolatának, ahogy írva van: „Ne nyírjátok kerekre hajatok szélét és ne pusztísd el szakállad szélét!” (Móz3 19:27 ).

A szóbeli hagyomány, a Talmud a tiltással ...

Három gyászhét szokásai    
Három gyászhét szokásai    

Képtalálat a következőre: „jewish mourning”

Mint arról korábbi posztomban írtam , a Támuz hónap 17. és Áv hónap 9. közti három hetet gyászolással töltjük, hiszen ebben az időszakban történt a két jeruzsálemi Szentély ostroma és lerombolása. Az esemény nem csak vallási szempontból bír óriási jelentőséggel, hiszen a Szentély sokkal több volt mint vallási helyszín. A jeruzsálemi Szentély a zsidó autonómia szimbóluma, lerombolása ezért egyet jelentett a zsidó önrendelkezés végével, a zsidók ...

Esti mese egy hitközségről
Esti mese egy hitközségről

Kapcsolódó kép

 

Figyelem! A történet a fantázia szüleménye. Mindenféle hasonlóság valós élethez mindössze a véletlen műve. Vagy nem.

Gyertek gyerekek, kuporodjatok ide mellém! Elmesélek egy történetet, amitől garantált, hogy nem lesz kedvetek vacsorázni, annyira gusztustalan. Ne ijedjetek meg, nem lesz benne boszorkány, sem varázsló, sem zombik. Semmi ilyesmi. Hagyományos emberek a szereplői mai mesémnek. Annyira hagyományosak, hogy már rég a középszerűség ...

Egy vég kezdete
Egy vég kezdete

Képtalálat a következőre: „tammuz 17”

Idén Támuz 17-ei böjt vasárnapra “tolódott”, mind minden évben amikor e szomorú dátum szombatra esik, amikor is tilos közösségi böjtöt tartani. Bár sokan tudják, hogy Támuz 17-e miért gyásznap a zsidó naptárban, talán érdemes feleleveníteni a legfontosabb eseményeket, melyek ezen a napon történtek.

Már a Misna (Táánit traktátus 4:3) 5 fontos eseményről emlékezik meg, hiszen Támuz 17-e már az egyiptomi kivonulás idejében „szerencsétlen” napnak ...

Félreértés, politikai agenda vagy csak egyszerűen pénz?
Félreértés, politikai agenda vagy csak egyszerűen pénz?

Image result for money makes the world go round

Eléggé nyugtalanított a Magyar Zsidó Történeti Intézet és négy történész (Konrád Miklós, Novák Attila, Paksa Rudolf, Szécsényi András) egymásnak feszülése. Őszintén szólva keveset tudok az intézet működéséről, pontosabban talán annyit, amennyit a sajtóban időnként olvasni lehet. Az érintettek többségét sem ismerem személyesen, ráadásul mindössze szakkontárnak mondanám magam, ahhoz semmiképpen nem elég felkészültnek, hogy történészek ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

 

Szerettem:

- Donald J. Trump amerikai elnök ismét élesen bírálta azokat a demokrata párti képviselőket, akik folyamatosan licitálnak egymásra Izrael ellenes kijelentéseikkel. Annyira kiüresedett az amerikai baloldal, hogy mindenféle szélsőséges kijelentésekkel próbálják tartalommal feltölteni mondanvialójukat, ehhez kedvenc eszközük a szalon-antiszemitizmus és az Izraelellenesség. Alexandra Ocasio-Cortez (AOC) new-yorki, Ilhan Omar minnesotai, Rashida Tlaib ...

Szombat a Holdon?
Szombat a Holdon?

Képtalálat a következőre: „landing on the moon”

E héten volt 50 éve annak, hogy az Apollo 11 amerikai űrszonda két bátor űrhajósa, Neil Armstrong és Edwin Aldrin, az emberiség történetében először a Holdra szállt. Az 1969. július 16-i dátum nem csak „kis lépés volt az embernek, de annál nagyobb az emberiségnek”, de a Holdra szállás realitássá válása egy azóta is tartó háláchikus (vallásjogi) kérdéskört is megnyitott. Jelesül: milyen micvákat (parancsolatokat) kell tartani az űrben? Például ...

Aludni zsidósan
Aludni zsidósan

Képtalálat a következőre: „good night sleep”

Akik egy kicsit is ismerik a zsidó vallásjogot bizonyára megtapasztalták, hogy a háláchá az élet minden területére kiterjed. Márpedig életünk jelentős részét alvó állapotban töltjük, nem meglepő tehát, hogy a Tóra-irodalomnak jónéhány alvásra vonatkozó iránymutatása van.

Mose ben Maimon rabbi, akit nevének kezdőbetűi alapján Rámbámnak hívunk nem csak a történelem egyik legnagyobb hatású döntéshozója és filozófus volt, de orvos is. ...

Beta Izrael, az etióp zsidó közösség nehézségei Izraelben
Beta Izrael, az etióp zsidó közösség nehézségei Izraelben

ethiopian-rabbis-in-israel-2012.jpg

Az elmúlt héten az izraeli közvéleményt az etióp közösség tüntetései tartották lázban. Történt ugyanis, hogy egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt meglőtt egy 19 éves etióp fiatalembert, Solomon Tekah-t, aki belehalt sérüléseibe. A rendőrtiszt elmondása szerint egyik este feleségével és három gyerekével sétált egy parkban, amikor három, etióp srác összetűzésére lett figyelmes. Durvának tűnt az incidens, így a rendőr, aki, ismétlem, szolgálaton ...

A négy szent város Izraelben 5/5 - Cfát
A négy szent város Izraelben 5/5 - Cfát

Képtalálat a következőre: „tzfat”

Aki járt más Cfáton minden bizonnyal magával ragadta a város hangulata. A települést a legenda szerint Noé és fiai alapították és Josefus Flavius is több alkalommal emlékszik meg róla. A Talmudban is több helyen szerepel, mint egyike annak az öt magaslati helynek, ahonnan fáklyákat gyújtva értesítették a Jeruzsálemtől messzebb lakókat, hogy a Szánhedrin megállapította, az újholdat, így meghatározhatóvá váltak az ünnepek is.

Cfát városa, izraeli ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Képtalálat a következőre: „love and hate”

Mozgalmas volt. 

Szerettem:

- Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök negyedszerre is a Time magazin címlapján feszít, „Csak az erős éli túl” szlogennel. Büszkeség, még akkor is, ha a jelenlegi izraeli politikai helyzet a szeptemberre kitűzött ismételt választás miatt elég labilis.

- Naomi Campbell, a híres modell a lubavicsi Rebbe sírjánál járt. Mint Twitter üzenetéből kiderül, a Rebbe tanításai meghatározóak a Campbell spirituális életében. ...

A négy szent város Izraelben 4/5
A négy szent város Izraelben 4/5

Képtalálat a következőre: „hebron”

Hebron városa talán második legszentebb város, története már a Teremtés könyvében meg van említve. Itt vásárolt Ábrahám végső nyughelyet feleségének Sárának, ide temetkezett Izsák és Rebeka, itt fekszik Jákob és Lea illetve a hagyomány szerint Ádám és Éva is. Nem véletlen tehát, mivel a város zsidó vonatkozása temetkezéssel kezdődött, hogy Bölcseink Hebront a négy alap-elem közül a földdel azonosítják.

A történet tudósók véleménye nem ...

Mindegy mit mond, úgyis tudod mit gondol?
Mindegy mit mond, úgyis tudod mit gondol?

Kapcsolódó kép

Peretz miniszter meglehetősen szerencsétlenül fogalmazott, amikor azt mondta, hogy „az asszimiláció olyan mint a Holokauszt” , itt a miniszter a vegyesházasságok magas arányára gondolt, főként az Egyesült Államokban (bár megjegyzem a diaszpóra más országaiban, így pl. Magyarországon is, vélhetően nem alacsonyabb a vegyesházasságok aránya mint a „goldene medinében”).

A kijelentés szerencsétlen, több szempontból is, ugyanakkor sajnos igaz. Legfőképpen ...

A négy szent város Izraelben 3/5
A négy szent város Izraelben 3/5

Képtalálat a következőre: „Tiberias”

A Kineret-tó partján fekvő ősi város számtalanszor van említve a Talmudban, leggyakrabban melegvizes forrásai miatt, ahova az ókori rabbik is, sok mindenkivel egyetemben, gyakran jártak rekreációs célokkal. Bár magát a várost „csak” a polgári időszámítás előtt 14-ben alapította Heródes Antipász, Nagy Heródes fia, és az aktuális római császár, Tibériás után nevezte el a Kineret parti települést, mélyről feltörő forrásai miatt már korábban is ...

A négy szent város Izraelben 2/5
A négy szent város Izraelben 2/5

Képtalálat a következőre: „jerusalem”

Talán a legtöbbet Jeruzsálemről hallott és tud mindenki, hiszen közismert, hogy Jeruzsálem a judaizmus legszentebb helye. Előző posztomban írt analógiát használva ismétlem , Jeruzsálem a tűz városa, hiszen itt állt mindkét Szentély, melyekben az Istenszolgálat központi eleme az áldozathozatal volt. De Jeruzsálem azzal is kiérdemelte a ’tűz’ szimbólumát, hogy ez Isten városa, Isten pedig, ahogy a Tóra fogalmaz: „Mert az Örökkévaló, a te Istened ...

A négy szent város Izraelben 1/5
A négy szent város Izraelben 1/5

Image result for four holy cities

Mivel éppen Izraelben tartózkodok, gondoltam ez kiváló alkalom, hogy a négy szent városról beszéljek. Tudvalevő ugyanis, hogy a rabbinikus irodalom, bár természetesen egész Izraelt szentnek tartja, de kiemel négy várost, amelyek valamilyen tekintetben a szentségnek egy magasabb fokán állnak.

Ha már itt tartunk érdemes tudni, hogy a Szentföld szentsége tulajdonképpen a koncentrikus körökhöz hasonlít. Ugyanis a szentség legmagasabb foka Jeruzsálem, azon belül a ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Úgy tűnik Boris Johnson lesz az új brit miniszterelnök. Örülnék neki.

- Yisrael Goldstein rabbi, a kaliforniai Poway chábád zsinagógájának rabbija, aki a két hónappal előtti szörnyű mészárlásnak egyik áldozata felszólalt az ENSZ közgyűlésén. Kidus hásem!

Képtalálat a következőre: „rabbi goldstein in UN”

- Most szombaton, támuz hó 3-án van a lubavicsi Rebbe halálozásának 25. évfordulója. Negyed század, ami alatt a Rebbe munkájának eredménye nemhogy elhalványult volna, de egyre ...

Negyedszázada a fény még erősebben világít
Negyedszázada a fény még erősebben világít

Image result for chabad rebbe

Szombaton, támuz hónap 3-án emlékezünk meg a lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994) halálozási évfordulójáról (jiddisül יארצייט jorcájtnak hívják). Egy blogbejegyzés terjedelme túlságosan rövid lenne, hogy a Rebbe életművét számba vegyük, tanításai, világlátása, tettei és az, miként inspirált minden zsidót és nem-zsidót közismertek. Azonban a jorcájt különleges alkalom amikor az elhunyt spirituális jelenléte még ...

Névadás lánygyerek születésekor 
Névadás lánygyerek születésekor 

Kapcsolódó kép

A napokban több kedves barátomnak is született lánygyermeke, gondoltam hasznos lehet néhány gondolatot megosztani a lánybabák névadásának szokásairól és okairól.

A Tóra azon versét, hogy: „...és az Örökkévaló megáldotta Ábrahámot mindennel” , bölcseink akként értelmezik, hogy a ’mindennel’ szó arra utal, hogy Ábrahámnak lánya is volt, bár ez explicit nincs megemlítve a szövegben. (Babilóniai Talmud, Bava Bátra 16b)

Természetesen a ...

Cseresznye szezon van!
Cseresznye szezon van!

Képtalálat a következőre: „checking cherries for bugs source”

Tegnap a tojásban található vérpöttyről írtam, ma, lévén cseresznye szezon, a cseresznye (és már hasonló gyümölcsök) helyes elfogyasztásáról írok.

Már az elején leszögezem, hogy a zöldségek és gyümölcsök rovarmentesítése rendkívül bonyolult és növényfajtánként változó lehet, most általánosságban írok és kifejezetten a cseresznyéről illetve a meggyről.

Legfontosabb tudnivaló, hogy a Tóra kifejezetten és egyértelműen tiltja a ...

Tojás és vérpötty - a tojás vizsgálatának eredete és szabályai a kóser konyhában
Tojás és vérpötty - a tojás vizsgálatának eredete és szabályai a kóser konyhában

Képtalálat a következőre: „blood spots in eggs”

Talán sokan ismerik a kóser konyha egyik legalapvetőbb szokását, hogy a tojást, fogyasztás előtt átvizsgáljuk, van e benne vérpötty. Ha van, azt nem szoktuk megenni és ahhoz hogy ezt elkerüljük, a tojásokat egyenként átvizsgáljuk. Minden kóser konyha egyik alapfelszerelése tehát egy üveg (vagy más átlátszó) pohár, amit tojások vizsgálatára használunk. A tojásokat egyenként feltörjük, megvizsgáljuk majd vizsgálat után tesszük a tésztába/edénybe stb.

...
Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Képtalálat a következőre: „pros and cons”

Szerettem:

- Fantasztikusan fontos és megindító kezdeményezés indult a Fortepan alapítója Tamási Miklós által , ahol vészkorszak korabeli fotókat lehet feltölteni, beküldeni, megtekinteni. https://holokausztfoto.hu

- Az Egyesült Államok a Bahreinben workshopon ismertette a palesztinok felvirágoztatására irányuló tervét . Jared Kushner, az elnök főtanácsadója beszédében arra hívta fel a figyelmet , hogy a palesztin kérdés politikai megoldása mellett ...

Mi van, ha egy politikus szombattartó?
Mi van, ha egy politikus szombattartó?

Képtalálat a következőre: „proud jews”

A héten Bahreinben zajló, a palesztinokat felvirágoztató tervvel kapcsolatos workshop-on számos zsidó, ráadásul ortodox zsidó is részt vett, az amerikai kormány képviseletében. Itt van mindjárt a két legismertebb, Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és egyik legfontosabb főtanácsadója és Jason Greenblatt, az amerikai elnök közel-keleti kérdésekben illetékes főtanácsadója.

Képtalálat a következőre: „greenblatt minyan bahrein”

Az, hogy az elnök egyik lánya, Ivanka Trump, aki amúgy az egyetlen a ...

Copy with pride?
Copy with pride?

Képtalálat a következőre: „originality”

Az egyik nagy, nemzetközi médiavállalatnál, ahol volt szerencsém közel egy évtizedig dolgozni volt sok jelszó. Olyan hangzatos –de cseppet sem üres- kifejezések, amik a cég filozófiáját tükrözték. Volt köztük egy, ami különösen tetszett: Copy with pride , azaz másold le büszkén! Munkáltatóm nem volt piacvezető tulajdonképpen egyik nemzetközi piacon, így a magyaron sem, ezért, úgy tartotta, hogy ha a konkurencia (vagy bárki más) valamit jól csinál, azt ...

Miért imádkozom neológ zsinagógában (is)?
Miért imádkozom neológ zsinagógában (is)?

Képtalálat a következőre: „why? why not”

Annak ellenére, hogy a Lekvár és JAM minden ízében saját blog oldalam, nem szeretnék trendet csinálni abból, hogy magánügyeimről írok. Véleményeimről igen, magánügyeimről nem.

Most kivételt teszek egy fontos kérdésben, amivel többen megtaláltak mert, külső szemlélő számára érthető módon tetten érhető némi ellentmondás. Sokat kritizálom a Mazsihiszt, úgy intézményi mint személyi szinten, sőt a neológiát általánosságban sem illetem ...

Tóra és tudomány: a „pí”  a Bibliában
Tóra és tudomány: a „pí”  a Bibliában

Kapcsolódó kép

Azok is akik nem sokat értenek a matematikához vagy a fizikához, mint én, valószínűleg hallottak már a pí-ről, erről a valós számról, mely a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, és ami, a körök hasonlósága miatt, minden kör esetén megegyező.

A pí igen régóta ismert szám, már az ókori Egyiptomban is foglalkoztak a kör kerületének kiszámítása körüli problémával, majdnem el is jutottak a pontos szám meghatározásáig, mindezt az ún. ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- A Golán fennsíkon felavatták az új, az amerikai elnökről elnevezett település parcelláit. A hírek szerint nagy az érdeklődés (Ramat Trump) „Trump-heights”, azaz Trump-fennsík nevű település után. Nagyon örülök ennek a hírnek, igazán szép gesztus, ráadásul Donald J. Trump születésnapjára időzítették az avatást, amin a Netanjahu és a nagyköveti Friedman házaspár is részt vett. Chászdéi Hásem!

Képtalálat a következőre: „ramat trump”

- Párizsban is teret neveznek el ...

Nők és parancsolatok
Nők és parancsolatok

Kapcsolódó kép

A Lekvár és JAM elindulása óta a legindulatosabb vitákat indító egyik téma a nők szerepe a judaizmusban, az ún. feminizmus, egyenjogúság, egyenértékűség kérdése. Tekintve, hogy ez egy ennyire megosztó és, érthető okokból, érzelmektől és indulatoktól nem mentes téma, úgy gondolom, megéri vele kicsit hosszabban foglalkozni. (Itt jegyzem meg, hogy a másik nagy indulatokat kavaró téma a reform mozgalmak és a betérések kérdése, ez utóbbinak részeletes ...

Íme a csodafegyver, a túlélés záloga, ami úgy hiányzott, mint egy jó kis hátbaverés
Íme a csodafegyver, a túlélés záloga, ami úgy hiányzott, mint egy jó kis hátbaverés

Kapcsolódó kép

Sehechejánu! Zárt ajtók mögött a sípucca boszorkánykonyhájában megtalálták a tuti fegyvert a gyökértelen, nemeléggémagyar, galíciai jöttment Chábád szekta ellen. Ez volna a két reform szervezet, a Bét Orim és a Szim Sálom felvétele a szövetségek szövetségébe! Ezek a derék Chábádosok, ezek a nemis-magyar-magyarok, ezek a túl-zsidós-zsidók, ezek a (mindenkori) kormánnyal jó kapcsolatot ápolók ugyanis csak nem hagyják abba az építkezést. Ebből pedig ...

Jakab Péter finoman szólva sem zsidós
Jakab Péter finoman szólva sem zsidós

Kapcsolódó kép

Tegnapi írásom nem is lehetett volna aktuálisabb, mint Jakab Péter, a Jobbik frissen kinevezett frakcióvezetőjének hétfői, parlamenti felszólalása után. Jakab Péter, akiről korábban már írtam nem túl pozitívan , prototípusa az öngyűlölő zsidónak. Az amolyan nem-zsidó zsidónak. Annak a zsidónak aki nem viselkedik zsidósan ( lásd tegnapi írásom ). Annak, amilyenről Schmidt Mária beszélt.

Jakab Péter nem az első zsidó a történelemben, aki nem ...

Zsidóként viselkedni, avagy még egy rabbinak is van mit tanulnia Schmidt Máriától
Zsidóként viselkedni, avagy még egy rabbinak is van mit tanulnia Schmidt Máriától

Kapcsolódó kép

Schmidt Máriát védeni nem kifejezetten hálás feladat. Őszintén szólva nem is tartom testhezállónak. Pláne, hogy aligha számít a védelmemre és szüksége se nagyon van rá.

Van azonban abban valami perverz ellentmondásos, ha Schmidt Máriától kell megtudnia egy rabbinak hogy valójában igenis van zsidós viselkedés.

Történt ugyanis, hogy Schmidt Mária interjút adott az amerikai far-right mozgalom egyik szócsővének tartott Gateway Pundit-nak ( az interjút ...

Nők, akik a falig is elmennek 2.
Nők, akik a falig is elmennek 2.

 

Kapcsolódó kép

Korábban, egy írásomban már „kirohantam” a női egyenjogúságot kétszínű módon hirdetők ellen, ahol tulajdonképpen már leírtam amit a tfilint (nyilvánosan) viselő és Tórát (nyilvánosan) olvasó nőkről gondolok. Mivel szombaton, egy beszélgetés során többen is kérték, igyekszem a dolog háláchikus (vallásjogi) részére rávilágítani, hogy ti. miért sem szoktak Istenfélő nők imaszíjat hordani.

A dolog, mint oly sok minden más a judaizmusban, ...

Heti szerettem-utáltam 
Heti szerettem-utáltam 

Képtalálat a következőre: „pros and cons”

Szerettem:  

- Hamarosan rajtol a Maccabi játékok, a hírek szerint július 29-én. Várom már. Jó lesz. Akkor is, ha amúgy nem vagyok nagy híve ennek az eseménynek (másik alkalommal majd leírom miért), de ha már a Gondviselés úgy döntött, hogy van, hát legyen.

- Megalakult a Likud Magyarország Egyesület. Egyike vagyok a büszke alapítóknak.

- Olvastam egy interjút Schmidt Máriával. Érdekes volt. IDE kattints az eredeti angol nyelvű verzióért .

- ...

Ugord át mindenképpen!
Ugord át mindenképpen!

Kapcsolódó kép

Közismert a negyedik lubavicsi Rebbe, Smuel Schneerson rabbi (1834-1882) mondása, miszerint az ember eleve „ugorjuk át az akadályokat, ne alattuk másszunk át”. A mondás eredetije jiddisül ekként hangzik:

  דער וועלט זאגט, אז אויב מען קאן נישט ארונטער גייט מען אריבער, און איך זאג אז מען גייט 'מלכתחלה אריבער

„A világ azt mondja, ha nem tudsz átmászni alatta, ugord át. Én azt mondom, eleve ...

Van -e jogunk elolvasni mások emailjét, meghallgatni mások telefonbeszélgetéseit?
Van -e jogunk elolvasni mások emailjét, meghallgatni mások telefonbeszélgetéseit?

Képtalálat a következőre: „snooping at other people's mobile”

A kérdés közel sem olyan modern, legalábbis háláchikus (vallásjogi) szempontból, mint amilyennek látszik, rabbijaink már vagy ezer éve (sic!) foglalkoznak a témával.

A Tóra és a hozzá tartozó rabbinikus irodalom, a Misna, a Talmud és kommentárjaik, nem tartalmaznak ugyanis egyenes direktívát a levéltitok kérdésével kapcsolatban. A korai középkorban azonban, bár meglehet, hogy korábban is, a levéltitok sokszor élet-halál kérdése volt. Országok vagy ...

Szorosan az ünnephez kötve – mi is az az iszru chág?
Szorosan az ünnephez kötve – mi is az az iszru chág?

Related image

Talán sokan tudják, de a három zarándokünnepet (pészách, sávuot, szukot-smini áceret) követő napot iszru chágnak hívják, ami szó szerint annyit jelent, hogy szorosan az ünnephez kötött nap. Tekintettel arra, hogy bölcseink kifejezett hangsúlyt fektetnek ezekre a napokra kell legyen valamilyen spirituális jelentősége az iszru chágnak.

Maga az elnevezés a Zsoltárok könyvéből származik, ahol Dávid király úgy fogalmaz: „Kötelekkel kössétek az ünnepi ...

A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői 3.
A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői 3.

Related image

Őszintén mondom nem készültem sorozatot írni a fenti címmel, valahogy azonban az élet úgy hozza, hogy nap mint nap „akad meg a fülem” mindenféle érdekességeken. Múlt héten egy Klubrádiós beszélgetés kapcsán „ekéztem” Gábor György vallásfilózófust, na nem mintha nem tettem volna ezt már korábban, más témában . Sok kritikát kaptam ezért az írásért is, volt köztük pozitív és negatív egyaránt, abban a legtöbben azonban egyetértettek, hogy ...

A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői 2.
A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői 2.

Related image

Tegnap a Klubrádióban elindult egy új heti műsor, zsidósághoz kapcsolódik, címe „Csak semmi majré” vezeti Rózsa Péter. A műsor célja a magyar-zsidó együttélés megismertetése, a többségi társadalom és a zsidóság közelebbhozása. Nagyon fontos célkitűzés. A készítők szerették volna a zsidó közösségek képviselőit is közelebb hozni egymáshoz, ami szintén helyes és fontos feladat. A műsor első adása azonban minden képzeletemet felülmúlta, ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Kapcsolódó kép

Szerettem:

- Összeállt egy neves, nemzetközi tudósokból álló csoport és megalkották a Sorsok Háza új koncepcióját , melyet prezentáltak a kormánynak, az IRHA-nak stb. Örülök, hogy a project jó kezekben van!

- A héten volt Jeruzsálem felszabadításának 52. évfordulója. „Hár hábájt bejádénu” (A Templomhegy a kezünkben van!) hangzott fel a katonai rádióban az örömujjongás ami a legszebb három szó amit zsidó fül hallhatott az elmúlt kétezer ...

Érdekességek Sávuotról 2.
Érdekességek Sávuotról 2.

Képtalálat a következőre: „shavuot”

Folytatva a tegnap elkezdetteket , néhány további érdekesség a közelgő Tóraadás ünnepéről:

- Sávuothoz kapcsolódóan talán az egyik legismertebb szokás, hogy az éjszakát (diaszpórában mindkettőt) tanulással töltjük. A szokás eredete egy Midrásban rögzített történeten alapul, miszerint a Tóraadás előtti napon Izrael fiai jó korán lefeküdtek (ahogy azt kell egy fontos nap előtt) viszont reggel elaludtak és Mózes maga Kellett, hogy felébressze a ...

A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői
A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői

Image result for liar

Sokan vádolnak meg kérdezik, hogy miért avatkozom a sípucca ügyeibe, ugyan mit zavar engem ami ott történik. Az igazság az, hogy olvasva a különböző zsidó hírcsatornák (szombat, kibic stb.) hírei alatt megjelenő kommenteket, vagy szomorú leszek, vagy szimplán elborzadok az elvakultság, a tájékozatlanság és a gyűlölködés láttán.

Itt van ugyebár ez a Sorsok Háza ügy, amiről jómagam is többször írtam, ezen a héten kétszer is ( itt és itt ), ...

Érdekességek Sávuotról 1.
Érdekességek Sávuotról 1.

Image result for ‫מעמד הר סיני‬‎

Sávuot nem csak a Tóraadás ünnepe, amikor is, idén 3331 éve, azaz a zsidó időszámítás szerinti 2448. évben Isten megjelent a teljes zsidó nép előtt- amire sem előtte, sem azóta nem volt példa- hanem a tavaszi aratás ünnepe is. Az alábbiakban néhány rövid érdekesség Sávuothoz kapcsolódóan:

- Sávuot a második a három zarándokünnepből (Pészách, Sávuot, Szukot), amikor is az ókorban minden zsidó férfinak fel kellett zarándokolnia Jeruzsálembe. A ...

Érvek és ellenérvek - Sorsok Háza
Érvek és ellenérvek - Sorsok Háza

Egyik kedves olvasóm (nevét akár ki is írhatnám, hiszen kérdéseit nyilvános kommentbe írta) lefogalmazott néhány gondolatot a Sorsok Háza projekttel kapcsolatban, amire, úgy gondoltam érdemes egy hosszabb bejegyzés formájában válaszolni. Leginkább azért, mert nemcsak, hogy relevánsak a kérdések- a vélemények egy részével magam is egyetértek- hanem mert rengetegen fogalmaznak meg hasonló fenntartásokat a Sorsok Házával kapcsolatban.

Kapcsolódó kép

Íme a kérdések ...

Sziván újholdja és a Sla'h imája
Sziván újholdja és a Sla'h imája

Ma este, június 3-án, hétfőn, köszönt ránk Sziván hónapjának újholdja, mely sorrendben a harmadik hónap a hónapok tórai számolásában és kilencedik a hónapok naptári számításában (a két számításbeli különbségről egy másik alkalommal készülök írni).

Sziván egészen különleges hónap, hiszen e hónap 6-án ünnepeljük Sávuotot, a Tóraadás ünnepét, az isteni kinyilatkoztatást.

Sziván hónap újholdja mindig egy napos, hiszen az azt megelőző ...

Csendes lapítás
Csendes lapítás

Kell legyen neve annak az emberi viselkedésnek amikor valaki őrület módon protestál és amikor kiderül, hogy nincs miért tüntetni lapít. Valamiért nekem az ilyen emberekről egyes sípuccai vezetők jutnak eszembe.

Történt ugyanis, hogy tavaly szeptemberben a Magyar Kormány a négy éve ácsorgó Sorsok Háza projekt folytatásával, vagy inkább újrakezdésével az EMIH-et bízta meg. A hír bombaként robbant, mindenki telitorokból esett neki az EMIH-nek és persze a ...

Heti szerettem-utáltam
Heti szerettem-utáltam

Ez a hét cseppet sem nevezhető eseménymentesnek. Van közte ilyen és olyan is.

Szerettem:

- Lezajlottak az EP választások. Örültem a magas részvételnek nem csak Mo.-n, de egész Európában, mert azt jelenti, hogy az emberek érzik, hogy fontos ami a EP-ben történik. Az eredmények elemzésére nem vállalkoznék, nem vagyok politológus, de vannak számomra meglepetések például Franciaországban és Olaszországban is. Ami a hazai eredményt illeti, annak örülök a ...

A felelősségvállalásról
A felelősségvállalásról

Kapcsolódó kép

Tegnap a Mazs Alapítvány körül kialakult botrányról írtam, amivel kapcsolatosan mindannyian el kellene gondolkodjunk a felelősségvállalás ránk is nehezedő feladatára. Az alábbi cikket 2 éve írtam a zsido.com-ra , aktualitásából egy cseppet sem veszített.

 

A zsidó felelősségvállalásról

Az köztudott, hogy a zsidó vallás, a zsidó értékrend egyik fundamentuma az irgalmasság, az egymásért való felelősségvállalás. A széles körben ismert Misna ...

MAZS Alapítvány (igen gyanús?) ügyei
MAZS Alapítvány (igen gyanús?) ügyei

Képtalálat a következőre: „corruption?”

Nem hiszek feltétlenül az oknyomozó újságírásban, mert sok esetben felszínes, féligazságokkal működő műfajról van szó és a botrány valahogy mindig nagyobb visszhangot kap, mint a cáfolat illetve az esetleges mellé lövés utáni bocsánatkérés.

Mégis megdöbbenéssel olvastam az átlátszó oldalán a MAZS Alapítvánnyal kapcsolatos gyanús visszaélésekről, melyek közt nem bejelentett munkavállalók, bizonytalan számú gondozottak, bonyolult alvállalkozói ...

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék