Tegnap este (majdnem) jó volt magyar zsidónak lenni!

Related image

Néztem a Maccabi játékok megnyitóját tegnap este, már csak azért is, hogy lássam feleségem fiát a vízilabdások közt. (Láttam). Őszintén fejet hajtok a szervezők profi, összehangolt, európai, sőt világszínvonalú munkája előtt. Az esemény, és gondolom a játékok is, igazán grandiózus volt, messze felülmúlta elvárásaimat. Ehhez hozzászámítva, hogy korábban nem voltam a Maccabi Európa Játékok kifejezett támogatója, mármint elvi alapon, álláspontomat mára megváltoztatva azt gondolom, hogy nagyon szép és magasztos az ügy, ráadásul kimagaslóan professzionális a kivitelezés. Kifejezetten büszkén voltam tegnap este egyszerre zsidó és magyar, európai és világpolgár! Őszintén, tiszta szívvel gratulálok és köszönöm a szervezőknek, hogy ezt átélhettem.

(A megnyitónál csak Novák Előd arca érdekelt volna jobban. Vajon mit érzett a „kirekesztő, rasszista zsidó olimpia” szószólója amikor épp néhány ezer büszke, magyar zsidó énekli a himnuszt és a hátikvát? De erről majd egy másik posztban.)

Sajnos azonban vannak nem is olyan apró részletek, melyek némileg beárnyékolják örömömet. Mielőtt azt mondjátok, hogy na, már megint sípuccázok egy jót, kijelentem, hogy bár fogok egy jót sípuccázni, de itt sajnos sokkal többről van szó mint pár inkompetens ember hozzá nem értéséről. Annál is inkább merem kritikai észrevételeimet megfogalmazni, mert ezek egy részét, mások, így a sípuccai tenyerekből evők is megtették.  

Image result for maccabi games budapest megnyitó

Nézzük a hibalistát:

Felháborítónak tartom, hogy a Mazsihisz olyan mértékben sajátította ki a rendezvényt, hogy egy ilyen összmagyarzsidó ünneplésre az EMIH képviselőit meg sem hívták. Nem vagyok hülye: ez nem egy EMIH rendezvény, az EMIH-nek semmi köze hozzá, testidegen, ez tiszta sor. Azonban nem minden nap van Magyarországon ekkora zsidó világtalálkozó és még csak meg sem hívni a „másik” zsidó felekezet vezetőit egy ilyen ceremóniára azt gondolom kicsinyes és pitiáner. Miközben természetesen a MAOIH vezetője meg lett hívva és el is ment. Szégyellem magam a Mazsihisz vezetése helyében is.

Heisler András beszéde cseppet sem volt helyénvaló. Olyan közönségnek fogalmazott meg politikai üzenetet, akiket cseppet sem érdekel, hogy ő e a magyar zsidó közösség legitim képviselője vagy sem. Könyörgöm, argentin, olasz, amerikai, izraeli és ki tudja milyen ország fiatal (és nem annyira fiatal) sportolóinak mi a fészkes fenének kell nyomatékosítani, hogy MI, csakis MI, a MAZSIHIS ÉS ÉN, HEISLER ANDRÁS, vagyunk a magyar zsidóság? Kit érdekel a sípuccai frusztráció ebben a közönségben?

Az, hogy Heisler beszéde nem „csak véletlen elszólás volt” (valószínűleg a tükör előtt reggelenként is mondogatja magának adrenalin pumpálás okán, hogy „én vagyok a magyar zsidóság legitim képviselője”) az is bizonyítja, hogy volt egy bődületesen béna, semmitmondó film bejátszás a neológia reklámozására. Azt hittem nem látok jól. Először is könyörgöm, mi a fene köze van a neológiának a Maccabihoz? Mármint történelmileg mi köze van? Mióta volt Hajós Alfréd neológ? Hajós Alfréd non-affiliated volt, mert zsidósága a legkisebb mértékben sem érdekelte. Történelmet hamisítanak vagy szimplán el vannak tévedve?

Ehhez a témához végezetül: amikor néhány hónapja felhőköltem, mert kiderült, hogy a Maccabi játékok médiapartnere a 888.hu, mondván, hogy hogy is van ez, jól leoltott az egyik sípuccai főokos, hogy a Mazsihisznek seeeeemmmmi köze a Maccabi Játékokhozhoz. Na akkor ismét megkérdezem, miként fér össze a kormányt és a jobboldali médiát folyamatosan ócsárló kirohanások és a 888.hu, az MTVA, Áder János, Orbán Viktor és az állami milliárdok a Mazsihisz szemléletével.

Idáig a zsidó(?) belpolitika.

Viszont ha már kisfilmek, Na itt látszott a leginkább a „magyar citrom” esete. Őszintén mondom ilyen színvonaltalan, régimódi, ócska és olcsó kisfilmeket rég láttam. Ötlettelen volt, se eleje se vége, ráadásul valaki igazán megnézhette volna hogy ne láthatóan magyarországi helyszíneket próbáljanak tel-avivinak eladni és ne az egyik, láthatóan európai zsinagógában játssza a jesiva-bóhert egy copfos, reform-táleszes srác. Még jó, hogy nem vágták be Kardos főrabbi urat ros-jesivanak. Na de tényleg.

Ennél nagyobb problémának és blamának tartottam a félig üres stadiont. Nem csoda, amikor 15 ezer forint volt egy jegy. Lehet, hogy a szervezőknek, amikor látták, hogy az 5 ezer férőhelyes stadionba maximum egy-kétezer jegyet sikerült eladni, fel kellett volna ajánlani ingyen jegyeket a versenyző sportolók rokonainak. Nagyon rossz volt az optikája a TV-ben a félig üres stadionnak.

Ott volt aztán a köztársasági elnök beszéde, amit elfelejtettek angolra lefordítani, miközben a műsorvezetők minden mondatát lefordították. Nagyon ciki volt. Csakúgy, mint az Áder János beszéde alatt felhangzó füttyszó, pedig kivételesen jól beszélt Áder. Lássuk be, a kormány sokmilliárd forinttal támogat egy ilyen eseményt, akkor viselkedjünk már és tartsuk meg politikai véleményünket a szavazófülkékre.

A beszédek amúgy legalább rövidek voltak. Csak sajnos sok volt és így is unalmas. Értem, hogy mindenki szerepelni akart, de néha a kevesebb több.

Mindezek ellenére rendkívül tisztelem a szervezőket, mert igazán színvonalas eseményt hoztak össze, kétségtelenül nem hibátlant, de színvonalasat, amit még egyesek pipiskedése sem tudott elrontani. Nem gondolnám, hogy volt olyan zsidó tegnap este láttán, akiben ne mocorgott volna a „pintele jid”, a kicsiny zsidó szikra, ami mindig azt mondja: ám jiszráel cháj!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5814988956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása