Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Hány éves a világ?

earth-creation.jpg

Ajánlom M.M. és P.G. olvasómnak 

Két hét múlva kezdődik a zsidó újév, ros hásáná, amikor a világ, pontosabban az ember teremtését ünnepeljük átlépve ezzel az 5780-as esztendőbe. A zsidó hagyomány szerint Isten 5780 éve, Tisré hó elsején, pénteken, teremtette az embert.1 Öt nappal korábban, Elul hónap 25-én, vasárnap, pedig a világot.

Felmerül a kérdés, annál is inkább, mert ez talán az egyik legalapvetőbb, hogy miként egyeztethető össze a zsidó hagyomány szerinti számítás azzal, hogy a tudomány a Föld keletkezését cca. 4,5 milliárd évvel ez előttre teszi (azért írom, hogy cca., mert a tudományos álláspont ebben a kérdésben, különböző felfedezések és teóriák alapján folyamatosan változik).

Nos, a kérdés nem új. Olyannyira nem, hogy a Talmud és a Midrás irodalom (ezek a rabbinikus munkák körülbelül 1.500 évesek) is foglalkozik a kérdéssel, ha nem is a mai tudományos felfedezések érveit felhasználva.

Alapvetően három álláspont létezik az ellentmondás feloldására.

Az első,2 talán legismertebb és népszerűbb arra hívja fel a figyelmet, hogy Isten a Napot és a Holdat és esetleg más bolygókat, a teremtés negyedik napján (szerdán) teremtette.3 Márpedig ez azt is jelentheti, hogy a teremtés napjai, de az első négy minden bizonnyal, nem 24 órás napok voltak, hiszen nem volt még Nap, amihez képest a Föld saját tengelye körül megfordult volna 24 óra alatt. A híres középkori Tóra magyarázó, Mose ben Nachman rabbi (1194-1270)  rávilágít arra a tényre, hogy az idő maga is egy teremtmény, melyet Isten az első napon teremtett.4

Persze Istennek, a világ alkotójának lehetőségeit nem haladja meg az a tény, hogy nincs Nap égitest, hiszen Isten, aki mindenható, minden bizonnyal Nap nélkül is tud egy napot számolni. Mégis úgy tűnik, hogy logikus lehet azt feltételezni, hogy a Teremtés ideje nem feltétlenül 24 órás ciklusokból áll. Biblia-szkeptikusok gyakorta hívják fel a figyelmet arra, hogy igen ám, de a Nap minden bizonnyal idősebb, mint a Föld, tehát úgy tűnik a Tóra nincs tekintettel a tudomány által elfogadott sorrendiségre, ugyanakkor talán nem ördögtől való azt feltételezni, hogy a Tóra igenis tekintettel van a sorrendiségre, melynek bizonyítéka, hogy a növény és állatvilág megalkotásának sorrendje hasonlatos a tudomány által hirdetett kialakulási rendhez.

A második, egyébként az első magyarázatnak nem feltétlenül ellentmondó érvelés arra hívja fel a figyelmet, hogy minden teremtett dolognak, kőnek, növénynek, állatnak és embernek már a teremtés pillanatában kellett legyen kora. A Midrás bölcsei például azt mesélik, hogy Ádám, az első ember 20 éves volt, mikor Isten teremtette. Ami nyilvánvalóan logikus is, hiszen ha Isten egy csecsemőt „pottyant” le az Édenkertbe, az éhen halt volna. Ha tehát kivágtunk volna egy fát az egyik első teremtett fa közül, vajon annak évgyűrűi hány évesre taksálták volna a fát?

A gondolat lényege tehát az, hogy minden amit Isten teremtett „vadonatúj” volt ugyan, de réginek tűnt. Így a Földgolyó is lehetett akár 4,5 milliárd éves. (Itt jegyzem meg, hogy a válasz a „tyúk volt előbb vagy a tojás?” problémára e vélemény szerint a tyúk irányába billenti a mérleget.)

A harmadik5 álláspontot a Midrás fogalmazza meg, e szerint Isten, mielőtt világunkat megteremtette volna, teremtett már több világot, melyekkel ilyen vagy olyan okból nem volt elégedett, ezért elpusztította azokat, a mi világunk pedig a sokadik teremtett világ.6

A fenti három teória mellett zsidó filozófusok egy része, már a középkorban siet kijelenteni, hogy a Bibliában megfogalmazott teremtés történet nem feltétlenül szó szerint értendő. Így gondolkozott Maimonidesz (Mose ben Maimon rabbi, 1135-1204), aki úgy vélekedik, hogy a Biblia egyik tipikusan nem szó szerint értendő része a teremtés története.7

Szintén Mose ben Nachman rabbi egyik munkájában azt fejtegeti, hogy nem véletlenül határoztak úgy bölcseink, hogy „nem tanítjuk a teremtés történéseit nyilvánosan”8, hiszen a teremtés történetben leírt folyamatok rendkívül misztikusak, fel nem foghatók, így az ott leírtak leginkább spirituális dolgokra vonatkoznak, semmint a teremtés materiális részére. Érdekes adalék, hogy Mose ben Nachman rabbi egyik tanítványa, a 13. században élt akkói Rabbi Jichák a világ (értsd univerzum) korát 15 milliárd évesre teszi és mestere gondolatát tovább dolgozva erősíti meg azt a feltételezést, hogy a teremtés történetben leírtak mindössze a „felszínt kapargatják”, annál is inkább, mert erről a komplex folyamatról a Tóra elég szűkszavúan beszél, mindössze 31 versben (a Tóra összesen 5.845 verséből)

 

  1. 1Móz 1:24-31
  2. Rabbeinu Bechia, Széfer Háikárim 2:18, Midrás Berésit Rabá 9.
  3. 1Móz 1:14-19
  4. Ramban magyarázatának bevezetője Móze első könyvéhez
  5. Midrás Beresit Rabá 9:24
  6. 1Móz 1:31 verse alapján, mely azt mondja: „És látta Isten mindazt, amit alkotott, hogy íme igen jó.”
  7. Tévelygők útmutatója 2. fejezet
  8. Misna, Chagiga traktátus 2:1

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr3315109690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2019.09.17. 15:37:30

Világ teremtése vs a Föld keletkezése? Akkor már miért nem inkább a világ teremtése vs a világ(egyetem) keletkezése? :) 5780 év vs 13,8 mrd év

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2019.09.17. 15:42:50

"...minden bizonnyal Nap nélkül is tud egy Napot számolni."
Mármint egy Napot (sic!) számolni? Talán egy napot számolni, nem?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.09.17. 17:06:13

Továbbra is nagyon vicces! :)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.17. 17:15:12

@Fermentátor:

Ez a 13,8 csak a jelenlegi világegyetemre vonatkozik, azaz irreleváns.

lenörd hofstadter 2019.09.17. 17:24:14

„tyúk volt előbb vagy a tojás?”

Ez miért is kérdés?
Tanulni kéne némi fejlődéstörténetet, oszt egyből helyreáll, hogy melyik volt előbb, akkor amikor még csak nyomokban sem létezett másik.

Atomic Warning 2019.09.17. 17:41:06

Össze vissza találgattok, a vallás nem tud választ adni erre a kérdésre, mert amikor ezt a baromságot írták még hülyék voltak ahhoz hogy ezt kitalálják csak úgy eszközök nélkül, és nyilvánvalóan tévedtek. Tökmindegy hogy az a világegyetem mennyi idős, a Föld korát, és keletkezésének folyamatait is feltárta a tudomány, ezt nem tudjátok a 6000 éves hülyeséggel megmagyarázni, mert 3.5 milliárd évet ugyan úgy nem tudok 6000-re konvertálni mint ~14 milliárdot. Az meg hogy direkt réginek tűnő anyagokkal rakta tele a Földet megtévesztés képen, az egy akkora bullshit mint egy ló :))))) ilyen alapon még random 500 féle baromságot össze lehet zagyválni.

Lyle Scott 2019.09.17. 17:44:23

Igazából ezzel kapcsolatos, hogy Mózes első könyvében érdekes rész az ember teremtése. Nagyon káoszos, ha ezt így mesélte Isten Mózesnek:
- Megvan a 7 nap, melyben a 6. napon teremtette az ember, férfinek és nőnek, blah, blah, blah.
- Az M 1: 2,4-ben: "Ez az égnek és a földnek eredete, a mikor teremtettek. Mikor az Úr Isten a földet és az eget teremté."
- Majd a következő, az M 1:2,5 versszak így kezdődik: "Még semmiféle mezei növény sem vala a földön, smég semmiféle mezei fű sem hajtott ki, mert az Úr Isten még nem bocsátott vala esőt a földre; és ember sem vala, ki a földet mívelje;"
- wft? Mi történt? Mózes értetlenkedett: "- Hé, hé, kicsikét részletesebben, részletesebben! - Jó, Jó, akkor figyelj!"... :)
Itt valami nagyon nem stimmel. Én a Midrás szövegekre hajazok. Szerintem a világegyetem egyszer lett létrehozva, de az ember már többször kihalt és a Teremtőnek meg az a feladata, hogy kezdődjön mindig minden előlről!

Comte de Gippaud 2019.09.17. 18:30:44

Szerintem a közel 6000 éves magyarázat sokkal egyszerűbb okokra vezethető vissza.
Nagyjából ekkor kezdtek kialakulni a gazdálkodás, és a szervezettebb közösségek, identitás tudattal, szervezettebb társadalmi élettel. Rajzokkal, mondákkal, eredetmítoszokkal. Pontosabban ezekből az időkből már jobban fennmaradtak a mítoszok. A termékeny félhold felvirágzásának idején, már kezdett statikusabb vallási környezet kialakulni. Kibővült a közösségek közötti kommunikáció is. És kezdett kialakulni egyfajta történelmi emlékezet.
Ami az azt megelőző időszakokban még nem volt jellemző.
Így aztán a későbbi időkben ezt a dolgot úgy egyszerűsítették le, hogy "az emberiség x időpont óta létezik" és kész.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2019.09.17. 18:59:08

Isten lássa lelkem, nem akarok belekötni, de csak ez az egy vallás van? A többi smafu?
Nomeg tán kicsit öreggebbecskék is mint ez...... hamár eredetről volna szó.
Szóval, talán helyebb lett volna kicsit összefoglani a kereszténység (31-32%; több mint 2 milliárd hívő), az iszlám (24%; kb. 1,8 milliárd hívő), a hinduizmus (15%; kb. 1 milliárd) a buddhizmus (7%; 400-500 millió) a kínai univerzizmus (6%), stb. egymással, hogy hol miként gondolták ezt. Csak ennyi.....

gigabursch 2019.09.17. 19:17:37

@Lyle Scott:
Legalább tíz Ádámunk ráment...
(Dogma)

agarik 2019.09.17. 19:36:21

1) De, a bibliai teremtés első napjai 24 órás napok voltak, ugyanis az írók BRONZKORI IDIÓTÁK voltak - mármint bronzkorban élők.

2) ÉRDEKTELEN ellentmond-e egy fejtegetés egy másiknak amennyiben a judaizmusról van szó. Ha levezethető a szövegből, akkor úgy van, és kész. Mert a Talmudot, mega judaizmust BRONZKORI IDIÓTÁK találták ki, akik még az ógörögök által feltalált logikát sem ismerték.

3) a kérdés feltevése TOTÁLISAN ÉRDEKTELEN, mert a bronzkori agyú idióták (értsd: judaisták) írásba adták, hogy most pedig az ötezer-akármennyi évet írjuk, és legkésőbb a hatezredik évben majd gyün a messiás, ami majd jól holoakusztolja az összes gójt, élén a babilóniaiakkal, akik mára persze kivesztek, de EZEK BRONZKORI IDIÓTÁK, akik semmi hasznosat nem tudnak adnia világnak.

gigabursch 2019.09.17. 19:46:01

@gigabursch:
A Mátrixot eddig hatszor indítottuk újra.
(Mátrix 3)

gigabursch 2019.09.17. 19:50:20

@Alick:
Áhhh, látom belinkelted...

gigabursch 2019.09.17. 19:51:58

@Atomic Warning:
S mivel nem voltak eszközeik, ezért abban az elavult kőkorszakban olyanokat építettek, ami ma eszközökkel sem megy...

steery 2019.09.17. 20:23:53

A világegyetem teremtése és annak kezdeti időpontja (mert nyilván nem egy pikoszekundum alatt zajlott le, hanem sok munka volt vele) egy dolog. A Föld, mint bolygó megteremtése és beüzemelése egy másik dolog. Az időszámítás kezdete egy nép számára meg egy harmadik dolog. A hunok időszámítása szerint például 6059-et írunk, vagyis ezt a naptárat picit előbb kezdték el feljegyezni, mint a zsidókét. A hinduknál meg még régebbi időszámítások vannak.
Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a teremtés egyszeri, pillanatszerű aktus vagyon, amivel az Isten hip-hop kirakott több milliárd galaxisra való anyagot és őrült mennyiségű fényt a világűrbe, majd egyszerűen elengedte az egészet és azóta semmit se csinál, csak ül a fenekén és nézi a műsort? Ennyire ne nézzétek már irreálisnak az Istent. Dolgozik ő most is, évmilliárdok óta folyamatosan teremtve a dolgokat, bővítve az univerzumot. Csak nagyon messze van innen, ezért nem látjuk a folyamatot.

impala 2019.09.17. 20:33:05

az hogy van, hogy a Föld a "Naphoz képest" fordul meg a tengelye körül?
ez idézet, vagy saját szöveg, mert akkor neki kéne futni még egyszer?

antisocialnetwork 2019.09.17. 20:40:37

Mesének hisztek gyerekek. Amit nagyon nagyon rég kigondolt valaki. Aztán több száz milliónyi ember meg elhisz máig. Egy mesét a sok közül.

Exploiter 2019.09.17. 21:02:39

@agarik:

Hát igen, valahogy így. Nem véletlen, hogy már nem születtek világvallások az utóbbi ezer évben, akinek igénye van rá, talál régit, akinek nincs, annak meg ott a formális logika.

Érdekes gondolatkísérlet megvédeni a teremtéstörténeteket, de túl sok az önellentmondás, úgyhogy nem sikerülhet.

Amúgy mindenki tudja, hogy ötezer éve indították ezt a szimulációt, a régebbi dolgok csak a base migration eredményei, szükségesek a dolgok futásához, azért vannak, de csak paraméterezés kérdése az egész.

Exploiter 2019.09.17. 21:04:54

@steery:

Egy végtelen hatalmú, idejű és képességű lénynek mi szüksége évmilliárdokra?
Egy másodperc mérhetetlen része alatt végezhet mindennel. Big bang.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2019.09.17. 21:20:40

Nem rossz mese, de erősen hiányolom belőle a hétfejű sárkányokat. Őket mikor teremtette a zisten? Nehogy már a szent írás ne tudja ezt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.17. 21:55:47

@steery:

"A világegyetem teremtése és annak kezdeti időpontja (mert nyilván nem egy pikoszekundum alatt zajlott le, hanem sok munka volt vele) egy dolog."

Isten mindenható és a természeti törvények felett áll. Ugyan miért ne teremthette volna a világot - az egész uni- vagy multiverzumot - egyetlen attoszekundum alatt? Amivel persze nem akarom azt állítani, hog ytényleg így történt.

"Dolgozik ő most is, évmilliárdok óta folyamatosan teremtve a dolgokat, bővítve az univerzumot."

Isten az univerzum terén és idején kívül létezik. Ezért amit mi évmilliárdoknak látunk, az a számára egy pillanat sincs. Isten egyszerrew látja a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket, mert a jövőnk már létezikszámára és a múltunk is éppúgy reális létező, mint a jelenünk.

"Csak nagyon messze van innen, ezért nem látjuk a folyamatot."

Isten mindenhol jelen van. Menj el a legközelebbi keresztény templomba és találkozhatsz vele.

kvadrillio 2019.09.17. 22:03:55

Hány éves a világ?...........Mindenkinek annyi, ahány évet megélt belőle. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.17. 22:06:35

@Exploiter:

"Amúgy mindenki tudja, hogy ötezer éve indították ezt a szimulációt..."

Nem igaz, mert pusztán 1 másodperce indították. :)

Sőt jobbat mondok. Ezt a szimulációt csak egymilliárd év múlva fogják elindítani, mi még a base migration fázisban vagyunk, azaz pusztán adatok. ÁM létezik tőlünk igen távol olyan megfigyelő, aki már a szimuláció elindítása után, vagyis a szimulációban él, és aki számára az ő saját jelene egy idősíkban van a mi jelenünkkel - egy ferde sík az ő világvonalán. Ezáltal a mi ténylegesen csak adatszinten létező jelenünk éppoly valóságossá válik, mint egy a szimuláció elindítása utáni bármilyen esemény.

Ezt következetesen végiggondolva lehetséges, hogy az egész teremtés egy előre leírt statikus adatsor, amelyet a szimuláció egy tetszőlegesen kései időpontban való elindítása tesz teljes valósággá és történéssé.

Na esztet übereld. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.17. 22:08:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"amelyet a szimuláció egy tetszőlegesen kései időpontban való elindítása tesz teljes valósággá és történéssé."

amelyet a szimuláció egy tetszőlegesen kései időpontban való elindítása tesz VISSZAMENŐLEG teljes valósággá és történéssé.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 22:27:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "
Isten mindenhol jelen van. Menj el a legközelebbi keresztény templomba és találkozhatsz vele."

Kösz, ezen szétröhögtem magam!(-:

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 22:31:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az Isten annyira mindenható, mint a bibliai eseményeket leírók fantáziája.
Kicsinyes, vérszomjas, tehetetlen, gyermeteg.
Ezekre a legjobb hivatalos válasz: Isten útjai kifürkészhetetlenek.
Angolra fordítva : bullshit.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 22:36:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Isten az univerzum terén és idején kívül létezik. Ezért amit mi évmilliárdoknak látunk, az a számára egy pillanat sincs. Isten egyszerrew látja a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket, mert a jövőnk már létezikszámára és a múltunk is éppúgy reális létező, mint a jelenünk."

Ja. De nem látta előre a bibliai eseményeket. Ezért gyakran haragra gerjedt...

Vízözön. Almafa. Szodoma. Dávid.
Ábrahám esetében pedig próbára teszi szerencsétlent, ő, a mindenható, aki lát múltat, jelent és jövőt!
A frigyládáját pedig hagyta elrabolni...
Igazi bronzkori tudattal rendelkező mindenható ő.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 22:38:10

@Fermentátor: azért, mert Isten nem a világmindenséget teremtette, csak az eget és a földet. Meg a napot.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 22:40:01

@Fermentátor: a világmindenséget nem Isten teremtette, csak az eget, a földet és a világosságot.

Ggábor 2019.09.17. 23:18:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, a szimuláció már elindult.
Isten a világot tegnap délután 1/2 4-kor teremtette. (CET). Természetesen, az emlékeinkkel együtt. Ez mindenhatás esetén meg sem kottyan.

Örömhernyó 2019.09.18. 03:56:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Istent a zsidó ember teremtette a saját képmására. Isten egy mém a sok közül. Nem is túl különleges.
"Isten mindenhol jelen van. Menj el a legközelebbi keresztény templomba és találkozhatsz vele." - Menj el egy buddhista templomba és látni fogod, hogy ott nincs jelen Isten.

Minden állítás, amit megfogalmazunk Istenről pont annyira valószínű, mint az összes többi, amit mások fogalmaznak meg róla. Az, hogy az egész világ egy szimuláció egy másik dimenzióban létező lény agyában vagy számítógépén, az pont annyira valószínű, mint hogy Isten teremtette.
Ezért roppant szórakoztató és egyben teljesen felesleges ilyeneken agyalni. Nekem ilyen gondolataim varázsgomba fogyasztása után jöttek, nem véletlen, hogy sok tudós úgy véli, hogy a vallások kialakulásánál a pszichedelikumok és enteogének fontos szerepet játszottak.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 05:46:31

@ipartelep:

Isten megteremtette a ballibákat, az ő feladatuk a gágogás.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 05:49:44

@Exploiter:

Istennek nincs szükséges semmire. Ő teremtette a semmit is, nem csak az időt és a teret.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 05:53:04

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Isten nem gerjed haragra.

A Bibliát nem Isten írta, hanem emberek, akik emberi módon igyekeztek átadni az üzenetet.

Hogy megértsd, képzeld el bármilyen területet, melyhez nem értesz, majd képzeld el, hogy valamilyen ahhoz a területhez kapcsolódó jelenségről számolsz be.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 05:54:12

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Magát a semmit is Isten teremtette. Korábban a semmi se volt.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 05:57:15

@Örömhernyó:

A szimuláció jó modell. Valójában a világ egy Isten általi szimuláció, ez a teremtés. Hiszen mi is a szimuláció? Egy a valóságban nemlétező világ megteremtése. Nos, pont így lett a világunk.

Csak ennek SEMMI jelentősége azok számára, akik a szimulációban vannak.

Emmett Brown 2019.09.18. 07:43:54

hogy a tökbe jutottak arra a következtetésre a XII. században, hogy a teremtéstörténet nem értendő szó szerint?

illetve azt hogy siekrül összeegyeztetni, hogy vannak szó szerint értendő részek illetve kvázi szélesebben értelmezhetőek is, de nincsen csillaggal megjelölve, hogy melyik rész melyik, és az aktuális magyarázótól/értelmezőtől függ, hogy miként tekinti az adott részt.

midnight coder 2019.09.18. 08:00:39

@antisocialnetwork: Mások pedig más meséket hisznek el. És persze nem ez volt az elsõ ilyen mese, és nem is az utolsó.

midnight coder 2019.09.18. 08:04:30

@MAXVAL bircaman közíró: A teremtés könyve szerint Isten nem a világot teremtette, hanem a Földet.

"Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött"

midnight coder 2019.09.18. 08:16:42

@MAXVAL bircaman közíró: "Hogy megértsd, képzeld el bármilyen területet, melyhez nem értesz, majd képzeld el, hogy valamilyen ahhoz a területhez kapcsolódó jelenségről számolsz be."

Pontosan. Nekem erõsen az a benyomásom, hogy a bronzkori zsidók összeakadtak valami földönkívüli technológiával aki jónak látta istent játszani nekik. Hogy aztán ez mire volt neki jó, azt ennyi idõ távlatából már elég nehéz lenne megmondani. Plusz még volt egy rakás más legendájuk is, Pl. özönvíz, egy rakás hagyományuk mint Pl. a körülmetélés, és valakik ezt megpróbálták egy koherens dologgá összegyúrni. Eközben persze az egyes történetek nyilván változtak, jó eséllyel a teremtés könyvének alapjait képezõ legendák sem feltétlenül úgy szótak, ahogy ez végül bele került.

Amúgy ez anno egy nagyon fontos, és tiszteletreméltó dolog volt: volt egy nép, akinek volt sok-sok legendája, emléke, szokása, és valakik ebbõl összehoztak egy egységes, hatalmas történetet ami aztán az egész nép kultúrájának alapja lett, sõt utána a fél világé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 08:33:24

@midnight coder:

"A teremtés könyve szerint Isten nem a világot teremtette, hanem a Földet. "

Ne feledd, amit korábban már valaki írt: A Biblia szövegét nem Isten diktálta, hanem emberek írták. Olyan emberek, akik számára a Föld volt az egész világ, az égbolt pedig a csillagaival egyetemben nem a mi galaxisunk - mikor is született meg a galaxis fogalma? - vagy tágabban az Univerzum, hanem csak puszta dekoráció.

Tehát a bibliai szöveg asztronómiában nem túl járatos leírója az egész világot értette akkor, amikor a Föld és az ég teremtéséről írt.

Eugene Horse 2019.09.18. 08:42:13

Aranyos dolog magyarázni egy mesét, összevetve a valósággal, csak értelmetlen :)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 09:06:52

@Emmett Brown:

Az, hogy a Biblia nem értendő szó szerint ÓKORI gondolat. Már a kereszténység előtt rájött erre a zsidó teológia.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.18. 09:10:01

@MAXVAL bircaman közíró: "Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött"

Tehát a teremtés előtt volt már víz, volt mélység és sötétség.
De ha igazad lenne: a semmi előtt , amit szintén Isten teremtett, mi volt?
Azért ez már valami!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.18. 09:12:36

@MAXVAL bircaman közíró: ha nem értendő szó szerint, akkor értelmezni kell. Isten mégse diktálhatta, hisz ha értelmezik, akkor sokféle dekódolása lesz a szövegnek, tehát Isten nem lesz egyértelmű.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 09:16:33

@midnight coder:

A szöveg csak arról számol be, ami fontos emberi szempontból.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 09:17:48

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ki mondta, hogy Isten diktálta? Sose tanított ilyesmit se a judaizmus, se a kereszténység.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 09:20:20

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A semmi előtt csak maga Isten volt. Sőt a "volt" se volt, mert az idő is Isten teremtménye.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 09:21:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ez az ember szabad akaratának kifejezése.

Az ember mint Istenhez hasonlatos lény képes megérteni az isteni eszmét.

Örömhernyó 2019.09.18. 09:28:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akik kitalálták ezt a teremtés mesét, azok szinte semmit nem tudtak a világról, szinte semmit nem találtak el, amiről írtak, ráadásul ahány vallás, annyi teremtéstörténet volt. Miből gondoljuk, hogy egyik megalapozottabb, mint a másik? Csak mert virulensebb mém lett belőle, leigazták a fél világot a hívei?
Isten léte pont annyira valószínű, mint a Pókember léte, mindkettő emberalkotta mém, mindkettőben hisznek egyesek.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 09:40:40

@Örömhernyó:

Valójában az egyes vallások teremtéstörténete között sokkal több a közös, mint az eltérés.

Emmett Brown 2019.09.18. 09:51:38

@MAXVAL bircaman közíró: ez mindegy. A kérdés, hogy miként jutottak erre a következtetésre (valószínűleg voltak benne akkora baromságok, hogy akinek egy csepp esze volt, az nem hitte el).

Illetve ha már erre a következtetésre jutottak, akkor miként mazsoláztak és racionalizáltak, hogy melyik rész a frankó, és melyik részén lehet jogászkodni?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 10:01:26

@Emmett Brown:

Mióta mazsolázás ez?

El tudod ezt képzelni kicsiben is.

Ha mondjuk visszamennél 500 ével az időben és el kellene magyaráznod mi az az antivírus szoftver, nagy bajban lennél, mert akkor még az elektromos áram fogalmát se ismerték. De még 100 éve, amikor már ismerték, is hosszan kellene magyarázni.

S Isten és az ember között az eltérés százszor nagyobb, mint a mai és az 500 évvel ezelőtti ember között.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 10:10:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"a semmi előtt , amit szintén Isten teremtett, mi volt?
Azért ez már valami!"

A semmi az tényleg semmi,. nem valami. Amire te gondolsz, az a vákuum, mert az tényleg valami, nem pedig semmi.

"akkor mégse Isten diktálta?"

Bizonyára igen, ám sok kézen át jutott a szöveg a mostani formájába. Sok ember szűrőjén át, és ők bizonyára értelkezni próbálták, időnként hibásan. Máskor pedig úgy alakították a szöveget, hogy az egyszerű, műveletlen ember is megértse.

@Örömhernyó:

"Isten léte pont annyira valószínű, mint a Pókember léte, mindkettő emberalkotta mém, mindkettőben hisznek egyesek."

Nem egészen. A keresztény istenen kívül mutass még egy olyan istent, aki személyesen lejött az emberek közé - ne feledd, Jézus ill. a Fiú a Szentháromság tagja lévén maga is Isten része. Mindennek számos tanúja volt. Ez azért némiképp több hiteét az a keresztény hitnek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.18. 10:12:48

@MAXVAL bircaman közíró: voltak páran, akik rossz időben mutattak be áldozatot. Isten haragra gerjedt, és elégette őket.
A tudás megszerzése az öntudatra ébredés eleme. Isten kiűzte Ádámékat a Paradicsomból. Mert hasonlóvá váltak Istenhez?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 10:17:50

@MAXVAL bircaman közíró:

"A semmi előtt csak maga Isten volt. Sőt a "volt" se volt, mert az idő is Isten teremtménye."

Maga az előtt fogalma sem értelmezhető, mert Isten a mi világukon kívül létező entitás. A mi időnk a teremtéssel (ősrobbanás?) kezdődött, míg Isten számára a mi időnk nem mérvadó.

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Isten mégse diktálhatta, hisz ha értelmezik, akkor sokféle dekódolása lesz a szövegnek, tehát Isten nem lesz egyértelmű."

Dehogynem. Az Istenéhez képest igen alacsony emberi intellektus sokféleképpen értelmezhet egy Isten számára egyártelmű szöveget. De az sem biztos, hogy Isten feltétlenül egyértelmű akart lenni. Isten az embernek szabad akaratot adott; ha Isten minden megnyilvánulása egyértelmű lenne, akkor nem maradna tér az emberi szabad akarat számára.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.18. 10:17:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Látod, itt bukik a sztori. Isten lejön az emberek közé, hogy saját magát feláldozva(emberáldozat), megváltsa bűneiket. Ki előtt? Saját maga, mint mindenható előtt? Hitetlenek által megkínozva és megöletve?
Elég skizofrén az öreg...
Avagy annyira azért nem mindenható, hogy ne kelljen bizonygatnia létezését a saját teremtményei előtt?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 10:21:39

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A cél a példa állítása. A korábbi vallások nem működtek, ezért alapított Egyházat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 10:25:48

@Igazamvanvagyigazamvan?:

" Isten kiűzte Ádámékat a Paradicsomból. Mert hasonlóvá váltak Istenhez?"

Nem. Azért úzte ki őket, mert megszegték Isten határozott parancsát. A keresztény hit szerint az ember Isten iránti szeretete abban nyilvánul meg, hogy Isten parancsait betartva él - ezek a parancsok nem egy zsarnok parancsai, hanem az ember javát szolgálják, hiszen a teremtéskor Ádám és Éva szinte a gyerekekhez voltak hasonlatosak, nem ismerték a világot, amelybe kerültek. Ahogy egy gondos szülő sem magyarázza el a kétéves gyereknek, miért nem szabad a gyufával játszani, hanem simán csak megtiltja neki - a magyarázattal vár addig, amíg a gyerek értelme felnő a megértéshez.

Tehát Isten parancsának megszegésével Ádám és Éva elárulták Istent, bebizonyították, hogy nem szeretik Istent, Ezért menniök kellett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 10:30:27

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Avagy annyira azért nem mindenható, hogy ne kelljen bizonygatnia létezését a saját teremtményei előtt?"

Megtehette volna, hogy sokkal erősebb bizonyítékot ad - mindjuk személyesen alászáll a mennyekből, ahogy azt egyébként pár kiválasztottnak megtette, de csak nekik. Ám ekkor megfosztotta volna az embert a szabad akaratától, hiszen Isten létének bizonyossága esetén nem sok választás állt volna az ember előtt. Így viszont az ember saját maga dönthet, elfogadja-e Isten létét és Isten parancsainak érvényességét, vagyis betartja-e azokat. Isten ezáltal lehetőséget adott az embernek arra, hogy a rosszat is választhassa, ha úgy dönt: ez a szabad akarat. Isten nem rabszolgákat teremtett, hanem szabad akarattal rendelkező lényeket.

Atomic Warning 2019.09.18. 11:45:40

Nagyon lazán átsiklottatok efelett a kérdés felett, hogy nektek a 6000 éves téveszméteket nem a ~14 milliárd éves univerzummal kell egyeztetnek, hanem a ~4 milliárd éves Föld-el. Úgy tesztek mintha erre lenne érdemi válaszotok pedig erre sincs.

Emmett Brown 2019.09.18. 11:46:53

@MAXVAL bircaman közíró: a mazsolázás definíciója az, hogy egyes elemeket elfogadok, egyeseket pedig nem.
Miért pont ezt tartják metaforikusnak, és miért nem a többi fiszemfaszom apró szabály közül valamelyiket?

Örömhernyó 2019.09.18. 11:48:13

@MAXVAL bircaman közíró: A szuperhősös képregények, filmek közt több a közös, mint az eltérés. A horrorfilmek közt is. Az állatos népmesék közt is. A sci-fiknél is vannak visszatérő minták.

Örömhernyó 2019.09.18. 11:57:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Isten a mi világukon kívül létező entitás." - Meg még ki és mi létezik a mi világunkon kívül? Isten, meg még mi minden? Honnan tudjuk, hogy egyáltalán Isten létezik? Nekem más dimenziókból származó lényekkel volt találkozásom, varázsgomba fogyasztása után. És aki pszilocibint fogyaszt, azok közül szinte mindenkinek van ilyen tapasztalata. Ennek ellenére nem erőltetem, hogy mások higgyenek bennük, sőt világmagyarázatot se építenék rájuk, bár rengeteget segítettek nekem.

Örömhernyó 2019.09.18. 12:02:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nagy sakkjátékos az öreg, szabad akaratot ad, aztán jó elbújik, hogy nehogy mindenki higgyen benne, meg enged egy csomó más vallást is burjánzani, amik közül ugye a keresztény szekták se tudják melyik a helyes út. Mindez pedig oda vezet, hogy sajna pokolra kell küldenie a benne nem hívőket. Vicces az öreg.
Más istenek legalább megmutatták magukat. Az egyiptomiak istenei a gyermekeiket trónra is ültették, Dél-Amerikában is közvetlenebb kapcsolatban álltak az emberek az istenekkel, a Ázsiában is sikerült az isteneknek az emberek közé leereszkedniük naponta. Csak ez a Jahve játszik bújócskát.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.18. 12:54:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: önmagadnak mondasz ellent.
Isten 2 éves tudattal rendelkező embert teremtett. Az önálló gondolkodás a tudás megszerzésével jött, ami Isten által tiltva volt.
Tehát, ha Isten saját képére...akkor két éves gyerek szintjén van. Ha az értelmes ember a saját hasonlatossága, akkor kimondottan haragudott érte, hogy az ember hozzá hasonlatosan önálló tudattal rendelkezett.
A többi bullshit.
Ha Isten létezik, akkor az nem a bibliai.
De nem válaszoltál: ki előtt mutatott be az Isten emberáldozatot?

steery 2019.09.18. 13:00:26

@Exploiter: Ki mondta, hogy az Isten végtelen hatalmú és képességű? Az ideje lehet, hogy végtelen (kvázi halhatatlan, azaz öröklétű), de akkor időben létezik, időnek alávetett minden cselekedete, tehát csak időben tud teremteni. Mivel minden teremtett dolog időben létezik (nincs olyan, ami nem időben létezik, azaz egy pillanatig sem létezik), logikus, hogy csak időben hozható létre, tehát idő kell a megteremtéséhez (és más semmi). Ugyanígy a dolgok megsemmisítése is időigényes feladat.
Amire te gondolsz, az az, hogy a teremtett világ ideje megállítható (nem az), és azon kívül van egy másik, időtlen létezés (hol?), amiben az isten mindent kitalálhat, megalkothat (hogyan? miből? mennyi idő alatt?), majd amikor kész, akkor egy kopi paszte művelettel átküldi az egész univerzumot a teremtett világba (hová? hol van ez a másikhoz képest?), mindent beállít, mint egy diorámában, majd megnyomja a start gombot és elindul az idő. In médiás rés, egy tetszőleges kezdő állapottal indítja, mint egy vasútmodell pályát.
Ezzel a butasággal csak az a baj, hogy nem számol azzal, mennyi munkába és időbe telt előtte a másik, időtlen létezésben összeeszkábálni, kitalálni, megtervezni, megépíteni (letesztelni, hibajavítást végezni, módosítani, stb.) az egész teremtést. Hogy mennyi információ kell az egész művelethez, amit mégis, honnan vesz az isten? Hol tárolja, mivel dolgozza fel, hogy alakítja az információt energiává, anyaggá, stb.?
De még ha így is lenne, az sem lenne big bang, sőt még pindurka bang sem, mert az egész rendszer egyszerűen csak belecsöppenne önnön létezésének tudatába. Viszontn ekkor meg felmerül az előzmények kérdése, amiket szintén ki kell találnia az indítás előtt az istennek, meg kell alkotnia, elkészíteni az univerzum sosem volt múltját és annak emlékeit, maradványait, nyomait.

steery 2019.09.18. 13:32:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A minden6óság nem azt jelenti, hogy valaki mindenre képes, hanem azt, hogy mindenhol tud hatni a dolgokra, valamilyen formában és mértékben. Vagyis messzire elér a "keze", mint minden rendes zsarnoknak.
A természeti törvények alatt én mindig azt értem, hogy a létezésnek vannak alaptörvényei, amik minden létező (isten és teremtményei) számára meghághatatlanok, kikerülhetetlenek. Ezekre épülnek, ezekből következnek a létezésben zajló teremtés törvényei, amik feltételekhez kötöttek, ezért bizonyos feltételek mellett megkerülhetők, módosíthatók, kijátszhatók. Itt van lehetősége a tudással és hatalommal rendelkező élőlényeknek trükközni a teremtéssel és variálni a dolgokat, a tágabb létezési alaptörvények korlátain belül. Mi is folyton ezt csináljuk, az egész tudományunk (civilizációnk) lényege ez: felderíteni és uralni, kijátszani a törvényeket.

Szóval ezért nem megy az attoszekundumos "minden megteremtése egyszerre" dolog. Meg azért sem, mert a világ egy igen nagy, bonyolult és hatalmas információ tartalmú dolog. Kérdés: ha előtte semmi sem volt, honnét vette a megteremtéséhez az isten ezt a rengeteg információt? Az ujjából szopta? Vagy volt egy bazi nagy adattárolója? Akkor azt mikor, honnan és hogy csinálta meg, hogy és honnan, miből töltötte fel a mindentudással? Mert az információ nem jön létre csak úgy, a semmiből (ahogy az energia és az anyag sem - mindennek van oka, származása). És hol van ez a tároló, ha még nincs teremtés, nincs tér, meg idő? Érted a problémát?

Az Isten, mint a téridőt keltő elsőrangú időhurok valóban az általa, maga köré keltett spirálgömbi, rétegezett terén és idején kívül létezik - a teretlen, időtlen idősemmiben, régi nevén őskáoszban. Minden komolyabb teremtésfilozófiai leírásban ez szerepel. S bár kívül van rajta, mégis belelát és ő is látható a közepén, egyetlen Planck-hossz átmérőjű, a fénysebesség többszörösével körbekavaró tachion időforrásként.

steery 2019.09.18. 13:33:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az isten láthatja a jelent, de kérdés, hogy pontosan melyik részét is? Egy sok milliárd fényéves teremtésben elég sok hely van, amit láthat. Nyilván nem tud sok trilliárd helyre egyszerre figyelni és mindent folyamatosan monitorozni, meg nincs is értelme, mert a legtöbb hely és idő baromira unalmas és érdektelen benne. Tehát csak az elhanyagolható töredékéről tud a tényleges eseményáradatnak (csak a töredékét ismeri a tényleges mindentudásnak, azaz szinte semmit se tud róla, mi folyik a teremtésében). Például könnyen lehet, hogy mondjuk ezer évente egyszer, pár másodpercre ránéz a Földre, ellenőrzi, milyen állapotban van a teremtésének ez a része, gyorsan meghoz vele kapcsolatban egy döntést (futhat tovább, minden okés vagy szar az egész, ideje elpusztítani), aztán már megy is tovább a figyelme a következő naprendszerre. És kurvára nem foglalkozik a részletekkel (a te életeddel, meg a mindennapi kisded problémáiddal).

Az isten láthatja a múltat, de kérdés, hogy pontosan melyik részét is? Hol és mikori múltat? Fizikailag hogyan is történik ez a dolog? Amennyiben vannak megfigyelő, adatgyűjtő egységei mindenfelé, kezdettől fogva (kémangyalok), ezek beömleszthetik a mérési adatokat (milyen csúcstechnika ez, hogy csinálta?) egy bazi nagy adattárolóba, amiben később bárminek utána lehet nézni. De gondold végig, mekkorának kéne ennek lennie (hány bolygó vagy csillag méretű adatbankot kell ehhez építeni, de nem ilyen gagyi elektronikus űberszar számítógépeket, mint amikkel mi bohóckodunk, hanem rendes, isteni - akármilyen technikájú - számítógépszerűségeket), milyen informatikai problémák merülnek fel egy ekkora adattár üzemeltetésénél, nyilvántartásánál, hogy oldja meg benne a keresést, mi van az adathibákkal, adatvesztéssel, stb.

Az isten láthatja a jövőt, de csak akkor, ha az valahol már létezik és ott vannak kémangyalai, akik megfigyelik azt, közvetítve onnan az eseményeket neki. A jövő az, ami még nem történt meg, tehát nem létezik. Nem létező dologról nem lehet információt nyerni. Ergo: az Isten nem látja a jövőt, ez a létezési törvény megkerülhetetlen. Azt viszont megteheti, hogy a bolygó méretű szuperszámítógépszerűségeivel modelleket programoz és előre kiszámolja bizonyos események bekövetkezésének valószínűségét, adott térben, adott időtávra előre, adott pontossággal. Mint a meteorológiai előrejelzés, kb. olyan lesz ez is. Időben előrehaladva egyre pontatlanabb. Aztán ezek alapján hoz (szükségszerűen) hibás és pontatlan döntéseket, amik végrehajtása (isteni beavatkozás, csoda) általában pontatlan eredményekre vezet. Azaz csak ront a helyzeten, nem javít rajta.

Ha az Isten kívül van a téren és az időn, akkor sehol sincs jelen (a téridőben). Ezért nem találkoznak vele soha a teremtményei és ezért hiábavaló minden imádkozás meg anyázás hozzá, mert még ha észleli is az adatgyűjtő rendszerével az üzeneteket, egyszerre a sok trilliárd teremtményétől minden pillanatban sok milliárd üzenet fut be hozzá, amik javát a spamszűrői, cenzorai és moderátorai (adatkezelő angyalok) simán kiszűrik, letörlik, mint a számára érdektelen szemetet. Jó ha 1-2 üzenet eljut hozzá, az általa választott szempontok alapján. Úgyhogy hiába minden sírás-rívás, templomozgatás, mindannyian cseszhetjük az egész vallást. Lényegében magunkra vagyunk hagyva és úgy kell boldogulnunk, ahogy tudunk. Akinek ez nem tetszik, panaszkodjon az istennek. Ja, a panaszok sem jutnak el hozzá. Szóval bukta van.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 13:57:54

@Emmett Brown:

Mert a Biblia csak része az isteni tanításnak. A nagyobb rész a szóbeli tanítás, s ennek fényében értendő minden szó a Bibliából.

A sola scriptura hívők pont azért esnek folyton hibába (pl. olyanokat állítanak, hogy a Föld tényleg 6000 éves), mert elutasítják az apostoli hagyomány, mely nélkül egyenes az út atévelygéshez.

Emmett Brown 2019.09.18. 14:11:37

@MAXVAL bircaman közíró: lehet az apostoli hagyományt updatelni? belekerülhet esetleg az ősrobbanás elmélet? vagy esetleg valami más?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 14:39:11

@Örömhernyó:

Így igaz.

Azaz az emberi természetben gyökerezik Isten eszméje, ez természetesen bennünk van. Tehát nem egy felesleges fantázia az egész.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 14:45:28

@Emmett Brown:

Miért kellene rajta változtatni? S minek beletenni tudományos elméleteket? A dobostorta receptjét is tegyük bele az apostoli hagyományba?

Emmett Brown 2019.09.18. 16:32:20

@MAXVAL bircaman közíró: apropó mi köze van az apostoli hagyománynak a judaizmushoz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 16:36:34

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Az önálló gondolkodás a tudás megszerzésével jött, ami Isten által tiltva volt."

Alapvető tévedés, Isten nem a tudás megszerzését tiltotta meg Ádámnak és Évának azzal, hogy megtiltotta a fa gyümölcsének megevését.

"De nem válaszoltál: ki előtt mutatott be az Isten emberáldozatot?"

Ne haragidj, de nem kezdek itt bele egy bibliamagyarázatba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 16:38:26

@steery:

"A minden6óság nem azt jelenti, hogy valaki mindenre képes, hanem azt, hogy mindenhol tud hatni a dolgokra, valamilyen formában és mértékben. "

Ezzel a keresztény teológusok nem értenek egyet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 16:45:43

@Emmett Brown:

Miért kerülne bele az apostoli hagyományba?

A gondolkodás képességét Istentől kaptuk, ezért a tudomány és a hit tartósan nem kerülhet egymással ellentmondásba. Ideiglenesen tévedhet a tudomány, hiszen az embernek meg kell dolgoznia a tudásért, eközben pedig hibázhat, de ha úgy tetszik, a tudomány aszimptotikusan közelít az isteni tudáshoz.

Másfelől a hit és a tudomány két alapvetően különböző területettel foglalkozik. Pl. ezért sem alkalmas a tudomány Isten létének bizonyítására vagy cáfolására, és ezért nem várhatók el a hittől (vagy a Bibliától) tudományos állítások.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 17:02:23

@Emmett Brown:

Semmi, a kereszténységről írtam.

A judaizmusnak hasonló egyébként a rendszere, csak nem így nevezik. Azaz vanak mérvadó értelmezések.

agarik 2019.09.18. 17:29:30

@gigabursch: például...? SÁRKUNYHÓT?

@MAXVAL bircaman közíró: kereszténykém, már megdöglöttél volna leprában. Amúgy a judaisták téged is ki akarnak ám nyírni, hitetlen gój!

@steery: De. De, a Biblia írói igenis azt gondolták, hogy kimondani annyi mint megtörténni. Még a saját vallását se ismeri a kretard.

@midnight coder: Édes buksim, még ilyen szövegből kiragadást! A Genezis 1-2. fejezete szerint Herr Gott teremtette:
- 1. nap: ég, föld (Föld, lapos), világosság
- 2. nap: a firmamentumot (károliban: mennyezetet)
- 3. nap: szárazföld, tenger, szárazföldi növények
- 4. nap: Nap (ami egy csillag...), Hold (saját fénnyel, lol), csillagok
- 5. nap: vízben élő állatok és madarak (a Biblia szerint a denevér is madár!)
- 6. nap: szárazföldi állatok, pre-adamiták
- 7. nap: *pihen*
- 8+. nap: Ádám, Édenkert, Éva

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De. De Herr Gott a tudás, pontosabban az erkölcs ismeretét tiltotta meg az embereknek, pontosabban az Árja Fajnak (hiszen a pre-adamiták sose jutottak az Édenkerthez).
Természetesen senki nem tudja megmutatni a G00gl3mapsen hol lenne az Édenkert a két fával, meg a tűzpallosos kerubbal...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 20:58:53

@agarik:

"De Herr Gott a tudás, pontosabban az erkölcs ismeretét tiltotta meg az embereknek"

A jó és a rossz ismeretét tiltotta meg, hiszen a szóban forgó fa nem a tudás fája volt, hanem a jó és a rossz tudásának fája. A te megfogalmazásod - az erkölcs ismeretét tiltotta meg - félrevezető, mert aki nem tudja a rosszat, az rosszat tenni sem tud. Így bár mondhatod, hogy nem ismeri az erkölcsöt, de szüksége sincs rá, hiszen elég Isten parancsainak követése ahhoz, hogy üdvözüljön.

kvadrillio 2019.09.19. 08:28:52

Istent az EMBER TEREMTETTE. MAGÁNAK. :) -Ű...JAHHH....ÉS ISTEN, TERMÉSZETESEN VALLÁSTALAN !!! :o)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.19. 11:14:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hiszen egész idő alatt bibliát magyarázol!
Isten mindenhol jelen van. Ezért kell elmenni a templomba, mint írod. (-;

steery 2019.09.19. 11:24:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem vagyok keresztény teológus. Nem vagyok hívő, sem vallásos. De elég sokat tanulmányoztam az Isten felépítését, működését, beszéltem is vele személyesen párszor. És azt kell mondanom, baromira nem olyan, mint a földi emberek összefantáziálják. Amit az emberiség képzel a világról, abból szinte semmi nem igaz. Túl keveset tudtok és azt is rosszul.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.19. 11:25:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Káin nem tudta, hogy az állatáldozat rossz, mégis megtette...
Csúsztatás, hogy a rossz csak annak tudatában követhető el rossz cselekedetként.

steery 2019.09.19. 11:29:04

@agarik: A "kimondani annyi, mint megtörténni" egy misztikus leírás ezoterikus jelentésének totális félreértése. A Biblia írói közül kikre gondolsz pontosan? Azokra, akik lejegyeztek egy misztikus szöveget, amit a túlvilágról diktált nekik valaki, valamilyen tudással, valamilyen okból vagy azokat, akik később több lépcsőben eltorzították és tönkretették a szöveget, szétollózták, érthetetlenné fordították minden tiltás ellenére? Mert sajnos azt kell mondanom, hogy ezen kisded bűnök miatt még a saját vallását sem ismeri igazán a Földön egyetlen keresztény kretard sem.

agarik 2019.09.19. 20:01:06

@MAXVAL bircaman közíró: Egy igaz keresztény úgy kezeli a leprát, hogy galambért hint magára.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "a jó és rossz ismerete" az erkölcs ismerete 500 évvel ezelőtti nyelvjárásban, ESETLEG bármiféle tudás ismerete.
Amúgy TE tényleg félrevezeted az olvasóidat, hiszen szó nincs üdvözülésről a sztoriban. Továbbá "nagyvonalúan elfeledkezel" a tényről, miszerint a Bibliában jó = Istennek gondolkodás nélkül engedelmeskedni (pl. csecsemőket gyilkolni, kislányokat erőszakolni, hazudni, lopni csalni tökéletesen JÓ dolgok, amennyiben Herr Gott utasít rá), és gonosz = nem engedelmeskedni Herr Füherernek.
Az édenkertbeli árjáknak tehát szükségszerűen szükségük volt a jó és rossz tudására, különben nem volt bennük hogy engedelmeskedni kéne a Seregek Urának, hogy ne zabáljanak mán arrúl a fárúl, mer' még a végén egyenlők lesznek Féltékenységgel.

@steery: A Bibliát senki (illetve semmi) nem diktálta holmi túlvilágról - hiszen túlvilág egész egyszerűen nem létezik.
A bibliát meg egyetlen vallásos se olvassa el, mindegy melyik fordítás, így miről is beszélünk?

agarik 2019.09.21. 19:50:18

@MAXVAL bircaman közíró: :facepalm: :double facepalm: :worf facepalm: :godzilla facepalm:

steery 2019.09.21. 23:50:56

@agarik: Hogy meg fogsz majd lepődni, mikor elhagyod a tested és előbb az evilágban találod magad kísértetként, majd megnyílik előtted egy fénylő alagút, átmész rajta és a nem létező túlvilágon találod magad, ahol minden teljesen más, mint ebben a világban. Aztán hónapokba telik majd, míg megszokod az ottani, számodra új körülményeket, ahonnét a jelenlegi testedöltésed előtt jöttél és nem győzöd felülbírálni a korábbi, teljesen hibás elképzeléseidet kb. mindenről, amit addig, a földi életedben gondoltál.
Jó móka lesz!

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!