Valami bűzlik a brüsszeli beszámolóban

Jó egy hónapja konferenciát tartott Brüsszelben a European Jewish Congress(Európai Zsidó Kongresszus) ún. Végrehajtó Bizottsága, melynek témája a megosztás és a szélsőségek elleni fellépés volt. Mindkét cél magasztos és örömteli, ha az EJC is napirendre tűzi és feladatai közé sorolja ezt a két fontos ügyet, bár jómagam a megosztás elleni fellépést nehezen tudom értelmezni. A második téma, azt gondolom, magától értetődő, a konferencia végén el is  fogadtak egy határozatot, melynek alapján a tagszervezeteket megkérték, hogy ne tartsanak kapcsolatot semmilyen szélsőséges és Izrael ellenes politikai erővel és párttal. Helyes!

 A Mazsihisz elnöke beszámolójából, aki részt vett a konferencián kiderült, hogy miről is szólt az első programpont. Idézek: A bizottsági ülésen elítélték a nem reprezentatív zsidó szervezetek félrevezető képviseleti tevékenységét, amely egyaránt zavart okoz a kormányzati és törvényhozási szinten, valamint a zsidó közéleten belül. A kontinens több országában hasonló tendenciák figyelhetők meg, mint Magyarországon, ezért kiemelték: e jelenség európai szinten is jelentkező kihívás. A határozatot leginkább a rohamosan terjeszkedő Chabad mozgalom törekvései indokolták, amelyek a kontinens több országában komolyan veszélyeztetik a tradicionális, történelmileg beágyazott zsidó közösségek érdekképviseleti munkáját.”, idáig az idézet és ezen a ponton az emberben megáll az ütő.

Hogy tessék mondani mi van?

Az EJC, ez az egyébként nem túl befolyásos európai gittegyleti szárnya a World Jewish Congress (WJC) nevű gittegyletnek szervezetnek, mely tulajdonképpen az elnök Moshe Kantor játszótere a Chábád mozgalmat nem-reprezentatívnak nyilvánította. Az, hogy azt is mondta, hogy zavart okoz kormányzati és törvényhozási szinten még érteném is, még akkor is ha egetverő baromság és természetesen nem igaz. De hogy nem-reprezentatív, azaz illegitim szervezet volna? Ezt nem gondolhatja komolyan senki aki kicsit is ismeri a Chábád mozgalmat és az általa kifejtett tevékenységet világszerte. Azok számára akik nem tudnák, íme egy-két tény:

  • a Chábád mozgalom ma a világ legnagyobb hászid zsidó mozgalma egyben a legnagyobb hászid zsidó udvar (értsd a legtöbb követője van világszerte)
  • a Chábád hászid udvart 1775-ben alapították, követőinek száma becslések szerint kb. 200.000, a világon majd 5.000 shliach (küldött) végez szolgálatot 100 országban (sic!), egy 2005-ös a Jerusalem Center for Public Affairs által készített kutatás (sajnos nincs frissebb, pedig minden bizonnyal a számok még ennél is legnyűgözőbbek) szerint a világon cca. 1 millió ember vesz részt Chabád által tartott imákon legalább egyszer egy évben és a hanukai rendezvények cca. 8 millió embert érnek el

(kép: a Chábád mozgalom idei, éves küldött gyűlésén résztvevő közel 5.000, a világ minden pontján szolgálatot teljesítő rabbi)

Ilyen egy nem-reprezentatív mozgalom. Pont.

Történetünk azonban itt még nem ér véget. Mikor olvastam ezt a jelentést meglátogattam és tüzetesen végignéztem az EJC weboldalát (igen, eltöltöttem vele jó pár percet) mert nem akartam elhinni, hogy pusztán a Mazsihisz vezetésének üldözési mániája miatt és nyomására, egy magát respektáltnak mondó szervezet ilyen hazug, ostoba és a tényeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó határozatot fogadjon el.

Mivel nyomát sem láttam, hogy szó esett egyáltalán a jelentésben leírtakról, levelet küldtem az EJC-nek, melyben kértem, hogy erősítsék meg, hogy tényleg hoztak e ilyen határozatot vagy sem. Természetesen nem kaptam választ. Aztán küldtem még egy levelet. Arra sem kaptam választ. No comment  (biztosan százával ömlenek a levelek a szervezethez és az adminisztratív személyzet nem bírja kezelni).

A helyzet azért is izgalmas, mert bármi is történt az valakinek nagyon, de nagyon kellemetlen. Ha ugyanis az EJC tényleg elfogadott egy ilyen határozatot, azzal saját hitelességüket ásták alá és tettek tanúbizonyságot arról, hogy politikai érdekeik, a túlélés és az publicitás fontosabbak számukra mint a valódi érdekképviselet.

Ha pedig nem, akkor Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki hitközségét képviselte a konferencián, olyasvalamiről számolt be, ami szimplán nem történt meg és elnöki programja egyetlen pontjának, a Chábád elleni riogatásnak, hangsúlyozását (hogy ti. az a csúnya, rossz Chábád át akarja venni a hazai zsidóság képviseletét és intézményrendszerét) fontosabbnak tartja, mint azt, hogy igazat mondjon. Kellemetlen.

Engem speciel nagyon érdekelne, hogy mi az igazság, addig csak azt tudom mondani, hogy jaj nekünk, ha ilyen szervezetek gondolják azt, hogy képviselnek bennünket!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5414698596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása