Mikor jön el a Messiás?

1280px-chabad_mashiach_flag_svg.png

A Messiás, azaz a végső megváltást elhozó király érkezése a zsidó történelem egyik nagy rejtélye. A Talmud szerint Jákob a halálos ágyán fekve szerette volna gyermekeinek elárulni a Messiás érkezésének időpontját, de Isten éppen abban pillanatban elvette el tőle ennek próféciáját.1

Úgy tűnik tehát, hogy Isten azt akarta, hogy a Messiás érkezésének időpontja rejtély maradjon. Természetesen anélkül azonban, hogy a Megváltó eljövetelének időpontját sejtenénk, azt kell szem előtt tartanunk, hogy bármikor megérkezhet - és ezzel a várakozással kell élnünk minden nap.

Olyannyira, hogy a Talmud szerint az egyik első kérdés, amit halálunk után fel fognak tenni nekünk a Mennyben, az lesz, hogy vártuk-e a megváltást.2 Így tehát nem helyes, ha a Messiás eljövetelét valami távoli, ködös eseménynek tekintjük, e helyett úgy kell gondolnunk rá, mint ami bármikor bekövetkezhet. 

A Talmud szerint Isten kijelölt egy végső határidőt, ameddig a Messiásnak el kell jönnie, ám ha méltók vagyunk rá, hamarabb is eljöhet.3 Ez a vélemény Jesájá (Ézsaiás) próféta versén alapul, mely szerint „Én vagyok az Örökkévaló, a maga idejében siettetni fogom (az eredeti héber szóhasználat szerint beitá áchiséná)4. A Talmudnak feltűnik a látszólagos ellentmondás: „a maga idejében” illetve „siettetni fogom”, és elmagyarázza, hogy a Messiás eljövetelének van egy végső ideje, ám Isten „siettetheti” a megváltás idejét, ha mi megérdemeljük.

Felmerül a kérdés: ha a Messiás bármikor eljöhet, akkor vajon most is él? A válasz bizonyára igen, annál is inkább, mert a Talmud egy fantasztikus történetet is megoszt velünk ebben a témában:

Jehosua ben Lévi rabbi egyszer találkozott Elijáhu (Illés) prófétával, aki a Megváltó eljövetelének előhírnöke. A szent mester megkérdezte, az prófétától, hogy mikor jön el a Megváltó. Elijáhu azt mondta neki, hogy menjen és kérdezze meg közvetlenül őt, és elmondta neki, hogy hol találja meg.

Jehosua rabbi így is tett, és a Messiás közölte vele, hogy „Még ma eljövök!”! Mondani sem kell, hogy a nap eltelt, és a Messiás nem nem jött el. Jehosua rabbi beszámolt a beszélgetésről Elijáhunak, a próféta pedig elmagyarázta: A „ma” szócska valójában a 95. zsoltár 7. versére utalt, ahol írva van:  „Ma, ha hallgattok [Isten] szavára”. Csak hallgatnunk kell Istenre - és akkor a Messiás azonnal eljön – magyarázta Elijéhu próféta a bölcs rabbinak.

Ez az eset alapján nemcsak az világos, hogy a Messiás bármikor eljöhet, hanem az is, hogy ma is közöttünk van. Már csak az a kérdés, hogy mikor érik el az idő, hogy kinyilatkoztassa magát, és megkezdje a megváltás folyamatát. Ez pedig teljes mértékben a mi viselkedésünktől függ. 

Az is világos, hogy minden nemzedékben van egy olyan személy, akinek megvan a lehetősége arra, hogy a Messiás legyen. Volt olyan, aki talán már az előbb említett Jehosua ben Lévi rabbi idejében is eljött, és kétségtelenül voltak ilyen potenciállal rendelkező emberek az egész történelmünk során egészen napjainkig. (A Talmud szerint a Messiás legkorábban a teremtéstől számított 4000. évben (= i.sz. 240) érkezhetett volna meg. Összességében az általunk ismert világ 6000 évig fog tartani, így a Messiás korszaka feltehetően valamikor ez előtt eljön6 (idén a zsidó naptár az ember teremtése utáni 5782. évet számolja).

Természetesen senki sem tudja, hogy a Messiás mikor érkezik meg ténylegesen, különösen, mivel, mint fentebb említettük, előfordulhat, hogy a határidő lejárta előtt érkezik. Ugyanakkor sokan megjegyezték, hogy a Messiás eljövetelének jeleiből nagyon sok valóra vált az elmúlt generációkban.

A Talmud szerint a Messiás akkor érkezik meg, amikor „éppen nem figyelünk oda”.7 Nagyon valószínű, hogy ez azt jelenti, hogy mindannyian a saját életünkkel és a saját problémáinkkal leszünk elfoglalva, szinte észre sem vesszük, hogy Isten milyen nagyszerű eseményeket idéz elő a világtörténelemben, és lassan összeállnak a puzzle darabjai.

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival. Iratkozz fel Youtube csatornámra, ahol a korábbi előadásokat is meghallgathatod és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on és a Youtube-on.   

  1. Pszáchim 56a
  2. Sábát 31a
  3. Szánhedrin 98a
  4. Jesájá 60:22
  5. Szánhedrin 98a
  6. Szánhedrin 97a
  7. uo.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8317795093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.01. 13:01:07

Illés volt Ő, csak ti nem ismertétek fel.

Sajnos a zsidók lemaradtak róla.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása