Célegyenesben a zsidó újév előtt

A zsidó újév szokásai hűen tükrözik az ünnep mondanivalóját, mely -- ellentétben a világi újévvel, amely az önfeledt ünneplésre helyezi a hangsúlyt -- sokkal inkább az önvizsgálatról, tetteink és viselkedésünk értékeléséről szól.

Nem tervezhetünk és nem építhetünk jövőt anélkül, hogy tanulnánk a múlt hibáiból és őszintén szembe néznénk korábbi önmagunkkal.

Ez a fajta önvizsgálat és jobbító szándék szimbolikusan ugyan már egy hónappal ros hásáná, a zsidó újév előtt elkezdődött, az ünnepet megelőző szombat kimenetele után, ha szabad így fogalmaznom, magasabb fokozatra kapcsol.

Közeledik a nap, amikor minden teremtmény Isten színe elé járul, akár tud róla, akár nem, a Teremtő pedig számba vesz mindannyiunkat és ítélkezik jövőnk felett.

Egy ilyen fontos találkozóra helyes, ha felkészülten érkezünk. Ezért a ros hásánát megelőző szombat estétől kezdődően minden hajnalban bűnbánó imákat mondunk. 

f180917nrf37-e1581847256215-640x400.jpg

E bűnbánó könyörgések, héber nevükön szlichot, jellemzően a korai középkorban született versekből állnak, központi elemük azonban az a mózesi könyörgés, melyet a zsidó nép vezetője mondott Isten színe előtt, esdekelve a népért az aranyborjú bűne miatt.

„Az Örökkévaló pedig leszállt a felhőben és megállt ott nála és kiáltotta az Örökkévaló nevét. És elvonult az Örökkévaló előtte és kiáltotta: Az Örökkévaló, az Örökkévaló, irgalmas és könyörületes Isten, hosszantűrő, bő kegyelmű és igazságú! Megőrzi a szeretetet ezeríziglen, megbocsát bűnt, elpártolást és vétket, de büntetlenül sem hagy; megbünteti az atyák vétkét a fiakban és a fiak fiaiban, harmadíziglen és negyedíziglen.” (2Mózes 34:5-7)

A zsidó hagyomány szerint Mózes imája úgy nyitja meg az égi könyörület kapuit, ahogy a helyes számkombináció a széfet, a komolyan átgondolt és áhítatos könyörgés imáinkat egyenesen az Égi Trónus elé repíti.

A midrás egy történetet mesél a szlichot imák fontosságáról:

„Mikor Dávid király prófécia képességével előre látta a jeruzsálemi Szentély majdani pusztulását, azon aggódott, vajon a bűnbe esett zsidó nép miként lesz képes a bűnbánatra és ebből következően a bűnbocsánatra.

Isten szólt Dávidnak: ’mindenkor, ha a zsidó nép bűnbe esik, gyűljenek elém teljes egységgel. Közösen bánják meg bűneiket, mondjanak szlichot könyörgéseket, én pedig meghallgatom imáikat’.”

Szokás az első szlichot könyörgést a ros hásáná előtti szombat kimenetelének estéjén az éjszaka közepén (idén ez most szombat éjszaka 00:40 perckor van) mondani, majd az ezt követő napokon a kora reggeli órákban, a reggeli ima előtt. Egyes közösségekben ros hásáná és jom kipur közti ún. tíz bűnbánó napon is mondanak szlichotot, chábád lubavicsi szokás szerint a ros hásánát követő reggelen, Gedalja böjtnapján mondunk ilyen könyörgéseket utoljára.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7216197828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása