Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Úgy tűnik Boris Johnson lesz az új brit miniszterelnök. Örülnék neki.

- Yisrael Goldstein rabbi, a kaliforniai Poway chábád zsinagógájának rabbija, aki a két hónappal előtti szörnyű mészárlásnak egyik áldozata felszólalt az ENSZ közgyűlésén. Kidus hásem!

Képtalálat a következőre: „rabbi goldstein in UN”

- Most szombaton, támuz hó 3-án van a lubavicsi Rebbe halálozásának 25. évfordulója. Negyed század, ami alatt a Rebbe munkájának eredménye nemhogy elhalványult volna, de egyre inkább hatással van a zsidó világra és az emberiségre általában. A mostani Egységbe írtam egy cikket arról, hogy a Rebbe világlátása és nézetei miként érhetők tetten mindennapjainkban, szinte észre sem vesszük mennyire alapvetően formálja gondolkodásmódunkat a Rebbe életműve.

- Tegnap volt az Egyesült Államok függetlenségének 243. évfordulója. Hála Istennek, hogy van és olyan amilyen Amerika!

Képtalálat a következőre: „4th of july white house”

- A héten négy hónapos indulása óta negyedszer volt i2 címlapom a lekvár és JAM. Csak, hogy tudjátok: a kiemelésekért nem fizettem (ha fizettem volna, nyilván nem reklámoznám). Örülök és büszke vagyok.

Utáltam:

- Krakkóban sem jobb a helyzet, mint Magyarországon. Legalábbis amikor a különböző zsidó hitközségek közti viszonyról van szó. A héten például az ottani Hitközség, akitől a helyi Chábád bérli a zsinagógát, zárta ki a Chábád minjent a templomból, mert az érvényes bérleti szerződés ellenére más terveik vannak. Maszkos biztonsági őrökkel zárták el a bejutás lehetőségét az imádkozók elől. Zsidó zsidó ellen egy olyan helyen, ahol nem csak hogy alig van zsidó, de ahol azt gondolhatnánk, hogy a szem előtt lévő élő példa a gyűlöletre talán az idiótákat is jobb belátásra bírja. Hát nem Bővebben itt lehet erről olvasni.

Képtalálat a következőre: „krakow synagogue protest”

- A Budapest Pride idején idén is LMBTQ Istentiszteletet hirdetnek a Bálint házban. Több problémám is van ezzel. Sorjában: (1) Mondja meg már valaki milyen az az LMBTQ barát Istentisztelet? Úgy értem miben különbözik bármelyik másik Istentisztelettől? (2) A, most már több éve megtartott rendezvény, azt sugallja, mintha Magyarországon (vagy bárhol, értsd B-Á-R-H-O-L a világon) diszkriminálnák a zsinagógákban az LMBTQ közösség tagjait. Tényleg megszámlálni is nehéz hány zsinagógában jártam már a világon, többségük ultra-ortodox volt, és soha nem láttam olyat, hogy valakitől megkérdezték volna szexuális irányultságát és az alapján ítélték volna meg, hogy kaphat e aliját a Tórához például. Ugyan melyik zsinagógában diszkriminálják a melegeket? (3) Tényleg ez hiányzik a hazai zsidó közösségnek, vagy csak olcsó PR fogás az egész, amire Istent felhasználni borzasztó képmutatás. Kíváncsi vagyok kinek az ötlete ez az egész és mit szólnak hozzá a Bálint Házat finanszírozók. Egyszerűen nem értem az egészet. Az imát Schönberger Ádám rabbi (?!?) és Kelemen Katalin rabbi asszony vezeti.

- Itt van ez a Takaró Mihály ügy. Nem értem, mert ellentétes nyilatkozatok látnak napvilágot, hogy ez az a Takaró, vagy ez egy másik Takaró. Mindenesetre a Mazsihisz tiltakozott az antiszemita irodalmár-történész bunkó kinevezése ellen, nagyon helyesen. Tényleg jó volna tudni, hogy ez ugyan az az ember e akire gondolunk.

- Az, hogy Európa nem jó irányba halad nem hiszem, hogy sokan vitatnák. Tegnap ismét egy aggasztó hír látott napvilágot, hiszen kiderült, hogy azt a Josep Borell spanyol külügyminisztert jelölték az EU külügyi és biztonságpolitikai vezetőjének, Mogherini utódjának, aki amúgy Izraelt háborús arroganciával vádolta és a palesztin államiság egyoldalú elismerését támogatta. Nem lesz ennek jó vége ha ez a fickó ilyen fontos pozícióba kerül.

- Meghalt Ungvári Tamás. Tisztelője voltam, ma temetik. Nyugodjék békében!

Kapcsolódó kép

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr10014926796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása