Nyílt levél a Mazsihisz és BZsH Rabbitestületének

בס“ד

Tisztelt Rabbitestület, Tisztelt Elnök úr, Tisztelt Áv Bész Din,

Annak dacára fordulok másodszor is Önökhöz, hogy korábbi levelemre nem kaptam értékelhető választ és nem szokásom a hasonló levelek írogatása.

Nem is teszem túl gyakran pedig sajnálatos módon naponta kellene, néhány kollégájuk Facebook-on kifejtett tevékenysége okán. „Megszaporodott bűneink miatt” mára megszokottá vált a politikai agendákkal félrevezető, szent vallásunkkal és évezredes hagyományainkkal összemosó, sokszor a jóízlés határait sértő stílusú és tartalmú írások közzététele. Az ezekre való reakció még akkor is kontraproduktív, ha esetleg népünk tévelygőit és rosszakaróit meg tudná védeni egy-egy kihágástól, melytől Isten óvjon meg.

Most mégis írni vagyok kénytelen, hiszen szent Tóránkban lefektetett kötelezettségünk, hogy „ne álljunk tétlen felebarátunk vérénél” (3Móz 19:16), azaz ne hagyjuk, hogy felebarátunk bűnözzék és bűneivel magával sodorja hittestvéreinket, „Izrael ezreinek tízezreit” (4Móz 10:36).

Leginkább Fináli Gábor vallási vezetőről van szó, akinek napi bevett szokása, hogy a hagyományokhoz hű zsidóságot, Tóránkat, prófétáinkat, Izrael államát és a rabbinátus intézményét olyan stílusban pocskondiázza, ami nemhogy egy vallási vezetőhöz, egy zsidóhoz, de egyetlen jóérzésű emberhez sem méltó.

Most azonban ismét átlépett egy vörös vonalat. Megtette ezt ugyan már korábban is, amikor Maimonidesz, Rabbi Ákiva, Márán Ovadja Joszef vagy a lubavicsi Rebbe emlékét alázta meg, tiporta örökségüket a sárba. Legutóbb az első lubavicsi Rebbe, a liadi Sneur Zálmán rabbi, szent emléke legyen áldott, könyvét, a hászid filozófia alapművét illette nyomdafestéket nem tűrő jelzővel. Sajnos kénytelen vagyok idemásolni az inkriminált képernyőfotót, hogy Önök is megbizonyosodjanak állításomról, a stílusért ezúton is elnézést kérek (a fotón található bejegyzés alatt a folytatódik a fröcsögés, de hasonlóra FG minden írásában lelhet az olvasó).

picture1.jpg

Természetesen nem gondolom, hogy mindenkinek egyformán kell tisztelnie Sneur Zálmán rabbit vagy munkáit és egyetérteni sem kell tanításaival még akkor sem, ha olyan emberről van szó, akihez képest „föld és hamu vagyunk” (1Móz 18:27 alapján).

Azt már csak félve kérdezem, hogy vajon Fináli úr munkája miért hagy neki annyi szabadidőt, hogy egész nap hasonló tartalmú közleményeket írjon, miközben a város zsinagógáiban az imádkozáshoz szükséges tíz férfit is nehéz összegyűjteni és a temérdek munka súlya kellene nehezedjen mindazokra, akik a hazai zsidóság felvirágoztatásán munkálkodnak.

Kérem a tisztelt Testületet, hogy kérje számon kollégájuk viselkedését és helyezzen kilátásba komoly retorziókat, adott esetben zárja ki köreiből, amint írva van: „hogy kiírtsad a gonoszt közepedből!” (5Móz 17:7). Szintén kérem, hogy döntésükről tájékoztassanak, válaszukat természetesen közölni fogom blogomon.

Így, a félelmetes napok küszöbén fohászkodom az Irgalom Atyjához, hogy mentse meg attól közösségeinket, hogy „a bűnösök tanácsa szerint járjunk, a vétkesek útjára lépjünk és a csúfolódók székén üljünk” (Zsoltárok 1:1 alapján). Ennek szellemében kívánok mindannyiuknak boldog, egészségben, testiekben és lelkiekben gazdag újesztendőt, hogy együtt köszönthessük a Megváltót mihamarább, még napjainkban, ámen!

לשנה טובה תכתבו ותחתמו! 

כ“ד אלול, פרשת “והיה כי תבוא אל הארץ“, ה׳תשע“ט ,בודפשט

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8615163740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.09.25. 20:07:21

Ezek után még az antiszemitizmus intézménye is okafogyott...
:-)

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása