Cseresznye szezon van!

Képtalálat a következőre: „checking cherries for bugs source”

Tegnap a tojásban található vérpöttyről írtam, ma, lévén cseresznye szezon, a cseresznye (és már hasonló gyümölcsök) helyes elfogyasztásáról írok.

Már az elején leszögezem, hogy a zöldségek és gyümölcsök rovarmentesítése rendkívül bonyolult és növényfajtánként változó lehet, most általánosságban írok és kifejezetten a cseresznyéről illetve a meggyről.

Legfontosabb tudnivaló, hogy a Tóra kifejezetten és egyértelműen tiltja a csúszómászók (rovarok, ízeltlábúak, hüllők stb. fogyasztását), ahogy írva van: „És minden csúszó-mászó, mely mászik a földön, utálat az, ne egyétek meg. Minden, ami a hasán jár és minden, ami négy lábon jár, mind a soklábúakig, minden csúszó-mászóból, mely mászik a földön, ne egyétek meg azokat, mert utálatosak azok. Ne tegyétek utálattá lelkeiteket mindenféle csúszó-mászó által, mely mászik és meg ne tisztátalanítsátok magatokat általuk, hogy tisztátalanná legyetek. Mert én vagyok az Örökkévaló, a ti Istenetek, szenteljétek meg magatokat, hogy szentek legyetek, mert, szent vagyok én! Meg ne tisztátalanítsátok lelkeiteket minden csúszó-mászó által, mely mászik a földön;” (Móz3 11:41-44).

A Pri Chadas című háláchikus munka szerzője (Chezkiya ben David diSzilva rabbi, 1659-1698), a Sulchán Áruch-hoz írt magyarázatában akként fogalmaz, hogy aki egy rovart megeszik (szándékosan vagy nem kellő elővigyázatosságból), az nem kevesebb, mint 4 vagy 6 tórai parancsolatot szeg meg (összehasonlításképpen, a tréfli étel „megtestesítője”, a disznó, fogyasztása 2 vagy 3 parancsolat megszegését jelenti). Az, hogy 4, 5 vagy 6 tórai tiltást szeg e meg, aki rovart eszik, attól függ, milyen rovarról van szó. Halakban található rovarok elfogyasztása 4, a gyümölcsökben találhatók 5, a repülő rovarok -mint pl. amik a salátában vannak, pl. légy vagy lárvája, akár 6 tiltást is jelenthetnek. Szóval nagyon fontos, hogy az ember figyeljen arra, hogy a zöldségek és növények megfelelő módon át legyenek nézve fogyasztás előtt.

Érdekességként hozzáteszem, hogy a vallásjog különbséget tesz a zöldségbe vagy gyümölcsbe és halba „kívülről” érkezett rovarok és a bennük, azaz velük együtt cseperedett rovarok közt. Igen, igen, előfordulhat, még halak esetén is, hogy olyan mikroszkópikus lárvákról van szó, melyek például a hallal együtt fejlődtek nagyobbra. Bár a tórai tiltás a „kívülről” érkezett rovarokra vonatkozik ugyan, mégis mivel nehéz eldönteni, hogy az adott rovar belül nőtt föl, vagy kívülről érkezett, egyaránt alapos gondossággal kell eljárni minden esetben. (Babilóniai Talmud, Chullin traktátus 67a) - A halakban található rovarokról későbbiekben írok majd.

Képtalálat a következőre: „checking cherries for bugs source”

Most, hogy mindenkire jól ráijesztettem, lássuk, mit is kell csinálni a cseresznyével.

A hazánkban kapható (európai) cseresznye és meggy, igen gyakran kukacos ,ellentétben  például az argentínaival, de ilyet Magyarországon nemigen lehet kapni. Ezt a háláchá muchzák náguá-nak hívja, azaz gyakran előfordul benne rovar, így ellenőrizetlenül tilos fogyasztani.

Képtalálat a következőre: „checking cherries for bugs source”

Cseresznyét és meggyet ezért egyenként kettő kell nyitni, és ellenőrizni, hogy van e benne kukac vagy lárva. Igen, ez sokakat visszavethet ezen gyümölcsök fogyasztásától, azonban ha belegondolunk a micva (parancsolat) súlyosságába, az áldozat jelentősen kisebb, mint a cél.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr114921046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása