Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

A 10, zsidó szempontból, legfontosabb esemény 2019-ben

_16-09-2019_10_04am.jpg

Miközben lassan menetelünk a 2020-as polgári esztendőbe érdemes visszatekinteni a 2019-es év, zsidóság szempontjából legfontosabb eseményeire. Figyelem! A lista szubjektív és a felsorolás sorrendje sem feltétlenül az események súlyát tükrözi.

  1. Az Egyesült Államok hadserege október 27-én megölte Abu Bakr al-Bagdadit, az ISIS vezetőjét. A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be. A terroristavezér likvidálását Trump az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte. „Úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember”, aki menekülés közben egy alagútban felrobbantotta magát és megölt három gyermeket is - fogalmazott Trump és hozzátette, az amerikai katonák kiváló munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg. Al-Bagdadi földi maradványait az amerikaiak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen 15 percen belül azonosították. A terrorista vezérrel együtt számos társát is megölték. Az épületben 11 gyermek is volt, őket épségben kimentették. Az al-Bagdadi társaságában lévő két nőt - akik információk szerint a feleségei voltak - szintén holtan találták.

Related image

  1. Gyilkos támadást hajtottak végre egy zsinagógában imádkozók ellen az amerikai Poway városában, San Diego közelében, Kalifornia államban, április 27-én. Egy gépfegyveres férfi rontott be a Pészah utolsó napját ünneplő gyülekezet zsinagógájába, és lövöldözni kezdett. Egy nő meghalt, három ember megsebesült, őket kórházban ápolják. Az elkövető autóval elmenekült, de a rendőrök hamarosan megállították, feltett kézzel szállt ki az autójából, letartóztatták.

 Image result for poway synagogue

  1. Két áldozatot követelt egy zsinagógai lövöldözés a zsidóság legszentebb napján a kelet-németországi Halle-ban. Legalább két ember életét vesztette, miután egy ismeretlen támadó agyonlőtte őket Halle városában a zsinagóga közelében, Jom Kippur napján. Az egyik áldozat egy férfi, akit egy gyorsétkezdénél lőtt le, a másik egy nő, akit a temető szomszédságában ölt meg.

 Képtalálat a következőre: „halle synagogue shooting”

  1. A Konzervatív párt, élén Boris Johnsonnal nyerte a december 12-én tartott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában. Az antiszemita nézeteiről ismert Jeremy Corbyn és az általa vezetett Munkáspárt történelmi vereséget szenvedett. A választás tétje a Brexit mellett az angliai zsidóság számára különösen nagy volt, a közösség vezetői jelezték, hogy Corbyn győzelme esetén tömeges elvándorlás lehetséges Angliából.

 Képtalálat a következőre: „boris johnson election win”

  1. Az Rashida Tlaib, Ilhan Omar és Ayanna Pressley ifjú demokrata párti képviselők alkotta trió egyre szélesebb ismertséget és befolyást szerez az amerikai Demokrata Pártban és a képviselőházban. A trió tagjai nem rejtik véka alá Izrael ellenes nézeteiket és a Demokrata Párt a 2020-as elnökválasztási harc kezdetével a radikalizálódás jeleit mutatja. Némileg ellentmondásos, hogy a trió, a demokrata párti elnökjelölt-választásban a zsidó származású Bernie Sanders mögé áll, aki származása ellenére minden bizonnyal a leginkább Izrael-ellenes az elnök aspiránsok közül.

 Képtalálat a következőre: „the squad rashida”

  1. Donald Trump amerikai elnök a főiskolákon és egyetemeken egyre növekvő antiszemitizmus ellen lépve egy elnöki rendeletben a zsidóságot nemzetiségnek nyilvánította. A lépés azért rendkívül fontos, mert amennyiben egy adott egyetem nem lép fel a kampuszán érzékelhető antiszemitizmus ellen, úgy az állam megvonhatja tőle a szövetségi forrásokat.

 Képtalálat a következőre: „trump hanukkah party”

  1. Az ENSZ idén is Izrael ellen hozta a legtöbb elítélő határozatot. A szervezet egyre nevetségesebbé teszi magát azzal, hogy Izraelt olyan országok elé helyezi az elítélő határozatok listáján, mint Szíria, Jemen, Irán vagy Észak-Korea. Bár a határozatok jelentős része teljesen súlytalan, abban azért tetten érthető az ENSZ különös gonoszsága és rosszindulata, hogy december elején például két olyan határozat is elfogadásra került, mely tagadja a zsidó nép kötődését illetve kapcsolatát Jeruzsálem városához.

 Kapcsolódó kép

  1. Márciusban az amerikai vezetés elismerte Izrael jogát a Golán-fennsíkhoz, novemberben pedig bejelentette, hogy nem tekinti nemzetközi jogba ütközőnek a ciszjordániai zsidó telepeket. A Golán-fennsík státusza annak 1967-es izraeli elfoglalása óta nem volt rendezett, az amerikai bejelentés a Jeruzsálem fővárosként való elismerése után talán a legfontosabb lépés Izrael érdekében. Szintén hasonló jelentőséggel bír Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter azon bejelentése, miszerint az Egyesült Államok visszatér a Ronald Reagan kormánya által követett irányhoz és a ciszjordániai zsidó telepeket legálisnak minősíti.

 Kapcsolódó kép

  1. Az uniós tagországok közül csupán egy, Magyarország szavazott nemmel a júdea-szamáriabeli településekkel kapcsolatos történelmi amerikai bejelentés elleni határozattal kapcsolatban november 19-én. Budapest ezzel a lépéssel akadályozta meg, hogy a 28-ak közös közleményben tiltakozzanak az amerikai külügyminiszter bejelentése ellen, amely szerint nem tekintik illegálisnak a telepépítést a „vitatott területeken.

Képtalálat a következőre: „eu label israel” 

  1. Jelentősen megnőtt az antiszemita gyűlöletcselekmények száma az Egyesült Államokban, főként a zsidók által egyik legsűrűbben lakott New York és New Jersey államokban. Az antiszemita támadások mögött egyaránt állnak radikális muszlimok és szélsőjobboldali elkövetők. A trend rendkívül aggasztó, amerikai zsidó vezetők fokozottabb biztonsági intézkedéseket sürgetnek és a zsidó közösségek egyre többet tesznek az önvédelem terén.

Képtalálat a következőre: „new york anti semitic graffities”

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6515370652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!