Heti szerettem-utáltam

Ez a hét cseppet sem nevezhető eseménymentesnek. Van közte ilyen és olyan is.

Szerettem:

- Lezajlottak az EP választások. Örültem a magas részvételnek nem csak Mo.-n, de egész Európában, mert azt jelenti, hogy az emberek érzik, hogy fontos ami a EP-ben történik. Az eredmények elemzésére nem vállalkoznék, nem vagyok politológus, de vannak számomra meglepetések például Franciaországban és Olaszországban is. Ami a hazai eredményt illeti, annak örülök a legjobban, hogy a Jobbik a vártnál is gyengébben szerepelt. Jó ez így. Az eredményről szubjektíve hamarosan írok.

- Egy csapat jesiva-tanonc segített megmenteni a vízbefulladástól annak a férfinak az életét, akiről később kiderült, hogy kezére egy horogkereszt volt tetoválva. Amikor a fiúkat megkérdezték, hogy ha ismerték volna ennek az embernek a nézeteit megmentették volna e, egységesen egyértelmű igennel válaszoltak. Kidus hásem!

- Jared Kushner, Jason Greenblatt és az amerikai Közel-Kelet delegáció ellátogatott Marokkóba, ahol a marokkói királlyal tárgyalt és útközben meglátogatta Pinto rabbit és marokkói cádikok sírjait. Csak kapkodom a fejem micsoda áldás, hogy a világ legnagyobb hatalommal bíró emberének veje és legfőbb tanácsadója igazi tradicionális érzelmű, büszke zsidó.

Képtalálat a következőre: „kushner morocco”

A látogatás célja persze Trump közel-keleti béketervének ismertetése előtti előzetes konzultáció. A tervet jövő hónapban Bahreinben ismertetik. A palesztinok el se mennek, csípőből utasítják el, azonban ha Kushneréknek széles támogatottságot sikerül elérniük, úgy az arab világ komoly nyomást helyezhet a palesztinokra is, hogy éljenek együtt a tervvel és a valósággal. Jared Kushner egy zseni!

- Trump, vején keresztül küldött egy első hivatalos amerikai Izrael térképet, ahol a Golán fennsík már Izrael része. A térképet az elnök aláírta és a Golán mellé egy „nice” feliratot biggyesztett. Hála Istennek!

Képtalálat a következőre: „netanyahu israel map trump”

- Tegnap Köves Slomó rabbi interjút adott a Klubrádióban a Sorsok Háza projekt állásáról. Ebben rengeteg fontos dolog elhagzott, többek közt olyanok, hogy Schmidt Mária nem része a projektnek és hogy komoly nemzetközi szakértői csapat dolgozik az új koncepción. Érdekes ezt már nem kapja fel a Mazsimédia. Miért? Csak azért mert elfogyott a szél a vitorlából vagy csak a megszokott képmutatás? Az interjút itt lehet olvasni és itt meghallgatni

- Ezen a héten is index címoldalon volt a Lekvár és JAM. A február 18-i indulás óta ez a harmadik alkalom! Büszkeség és öröm! Ráadásul egy judaizmussal kapcsolatos témában ismét, szóval הרבצת התורה! Lechájim!

Utáltam:

- Avigdor Lieberman sakkban tartotta Netanjahut és mivel annak nem sikerült a kisebb pártokkal megalkudnia új választásokat írtak ki szeptember 17-re. Miközben Liebermannak vannak olyan politikai gondolatai amelyek kifejezetten szimpatikusan számomra és messzemenőkig egyetértek velük, az, hogy sokadjára „ejti túszul” az ingatag koalíciót (ki tudja hányszor mondott már le miniszterségről és lépett ki egy meglévő koalícióból, utoljára tavaly) rendkívüli felelőtlenség. Itt jegyzem meg, hogy a vallásos pártok jó részét sem tartom sokkal szimpatikusabbnak és nem értek egyet a jesiva tanulók teljes katonaság alóli felmentése alól, de erről is egy másik alkalommal írok majd.

Képtalálat a következőre: „israel election lieberman”

- Németországban hivatalosan is azt javasolták a zsidó közösség tagjainak, hogy tartózkodjanak a nyilvános kipa (és gondolom egyéb „zsidós” ruhadarab) viselésétől. Később ugyan visszakoztak ettől, a nemzetközi nyomás miatt, de tulajdonképpen a helyzet felismerés reális. Súlyos ami Németországban és általában Európában van (itt írtam erről korábban), Franciaországban például brutálisan megvertek egy taxisofőrt a „zsidós” neve alapján. Nem jó az irány.

- Egy nemrégiben megjelent jelentés szerint 2017-ben 880 ezren telepedtek le Európában családegyesítés címén. A legtöbben Marokkóból, Törökországból, Brazíliából Indiából, Szíriából és Irakból. Nyilván rövidtávon alig érezhető hatása lesz ennek, hosszabb távon azonban biztosan átalakul Európa arcképe. Bővebben itt, még bővebben itt.

- A nemrég Jeruzsálemről elnevezett park tábláját nácik leragasztották és átírták Hitler térre. Őrület.

Képtalálat a következőre: „jeruzsálem park hitler”

- Szégyellem, de a múlt héten kimaradt egy fontos és sajnálatos hír. Május 17-én 103 éves korában elhunyt Herman Wouk Pulitzer díjas író. A Zendülés a Caine anyahajón ifjúkorom egyik kedvenc könyve volt, az Én Istenem című könyve pedig fontos hiánypótló a magyarországi zsidó ismeretterjesztésben is. Itt egy megható videó, az egyik alkalomról, amikor Wouk a lubavicsi Rebbénél járt, akihez szoros barátság fűzte.

Képtalálat a következőre: „herman wouk”

- Az átlátszó.hu a MAZS Alapítvány (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány) kamu elszámolásairól elszámolási nehézségeiről írt. Itt írtam erről, nem úgy mint a Szombat, vagy a Kibic akik persze lapítanak. De nem emelik fel a hangjukat a Mazsihisz, igazságért harcoló lelkes partizánjai és a gyáva, álneveken publikáló, komplexusos senkiházik sem. Sokan kerestek meg a bejegyzés megjelenése után. Egy részük a MAZS Alapítvány ellátására panaszkodott, más részük, és ők voltak többen, kifejtették, hogy a MAZS milyen fontos és magas minőségű munkát lát el.

Itt szeretném leszögezni az alábbiakat:

  1. Bejegyzésem nem minősítette a MAZS munkáját! Egy az egyben az átlátszó blog által írtakat „vettem át”, saját véleményt alig-alig írtam hozzá. Direkt.
  2. Nem állítom, hogy az átlátszó által írottak igazak. A bejegyzésem elején is leírtam: nem szeretem az átlátszót, mert felületesnek tartom, mint ahogy nem szeretem az „oknyomozó újságírás” műfaját sem. Ugyanakkor nem tisztem ellenőrizni amit írnak, tekintve, hogy nem a saját véleményemet írtam
  3. Ami különösen zavar és ami miatt átvételre érdemesnek találtam a cikket, az két dolog: az egyik, hogy amikor két éve az Emih-től kért adatokat az átlátszó és azt másfél millió forint fejében akarták csak kiadni (lévén nem közérdekű információ), akkor a sípuccából minden lelkes partizán elkezdett sikoltozni és fújolni az Emih-re. Most amikor ugyanezt teszi a MAZS (ami nem Mazsihisz szervezet ugyan, de mégiscsak kötődik erősen hozzá), senki nem szól egy szót sem. Kettősmérce?

A másik, hogy a Mazsihisz rendre hajtogatja, hogy egyrészről milyen komoly szociális feladatokat végez (bezzeg a Chábád az nem), miközben ezen feladatok oroszlánrészét a hozzá „nem köthető” MAZS végzi. Hogy is van ez?

(Az, hogy Kunos ügyvezető valójában benne van e bonyolult céghálóban vagy sem, nem én fogom tisztázni, tisztázza ő magát, ha akarja).

  1. Nagyra tartom a MAZS munkáját, fontos feladatot látnak el. Azt is tudom, hogy egy nagy szervezetben mindig vannak hibák. Ezzel semmi baj sincs, semmi és senki nem tökéletes. Ugyanakkor az átlátszó cikk szerintem nem minősítette a munkájukat, „mindössze” az adatokkal és az átláthatósággal kapcsolatban vetettek fel kételyeket.

- Mazsihisz vezetősége egy zárt ülésen (amikről az infók azért valahogyan mégis kiszivárognak) elfogadott egy olyan határozatot, miszerint névtelen levelekkel nem foglalkoznak a jövőben. Érdekes fordulat, mert anno, például a debreceni hitközség elnöke elleni lejárató kampány során, nagyon is foglalkoztak ilyesmivel. Csak a már megszokott kettős mérce.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6214871554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása