Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Boris Johnson és a Konzervatív Párt nyerte a választásokat Angliában, nem is akár milyen fölénnyel. Az exit pollok szerint majd kétszeres az előnye a Corbyn vezette Munkáspárttal szemben. Ez egészen kiváló hír. Egyrészt azért, mert Corbyn pártja ijesztően antiszemita és Izrael ellenes, amellett, hogy szélsőségesen baloldali, ezzel szemben Johnson Izrael és a zsidó nép nagy barátja. Az angolok akkor is kinyilvánították, hogy nem kérnek sem a kommunizmusból, sem az antiszemitizmusból, ha nem ez, hanem a Brexit volt a választás igazi tétje. És itt jön a másik fontos ügy. Nem vagyok kifejezetten Brexit párti ugyanakkor az elmúlt három és mismásolása és kenegetése nagyon nem volt ínyemre. Ha egy nép kinyilvánítja az akaratát, akkor azt a kormány kötelessége végrehajtani. Nem ez történt. Ami történt az nagyjából az, hogy a magukat „liberálisnak” nevező pártok nem volt kimondták, hogy az emberek hülyék, nem tudták mit választanak amikor anno a Brexitet megszavazták és próbálták minden lehetséges eszközzel szabotálni a döntést.

A mostani választás tétje nem csak az volt, hogy melyik párt kormányozzon. Johnson fő üzenete, a „Get Brexit done” egyértelművé tette, hogy a mostani választás a Brexitről való referendum is egyben.

Tegnap kiderült, hogy az angolok Brexitet akarnak. Annak árán is, hogy esetleg nem születik tökéletes megállapodás az EU-val, annak ellenére is, hogy félő, hogy Skócia kiválik. Mostanra mindenki egyértelműen tudta, hogy voksa milyen következményekkel jár. És nyertek a konzervatívok és Johnson. Durva ugyan, de a demokrácia győzelme mégiscsak. Örülök.

Képtalálat a következőre: „boris johnson election exit poll”

- Szintén Boris Johnsonhoz kapcsolódó hír, hogy kampányolás közben beállt chanukai fánkot árulni egy Golders Green zsidó negyedben található kóser pékségbe. Az emberek imádták. Well done Boris!

- Donald Trump amerikai elnök jelentős lépést tett az amerikai egyetemeken növekvő antiszemitizmus ellen, amikor az oktatási törvénnyel kapcsolatban hozott elnöki rendelet értelmében a zsidók nem csak vallási csoportként, de népként is nyilván lesznek tartva. Így a szövetségi dollárokból részesülő egyetemek kötelesek lesznek fellépni az antiszemitizmus, az Izrael-ellenesség és a BDS mozgalom minden megnyilvánulása ellen. Szép chanukai ajándék Trumptól, az Isten áldja érte! És csak annyit mondok, de azt jó hangosan: Four more years!

- Szintén Trumphoz kapcsolódó hír, hogy az elnök múlt vasárnap a Sheldon Adelson, amerikai konzervatív zsidó milliárdos által gründolt, mostanra jelentés méretűvé duzzadt szervezet, az Israeli-American Council gyűlésén tartott fantasztikus beszédet! Nem volt Izraelnek és a zsidó népnek még ekkora barátja és támogatója a Fehér Házban. Four more years!

- Még Trump. Az amerikai Ami, ortodox zsidó magazin felmérést készített Trump támogatottságáról az ortodox zsidók körében és kiderült ami nyilvánvaló. Az elnök támogatottsága kiemelkedően magas. A zsidók, mármint az ortodoxok, moderntől ultráig, imádják Trumpot és kétség kívül rá fognak szavazni 2020-ban. Hála Istennek!

- Örülök, hogy a Mazsihisz is jobb belátásra tért és nyilvános chanukai gyertyagyújtást rendez. Helyes és szép, ugyanis az ünnep lényege pont a chanukai csoda hirdetése. Akkor is, sőt, méginkább, hogy az ötletet a Chábádtól nyúlták. Erre persze néhány félszerzet sípuccai nevettető nyilván majd azt mondja, hogy „na nehogy más a Chanukát a Chábád találta ki?”. Valóban nem. A köztéren való gyertyagyújtást viszont igen. Néhány kérdés motoszkál ezért az emberben: (1) nem a Mazsihisz volt az, aki a Chábádot évekig fikázta a Nyugati téri nyilvános chanukai ünnepség miatt? Mi lett az elvekkel? (2) miért éppen a budai várban gyújtanak? Nem mondanám a legforgalmasabb helynek. Kicsit olyan mintha csináljuk ugyan, de egy kicsit szégyelljük is. Az, hogy abban a Táncsics Mihály utcában gyújtanak, amelyikben történetesen Chábád zsinagóga működik (amit szintén fikázott mindegyik nevettető annak megnyitásakor, amire jócskán rácáfol a zsinagóga sikere) majdnem felér egy provokációval. Nem értem.

Külön pikantéria, hogy Karácsony Gergely a meghívott díszvendég. És nem csak a neve miatt.

- Persze e héten is MINDEN nap látható volt a Lekvár és Jam az Index címlapján Ő-R-Ü-L-E-T! Hála Istennek!

Utáltam: 

- Az amerikai New Jersey államban, Jersey City-ben két vadállat berombolt egy kóser szupermarketbe és lövöldözni kezdett. Megöltek két zsidót (egyik egy fiatal szatmári hászid srác, a másik egy szintén ultra-ortodox nő) és egy rendőrt. A menekülésük közben keletkezett tűzharcaban meghalt a két támadó és azt hiszem volt még egy másik halálos áldozat is, bár ezzel kapcsolatban ellentmondásosak a hírek. A gyilkosok őrültek, mindeketten a Black Hebrew Israelites nevű szélsőséges szektához tartoztak.

Ez a szerencsére nem túl nagy, de annál idiótább és radikálisabb afro-amerikai szekta azt állítja magáról, hogy ők az igazi bibliai héberek. Pedig nem. Nem zsidók. Remélem a pokolban rohad majd mindkettő.

- Sajnos antiszemita gyűlöletcselekményből jutott még a hétre. Párizsban a metrón vertek eszméletlen állapotra egy izraeli fiút, mert az héberül beszélt. Eszméletlenre. A támadók arab bevándorlók voltak. Milyen meglepő.

- A Maszhisz e heti közgyűlésén a reform beolvasztása és a Sulchán áruch kivétele mellett jóvá fogják hagyni egy tudományos kutató intézet létrehozát, Imut néven. Hm. Ismét egy eredeti ötlet a sípuccából, miután folyamatosan fikázzák az EMIH Magyar Zsidó Történeti Intézetét. Persze ha valakit másolni kezdenek az büszkeségre ad okot. Az előterjesztés szerint „[Az intézet] egyrészről célul tűzi ki, hogy a közösséget valóban érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat végezzen, és ezeket elérhetővé tegye minden érdeklődő számára, valamint, hogy megvitassa azokat a hazai és nemzetközi tudományos közösséggel is. Ez a tevékenység a Mazsihisz legitimitását növelheti mind a tudományos, mind pedig a szélesebb társadalom körében is. Ezenkívül a létrejövő intézet célja, hogy eljuttassa a kutatási eredményeket döntéshozókhoz, illetve, hogy a kutatásokból származó tényekre alapozva a Mazsihisz is hatékonyabban tudjon fellépni és tárgyalni egyes ügyekkel kapcsolatban a döntéshozókkal. Célja továbbá, hogy segítse a Mazsihiszt abban, hogy közpolitikai kérdésekben állásfoglalásai tudományosan megalapozott tényeken alapuljanak, így szintén hozzájárulva a hatékonyabb érdekérvényesítéshez.”

Mese habbal. Persze ha olyanok fognak tanácsot adni politikai és más közéleti kérdésekben, mint akik a reform és a Sulchán Áruch alapszabályban maradásról nyilatkoztak akkor sok jót nem jósolok a sípuccaiaknak.

A hét vicce:

- Óvatlan szemlélő azt hihette, hogy én írtam ezt a cikket, de nem. Az Index még 2011-ben közölt egy írást, melyet a héten felmelegített és ismét elővett. Ebben a sípuccai nevettetők esztétikai ízlését és a kommunikációjuk frissességét veszik górcső alá. A cikk sajnos ma is aktuális, mert a Mazsihisz kommunikációjának múltszázadisága aligha változott. Némi optimizmusra okot adó lépések történtek ugyan (mint a tavalyi naptár vagy a mostani Rumbach zsinagóga kommunikációjának vizuális elemei) azonban az idei naptár olyan esztétikai és vizuális környezetszennyezésre sikerült, hogy Heisler elnök, helyesen, úgy döntött, hogy emberi szem ne láthassa. És persze ugyanez vonatkozik a koherenciát és egységességet messze elkerülő honlapokra, kiadványokra, közösségi média oldalakra és gyakorlatilag minden másra, ami kikerült a sípuccai marketing agytrösztök keze közül. Az Index írását tehát magam se fogalmazhattam volna meg jobban, ugyan csak a jéghegy csúcsát kapargatják:

IDE KATTINTS A CIKKÉRT!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr4615350454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása