Körültekintő, jógazda szemléletből mínusz

Bármely cég, szervezet hibázhat. Ahogy szokták mondani: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Nu, de 120 millió mellett ne menjünk már el szó nélkül!
Történt ugyanis a sípuccában, hogy a Rumbach utcai zsinagóga felújítása legutóbbi ütemének lezárultával a Mazsihisznek el kellett utalni a kivitelező Laki Zrt-nek 120 gurigát és az utalás esedékessége előtt nem sokkal érkezett egy email amiben a kivitelező (vagy magát annak mondó valaki) szólt, hogy megváltozik a cég számlaszáma és a soron következő utalást már erre az új számlaszámra kell küldeni. Így is lett.
Aztán, mármint az utalás után kiderült (mert a bank szólt, hogy valami nem kóser), hogy ez a számla nem a Laki Zrt-hez tartozik ezután és csak ezután nézték meg és tapasztalták döbbenten sípuccai barátaink, hogy az email cím, amiről a levelet küldték valamilyen gmail-es vagy yahoo-s kamu cím.
A pénz elillant, négy és fél másodperc múlva már külföldön volt. Lenyomozhatatlan. A Mazsihisz feljelentést tett, elindult a nyomozás és ezzel párhuzamosan egy belső vizsgálat is a sípuccában, melynek eredményeképpen kirúgtak két pénzügyes kollégát, akik elvitték a balhét (na jó, persze igazából nem rúgták ki őket, egyiket a Scheiber iskolába, másikat az újpesti idősotthonba száműzték). Elképzelhető, hogy felül fogják vizsgálni a belső szabályzatokat és folyamatokat (szabályzatok terén ugyanis rendkívül erős a Mazsihisz, annyi van belőle mint égen a csillag- az más kérdés, hogy egyik idejétmúltabb, mint a másik és a betartatásuk finoman szólva is döcögős).
Egyik felső vezető sem mondott le, a balhét megint a „kisember” vitte el.
Heisler András a Brauertévében megnyugtatott mindenkit, hogy egy tartalék alapból (értsd malacpersely) pótolják a pénzt, a felújítás nem áll le.
Szuper. Megnyugodtam.
Távol álljon tőlem, hogy, főleg a nyomozás lezártáig, felelősöket, horribile dictu bűnösöket keressek, pedig minden bizonnyal olyas valakiről lehet szó, aki jól ismeri a sípuccai belső folyamatokat és képben van az építkezéshez tartozó utalások pontos időzítésével. Nem vádolok én a világon senkit.
Csupán két kérdésem van: a személyi konzekvenciák miért állnak meg két pénzügyes kolléga eltávolításánál?
A másik, talán ennél is égetőbb: vajon mennyire érvényesül a felelős, körültekintő, a köz és a közösség pénzével jógazda módjára bánó gazdálkodás arrafelé?
Sok pénz vándorol a sípucca irányába. Pályázati, EU-s, állami támogatás és ki tudja még mi minden. Biztosan jó lesz, ha minden és mindenki marad a régiben? Aligha.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8614646481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása