Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

  • Nyilvánvalóan a legelső helyen a héten bemutatott amerikai béketerv szerepel. Ha valaki mondjuk öt évvel ezelőtt azt mondja, hogy lesz egy béketerv, mely élvezi az izraeli politikai vezetés (kormány és ellenzék) nagy többségének támogatottságát, egyetértésben születik a legfontosabb arab országokkal, az EU és Oroszország sem veti el csípőből, azt biztos nem hittem volna el. Részletesen a jövő héten írok majd, hogy miért gondolom minden korábbinál jobbnak és életképesebbnek a mostani tervet, legyen elég most annyi, hogy nem tökéletes ugyan, de a jelenlegi realitást figyelembe véve aligha születhetett jobb terv a mostaninál. A legjobb az egészben, hogy a telepek és a Jordán-völgy annektálására hamarosan sor kerül.

sjextg0wi_102_20_1041_1562_xx-large.jpg

  • Soha nem volt jobb elnöke az Egyesült Államoknak Donald J. Trumpnál. Four more years!

Képtalálat a következőre: „trump peace plan”

  • Netanjahu elintézte, hogy Putyin kegyelmet adjon Naama Jissacharnak. Az ügyben Berel Lazar, Oroszország főrabbija is komolyan közreműködött. Fantasztikusan megható volt látni Naamát, ahogy átölelheti édesanyját és fantasztikusan jó érzés és igazi kidus hásem (Isten nevének megszentelése) tudni, hogy a zsidó ország mindent megtesz, hogy hazahozza polgárait, legyen az katona vagy civil. Mi keámchá Iszráel? (Ki olyan, mint néped, Izrael?)

Képtalálat a következőre: „naama issachar netanyahu”

  • A hírek szerint Amerikából hazatérhet Izraelbe az 1985-ben kémkedés vádjával bebörtönzött és 2015-ben szabadult Jonathan Pollard, aki az USA törvényei szerint szabadulása ellenére nem hagyhatja el az országot. Netanjahu ezt is elintézte Trumpnál! Ez még akkor is fantasztikus hír, ha Bibinél a közelgő választási esélyei is szerepet játszanak.

Képtalálat a következőre: „jonathan pollard”

  • A múlt héten, a jeruzsálemi és a krakkói megemlékezések után, Auschwitz-Birkenauban is nagyszabású Holokauszt megemlékezést tartottak. Az ünnepségen Orbán Viktor és felesége képviselte Magyarországot. Nem vagyok egy Ronald Lauder rajongó, de a beszéde nagyon tetszett, minden szava tűpontos volt. Nagyot változott a világ 75 év alatt, ki gondolta volna, hogy a gázkamrákból egyenesen a Szentföldre megyünk és olyan országot építünk, ami minden tekintetben élvonalbeli.

Képtalálat a következőre: „orban auschwitz”

  • Apróság, de fantasztikus volt látni, hogy a Netanjahut a héten Washingtonba szállító gépen az Izraelbe akkreditált amerikai nagykövet és más diplomaták minchát (délutáni ima) imádkoztak. Csak ismételni tudom magam és kapkodom a fejem, hogy micsoda napokat élünk.

Képtalálat a következőre: „mincha friedman airplane”

  • Tegnap, azaz csütörtök este a hászidizmusról és a chábád mozgalomról tartott előadást Oberlander Baruch rabbi a Hunyadi téri zsinagógában. Jómagam elkísértem mesteremet és meg kell mondjam rendkívül pozitív élmény volt látni ennyi érdeklődő embert, akik közül sokakat eddig nem ismertem személyesen. Nagyon jó, pozitív és bátor, egyenes dolognak tartom Fináli Gábortól, a Hunyadi téri zsinagóga vallási vezetőjétől az ötletet, szükség van az ilyen eseményekre és Gábor példamutató kezdeményezése nagyon jó irány. Mint blogom olvasói tudják, sok mindenben, finoman szólva sem értek egyet Fináli Gáborral, de jómagam legtöbb esetben nem személyét, hanem ideológiáját és megnyilvánulásait támadom. Ugyanakkor ami pozitív és előremutató, azt elismerem. Tegnap este ilyen volt. Gratulálok Fináli Gábornak, a szervezőknek és a teltházas közönségnek.
  • A végére ismét egy fantasztikus hír a Fehér Házból: Trump elnök egy chábád rabbit, Mendel Goldsteint, a Poway-i zsinagógában meglőtt Yisroel Goldstein fiát, a poway-i chábád központ igazgatóját beválasztotta az amerikai Holokauszt Emlékbizottságba. Igazi elismerés!
  • A héten is minden nap index címlapon a Lekvár és JAM! Wow!

Utáltam:

  • Siklósi Beatrix, az antiszemitizmusáról híres „ízé” még mindig a közrádió vezetője, holott személye ellen mindenki tiltakozik. Papp Dániel, az MTVA vezetője Siklósit védve azt mondta ugyan, hogy „még Köves Slomó rabbi sem emelt kifogást”, csak sajnos ez nem igaz. Az EMIH vezetője több nyilatkozatban is jelezte, hogy Siklósi elfogadhatatlan. Megnyugtató ugyan, hogy Papp Dániel azt is nyilatkozta, hogy „amíg ő irányítja az MTVA-t, garantálja, hogy a közmédia műsorai továbbra is nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül szolgálják minden ember érdekét”, de ha szavai annyira hihetők, mint a Köves rabbiról tett kijelentése esetén, akkor azért én mégiscsak aggódnék. Siklósitól személy szerint azt várnám, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a múltbéli kijelentéseiért, kövesse meg magát, akkor egyenes gerinccel folytathatná amit csinál. Addig ez így nincs rendjén.
  • Politikai tisztogatás a Csányi5-ben. Az ostoba és felelőtlen kijelentései miatt mostanában címlapon virító Niedermüller Péter által vezetett 7. kerületi önkormányzat lecserélte a Csányi 5-ben működő Zsidó Történeti Tár kuratóriumát. Annak dacára tisztogatásnak tartom a kuratórium lecserélését, hogy lejárt a mandátumuk és minden bizonnyal nem végeztek értékelhető munkát. A kuratóriumok általában nem végeznek sajnos értékelhető munkát. Ami nem tetszik az egészben az az, hogy a balliberális értelmiség mindig pattog amikor a jobboldal a saját kádereit ülteti be a bizottsági és ki tudja milyen pozíciókba, most, hogy ezt a DK-s Niedermüller teszi, senkit nem zavar. Kettősmérce ez a javából. 

A hét vicce: 

Inkább a hét szégyene rovatba kívánkozik egy HVG-ben megjelent cikk, mely arról ír, hogy a világ szégyene, vérciki „kóser energiaitalgyártó cég Drónnal reptetné házhoz energiaitalát”. A cikk azt is megjegyzi, hogy A villanykamionos vállalkozásukba belebuktak, de ez nem szegte kedvét a cég vezetőinek.

Írtam már korábban erről a rémálomról. Akkor azt jeleztem, hogy ultraciki, hogy ekkora kamu hatalmas Dávid-csillaggal és kóser felirattal jelenik meg. Ami még cikibb az az, hogy a Mazsihisz vallási vezetői „kósersági” pecsétet adnak erre a szégyenre. Akkor is, ha kósersági pecsétjük annyit sem ér, mint a tinta amivel rányomják, az embereket megtéveszti. Hogy ezt miért hagyja bárki jóérzésű ember a sípuccában azt ép ésszel nem bírom felfogni. Persze nem ez az egyetlen felfoghatatlan ügy arrafelé, de kétség kívül az egyik legcikibb.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6515448096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2020.01.31. 13:11:38

A térkép alapján úgy tűnik, hogy alagutat építenének Gáza és a többi palesztin terület közé, illetve más hidakat vagy alagutakat a különböző területek közé? A területeken belül meg főutakat?
És még kikötői hozzáférést is biztosítanának a palesztin államnak?
Ha ez megvalósulna és béke lenne, akkor Izrael kb elképesztő gazdasági fejlődésen menne keresztül, valamint a palesztin állam is...

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása