Mit kell tudni Gog és Magog háborújáról?

gog-magog-map.jpeg

Gog és Magog azokra az ellenségekre utal, akik ellen Isten apokaliptikus háborút fog vívni a messiási korszak hajnalán. A zsidó filozófiában ugyanis a messiási kort egyfajta fájdalom, szenvedés előzi meg, hasonlóképpen, ahogy a mondás tartja, a pirkadat előtt van a legsötétebb.

A rabbinikus irodalom ezt a jelenséget egy másik allegorikus képhez, a gyermek születése előtti fájdalomhoz hasonlítja és a „Messiás szülési fájdalmának” nevezi.

Gog és Magog háborúi ily módon a jó és a rossz (a sötétség és a világosság, ha úgy tetszik) végső ütközete, mely elhárítja az utolsó akadályt is a Megváltó eljövetele előtt.

Gog és Magog háborújának eredete Jechezkel (Ezékiel) próféciájában olvasható, aki Gogot fejedelemként, földjét pedig Magogként azonosítja (az egyetlen korábbi bibliai utalás Magogra Mózes első könyvében található, amely Magogot Noé fiának, Jáfetnek egyik leszármazottjaként azonosítja)1. Jechezkel könyvének 38. és 39. fejezetében található prófécia szerint egy „távoli napon", amikor a zsidó nép már biztonságban él Izraelben, Gog betör Izraelbe, és Isten dühödt megtorlásba kezd ellene. A megszállókat elpusztítják, a zsidók pedig hónapokig temetik majd a halottakat. Isten ismételten kijelenti, hogy a csata révén „a világ népei megtudják, hogy én, az Örökkévaló, szent vagyok Izraelben”. Ennek nyomán Jechezkel megígéri Jákob leszármazottjainak helyreállítását, a zsidó nép száműzöttjeit összegyűjti és visszaviszi földjükre, és Isten „arca soha többé nem lesz elrejtve” a zsidó nép elől.

A Gog és Magog háborúi, ahogyan a próféciát a későbbi forrásokban emlegetni kezdték, részei annak a szélesebb körű hitnek, amely szerint a messiási korszakot nagy szenvedésekkel teli időszak - az úgynevezett „Messiás születési fájdalmai” - előzi meg. 

Mose ben Maimon rabbi, a híres Maimonidész (1138-1204), aki a Messiás eljövetelébe vetett hitet a zsidók 13 hitelve közé sorolta, kijelentette, hogy e jövőbeli események részletei nem bírnak alapvető fontossággal a vallás szempontjából, és nem szabad velük foglalkozni, mivel részleteik még a nagy bölcsek előtt sem voltak ismertek. „[Az ember ne töprengjen a messiási időkre vonatkozó jóslatokkal], ugyanis az nem vezet sem Istenszeretethez, sem Istenhithez”. „Nem szabad kiszámítani az [idők] végét. Bölcseink azt mondták, hogy azoknak a szelleme, akik számítják a (az idők) végét, el fog fogyni. Ehelyett egyszerűen várni kell, és hinni a [megváltás] elvében”.2 

E figyelmeztetés ellenére a zsidó történelemben Gogot és Magogot különböző globális hatalmakkal azonosították, amelyek összecsapásairól úgy hitték - vagy remélték -, hogy azok előjelei a messiási korszaknak.

A 19. században például egyes haszid vezetők úgy vélték, hogy az Oroszország (ahol a kor egyik legnagyobb lélekszámú zsidó közössége élt) elleni napóleoni háborúk a Gog és Magog elleni háborút jelentik.

  1. 1Mózes 10:2
  2. Misné Torá, Királyok törvényei 12:2

 

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival. Iratkozz fel Youtube csatornámra, ahol a korábbi előadásokat is meghallgathatod és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on és a Youtube-on.   

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr317790872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.27. 21:29:24

S mit mond a nem kanonizált irodalom vagy épp a teljesen más népek, vallások emlékei?

Bandibacsi34 2022.03.28. 08:04:11

Gógnak és Magógnak a Sándor és a Vaskapuk legendájával való összemosását a keresztény és az iszlám korszak korai évszázadaiban az egész Közel-Keleten terjesztették.[4] A Koránban az Al-Kahf fejezetben Yajuj és Majuj néven szerepelnek (arabul: يَأْجُوجُ وَمَأْجُوجُ; Yaʾjūj wa-Maʾjūj), primitív és erkölcstelen törzsek, akiket a két Djarnaynl (Hej) elválasztott a Hornaynl és a"gát" a Korán nagy igazságos uralkodóként és hódítóként említi.[5] Egyes kortárs muszlim történészek és geográfusok a vikingeket Góg és Magóg megjelenésének tekintették.[6] A modern időkben továbbra is az apokaliptikus gondolkodáshoz kötődnek, különösen Izraelben és a muszlim világban.

Evangel 2022.03.28. 10:14:07

"A rabbinikus irodalom ezt a jelenséget egy másik allegorikus képhez, a gyermek születése előtti fájdalomhoz hasonlítja..." Valószínűleg olvasták a Máté evangélium 24. fejezetét, ahol Jézus - a 8. versben - azt mondja, hogy "Mindezzel azonban csak kezdődnek a vajúdás fájdalmai."

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.03.28. 10:25:44

Egy utolsó idők előtti irodalmi műben találtam utalást Gógra és magógra!!! Íme:

A HIVATALNOK

Vampire State Building mélyén
Hivatalnok tótágast lóg.
Belül szelíd, ám a héj-én
Szikla Magóg s Betonvas Góg.

„Ahová a főnök zavar,
Kiszállok, majd rükverc s retúr,
Pörgök, mint a szélfútt avar,
S fogam tokák alá betúr.

Utálom, hogy ügyfélt ölök,
De hát muszáj, ez a munkám.
Szívem bűs és bájos kölök,
S nem vidít e véres tunk ám!

Álcám ádáz gyászmáz, s láttán
Retteg tőlem minden lélek,
Pedig nem vagyok én sátán!
Vérből s fizetésből élek…”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/10/hivatalnok.html

Alick 2022.03.28. 14:30:16

A média uralmának világában Góg és Demagóg háborúja...
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.03.28. 14:43:16

@Alick: Kössz! Mai napra megvan a szükséges plusssssz!!! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.03.28. 20:29:24

A Góg és Magógon kívül létezik még a Demagóg és az N'Gog is.Ez utóbbi egy fodballista, és játszott magyar csapatban is. :-)

Serény Vélemény 2022.03.31. 09:06:28

Szerintem tök jó lenne, ha a rabbinikus hagyomány ismerői és tisztelői, meg a keresztények ebben a kérdésben rendeznének egy olyan konferenciát, ahol kifejezetten ezeknek a próféciáknak a saját látásuk szerinti magyarázatát összevetnék. Biztos lenne jó kis veszekedés... :)

(Az amerikai neoprotestáns keresztények között évtizedes, még a hidegháborúból származó nézet, hogy "Góg" - rós, mések és tubál fejedelme - az mondjuk Putyin, és az Ezékiel 38. azt jelenti, hogy a Szovjetunió, vagy Oroszország meg fogja támadni Izraelt.
Ezzel szemben mondjuk az orosz (evangéliumi) keresztények meg meg vannak győződve arról, hogy az egész "nagy nyomorúságot" majd túl lehet élni Szibériában, és még arról is meg vannak győződve, hogy sokan ott fogják túlélni.
Úgyhogy még keresztények egymás között is eléggé fasírtban vannak ezzel a témával kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy Ukrajnában is él egy csomó neoprotestáns-evangéliumi keresztény, akik közül már Magyarországon keresztül is menekültek, olyan tesók is, akik azt állítják, hogy konkrét próféciát kaptak arról, hogy Ukrajna két részre fog válni, és nagy háború lesz.
Szerintem a legfontosabb: MINDEN (bibliai) PRÓFÉCIÁVAL kapcsolatban a végső értelmezést a MESSIÁSNAK kell megadnia, minden más ismeret csak részleges. Elsősorban azért, mert a Messiás egyben "A" Próféta is, akit I elsősorban Izraelnek ígért meg.
Másodsorban nagyon jó lenne, hogy ha a prófétaság mint intézmény helyreállna mind Izraelben, mind az Egyházban. Ugyanis - szerintem - a bibliai próféciák beteljesedése, illetve beteljesedésének megállapítása (vagy akár részleges beteljesedése) - bizonyos, egyértelmű jeleken túl, amelyeket bárki észrevehet - konkrétan a próféta (próféták) feladata és felelősségi köre. (És az apostoloké.)
Na, például jelek: történt esetleg valami 2001-ben? és 2008-ban? és 2015-ben?
... és 2022-ben?
ÉS miért pont 7 évente?)

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása