Mi volt az omer áldozat?

Képtalálat a következőre: „count omer”

Legtöbben, akik ismerik a zsidó hagyományokat tudják, hogy van egy olyan (korunkban a legtöbb vélemény szerint már „csak” rabbinikus rendelet miatt kötelező érvényű) parancsolat (micva), melynek neve omerszámlálás. A micvát napjainkban úgy teljesítjük, hogy pészách második estéjétől kezdődően 49 napon keresztül, este, a csillagok feljövetele után, számoljuk a napokat és a heteket egészen a 49. napig, mely 7 hét, az ezt követő 50. napon pedig elérkezik Sávuot ünnepe. A Tóra így rendelkezik: „"Hét hetet számlálj magadnak; attól fogva, hogy kikezdi a sarló az álló gabonát, kezdj el számlálni hét hetet. És tarts hetek ünnepét az Örökkévalónak, a te Istenednek, kezed önkéntes ajándékával, melyet adsz aszerint, amint megáld téged az Örökkévaló, a te Istened." (Móz5 16:9-10)

Talán kevesebben tudják, hogy a számlálás alapja, a tórai parancsolat mellett, az omer áldozat bemutatása volt a jeruzsálemi Szentélyben. Az omer egy bibliai mértékegység (cca. 1,2kg) jelentősége abban rejlett, hogy Pészách második napján, Niszán hónap 16-án, a szokásos ünnepi áldozat mellett egy extra bárányt is feláldoztak egy omer-nyi árpával együtt, mely a Szentföldi első aratásból került kiválasztásra. Amíg az adott évi omer áldozat nem lett bemutatva tilos volt az új terményből fogyasztani (legalábbis az 5 szent gabona fajtából: búza, árpa, zab, rozs és tönköly).

Az omer áldozat egyedisége abban is rejlett, hogy bemutatását nagy örömünnep kísérte, harsonák zengtek fel és a Szentély levita kórusa különleges dallamokat énekelt és zenélt.

Az omer áldozathoz használt árpát már Pészách előtt kiválasztották a Szánhedrin (Rabbinikus Bíróság) tagjai, a pészáchi ünnep előestéjén kimentek a mezőre, három kévét összefogtak, de nem aratták le, majd a Pészách első napjának kimenetelekor visszamentek a mezőre és a három kévét levágták, három megjelölt kosárba tették, majd elvitték a Szentély udvarára. Ott a kévéket „feldolgozták”, a magokat egy üstben tűzön megpörkölték. Ezt követően a megpörkölt szemeket kiterítették a földre, hogy a szél átjárja, majd elvitték egy malomba, ahol megőrölték. Leválasztottak belőle 3 széá (szintén bibliai mértékegység, kb. 8,3 liter, 3 széá tehát kb. 24,9 liter) mennyiséget, melyet 13 szitán megszitáltak és levettek belőle egy tizedet (héberül iszáron, ennek mai mértéke kb. 2,4 liter)

Ezt az „iszáron”-nyi árpát, mely finom lisztté lett őrölve olajjal elkeverték és hozzáadtak illatos fűszereket. Az így kapott elegyet meglengették a Szentély udvarán a négy égtáj irányába, majd az udvaron elhelyezkedő oltár délnyugati sarkában feláldozták. A tésztából egy maroknyit a tűzbe dobtak, a többit a kohanitáknak (papok) kellett megenni, minden más lisztáldozathoz hasonlóan.

Képtalálat a következőre: „sacrifices in the jerusalem temple”

Az 50. napon ismét bemutatásra került egy lisztáldozat, hasonlóan az előző alkalomhoz, mennyisége és a rituálé ugyan az volt, mint az elsőé. Bár az emberek az első omér áldozat bemutatása után már fogyaszthattak az új termés gabonájából, a Szentélyben csak a Sávuot után bemutatott omer áldozatot követően lehetett új termésű gabonát használni.

(Rámbám, Misné Tora, Hilchot Temidin Umuszafin 7: 3, 4, 5, 11, 13) 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7714815228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása