Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Benjamin Netanjahu Boris Johnsonnál járt Londonban egy villámlátogatáson. Örömöm azért nem teljes, mert Johnson csak nem bírta ki, hogy ne említse meg, hogy országa a két állami megoldást támogatja, de hát az angolok általában le vannak picit maradva, bízom benne, hogy jobb belátásra tér. Egyelőre abban is csak reménykedni tudok, hogy miniszterelnök marad, akkora a kupleráj Angliában.

- Ígértem, hogy beszámolok arról mi is ihletett, hogy egy rejtélyes bibliai hősről, Nimródról írjak a héten. Nos, a Facebookon a Novák Előd-Duró Dóra páros családjáról láttam fotót, ahol büszkék arra, hogy gyermekeiknek milyen szép magyaros nevük van. Hm. Az egy dolog, hogy a Nimród nem magyar név, de ráadásul nem egy olyan figura, akiről szívesen nevezi el az ember a gyerekét. De hát ezeknél simán belefér ez is. Szomorú. Mulatságos. (Köszönöm F.A. barátomnak, hogy a témára felhívta figyelmemet)

- 160 éves a Dohány utcai zsinagóga. Az épület némileg ellentmondásos ugyan, ami önmagában is megér majd egy bejegyzést, de azt gondolom, hogy ma már mást képvisel, mint egykor. Budapest és a hazai zsidóság egyik éke, a világ egyik legszebb épülete. Mázál tov!

- Hamár Dohány: Dr. Frölich Róbertet választották a Mazsihisz rabbitestülete vallási bíróságának élére. Ez a hír úgy becsusszant a köztudatba, persze érthető módon, hiszen, mint kiderült szabotázs akcióról van szó. Az elnök égtelen haragra gerjedt és alapszabályellenességet kiált. Mint korábban is megjegyeztem, az ’alapszabály’ szó valószínűleg a leggyakrabban elhangzó kifejezés a sípuccában. Bárcsak a Smát vagy az Ásréj-t tudná ismerné mindenki a vezetőségben úgy, mint az alapszabályt. Kirobbant a botrány. Úgy tűnik az 'állam és egyház szétválasztásának' ötlete nem ért el a sípuccába, pedig úgy tudom a Mazsihisz egyház és nem kisebbségi önkormányzat. Jövő héten írok erről bővebben, addig csak örüljünk az ingyen cirkusznak.

- A Magyar Narancs, amúgy sem tartozik kedvenc olvasmányaim közé, nem is olvasom soha, mert jellemzően nagyítóval kell keresni benne az objektív tájékoztatás nyomait. DE végre, bár valószínüleg ez részükről nem volt szándékos, elindul egy párbeszéd a Sorsok Házáról. Ez jó. A felütés kevésbbé. Ugyanis egy bátor öncélú cikkben a Sorsok Háza koncepciójának kiszivárgott anyagát szedte ízekre. Több problémám van az írással: először is két szakértő kivételével nem nevez meg senkit, akikre hivatkozva bírálja az anyagot, ami ugyebár ebben a formában teljesen hiteltelen és megnehezíti a párbeszédet, ha szinte senki nem meri vállalni a véleményét, másodsorban pedig azt állítja, hogy „egy állami holokausztmúzeum létrehozását társadalmi párbeszédnek kell kísérnie”. Ezt nem értem. Már miért kéne? Valaki magyarázza meg légyszi.

Ami a kritikát illeti, biztosan van alapja, miért ne lenne és ez így van rendben. Ugyanakkor maga az írás is beismeri, hogy a dokumentum egy munkaanyag és esélytelen, hogy a múzeum 2021 előtt megnyisson, mégis olyanokat kér számon, mint pl. „kik lesznek az oktatók és őket ki fogja kiképezni?”. Nem türelmetlenség ilyet számon kérni fél évvel azután, hogy az EMIH megkapta a projektet és nullából kell azt felépíteni?

- A héten három Index címlappal büszkélkedhet a Lekvár és Jam! Csak úgy mondom.

 

Utáltam:

 

- Jason Greenblatt, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja lemondott, de még megvárja, míg, elvileg szeptember 17-i izraeli választások után, Amerika ismerteti béketervének politikai részét. Nem örülök. Greenblatt korrekt fickó, olyan zsidó, akinek a zsidósága jelent is valamit számára. Cionista és nem csak szavakban. Fogok róla külön írni még, hátha addigra több minden kiderül lemondásának körülményeiről.

Képtalálat a következőre: „jason greenblatt”

- Kénytelen voltam nem szó nélkül elmenni amellett, hogy a Szombat c. újság nem közölte válaszomat egy náluk elindult vitasorozatban. Újságírásból egyes alá, etikából egyes alá, bátorságból egyes alá. Sebaj.

- Szintén sípuccai eset: a szokásos hiszti helyett most már csak szomorúak a sípuccában, amiért egy vélhetően antiszemita ember szerzetes, kornis gyula (csupa kisbetűvel)  szobrot kapott Vácon, nagy csinnadratta mellett. Anélkül, hogy állás foglalnék az említett személy antiszemitizmusát illetően, ezt meghagyom a történészeknek, két dolog volt számomra érdekes. Az egyik, hogy a Mazsihisz szomorú. Már nem protestál és még csak fel sem felháborodik, csak szomorú. A másik, sokkal izgalmasabb, hogy vajon ugyan ez a vezetés miért nem volt ’szomorú’, amikor 2014-ben Székesfehérváron (lásd ITT) ugyan ennek a fickónak állítottak szobrot. Persze engem személy szerint az összes Bajcsy-Zsilinszkyről és Wass Albertől elnevezett köztér és pont eléggé zavar. Következetességből ismét elégtelen.

- Belgiumban is betiltották a kóser vágást. Szomorú és nagyon rossz irány. Írtam erről egy cikket a Neokohn-ra, (ITT lehet elolvasni)

- Molnár Oszkár Edelényben indul polgármesterként, ahol a Fidesz támogatását is bírja. Ez most mindenkit zavar. Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy 2010-ben Edelényben 4 jelölt indult. Egy Fideszes, egy MSZP-s, egy Jobbikos és Molnár függetlenként. Akkor az MSZP, akinek amúgy esélye sem volt megnyerni a választásokat, nem volt hajlandó visszalépni a Fidesz javára, pedig ezzel simán meggátolhatta volna Molnár győzelmét, hiszen a Jobbikos jelölt visszalépett. Hogy is van ez?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr4015044044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.09.09. 14:20:31

Akkor a kettős mérce jegyében

Novák Előd korrekt fickó, olyan magyar, akinek a magyarsága jelent is valami számára.

Nimród: el tetszett olvasni a belinkelt cikkeket?

gigabursch 2019.09.09. 14:25:54

@gigabursch:
Egyébként a Nimród név szerves része a magyar néphagyománynak.
Ellenben a kolóniát dzsesszikákkal, lakatos tarzanokkal és orsós winettoukkal. Nem beszélve slomóról meg a többiről.
Az ismerethiány reklámozása sose vezet jó irányba.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása