Kísért a, nem is annyira régi, múlt

Kapcsolódó kép

Miközben tegnapi írásomban megvédtem a hazai zsidóság biztonsági helyzetét és azt állítom, hogy Európában talán Magyarországon vannak a legnagyobb biztonságban a zsidó közösség tagjai, nem lehet szó nélkül elmenni a (nem is annyira) régmúlt egyik kísértetének újbóli felbukkanásán. Tegnap Törökszentmiklóson megint demonstratív masírozás volt készülőben, azonban, a Magyar Gárda utódjaként megjelent Mi Hazánk Mozgalom kitudjahogyhívják gárdáját már nem engedték vonulni és félelmet kelteni.

Mindenki emlékszik a kétezres évek végének egyenruhás majmaira, akik Olaszliszkán és más cigányok által lakott településen vonultak és keltettek félelmet mindenkiben. Akkor reménytelennek tűnt a helyzet, majd a kormány egy huszárvágással oldotta meg a problémát, egyszerűen betiltotta a gárdát, a paramilitáris szervezeteket, a náci egyenruhára emlékeztető ruhákat. Mindent. A holokauszt tagadással és a kisebbségek elleni felbujtással kapcsolatban később Európa talán legszigorúbb törvényeit hozták. Ez nagyjából haza is vágta a Magyar Gárdát, ami ezek után teljesen illegálissá vált.

Jön most Toroczkai László és  a baloldal felé húzódó Jobbikból kiábrándult fasisztái (úgy 200 dühös "ember") és azt hitték, hogy megtalálták a törvényes módját, hogy újból életre keltsék a gárdanosztalgiát. Elszámolták magukat.

-7811939083348976005 HUSZ9920

A Törökszentmiklósra meghirdetett uszítást a rendőrség csípőből tiltotta be, mondván, hogy „joggal feltételezhető róla, hogy félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívást jelent”. Ezután, módosítva kérelmüket „statikus demonstrációra” ácsoroghattak egy kellemeset Törökszentmiklóson. Hála a rendvédelmi erőknek különösebb atrocitás nem történt. Ácsorogtak, dühöngtek és szidtak mindent és mindenkit, a kormánytól a zsidókig.

A jelenség, többek közt ezért is írok róla, persze nem csak a cigányságot érinti. Ahol gyűlölet van, akármilyen formában, az a zsidó közösség ügye is. Meggyőződésem, hogy ezek az idióták csak azért nem masíroznak zsidók lakta környékeken, mert nincsenek olyanok. Illetve, ahogy tegnap is írtam, kevés a „látványosan zsidó” zsidó és az Erzsébetvárosban vagy a Rózsadombon masírozni nem érne el semmilyen eredményt.

Az antiszemitizmusnak sok arca van. Anno írtam is egyet ennek a kórságnak a különböző arcairól a zsido.com-on (itt elolvasható) és megemlítettem, hogy főként Közép és Kelet-Európában a mostanság megjelenő nacionalista (értsd Izrael ellenes) alapú antiszemitizmus mellett nagyon is megtalálható a „régimódi”, quasi genetikai antiszemitizmus. A határok, mármint az antiszemitizmus típusai közt persze nem túl élesek, az azonban egyértelmű, hogy a rasszizmus, a cigány és zsidó ellenesség Európában mind a szélső bal, mind a szélső jobb irányából előtör. Ez ellen pedig megfelelő törvényekkel, rendvédelemmel és főként oktatással lehet szembeszállni. Az első kettő úgy tűnik, hála Istennek, megvan. A harmadikkal mindannyiunknak akad még dolga.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6914851828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása