Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Jóváhagyták Jeruzsálemben az óvárosba vezető drótkötélpályás felvonót (értsd libegő). Cool!

Képtalálat a következőre: „cable car jerusalem”

- Soros György Elizabeth Warrent tartja a legfelkészültebb demokrata elnökjelöltnek Amerikában. Aki egy kicsit is követi az USA-ban zajló 2020-as választási előkészületeket az láthatja, hogy rendkívül gyenge a demokrata elnökjelölt felhozatal. Röviden:

Joe Biden (erőtlen, fáradt, öreg, de legalább mérsékelt, tapasztalt és a demokraták közül talán a legkevésbé Izrael-ellenes. És ez nagy szó.)

Bernie Sanders (szélsőbaloldali, radikális, öreg, végletesen Izrael-ellenes viszont nagyon elhivatott és sajnos a fiatalok között sokan támogatják)

Elizabeth Warren (hazug, hiteltelen, nincs saját ötlete, de a média imádja, főleg, mert nő)

Pete Buttigieg (ejtsd Butezsezs) (szélsőséges, ötlettelen, tapasztalatlan, a média imádja mert meleg)

Ez a felhozatal, plusz néhány futottak még. Riasztó. Jelenleg éppen Warren és Biden vezetnek a népszerűségi listán. Valószínűleg nemsokára Michael Bloomberg New-Yorki ex-polgármester milliárdos is beszáll a kampányba, de szerintem hamarosan Hillary Clinton is bejelentkezik. Na akkor tényleg izgalmas lesz a menet.

- Ha már Amerika: Bernie Sanders demokrata elnökaspiráns bejelentette, hogy az USA által Izraelnek nyújtott védelmi támogatás egy részét a palesztinoknak adná. Ennek a fickónak teljesen elgurult a gyógyszere. Sanders radikálisan szélsőbaloldali, utálja Izraelt. Amolyan nem-zsidó zsidó. Amióta Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Tlaib és Ayanna Pressley, a négy antiszemita őrült is Sanderst támogatja az elnökjelöltek közül, lehet tudni, hogy Sanders a legrosszabb választás volna mind közül.

Képtalálat a következőre: „sanders aoc rashida”

- A Netflixen e héttől látható egy 5 részes dokumentum film John (Ivan Mykolaiovich) Demjanjukról, a hírhedt ukrán náciról, akit Sobiborban és Majdanekben „Rettegett Ivánként” emlegettek. Nem véletlenül. A pasas 28.060 zsidó kegyeltlen meggyilkolásában vett részt, a háború után Amerikába menekült és nyugalomban élte életét, mígnem aztán rátaláltak és 2011-ben bíróság elé állították. Ekkor már 91 éves volt. A bíróság 5 évre ítélte, de fellebbezett és végleges ítéletet már nem élte meg. Mivel kiadták őt Németországnak ahol a végső ítélet kellett volna megszülessen, élete utolsó napjait egy ottani időotthonban töltötte, hivatalos ítélet nélkül, szabad emberként. Ha érdekel valakit hogy néz ki egy velejéig gonosz ember, javaslom, nézze meg a filmet, címe: The devil next door.

- Hála Istennek a Lekvár és JAM e héten minden nap Index címlapon volt, mindegyik írás olvasottsága meghaladta a 15.000 egyedi látogatót (UV)! Ez olyan, mintha minden nap tizenöt ezer embernek tartana az ember siurt (tanítást).  Hurrá!

Utáltam: 

- Budapesten volt és megtiszteltetésben részesült Recep Tayyip Erdogan י’’ש török diktátor. Nem jó. Egyedül annak örültem, hogy végre eltakarodott.

- A decemberben esedékes angliai választások előtt felerősödtek azok a hangok, miszerint, ha Jeremy Corbyn, a Munkáspárt antiszemita vezetője nyerne, a zsidók tömegesen hagynák el az országot. Megértem. Corbyn vitathatatlan antiszemita és Izrael ellenes, a terroristák nagy barátja. Nem is értem, hogy lehet egyáltalán ilyen ember a közéletben, nemhogy egy nagy párt élén. Lehet Boris Johnsont nem szeretni (én személy szerint nagyon bírom), de ha Corbyn a másik opció, egyértelmű kit kell támogatni. A londoni Jewish Chronicle-ben az alábbi címlap jelent meg a héten (amúgy a JC híresen nem jobboldali lap)

Image may contain: text

- A héten felavatták az új Puskás Arénát, az új létesítmény felavatásánál a történelmi egyházak képviselői is jelen voltak. Az ellenzéki sajtó kifigurázta az eseményt, ami teljesen rendben van és érthető. Magam is soknak tartom a stadionokat és kevésnek a kórházakat, óvodákat és iskolákat. Ezzel kapcsolatos véleményemet négy évente a szavazófülkében ki is fejezhetem, ha akarom. Ami kevésbé tetszett, hogy a zsidó közösség sípuccai tagozata rögtön a Facebookon ismét egy kellemes kövesmátézásra használta a hírt, amolyan kurucinfo stílusban. Repkedtek a jelzők és az ízléstelen megjegyzések amiket nyilván az irigység táplál, mert egyszerűen nem hiszem el, de tényleg nem, hogy ha mondjuk a Mazsihisz egyik vallási vezetőjét invitálják meg a katolikus, református, hitgyülis egyházak mellé, akkor nem mentek volna el. Nyilván elmentek volna, dehát nem őket hívták. Csúnya dolog az irigység. Nem zsidós. Valahogy nem éreztem hasonló felháborodást 2016. októberében, amikor az új MTK stadiont avatták fel, ahol azóta a Maccabbi játékokat is sikerült megrendezni. A csúnyarosszésmocskosantiszemita Orbán-kormány sokmilliárdos támogatásával. Akkor valahogy nem zavart senkit sem az amúgy minden meccsen üresen tátongó, NB2-ben bukdácsoló MTK új stadionja. És persze a Maccabbi játékok megnyitójára, pusztán a híres sípuccai inkluzivitás és béke-szeretet jegyében elfelejtették meghívni a többi zsidó egyház képviselőit. Ugyan kérem. Na többek közt ezért hiteltelen ez a társaság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr215296758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása