Amit szerettem és amit utáltam a héten

E heti toplistám a következő:

Amit szerettem:

- A lubavicsi Rebbe 117. születésnapját (Niszán 11.) ebben az évben kedden ünnepeltük. A Rebbe kétségtelenül korunk egyik legmeghatározóbb személyisége volt, akinek életművét ma is százezrek ápolják, tanításai örök részévé váltak a zsidó hagyománynak és bölcseletnek, szeretete minden zsidó és minden nem-zsidó ember iránt határtalan volt. Legyen emléke áldás mindannyiunk számára!

- Új vezetést választott a Mazsihisz rabbitestülete. Nem kommentálnám a hírt, mert nem akarok személyeskedni, már abban sem vagyok biztos hogy jól tettem, hogy a „szerettem” kategóriába utaltam a hírt. Mindenki döntsön maga. Ha jól hallottam, nem volt konfliktusoktól és viharoktól mentes a választás, ez alkalommal sem.

- 100 éve először van országos főrabbija Marokkónak. Kicsit ellentmondásos, hogy a tisztséget Josijáhu Pinto tölti be, de üsse kavics. Marokkó egy normális arab ország. Példaértékű.

- Jó sokan voltak idén is az Élet Menetén. Kol hákávod!

- Donald Trump amerikai elnököt nem találták érintettnek semmiféle Oroszországgal kapcsolatos manipuláció vádjában a választásokat illetően. Nevetséges, hogy a média még most, az átfogó jelentés után is latolgat, ahelyett, hogy beismernék, hogy két és fél éve, alaptalanul, álhírekkel heccelték a világot és próbálták diszkreditálni Trump-ot. Idióták.

- Netanjahu kapta a kormányalakítási megbízást Rivlin elnöktől. Rivlin minden bizonnyal jobban örült volna ha bárki másnak adhatta volna. Nem sajnálom.

- Kezdődik az EP választási kampány. Erről fogok írni az elkövetkezendő hetekben.

Amit utáltam:

- Leégett a Notre Dame jelentős része. Egyszerűen megszakad a szívem amikor pótolhatatlan műkincsek, amik kibírták évszázadok háborúit, viharait, pusztításait megsemmisülnek. A tragédia zsidó vetületéről itt írtam.

- Ugyan ehhez kapcsolódik, de egy kicsit zavar, hogy már vagy egymilliárd eurót ajánlottak fel a Notre Dame újjáépítése céljára. Félreértés ne essék, nagyon fontos, hogy ez a mementó ismét régi(hez hasonló) pompájában álljon, ám én örömmel látnék hasonló összefogást például az afrikai éhezők vagy ivóvíz problémájának megoldására is. Persze a kettő nem zárja ki egymást.

- Még elő sem jött az amerikai béketerv az Izrael és a palesztinok kérdésében, máris mindenki pánikol a baloldalon. Azt rebesgetik, hogy nem két-állami megoldást fog szrogalmazni az amerikai kormány. Remélem így is lesz. 

Mindenkinek boldog és kóser Pészáchot kívánok!

חג כשר ושמח!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7214774186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása