Miért nem kell a halakat kóser módon levágni?

A kóserság egyik alapfeltétele, hogy az állatokat rituálisan megfelelő módon kell levágni, ennek törvényei igen bonyolultak, legyen elég annyi, hogy a szakképzett metsző (sochet avagy sakter) egy speciális késsel nagy precizitással kell levágja az állatot, melyet aztán átvizsgálnak (esetleges betegségek után kutatva) majd kivéreztetik sózás és áztatás által.

Közismert azonban, hogy a fentiek csak a (kóserság szempontjából rituálisan tiszta, tehát ehető) emlős állatokra (pl. marha, bárány, kecske, szarvas, őz) illetve a (szintén kóserság szempontjából rituálisan tiszta, így ehető) madarakra (csirke, liba, kacsa, pulyka stb.) vonatkoznak, a halakra nem. A kóserság szempontjából ehető halaknál nincs szükség kóser vágásra, de vajon miért?

A Tóra a következőt írja (Móz4 11:22) „Vajon juh és marha vágassék-e le számukra, hogy elég legyen nekik, vagy a tenger minden hala gyűjtessék-e össze számukra, hogy elég legyen nekik?”, mely versből kiderül, hogy a halakat mindössze elég begyűjteni, rituális módon levágni őket nem kell.

A Talmud (Babilóniai Talmud, Chulin traktátus 27b) egy fura megállapítást tesz:

„Egy bizonyos Galileában átutazó (bölcs) azt tanítja: azokat az állatokat, melyek a földből lettek teremtve két „szimán” által válik kóserrá (azaz mind a nyelő-, mind a légcsövet át kell metszeni). Halaknak, melyek a vízből lettek teremtve nem kell „szimán”-okat átvágni. Madaraknál, melyek sárból lettek teremtve, elég egy „szimán” (azaz vagy a nyelő- vagy a légcső).

Smuel rabbi Kappadkiából azt mondta: Tudd, hogy mivel a madarak sárból lettek teremtve (ami a víznek és a földnek elegye) pikkelyek vannak a lábán.”

Több magyarázat is lehetséges erre a furcsának tűnő talmudi szövegre, az egyik szerint (Midrás, Bámidbár Rábá 14:12) , a zsidó – és egyébként más ókori filozófiák szerint is- négy alapeleme van a teremtésnek: föld, víz, levegő és tűz, melyek magasztossága e szerint a felsorolás szerint érvényes, és mivel a föld alacsonyabb rendű elem, mint a víz, így a halaknak nincs szükségük kóser vágásra.

A kabbalisztikus (misztikus) irodalom egyik legkiemelkedőbb tanítója, az Árizál (Jichák Lurja Askenázi rabbi 1534-1572) azt tanítja, hogy mi, emberek képesek vagyunk arra, hogy az alacsonyabb szintű szentséget magasabb szintre hozzunk, mely része küldetésünknek miszerint az az ember feladata, hogy a profánból, a hétköznapiből szentet, valami istenit készítsen. Ez a képességünk még az evés, ez a meglehetősen fizikai funkció által is meg tud valósulni például úgy, hogy az elfogyasztott ételekre áldást mondunk. 

Némely ételnél azonban a szentség elérése nehezebb, mint másikaknál, így az alacsonyabb rendű elemből származó állatokat a (két „szimán”-t megkövetelő) kóser vágással, a madarakat szintén (legalább egy „szimán”-t megkövetelő) szintén kóser vágással tehetjük magasztossá. Mivel a halak, melyek vízből lettek teremtve elég kifogni a vízből („begyűjteni”) mivel magasabb spirituális szféráról származnak és nincs szükségük a kóser vágásra egyáltalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5314731173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2019.04.01. 22:19:13

PACALPÖRKÖLTET ETTEM CSÜLÖKHÚSSAL.......NAGYON FINOM VOLT !!! :o)))))))))

tpl 2019.04.02. 06:25:11

@kvadrillio: ha majd megerted, hogy ételt nem csak izéért és azért eszünk, mert finom, hanem a benne lévő tápanyagokért, amit a testünk működéséhez igényel, akkor rájössz, hogy hány évvel tudtad volna meghosszabbítani az életetedet.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.04.02. 06:44:08

melyik az a nep amelyik vagja a halakat?
csak egyet mondjatok már...?
azert a posztironal a fejesek okosabbak...ok tudjak.a halat agyra mert utessel tesszuk konyha kozelebbé

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.04.02. 09:56:30

Egy kis halas történetke... :)

Különös Ajándék

Különös Ajándék tanárnő sikítva vágta a földhöz a naplót.
- Ülj le, Birkássy, egyes! Egyes alá!!! NULLA, TE SZERENCSÉTLEN!!! Honnan vetted azt a baromságot, hogy Kossuth Lajost a Duna jegén választották meg MLSZ elnöknek?!
- Miért, talán a Tiszán?! – kérdezett vissza röhögve a trendi takonyzöld orr-piercinget viselő Birkássy Bendegúz, mire Különös Ajándék történelem-földrajz szakos tanárnő bőgve rohant ki az osztályból.
Szülei, Dr. Különös Béla és Dr. Különös Béláné Szimpla Matild mindig arra tanították, hogyha szorgalmasan tanul, akkor sokra viszi és boldog lesz. Ajándék szófogadó lányként megfogadta a tanácsot és nap mint nap leült tanulni, tanulni, tanulni. Ilyenkor mintha Lenin jól temperált viaszbábja is elégedetten mosolygott volna a Mauzóleum félhomályában. Az azóta már felnőtt tanárnő viszont zokogott:
- Tanultam, tanultam, tanultam és mégse vittem semmire, sőt még boldogtalan is vagyok!
A könnyeitől keletkezett bokáig érő tóból ekkor az ölébe ugrott egy aranyhal és felajánlotta, hogy teljesíti három kívánságát. Ahogy ígérte, úgy is lett:
Először a váratlanul örökös antarktiszi nagykövetségbe küldött Dr. Birkássy Bottyán magával vitte feleségét és egyszülött Bendegúz fiát.
Másodszor a fizetését triplájára emelték és így már majdnem annyit keresett, mint egy parlamenti takarítónő.
Harmadszor az iskolai menzán roston sült aranyhalat kanalazhatott rósejbnivel és zsenge parajjal.
- Na, most már tudom, mi a különbség a valódi életpálya és az életpályamodell között! – böffentett elégedetten, majd visszament az osztályába. Aznap minden felelőnek csak csillagos ötöst adott és az elégedett nebulók azzal a tudattal mehettek haza, hogy az Ob mégis egy kanadai tó, az Urálon túl már tényleg látszik Bécsnek büszke üzletsora és a Nagy Októberi Kapitalista Forradalmat valóban Mátyás király vörös ingesei verték le.
Mindenki boldog volt, csak egy mélyen csalódott aranyhal szelleme sóhajtotta bele hitetlenkedve és lélekfejcsóválva az éjféli csendbe:
- Halat kanállal?!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2013/11/kulonos-ajandek.html

2019.04.02. 10:23:02

Kínos ez az egész babonás izé.

Attilajukkaja 2019.04.02. 13:41:44

@Eugene Horse:
+1
Minden vallás ésszerű alapokra épül, de babonákkal machinál.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása