Heti szerettem-utáltam

Image result for love and hate

Szerettem:

- Németország köztársasági elnöke Frank-Walter Steinmeier berlini otthonában látogatta meg Yehudah Teichtal rabbit, akit múlt héten antiszemita támadás ért a német fővárosban. Szép gesztus, kol hákávod, így kell ezt! Sajnos másnap egy újabb antiszemita támadás történt Münchenben, ahol egy rabbit és két fiát köpték le fényes nappal az utcán.

- Gyönyörű és megható volt látni egy 104 éves Holokasuzt túlélő néni, Shoshana Ovitz-ot családja társaságában a Siratófalnál. A néni szülinapi kívánsága volt, hogy mind összejöjjenek e jeles alkalomra, így több száz leszármazott gyűlt össze, hogy felköszöntsék Orvitz nénit. Eszembe jut a pészáchi Hágáda mondása, amikor elmondjuk, hogy Lábán Jákobot akarta megölni, ezzel gyökerestül irtotta volna ki a zsidó népet. Belegondolni, hogy a Soában nem csak 6 millió embert gyilkoltak meg, de összes leszármazottjuk sem tudott ezért a világra jönni, rámutat a Holokauszt tragédiájának súlyára. Isten éltesse 120 évig az összes túlélőt és minden leszármazottjukat.

1

- Sikeresen lezajlottak a Maccabi játékok, gyönyörű magyar sikerekkel, hiszen a hazai sportolók harmadikként végeztek az éremtáblázaton. Gratulálok és köszönöm a sportolóknak és a szervezőknek is, hogy ilyen komoly kidus hásem-ben (Isten nevének megszentelésében) vettek részt! Cházák veámác, kitartást és erőt!

- Végezetül ismét egy büszkeség: a héten háromszor volt index.hu címoldalon a Lekvár és Jam, az eddigi legmagasabb olvasottságot produkálva. A legolvasottabb cikket, a mai napig több, mint 48.000 egyedi látogató olvasta, ami fantasztikus szám, tekintve, hogy a Lekvár és Jam 5 hónapja indult. A blog heti összes egyedi látogatója meghaladta az 55.000-t!

Hurrá és köszönöm nektek!

img_1065.JPG

 

Utáltam:

- Terroristák Gush Etzion mellett meggyilkoltak egy 19 éves jesiva bóchert, Dvir Sorek-et. Isten álljon bosszút az ártatlan fiú gyilkosain! Szomrú adalék, hogy a fiú nagyapját pont 19 éve, szintén terroristák végezték ki Ébál hegyénél. Isten legyen irgalmas!

Képtalálat a következőre: „dvir sorek”

- Ismét lövöldözés volt Amerikában, a texasi El Paso városában illetve az ohio-i Dayton-ban. Előbbiben 22 halott és 24 sebesült, utóbbiban 10 halott és 27 sebesült esett áldozatul a gyűlöletnek. A demokraták Trumpont okolják állítólagos gyűlöletkeltő beszédei miatt, ami nyilvánvaló baromság, hiszen Trumpnak pont annyi köze van ezekhez a vérontásokhoz, mint Obamának volt a Sandy Hook-ban történt lövöldözéshez vagy a másik 32-höz, ami elnöksége alatt történt. De hát elindult az elnökválasztási kampány és ilyenkor lekerülnek a bokszkesztyűk és indul a harc puszta kézzel. Szégyen.

- Sajnos a Maccabi játékoknak komoly árnyoldalai is voltak, erről külön készülök írni a jövő héten. Elöljáróban annyit, hogy a következőket nem szeretném soha többet hallani a sípuccai vezetéstől:

            - „Utáljuk a kormányt!” – 4,9 milliárd forinttal támogatták az eseményt, mely a költségek cca. 90%-a. Vagy utálják a kormányt és ne fogadják el a pénzüket, vagy maradjanak csendben. Emlékszünk a híres neves „bojkottra” aminek a végén egy forintot nem adtak vissza az állami támogatásból.

            - „Az a szemét jobbos média” – a Maccabi partnere a 888.hu és az origo.hu volt, akik nagyon korrektül és pozitívan közvetítettek az eseményről. Abba kéne hagyni a kettős beszédet kedves sípuccaiak.

            - „A Mazsihisznek semmi köze nincs a Maccabiához” – ez a mondat az egyik vallási vezető klaviatúrájáról származik, amikor egyszer szóvátettem, hogy hogy is van az, hogy a 888.hu a Maccabi médiapartnere. A Mazshisz tulajdonos az EMG 2019 non-profit Kft-ben és komoly részt vállalt a szervezésben, ahogy erről korábban írtam. Szóval szimpla hazugság volt a duma ismét. Bővebben tehát majd a jövő héten.

- Külön bejegyzést kapott a Rabbiképző és ezzel a Mazsihisz reformizálódása. Szomorú. Közben persze tagadjéák, hogy milyen irányt vesznek. Itt egy kép a Potsdami Zsidó Teológiai Fakultás felhozataláról. Beszédes.

screenshot_2019-08-09_at_10_36_31.png

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr9215002252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása