Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Mi a pokol és hol van? 

heaven-or-hell_1444466i.jpg

A poklot sokan sokféleképpen képzelik, a zsidóság szerint azonban az jelentős mértékben eltér attól a típusú pokoltól amire a legtöbben asszociálnak. Miről is van szó?

Ahhoz, hogy a pokol koncepcióját megértsük néhány alapvető dolgot szükséges tisztázni. Korábbi írásaimban kifejtettem (ITT és ITT), hogy a zsidó filozófia szerint a lélek Istennek egy darabja. Örök, ezért nem képes meghalni sem, azaz az ember fizikai halálát követően sem múlik el.

A lélek a halál pillanatában távozik a testből és igyekszik vissza a „lelket országába” (héberül olám hánesámot). Ez egy másik dimenzió, ha úgy tetszik egy párhuzamos valóság és ugyan az a hely, ahonnan a lélek erre a világra jött, hogy a testbe „beköltözve” a testtel együtt végezzék el feladatukat. A lélek, mely Isten egy darabjaként makulátlanul tiszta volt, mikor az emberbe „költözött” elképzelhető, hogy a földi lét során „bemocskolódott” a földi dolgokkal, azaz nem Istennek tetsző életet élt vagy, amennyiben zsidóról van szó, nem a Tóra parancsolatai szerinti életvitelt folytatott. Ahhoz, hogy egy ilyen „piszkos” lélek visszatudjon menni a lelkek országába, meg kell tisztuljon a rárakódott piszoktól. Ezt a tisztulási vagy tisztítási folyamatot nevezzük pokolnak, héberül gehinom-nak.

A gehinom (magyarul gyehennaként honosodott meg a köznyelvben) tehát nem egy fizikai hely, hiszen a lélek nem fizikai entitás. Annak dacára van ez így, hogy nevét a Jeruzsálem melletti egyik völgyről, Hinom völgyéről kapta. Ez volt az a völgy ugyanis, ahol, mielőtt a zsidók a Szentföldet elfoglalták, a helyi pogány őslakosok ember, és igen gyakran, gyermek áldozatokat mutattak be pogány istenségeiknek. Ez a szokás annyira visszatetsző volt az emberáldozatoktól végletekig irtózó és az emberáldozatot teljességgel megvető zsidóknak, hogy ez az utálatos hely, Hinom völgye, később a jeruzsálemi Szentélyben keletkező szemét (jellemzően az áldozati állatokból maradt hulladék) lerakodó helyévé vált.1 Érdemes megjegyezni, hogy a zsidó királyság kettészakadása után létrejött déli királyság, Jehuda egyes királyai is igen gonoszak voltak, akik a népet a pogányságba vitték és maguk is mutattak be emberáldozatokat Hinom völgyében.2 Hinom völgye folyamatos bűzt árasztott magából, érthető módon, így már a próféták3 és később a Talmud bölcsei a poklot ehhez a gusztustalan helyhez hasonlították.

maxresdefault_2.jpg

A lélek tehát, amennyiben piszkos lett, meg kell tisztuljon, de a zsidó filozófia szerint ez a tisztulási folyamat nem tarthat tovább 12 hónapnál.4 Ennyi idő alatt még a legalantasabb életvitelt élő lélke is megtisztul és tisztán tud visszamenni a lelkek világába. Ezért tartja úgy a zsidó hagyomány, hogy a halottak lelki üdvösségéért a közeli hozzátartozók káddis imát (gyászima) csak 11 hónapig mondanak. Hiszen senkiről sem feltételezzük, hogy lelkének 12 hónapra van szüksége az esetleges megtisztulásra.

Természetesen amennyiben az ember Istennek tetsző, morális, becsületes életet élt, úgy lelkének akár egyáltalán nincs szüksége megtisztulásra és egyenes tér vissza a lelkek dimenziójába.

A pokol tisztító tűzének nevezett tűz tehát semmiképpen nem fizikai, hiszen a lélek sem az. A pokol tüze nem más, mint a szégyenérzet, amit a „piszkos” lélek érez, mikor szembesül azzal mit is cselekedett ezen a világon, miként vesztegette az idejét hiábavalóságra, miért nem foglalkozott azzal, amivel hivatott lett volna foglalkozni. Az egyetlen tűz amit a lélek „érezni tud” az a szégyen égető tüze.5 A Talmud elmondása szerint a pokol tüze hatvaszor „égetőbb” mint a földi (értsd fizikai) tűz.6 A léleknek a pokolban egyedült szombaton van megnyugvása, a szombatokat ugyanis, még a pokol ideje alatt is a menyországban tölti.7

Arra, hogy a pokolban töltött lét nem örök, utal a pokol másik héber neve, a seol. Ez a Bibliában igen gyakran előforduló8 megnevezés többféle jelentéssel bír: alacsony hely, gödör, mélység, lehagyatott hely, Istentelen hely és hasonlók. A hászid mesterek arra hívják fel a figyelmet, hogy a seol szó eredete a héber seelá-ból, azaz kérésből vagy kölcsönkérésből származik. Azaz ezen a helyen a lélek még olyam, mintha nem önmaga lenne, még rajta van az a „kölcsönkért álarc” melyet ezen a világon valamiért magára vett.

 

  1. David Kimchi rabbi (a Rádák, élt 1160-1235) Zsoltárok 27:13-hoz írt magyarázata
  2. Például a gonosz Ácház (ie. 8. század) vagy Menasse (ie. 7. század) királyok
  3. Jeramiás 7:31, 19:2-6
  4. Babilóniai Talmud Sábát traktátus 33b Ros Hásáná traktátus 16b.
  5. Zohar 2:591; Akeida, Nitzavim saar 101; Széfer Haikrim 4:33; Likutei Tora. Pinchasz 75c;
  6. Babilóniai Talmud, Bráchot traktátus 57b
  7. Zohar Mikéc szakasz 100; Jálkut Simoni, Jób könyve 10. fejezet 906.
  8. Zsoltárok 6, 88, 115; Jób 10, 14, 26; Jeremiás 2; Ézsaiás 26 és így tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8315113944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2019.09.18. 11:37:27

Persze, ha valaminek a létezését nem tudják bizonyítani, akkor az nem fizikai dimenzióban létezik. Milyen kényelmes. Isten időn és téren kívül létezik, a pokol, a lélek, mind így "létezik". Meg még mi minden?

olcsójános 2019.09.18. 12:17:42

Lehet valaki egész életében a világ legbecsületesebb, legrendesebb embere, ha nem hisz, teljesen mindegy. Nincs bűn nélküli ember ezen bolygón, Jézus Krisztus volt az egyetlen, Ő az aki megváltott minket a halálból. Senki nem tud a maga erejéből, csak mert "olyan jó ember" volt, Istenhez kerülni. Az Atyához a fián, Jézus Krisztuson keresztül vezet az út. Nem Máriához kell imádkozni, a bálványimádó katolikusok kicsit elvétették az irányt. Mária ugyanolyan ember volt mint te vagy én. Ez az anyagi világ a szellemvilágból állt elő, az ami ez után jön sokkal valóságosabb lesz, mint amit itt el tudsz képzelni a földön. A pokolban senki nem fog megtisztulni, az viszont igaz hogy nem az a végső hely az odakerülők számára, a gyehenna lesz a végső hely, a második halál és itt nem csak "lélekként" hanem testben fogsz szenvedni. Örökké. Azért halt meg Jézus a kereszten, hogy ettől megmenekülj ember, ezt kellene felfogni. Ha valaki ismeri a Bibliát, látja a jeleket a világban, tudja, hogy az utolsó időkben élünk.

www.ujexodus.hu/tema/elfogyo_ido

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.09.18. 12:43:15

A pokol ugyanaz, mint mennyország, csak ugyanazt a bűnösök másképp érzik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.09.18. 13:46:00

Mindezt olvasva Jézus fogja a fejét... :)

steery 2019.09.18. 13:53:48

A pokol az a környezet (élettér) az élőlények számára, amit nem tudnak uralni, irányítani, ami fölött nincs hatalmuk, azaz tehetetlenek és kiszolgáltatottak az ottani életkörülményekkel, változásokkal, eseményekkel szemben. Ez ugyanis szenvedéshez, nélkülözéshez, konfliktusokhoz, betegséghez, bűnökhöz, pusztuláshoz és halálhoz vezet, ami gyűlöletes, utálatos, elkerülendő minden élőlény számára. Ilyen pokoli hely például a 3 térdimenziós földi világ (amit a 4 térdimenziós túlvilágon élő lelkek alvilágnak hívnak - nem véletlenül), ahová a lelkek mindezen rossz dolgok megtapasztalása, elszenvedése érdekében reinkarnálódnak (elég mazo dolog, mi?).

A lélek nem piszkolódhat be (fizikailag, anyagilag), csak az információ tartalma, a szelleme válhat hibássá, zajossá, rosszul programozottá. Épp ezért a megtisztítása is informatikai művelet: a rossz adatok letörléséből, új és jó adatok beletöltéséből és a műveletvégző rendszere átprogramozásából áll. Amit röpke egy másodperc alatt el lehet végezni, elvégre elég gyors a lélek adatkezelő rendszere. A teljes életélményfilm ugye alig 1-2 másodperc alatt lefut benne a halál során, adatellenőrzés céljából (minden infó megvan-e benne?). A lélek felügyelő angyalok (isteni megbízott informatikusok) ezt a munkát futószalagon végzik a pokolból kikerülő lelkeken, mielőtt beengednék őket a túlvilágra. Ez amolyan "töröld meg a cipőd, mielőtt belépsz a tiszta szobába" dolog, hogy a sok gonoszságot, ostobaságot, hazugságot, gyűlöletet és zűrzavart, neveletlen viselkedést ne vigyék ki a pokolból a lelkek, ne mocskolják össze vele a túlvilágot. Ügyelnek a tisztaságra, informatikai értelemben. Különben az itt meghaló és oda átkerülő lelkek percek alatt polgárháborús csatatérré és ocsmány szemétdombbá változtatnák a földi mennyországot, ahogy azt az itteni Földdel is javában megteszik.

A seol magyarul: sehol. Régi nevén: idősemmi, őskáosz, a teremtés téridő hullámterén kívüli üresség, ahol abszolút fekete sötét van és hideg. Térváltással ide kiugorhatnak a lelkek (az istenek és fejlettebb földönkívüli civilizációk űrhajói is ide fordulnak ki a térből, térugrással közlekedve nagy távolságokon). Itt kint tartózkodva lebegsz az időtlen semmiben, azaz nem tudod, hol vagy, mert nem látsz magad körül abszolúte semmit. Mivel itt nincs téridő, a sajátteredben létezel, csak önmagadhoz tudsz mindent (önmagad) viszonyítani, így olyan érzés itt lenni, mintha egy örökkévalóságig tartana. Akkor is, ha közben a téridőben ezalatt csak egy másodperc telt el. Ezért tűnik úgy, hogy örökké égsz a jéghideg pokol fagyos tüzében, régi nevén a tisztítótűzben. Az edzettebb, tapasztaltabb lelkek tudják ezt a helyzetet megfelelően kezelni, így nem zavarja őket, nem okoz nekik traumát, magyarul: fel se veszik az egészet. Ezen az idősemmin át lehet sok ezerszeres relatív fénysebességgel, de térbeli mozgás nélkül áthelyeződgetve ugrálni csillagközi távolságokra.

Treff Bubi 2019.09.18. 16:13:36

Szóval inkább egyfajta párhuzamos valóság, mint mondjuk a Talizmán című regényben a másik világ?

CCnick 2019.09.18. 17:06:06

basszus ez de durva így a XXI. században...

morph on deer 2019.09.18. 17:10:53

@Frady Endre:
Ilyenkor szerencse, hogy ő is magyar volt..!
Sőt, - viktorunkat hallgatva a minap - lehet, hogy még fideszes is!

Viszont, ha jól értettem, akkor egy bizonyos fajta recycling zajlik:
Isten darabkája, - a lélek, - kikölcsönzésre kerül egy-egy ember számára, aztán a lejárat után megy a tisztítóba, kicsi rekond, polír, visszatekerik az óráját, és mehet a következő baleknak.

Azért gondolom, hogy így lehet, mert egyre többen vagyunk, az isten meg egyre inkább fogy, - naná, mindenkinek egy darab, gondolj csak bele, - így szükséges újra felhasználni a felszabadult lelkeket, mert amúgy még az isten összes darabja sem lenne elég...

Lám, milyen jó, hogy most ezt is megtudtuk, hát nem?

na__most__akkor 2019.09.18. 17:44:57

Félsz a pokoltól?

Akkor már ott vagy...

agarik 2019.09.18. 18:25:44

A judaizmus nem ismeri a Pokol képzetét, náluk Sheol van. Ami bizony örökké tart, és NEM holmi megtisztulás helye, hanem az ógörög másvilág sima copy&paste-ja, azzal a különbséggel hogy bármiféle fennhatóság nélküli (ti. nincs alvilág istene, és Herr Gott fennhatósága se terjed ki rá).

Sőt, meglepő módon a Biblia egésze sem ismeri a Pokol képzetét, az mindössze keresztény egyházi teológiai koncepció.

antisocialnetwork 2019.09.18. 19:47:31

@olcsójános: ezt tényleg így elhiszed 2019-ben?? Hihetetlen.

lobaszopiatej 2019.09.18. 20:13:59

A pokol az a szadisták menyországa.

ikaruss 2019.09.18. 20:40:54

Nem tudom, miért van szinte minden nap ez a blog az Index címlapon. Ennyi sületlenséget ritkán olvasok.

CCnick 2019.09.18. 20:53:26

@ikaruss: ugye ez költői kérdés volt?

kvadrillio 2019.09.18. 21:08:01

ANGYALOK ORSZÁGÁVÁ VÁLTUNK.....
Hááááá...nemtutttam hogy ennyi angyalka röpdös ebben az országban.....:O)))))))))))valami angyalfogó háló köll, hogy lecsapja a zember őket a földre, ha mégis panaszkodni akarna nekijük a fázásról , az éhezésről.  a minimálbérről, a minimálnyögdíjról, a munkanélküliségről és lakásnélküliségről meg egyebekről........:O)))))
Családok Angyala díjat kapott Novák Katalin és Balog ZoltánTöbbek között a családalapítás fontosságát képviselték a nyilvánosság előtt.

:o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

EZEKNEK A ZANGYALKÁKNAK MÁR CSAK EGY DOLOG HIÁNYOZNA:.....A TISZTÍTÓTŰZ !

fŐLEG BALOGNAK, AZ ÉVENTE 25-30 EZER ORVOSILAG NEM ELLÁTOTT ELHALÁLOZOTTÉRT, AKIKET MONITOROZGATOTT.

csakférfi 2019.09.18. 21:22:13

@kvadrillio:
Te itt a ”poklot" látod....mármint a hirek közt.
Én meg a "mennyországot” látom a hírek olvasásakor.
Mindkettőnknek igaza van.
Hogyan lehet ez?

”121Gondolj Teremtődre ifjúságod idején, míg el nem jönnek a rossz napok, és el nem érkeznek azok az évek, melyekről ezt mondod: nem szeretem őket! 2míg el nem sötétedik a nap világa meg a hold és a csillagok, és újra felhők nem érkeznek az eső után.
...
...
A mandulafa kivirágzik, a sáska nehezen vonszolja magát, és mit sem ér a fűszer, mert elmegy az ember örök otthonába, és az utcán körös-körül siratók járnak. 6Végül elszakad az ezüstkötél, összetörik az aranypohár, a korsó eltörik a forrásnál, és a kerék belezuhan a kútba. 7A por visszatér a földbe, olyan lesz, mint volt, a lélek pedig visszatér Istenhez, aki adta.”

Salamon

Nincs pokol.....

:)

Nylul 2019.09.18. 22:03:29

@steery: Úgy mindig rácsodálkozok, hogy neked ennyi ésszel egyáltalán hogy telik internetre?
Ok ha fantáziaregényeket írsz, akkor nem szóltam.

kvadrillio 2019.09.18. 22:08:18

natessék %! VÉRSZEMET KAPTAK ! olyanez mint amikor egy gyilkosságot leutánoz még öt gyilkos...
Gazdaság
2019. szeptember 18. 19:54
Újabb országot fenyegetnek dróntámadásokkal a jemeni felkelők

....ÚJ HARCMODOR VAN KIALAKULÓBAN ! OLAJTERMINÁLO K DRÓNTÁMADÁSAHHH ! BASSZAMEG.

kvadrillio 2019.09.18. 22:09:46

Gazdaság
2019. szeptember 18. 19:54
Újabb országot fenyegetnek dróntámadásokkal a jemeni felkelők
Portfolio
Cikk mentése Megosztás
A jemeni húszi felkelőknek - saját állításuk szerint - olyan új drónjaik vannak, amelyekkel az Egyesült Arab Emírségekben is csapást mérhetnek többtucatnyi lehetséges célpontra.

A lázadók szóvivője szerdán beszélt erről, hozzátéve, hogy mind hagyományos, mind sugárhajtóműves drónokkal is bírnak, amelyek messze behatolhatnak Szaúd-Arábiába.

Szombaton a sivatagi királyság olajiparát légitámadás sújtotta: drónok vagy rakéták okoztak súlyos károkat. A támadás elkövetőiként az iráni támogatást élvező jemeni húszik jelentkeztek, ám Szaúd-Arábia szerdán azt állította, hogy a légitámadás eszközei nem délről, Jemenből, hanem észak felől érkeztek célpontjaikhoz. Rijád közlése szerint Iráni támaszpontról indíthatták útjukra a fegyvereket.

A sivatagi királyság szerdán közszemlére tette drónok és manőverező robotrepülőgépek, más néven cirkáló rakéták roncsait, amelyekről védelmi minisztériumának szóvivője sajtótájékoztatón azt állította, hogy iráni eredetűek, és hogy ezek az eszközök mértek csapást szombaton szaúdi célpontokra. Elmondása szerint ezek "megdönthetetlen bizonyítékok" arra, hogy Irán volt a támadó: 25 drónt és rakétát indított a két szaúdi olajipari komplexum ellen, olyan fegyvereket, amelyeket az iráni Forradalmi Gárda alkalmaz.

Irán tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz, amely kevesebb mint a felére apasztotta Szaúd-Arábia finomított kőolajtermelését.

A szaúdi fegyverroncs-bemutatóra az iráni elnök egyik tanácsadója Twitter-üzenetben reagált.

"A sajtótájékoztató azt bizonyította, hogy Szaúd-Arábia nem tud semmit a rakétáknak és a drónoknak sem a gyártási, sem pedig indítási helyéről, ráadásul adós maradt annak magyarázatával, hogy a szaúdi védelmi rendszer miért mondott csődöt" - írta az iráni tanácsadó.

Címkék: drón, olaj, egyesült arab emírségek, jemen

csakférfi 2019.09.18. 23:05:28

@steery:
Amúgy.....birlak. Nem vagy rossz ember.

”Az edzettebb, tapasztaltabb lelkek tudják ezt a helyzetet megfelelően kezelni,”

A tapasztalatlanabb meg pszichomókushoz rohan gyógyszetért.
:)
A hitbéli sallangokat leszámítva meg a vallásos zagyvaságokat figyelmen kívül hagyva.....igaz amit írsz.
Kb....
:)

Aranyi Gábor 2019.09.18. 23:12:25

Mivel semmilyen isten nincs, sem túlvilág, minden, ami erről szól, nem a hittitkok, hanem az épületes baromságok kategóriájába tartozik. Durvábban fogalmazva: fingreszelés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.18. 23:31:43

A pokol nem más, mint a magány, Istentől való elzártság, Isten hiánya az adott lélek számára.

csakférfi 2019.09.18. 23:58:31

@Aranyi Gábor:

”6Élhet valaki kétezer évig is, ha nem tud gyönyörködni a jóban! Végül is egy helyre kerül mindenki.
7Az ember egyre a szájáért fáradozik, de kívánsága csak nem teljesül. 8Mert mi előnye van a bölcsnek az ostobával szemben, és a szegénynek azzal szemben, aki tudja, hogyan kell élni az életet? 9Többet ér az, amit lát a szem, mint ami után sóvárog a lélek. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés.”

Biblia

:)

Pipas 2019.09.19. 08:11:19

"a helyi pogány őslakosok ember, és igen gyakran, gyermek áldozatokat mutattak be pogány istenségeiknek. Ez a szokás annyira visszatetsző volt az emberáldozatoktól végletekig irtózó és az emberáldozatot teljességgel megvető zsidóknak, hogy ez az utálatos hely,"

Hogy egészen pontosak legyünk egy szeméttelep volt Jeruzsálem mellett. Gyakran égett a szemét és ide dobálták ki a kivégzett bűnözők holtestét.

És, hogy egészen pontosak legyünk a zsidók nem "irtóztak végletekig az emberáldozattól", különben a az istenük nem kért volna emberáldozatot egyszer sem és a saját fiát istennek feláldozó (vagy legalábbis azt megkísérlő) hős nem lett volna a zsidók példaképe.

Még a keresztények sem "irtóznak a végletekig" az emberáldozattól, különben nem tartanák végtelenül nemes és jó cselekedetnek azt, hogy az istenük "saját fiát áldozta fel érettünk".

Pipas 2019.09.19. 08:22:16

"A gehinom (magyarul gyehennaként honosodott meg a köznyelvben) tehát nem egy fizikai hely, hiszen a lélek nem fizikai entitás."

Annak, hogy "nem fizikai" van néhány szinonímája. Nem létező, nem valóságos, képzeletbeli, mesebeli. Azzal, hogy azt mondod "nem fizikai" tulajdonképpen azt mondod, hogy "nemvalóságos, képzeletbeli". Mi mást is jelentene?

Kispangit 2019.09.19. 09:30:38

Ha a tutit akarjátok tudni, olvassátok a Koránt - van pokol, ahol a végletekig megátalkodottak örökké égnek majd. Testben. A feltámadáskor a test újra egyesül a lélekkel, a Nagy Könyv felüttetik, amiben az ember összes evilági tette le van írva. Aztán mindenki szabályszerűen megkapja a bizonyítványát: aki a jobb kezébe, az mehet a Paradicsomba, aki a balba, az meg a pokolba.
Purgatórium nincs az iszlámban, de aki éppen csak lemaradt a Paradicsomról, azt az angyalok egy idő után ki fogják emelni a Pokolból, és mehet a "wellness-részlegbe".

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.09.19. 09:38:41

@morph on deer: Igen-igen... Mindig ez zajlik, amikor valakinek kellemetlen a Biblia. Fog belőle egy részt - jelesül a poklot - és elmagyarázza, hogy miért nem úgy van, ahogy a Biblia írja. Ám mivel a Biblia egy kerek egész logikai rendszerrel rendelkezik, így bármi ettől eltérő magyarázat igen hamar nevetségessé válik. :)

BIBLIA

Bibliát, míg olvasgatom,
duruzsol sok agyi atom,
el is fog a szelíd derű,
megérteni tök egyszerű!

Betartani nehéz csupán!
Ez az, ami vágja kupán
azokat, kik mélyre ásnak
nyomát lelni kifogásnak.

Vagy, ha szívük sötét katlan,
leszólják csak olvasatlan:
„Aki bölcs, az tudást kutat,
nem babonás gyógy-hit utat!”

Vérrel-könnyel Mindenható
írta; e Könyv vegytiszta tó.
Aki ebben alámerül,
örökélhet új emberül!

fradyendre.blogspot.com/2009/08/biblia.html

Kispangit 2019.09.19. 09:47:58

@olcsójános: Nem rossz, de az Atyához magán az Atyán keresztül vezet az út. Imádkozik az ember mindenkihez, Máriához, a szentekhez, Jézushoz is, csak épp az Atyához nem, akinek hatalma végtelen. Illetve de, ott a Miatyánk, ezt ugye Jézus tanította, na az hiteles ima!
Amikor mindenféle szentekhez fohászkodik az ember, akik maguk is csak teremtmények, hatalmuk semmi, azt mondja kb. az Isten: "Hát én? A te teremtőd? Én hol maradok? Miért nem énhozzám fohászkodsz? Segíteni csak én tudok!"
Ebben következeres az iszlám, ahol Isten immár gondoskodott is arról, hogy az emberiség hozzá imádkozzon, azáltal, hogy kötelezővé tette a napi 5x imát, ez alól nincs kibúvó, ez az iszlám 5 pillérének egyike, elhagyása büntetést von maga után, megtartása pedig jutalmat. Ez a tuti, itt nincs kompromisszum, hogy na jó, majd vasárnap elmegyek a misére, végigülöm, oszt jólvan.

Pipas 2019.09.19. 10:14:13

@Frady Endre: "Ám mivel a Biblia egy kerek egész logikai rendszerrel rendelkezik"

A biblia egyáltalán nem logikus. Másrészt viszont nincs olyan, hogy "kerek egész logikai rendszer", amint azt Gödel nem-teljességi tételéből tudjuk.

Pipas 2019.09.19. 10:17:02

@Kispangit: "Nem rossz, de az Atyához magán az Atyán keresztül vezet az út."

A bibliában Jézus kimondottan mondja, hogy csakis rajta keresztül vezet az út istenhez.

Ezzel persze megsérti az első parancsolatot, de aki a bibliai Jézus alakját megálmodta, az nem volt túl jártas a zsidó mitológiában meg írásokban, ezért aztán jónéhány ilyen súlyos tévedést elkövetett. Vagyis valószínűbb, hogy egyáltalán nem érdekelte a dolog...

Pipas 2019.09.19. 10:19:40

@Kispangit: "Jézushoz is, csak épp az Atyához nem, akinek hatalma végtelen. "

Több mint ezer éve eretnekség ilyet mondani. A keresztények akkor döntötték el, hogy az Atya meg a Fiú ugyanaz. Ha az Atya hatalma végtelen, akkor a Fiú hatalma is végtelen.

Zabalint 2019.09.19. 10:28:51

@olcsójános:
Szimpatikus egy figura lehet, aki meg nem mutatkozik, de elvárja, hogy higgyenek benne kövessék, és ha nem teszik, akkor a véges hosszúságú életet végtelen hosszúsagú szenvedés követi. És akkor ha azt mondom, hogy ez a vallás gonosz, én vagyok az, aki sértegeti a vallásos embereket...

Pipas 2019.09.19. 10:40:35

@Zabalint: Pontosan! Két megbocsájthatatlan bűn van a keresztények szerint:

1) A szentlélek káromlása. Persze nem mondják meg mit is jelent az, hogy "káromlás", de ezt a bűnt nem lehet megbocsájtani.

2) A hiszékenység hiánya. Ha valaki nem hiszékeny, az megint csak a pokolra jut.

Minden más bűn, a gyilkosság, a nemi erőszak, a fajirtás, gyermekek megbecstelenítése... minden más igazából bocsánatos bűn. Ha megbánta az illető mehet a menyországba.

Ezért szoktam mondani, amikor megkérdezik, hogy "Hiszel istenben?", "Jézusom, dehogy!" :D

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!