Negyedszázada a fény még erősebben világít

Image result for chabad rebbe

Szombaton, támuz hónap 3-án emlékezünk meg a lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994) halálozási évfordulójáról (jiddisül יארצייט jorcájtnak hívják). Egy blogbejegyzés terjedelme túlságosan rövid lenne, hogy a Rebbe életművét számba vegyük, tanításai, világlátása, tettei és az, miként inspirált minden zsidót és nem-zsidót közismertek. Azonban a jorcájt különleges alkalom amikor az elhunyt spirituális jelenléte még erősebben érezhető, így ez a nap kiváló alkalom arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsünk ki a Rebbével. Ezt természetesen úgy tudjuk a leghatékonyabban elérni, ha erősítjük hitünket, még több időt és energiát fordítunk tanításainak tanulmányozására, jócselekedetek és a parancsolatok végrehajtására.

A Rebbe, apósának, a 6. lubavicsi Rebbének halála után, az első halálozási évfordulón meghagyta, hogy a jorcájton milyen plusz érdemekkel tudunk szorosabb kapcsolatot teremteni az eltávozottal.

Ezek a tanácsok természetesen most is időszerűek:

- ezen a szombaton igyekezzék minden férfi a Tóra elé járulni (hagyományosan ugyan szombatonként 7 felnőtt férfit hívunk fel a Tórához, azonban különleges alkalmakkor ennél többet is lehet)

- a máftír szakaszt lehetőleg a közösség legprominensebb tagja kapja

- az előimádkozó is lehetőleg olyasvalaki legyen, aki szintén megbecsült, Istenfélő

- pénteken, a szombat beállta előtt, gyújtsunk meg egy ún. jorcájt mécsest is (olyan mécses mely 24 óráig, tehát az egész nap alatt ég). A mécses lehetőleg méhviaszból egyen, hiszen a méhviasz szó héberül שעוה, ami a הקיצו ורננו שוכני עפר „Ébredjetek, és ujjongjatok, kik a porban laktok” (Ézsaiás 26:19) írásvers kezdőbetűire utal.

- amennyiben a zsinagógában lehetőség van erre, az előimádkozói pulpitusnál is gyújtsanak 5 gyertyát (természetesen még a szombat beállta előtt)

- a szombat reggeli ima után mondjuk el a hónap adott napjára vonatkozó zsoltárokat (a hónap harmadik napjára vonatkozó zsoltárok a 18-22), majd ezt követően a közösség vezetője (vagy bárki más) mondja el a Misna Kélim traktátusának 24. és a  Mikváot traktátusának 7. misnáját, ezt követően az ismert: „Rabbi Chánánja ben Ákásjá omer: Raca hákádos báruch hu lezákot et iszráel...” című részt kövesse a Kádis deRábánán.

- napközben tanulmányozzuk a lubavicsi Rebbe valamelyik hászid diskurzusát. Ha ez nem lehetséges, úgy a Rebbe bármilyen másik tanítása vagy egyéb Tóratanulás is megfelelő.

- írjunk levelet a Rebbének még szombat előtt (ezt pidjon nefesnek, vagy röviden pá’n-nak hívják) és meglehet tenni online módon is IDE KATTINTVA, az így küldött levelek bizonyosan eljutnak a Rebbe sírjához

- adjunk adományt, természetesen még szombat beállta előtt

- tegyünk a jövőre nézve valamilyen elhatározást, mely segíti majd spirituális fejlődésünket (pl. egyik vagy másik micva szigorúbb betartása)

- tartsunk vagy vegyünk részt baráti összejövetelen (hászid fárbrengen), ahol beszélgessünk a Rebbe tanításairól, és osszunk meg egymással Tórai gondolatokat

Képtalálat a következőre: „lubavitch rebbe grave”

A kabbalisztikus irodalom felhívja a figyelmet arra, hogy az ember halála után, amikor már nem kötik a fizikai világ törvényei, határtalan szeretetre képes. Azaz, ha elképzeljük, hogy a Rebbe mennyire szeretett minden embert amikor fizikailag is életben volt, ugyanakkor kötötték őt a biológia korlátai (hiszen a húsból-vérből való szív érzései korlátozottak), úgy képzeljük el a Rebbe emberek iránti szeretetét most, amikor már nem kötik azokat a fizikai határok.

Mindenkinek tartalmas megemlékezést és békés szombatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6714925684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása