Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Mi lett Noé bárkájával?

seaworthy-ark.jpg

A héber naptár szerinti Chesván hónap tizenhetedik napján1 (idén ez a nap a Gergely naptár szerint November 15-re fog esni) kezdett el esni az eső, tört fel a talajvíz és nyíltak meg az ég csatornái, melyek az emberiség pusztulását okozták Noé életének 600. évében2, a héber naptár szerinti (azaz a világ teremtése utáni) 1656. évben (idén 5780-at írunk, tehát az özönvíz 4124 éve kezdődött, ie. 2105-ben).

Mindösszesen egy év3 telt el a között, hogy Noé és családja beterelték az állatokat és maguk is beszálltak a bárkába és hogy lábuk újra szárazföldet érjen Chesván hónap 27-én, az 1657. évben.

Képtalálat a következőre: „noah's ark”

A bárka megtette szolgálatát, reményt adott az emberiségnek, hogy Noétól fakadjon újra és lehetőséget adott a szárazföldi állatoknak is, hogy ismét szaporodjanak és megtöltsék a Földet.

A Tóra elmondása szerint a bárka Ararát hegyén4 „horgonyzott le”, vagyis inkább akadt fenn, a hegy sokak szerint a mai Örményország területén van. Tekintettel arra, hogy a bárkának a zsidó vallásjog nem tulajdonít különösebb jelentőséget (mert nem rendelkezett szentséggel, mint például a jeruzsálemi Szentély és annak tartozékai) nem sokat tudunk a bárka hollétéről. A Biblia alapján a Talmud egy azonban említést tesz a bárkáról. Azt olvassuk a Királyok könyvében Szénhéribről, az első jeruzsálemi Szentély idejében (cca. ie. 701-ben) Jeruzsálemet fenyegető hadvezérről: „Egyszer aztán, amikor imádkozott istenének, Niszróknak a templomában, a fiai, Adrammelek és Szárecer levágták karddal, maguk pedig elmenekültek Arárát földjére. Utána a fia, Észarhaddón lett a király.”5

A Talmud a fenti versben említett „niszrók” szót a héber „neszer” (נסר) szóval azonosítja, ami deszkát jelent6 és megjegyzi, hogy a pogány templom építéséhez Noé bárkájának egy darabját használták fel azt remélve, hogy csakúgy mint a bárka végső soron megmenekítette az embert a teljes pusztulástól, szerencsét fog hozni a templom építésénél is.

Képtalálat a következőre: „noah's ark”

A Midrás irodalom egy másik esetet is említ7, ugyanis Szánhérib után vagy 200 évvel, mikor a gonosz Hámán ki akarta írtani a zsidókat élükön Mordecháj-al (Mardukeus), azt olvassuk Eszter könyvében: „Akkor ezt mondta neki [Hámánnak] a felesége, Zeres és a barátai: Csináltatni kell egy ötven könyök magas fát. Reggel pedig mondd a királynak, hogy akasszák fel rá Mordechájt! Azután vígan mehetsz a királlyal a lakomára. Hámán helyeselte ezt a dolgot, és megcsináltatta a fát.”8 A Midrás szerint a gonosz Hámán egyik fia annak a vidéknek volt a kormányzója, melyen annak idején Noé bárkája is földet ért és a lelkes ifjú a bárka egy darabját küldte meg apjának, hogy a zsidók vezetőjét felakassza rá. (Hiszen azt olvassuk mikor Isten Noénak megadta az építendő bárka mérteit, hogy „Így készítsd el azt: a bárka hossza háromszáz könyök legyen, szélessége ötven könyök és magassága harminc könyök.”9 Ötven könyök a bárka szélessége, pont, mint a bitófa magassága.)

Az, hogy a bárkát sokan próbálták megkeresni nem mai hóbort. Josephus Flavius a Zsidók története c. művében említi, hogy szokás volt Noé bárkájának darabjaiból amuletteket készíteni, hogy az megvédje viselőt a bajtól.10

A bárka helyét, az Ararat hegyet próbálta azonosítani Marco Polo is, aki azt írja utazásait elbeszélő könyvében: „Az Ararát hegyvidékben az egyik hegycsúcs serleg formájú, azt beszélik ezen állt Noé bárkája is, ezért úgy hívják Noé bárkájának hegye. Olyan nagy ez a csúcs, hogy két napig tart körbejárni. Tetején a hó egész évben megmarad és senki sem tudja megmászni. A hó ott sosem olvad el, azonban minden évben friss hó esik a régire, így a hegy egyre magasabb.”

Ha tetszett az írás kövess a Facebookon is https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. Babilóniai Talmud, Ros Hásáná traktátus 11b, Rabbi Eliezer álláspontja. Rabbi Jehosua szerint minden hat hónappal később, Ijár hónapban történt. Általánosan Rabbi Eliezer véleménye elfogadott.
  2. 1Móz 6:7
  3. 365 nap, tehát nem egy héber naptár szerinti év, hanem egy szoláris év.
  4. 1Móz 8:4
  5. 2Királyok 19:37
  6. Babilóniai Talmud, Szánhedrin traktátus 96a
  7. Jalkut Simoni Eszter könyvéhez 1056.
  8. Eszter 5:14
  9. 1Móz 6:15
  10. Zsidók története 1.3.6

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8715271120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eugene Horse 2019.10.30. 22:23:19

A Biblia ugyan nyüzsög a teljesen kretén és önellentmondásos sztoriktól, de ez az egyik legméretesebb marhaság benne. Még egyszerű parabolaként értelmezve is egy oltári nagy sületlenség, aki pedig komolyan elkezd gondolkodni rajta meg igazolásokat keres rá, nos az full bolond :)

Bocimaster 2019.10.31. 00:33:21

@Eugene Horse: És mi van akkor ha a teljes Biblia igaz? Számos részéről már bebizonyosodott hogy igaz, nézz csak utána.

Eugene Horse 2019.10.31. 06:16:35

@Bocimaster: kb annyi az esély rá, mint hogy a Grimm összes is igaz :)))))

vandorszekely 2019.10.31. 08:43:40

@Bocimaster: Vagy 5 ilyet tessen mondani, kérem.

paráznabillegető 2019.10.31. 09:08:35

etől sokkal okosabbak lettünk.
vagyis, izé, nem.

pizo 2019.10.31. 21:58:36

Lehet hogy kitalált történet Noé bárkája, az viszont hajóépítő mérnökök által bizonyított, hogy az arányai megfelelőek viharos tengeren való stabil úszáshoz.

Zoli

huleaks4 2019.11.01. 06:33:58

Ez az íras semmire sem volt jó. Nulla info!

Equalizer. 2019.11.01. 11:24:05

Noé bárkája a Krisztus előtt 2370-ben lezajlott özönvíz idején épült meg. Hossza 155 méter volt (összehasonlításul a Titanic: 270 méter hosszú volt), szélessége pedig 26 méter. (A Titanic szélessége: 28m).

DirtyHarry 2019.11.01. 17:49:43

@Bocimaster: hat akkor kurva nagy szarban vagyunk:D

Világít a torony 2019.11.02. 02:58:25

@pizo: Ne csacskáskodj. Pont az ellenkezője derült ki.

Világít a torony 2019.11.02. 03:57:05

A Biblia alkotói az egész történetet egy jóval korábbi babilóni legendából lopták, melynek alapja egy valós menekülés lehetett egy árvíz elől. A babilóni vallás politeista volt, az inkriminált bárka pedig kör alakú. A történet hosszú időn keresztül formálódott már addigra is, mire a zsidó vallás alapítói/formálói rájöttek, hogy átalakítva megcsinálhatják belőle a Teremtés könyvének egy fejezetét optimalizálva monoteista elképzeléseikre és az ő korukban használt vízi járművek formájára. És nem csak ezt a történetet tulajdonították el. Az egész Biblia hemzseg a lopott részektől.

pizo 2019.11.02. 14:29:34

@Világít a torony: Forrás? Amúgy pedig lehet ilyen nagy fahajót építeni, egyrészt megépítették a bárka replikáját is, illetve a legnagyobb, teljesen fából épült hajó az amerikai Wyoming volt, 140 méteres hosszal.
Itt pedig a hajók hossz-szélességi arányairól olvashatsz:

hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9less%C3%A9g_(haj%C3%B3)

Zoli

Világít a torony 2019.11.02. 18:01:11

Egyrészt a NatGeon volt több doksi film is erről, melyekben hullámcsatornákban vizsgálták méretarányos modelleken. Nem állta ki a próbákat.
Kicsit ha gondolkodik az ember, maga is rájöhet, miért. A bárka semmilyen meghajtással nem rendelkezett. Se evezők, sem pedig vitorla. Irányíthatatlan volt. Az oldal felületei nagyok, a viharos szél össze-vissza forgatta volna. Ráadásként a magas hullámok, melyek előbb-utóbb oldalba kapták volna a bárkát, annak pedig borulás a vége.
A Wyoming tudtommal egy páncélozott csatahajó volt az első és második vh. között, erős meghajtással. Tehát kontrollálható volt. Én tudom, hogy a hívők számára valamiképpen hihetővé kell tenni a történetet, de maga a sztori sem állja ki a gondolkodás próbáját.

sovesz tomesz 2019.11.03. 10:22:25

Az nem is Úgy vót, nem is Akkor, nem is Ott, de a név az legalább stimmël. Mer' a mikor az ős-ős-magyarok királya - akiket akkor még csak Zatrákoknak híttak -, Noé mëgneszëlte, hogy szeretëtt hazajukat Mu-szigetit kozmikusan belepasszírozzak a nagytengërbe, szólt a csilkagközi rokonoknak, kűdenének má' írte mëg a nípír, jószágokír egy vimánacskát, nëhogy ottrohahgyanak még a nagyvíz fenekin. Sajnos a többi rokontörzsek vilag más szëgleteibe' nem hittek néki, így osztán akkoriba haltakki (fultakmëg) az Állták, az Ülták, mëg a Fekütták is, csak egy törzs ílte túl, belőlük lëttek majd a Kelták, de ez mán ëgy másik törtínet....

Bocimaster 2019.11.03. 22:22:39

@DirtyHarry: Csak az van szarban, aki tagadja Jézust:)

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!