Heti szerettem-utáltam     

Képtalálat a következőre: „rivlin gantz”

Szerettem:

- Nem tudom szeressem e vagy utáljam, de Rivlin, izraeli államelnök Benny Gantzot kérte fel kormányalakításra. Bár vitathatatlanul Netanjahu és Likud párti vagyok, ebből sosem csináltam titkot, de egy egységkormány valószínűleg Izrael érdekét szolgálná. Más kérdés, hogy nem tudom miért fogadná el Netanjahu Gantz egységkormány ajánlatát, mikor nehány héttel ezelőtt Gantz nem fogadta el ugyanezt Netanjahutól.

Jó hír: Gantz, akkor is ha nem Netanjahu, nem baloldali. Az igazi probléma Izraelnek az volna, ha baloldali kormánya lenne. Még akkor is, ha Jeruzsálem vagy egy esetleges önálló palesztin állam kérdésében az eddig tradicionálisan baloldaliak is eltávolódni látszanak a főváros megosztásának vagy az önálló palesztin államnak eszement gondolatától.

Ha Gantznak nem sikerül koalíciót alakítania, kisebbségben kormányozhat, amit nem fog működni, így ő sem lesz miniszterelnök és marad a harmadik választás opciója. Ez több szempontból is szerencsétlen volna, többek közt azért, mert az átmeneti időszakban nem lenne miniszterelnök, fél évre megáll minden és Netanjahu nem regnáló miniszterelnökként futna neki egy újabb választási körnek, hanem egyenrangú indulóként. Ez jelentősen rontaná esélyeit, hiszen, hogy csak egy példát mondjak, a kommunikációs ereje és büdzséje is töredéke lenne a mostaninak. De „íme nem lankad és nem alszik Izrael őrzője” (Zsoltárok 121)

- Benjamin Netanjahu a héten volt 70 éves. Az alkalomból gratulált neki a fél világ, köztük Donald Trump amerikai és Vladimir Putyin orosz elnök. Netanjahut lehet szeretni és nem szeretni, egyetérteni vele vagy sem, de azt nem hiszem, hogy vitatja bárki, hogy igazi államférfi és sziklaszilárd hazafi. Trump levele különösen tetszett, főként az aláíráskor filctollal odabiggyesztett „You are great!” dícséret. Zseniális! 

1571755929656.jpg

- Izraeli korházakban kezelnek kurd sérületeket, köztük számtalan gyereket, akik a török agresszió miatt sebesültek meg. Kidus hásem!

- A héten végre sikerült megnéznem a „The Spy” c. Netflix mini-sorozatot. Eli Cohen története mindig is lenyűgözött, a sorozat minden percében zseniális. Sacha Baron Cohen (névrokonság a véletlen műve) iszonyatosan jól játszik, csakúgy, mint mindenki más. Őszintén ajánlom, mert hiteles, gyönyörűen van fényképezve, jók a karakterek a sztori pedig, lévén, hogy igaz, egyszerűen lenyűgöző! 10 pont!

Képtalálat a következőre: „the spy”

- E héten is (a hétfő-keddi ünnepnapokat kivéve) Index címlapon a Lekvár és JAM. Most is, miközben e sorokat írom. Közben szépen szaporodnak a Facebook követők is, külön öröm, hogy mind a blogoldalon, mind a Facebookon sokan kommentálnak. Hála Istennek! A párbeszéd és a vita nagyon fontos és örülök, hogy írásaim érzelmeket gerjesztenek, akár negatív, akár pozitív.  

screen_shot_2019-10-25_at_9_24_16.png

Utáltam:

- Neonáci állat-csürhe támadt az Auróra nevű klubhelyiségre az október 23-i nemzeti ünnepen. A Légió Hungária-ként magának kétes hírnevet szerezni próbáló fasiszták felgyújtották a bejárat feletti szivárványos zászlót (azt nem tudom, hogy az amúgy mit keres egy ilyen helyen, valaki segítsen megérteni) és graffitiket festettek a falra. A rendőrség lakossági bejelentés alapján gyorsan intézkedett, az incidensben senki nem sérült meg, ami részben gondolom azért volt, mert nem volt épp az Aurórában senki.

Sajnos (vagy hála Istennek) nem ismerem az Aurórát, nem tudom mi az és mi célt szolgál, ki működteti és ki finanszírozza (a FB oldalukat nézve nem tudtam koherens tematikát felfedezni programjukban). Nem tudom, hogy az Auróra zsidó hely vagy meleg (a zászló miatt esetleg), de a támadás mindenképpen elítélendő mint ahogy az is, hogy az (egyébként a világon egyedülállóan szigorú) törvényeket megkerülve megint egyenruhás vadállatok vonulnak az utcán. Kevesen, de pont elegen ahhoz, hogy félelmet keltsenek. Remélem ezt a bandát is betiltják és a tetteseket előállítják példásan szigorú büntetés mellett.

Képtalálat a következőre: „auróra neonáci”

- Michael Lynk, az ENSZ különmegbízottja az izraeli „telepeken” készült termékek nemzetközi betiltását szorgalmazta, amely szerinte lépés lenne afelé, hogy Izrael „végre” véget vessen Ciszjordánia megszállásának. Az ENSZ már régóta egy velejéig romlott szervezet 

- Buenos Airesben leégett egy zsinagóga, komoly kárt okozva, de személyi sérülés nem történt. Még nem tudják, hogy véletlen vagy szándékos gyújtogatás lehetett a tűz oka.

 

Ha tetszett az írás kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7915261878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása