Tényleg 36 igaz ember tartja fenn a világot?

_-36-300x220.jpeg

Talán az egyik legismertebb zsidó legenda – már csak azért is, mert számos zsidó téműjú filmben és könyvben megjelenik – hogy van a világon harminchat igaz ember, akik miatt Isten mindenképpen fenntartja a világot, azaz ha úgy tetszik, akik vállukon viszik a világ terheit.

 Azt már kevesebben tudják, hogy honnan ered ez a legenda mert persze bebizonyítani annak igazát lehetetlen vállalkozás.

Egy rabbim még a jesiva években egyszer azt mondta, mikor a világot fenntartó 36 cádikról, azaz igaz emberről volt szó sok diskurzusunk egyikén, hogy ha az ember azt gondolja magáról, hogy ő egyike a 36 igaz embernek, az a jele annak, hogy biztosan nem így van. 

A harminchatok legendájának eredete a Talmudra vezethető vissza. Egy helyen azt olvassuk1:   

„Ábáje azt mondta: A világban nem kevesebb, mint harminchat igaz ember van minden [egyes] nemzedékben, akik látják az isteni Jelenlétet, ahogyan írva van: „Boldogok mindazok, akik várják Őt” (Ézsaiás 30:18). [Az eredeti héber szöveg a lo szót használja] A lo [szó betűinek] számértéke, harminchat.”

Egy másik talmudi szakasz szintén említést tesz igazakról,2 akiknek érdemében fennáll a világ és akiknek kilétét nem tudhatjuk, azonban itt a 36-tól eltérő szám szerepel:

„[Az van írva]: „Megvettem az asszonyt tizenöt ezüstért és másfél homer árpáért”3. Egy ḥomer harminc szeá [ókori mértékegység], egy fél-ḥomer pedig tizenöt szeá, összesen negyvenöt szeá; ez az a negyvenöt igaz ember, akiknek érdemeiben a világ fennáll ... 30 Izrael földjén és 15 itt [Babilóniában].  És bár a vers utal arra, hogy harminc ilyen igaz ember van egy helyen és tizenöt máshol, nem tudni, hogy harminc van-e itt Babilóniában és tizenöt Izrael földjén, vagy harminc van Izrael földjén és tizenöt itt Babilóniában."

Amikor az van írva egy másik versben: „És fogtam a harminc ezüstöt, és bedobtam a kincstárba, az Örökkévaló házába”4, akkor azt kell mondanod, hogy harminc igaz ember van Izrael földjén, és tizenöt itt Babilóniában.” 

Más ókori rabbinikus írások arról számolnak be, hogy minden nemzedéknek valójában legalább 72 szent ember van, akikből 36, Izraelben él, míg további 36 Izrael földjén kívül.

Az, hogy az eltérő rabbinikus források közül miért éppen a 36 vált leginkább elfogadottá, nehezen kibogozható, bár a 36-os kétségtelenül izgalmas a számmisztika alapján. Ugyanis megfeleltethető a teremtés 6 napjának és egy átlagos hónap 30 napjának (a zsidó naptár alapján, tekintettel a luna-szoláris naptárra, a hónapok hossza 29,5 nap), de egyezik a hanuka idején meggyújtott mindösszesen 36 gyertyával is (a sámesz, azaz a szolgaláng nélkül).

A 72-es szám jelentőségét a Meor Vasemes című kabbalista könyv (szerzője Kalonymusz Kalman Hálévi Epstein, 1753-1825) tárgyalja, amely szerint az az Egyiptomból kivonuló zsidókat vezető 70 vén és Mózes, illetve Áron megfelelője, pontosabban az ő lelki reinkarnációk születnek újjá nemzedékről nemzedékre.

A héber betűk alapján (a héber betűknek számértéke van, a 36-os szám a lámed-30 és a váv-6 számok kombinációja) lámedvávoknak is nevezett igaz embereket a hászid tanítások nisztárimnak, azaz rejtetteknek is nevezi főként amiatt, hogy ezen különleges emberek közös jellemzője, hogy nem ismert kilétük, általában egymás előtt sem.

Nagyon ritkán előfordul, hogy valamelyiküket véletlenül „felfedezik”, ilyenkor nem szabad elmondani kilétük titkát, sőt, a (jiddis szlenggel) lamedvavnyikoknak nevezett rejtett igazak maguk sem tudják, hogy a 36 közé tartoznak. 

Hogy milyen gyakorlati haszna van a fentieknek? Ugyan egyrészről, ahogy korábban említettem, rendkívül gőgős és szerénytelen, ha az ember azt gondolja, hogy ő egyike a 36 igaznak, ugyanakkor mindenkinek úgy kell viselkednie, mintha egy lenne közülük, azaz szent és alázatos életet kell élnie, és imádkoznia kell embertársaiért. 

Azt is mondják, hogy e 36-ok egyike potenciálisan a zsidó Messiás lehet, ha a világ készen áll arra, hogy felfedje magát. Ha ez mégsem így lenne, akkor ezek az igazak is élnek és meghalnak, mint a hétköznapi emberek.

Tetszett az írás? Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival. Iratkozz fel Youtube csatornámra, ahol a korábbi előadásokat is meghallgathatod és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on és a Youtube-on.   

  1. Szénhedrin 97b és Szuka 45b
  2. Chulin 92a
  3. Hoseá 3:2
  4. Zácháriá 11:13

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr917893373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.29. 10:23:28

Keresztkérdés:
A zsidó megközelítésben az ember csak zsidó lehet vagy lehet gój is?

Mert a talmudból nehéz levezetni azt, hogy a gój is lehet (igaz) ember...

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása