Ma ismét elindul a legnagyobb rabbinikus tudás mozgalom

 Image result for daf yomi

Miközben a világ a polgári újévet ünnepli, a zsidó világ egy olyan eseményt ünnepel, mely hét és félévente, immáron 13. alkalommal fordul elő. Ma fejeződik be ugyanis az a Talmud tanulási ciklus, melyet 1923-ban indítottak útjára Lengyelországból és azóta meghódította a világ minden zsidó közösségét.

Történt ugyanis, hogy 1920-ban, az Agudath Israel nevű ultra-ortodox zsidó szervezet Bécsben tartott ülésén, majd később a szervezet “Digleinu” című újságban Mose Menachem Mendel Spivak rabbi felvetette, hogy milyen szerencsés lenne, ha a világ különböző pontjai élő zsidók egyszerre, ugyanazt a talmudi lapot tanulnák egy adott napon, spirituális és nem utolsó sorban intellektuális kötődést kialakítva egymással a Föld négy sarkán.

Az ötletet a lublini jesiva (rabbinikus iskola) híres vezetője Meir Shapiro rabbi dolgozta ki és indította útjára a daf jomi (ez nap, egy lap) kezdeményezést 1923. augusztus 19-én.

Az elgondolás mögött a fentieken túl az a megfontolás is állta, hogy a Talmud számos traktátusa rendkívül népszerű volt és világszerte a jesivák, illetve tanházak tanulmányi anyagát jelentették, más, egyébként fontos traktátusok azonban “nem voltak ennyire szerencsések”, és rájuk kevesebb figyelem jutott. Shapiro rabbi elgondolását a következő lelkes üzenettel tolmácsolta az Agudath Israel éves kongresszusának:

“Micsoda fantasztikus dolog is volna! Egy zsidó elindul a Szentföldről például Amerikába, hóna alatt a Talmud Bráchot traktátusával, minden nap áttanulmányoz egy lapot és mikor belép egy amerikai tanházba, ott is éppen ugyan ott tartanak a Talmud tanulmányozásában, így aztán könnyedén tud csatlakozni hozzájuk. Egy másik zsidó pedig ha elindul Amerikából Braziliába vagy Japánba és elmegy a tanházba, ott is ugyan azt tanuéják majd, mint ő. Van e ennél nagyobb egyesítő erő a világon?”

– lelkendezett Shapiro rabbi.

Image result for rabbi meir shapiro daf yomi

Még abban az évben meg is kezdődött a tanulás, és az 5684-es zsidó újév, ros hásána napján (1923. szeptember 11-én) elindult a babilóniai Talmud tanulmányozásának mozgalma, az új metódus szerint. Egy lap egy nap alatt.

A babilóniai Talmud a polgári időszámítás utáni hetedik században került lezárásra, pontosabban szerkesztésre és azt a tudásanyagot tartalmazza, mely Szóbeli Tanként Mózesnek lett átadva Isten által a Szináj-hegyi kinyilatkoztatáskor, kiegészítendő és megmagyarázandó, az írott Tant, azaz a Tórát, Mózes öt könyvét.

A mintegy 2,711 lapot (laponként két oldal természetesen) tartalmazó monumentális munka tanulása a daf jomi programmal majdnem hét és fél évet vesz igénybe.

Az első ciklus befejezése 1930 február 2-ra esett (zsidó időszámítás szerint az 5691-es év Svát hónapjának 15-re) és a világ számos pontján ünnepelték. A központi esemény természetesen a lengyelországi Lublinban volt, a mozgalom indulásának helyszínén. Azonban ünnepséget rendeztek a Szentföld mellett az Egyesült Államok Baltimore és Philadelphia városában is, összesen több tízezer résztvevő jelenlétében.

A mozgalom egyre sikeresebbé vált és a Holokauszt borzalmai után számos zsidó érezte szükségét annak, hogy azért is csatlakozzon, hogy az elpusztultak által félbehagyott tanulmányokat folytathassa. Míg az 1997-es ciklust becslések szerint közel 70 ezren fejezték be, 2005-re már legalább 120 ezren járták végig a „Talmud tengerét”.

Image result for shas bavli

A legutóbbi ciklus lezáró esemény, Szijum háSász, azaz a Talmud traktátusainak befejezése 2012. augusztus 1-én volt, amikor is világszerte óriási ünnepségeket rendeztek, mintegy 300 ezer résztvevővel. A legnagyobb esemény a new-jersey-i MetLife stadionban volt, ahol 90 ezer résztvevő egyszerre fejezte be az utolsó oldal utolsó sorait (rövid bemutató videó ITT).

A 13. ciklus idén január 1-re esett, a központi esemény Jeruzsálem mellett tegnap ismét New Jerseyben, a MetLife stadionban volt, majdnem százezer ortodox zsidó részvételével (video az eseményről ITT).

Természetesen az ilyen típusú tanulás nem pótolja az alapos tanulmányozást, hiszen ilyen rövid idő alatt szinte lehetetlen e rendkívül nehéz információ anyag magas szintű elsajátítása, azonban a mozgalom a világ zsidó közösségeinek egyesítésén túl számos előnnyel rendelkezik. Így például lehetőséget teremt arra, hogy elfoglalt üzletemberek, akik már régen elhagyták a jesivák padsorait vagy olyanok, akiknek sohasem adatott meg a Talmud tanulás lehetősége, szoros, napi szintű kötődést érjenek el a Talmuddal, azzal a művel, amely alapjaiban határozza meg a rabbinikus zsidóságot.

Ma pedig számos „eszköz” segíti a tanulni vágyókat. Elérhetőek ugyanis a Talmud angol, héber, spanyol és francia nyelvű fordításai, melyek segítséget nyújtanak a többnyire arameus és óhéber nyelven írott, rendkívül bonyolult szövegben való eligazodásban és számos, online elérhető daf jomi óra is lehetőséget teremt arra, hogy ki-ki kedve és időbeosztása szerint csatlakozzon ehhez a világméretű intellektuális programhoz. 

Budapesten két daf jomi óra is indul január 2-án, egy magyar és egy héber nyelven, előbbi az óbudai, utóbbi a Vasvári Pál utcai zsinagógákban minden reggel, hogy aztán hét és fél év múlva a világgal együtt ünnepelhessen a hazai zsidóság is. A magyar nyelvű órák többek közt a Facebookon is elérhetők lesznek. 

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr9515378728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Laci 2020.01.02. 14:29:49

Apropó Talmúd-tanulás...Valóban igaz,hogy a Talmúd ,Gittin 57-ben a názáreti Jézus a pokolban meleg /forró/ trágyában /másik fordítás szerint ürülékben/ bűnhődik,amit Rási,a nagy középkori Talmúd-magyarázó - akinek kommentárjai a Talmúd eredeti nyelvű kiadásaihoz általában mellékelve vannak - helyesel,sőt,még kommentálja is ,imígyen:"Lásd milyen különbség van a bűnös izraelita/értsd:Jeshua/ és a pogány próféta közt."

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása