Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Ma ismét elindul a legnagyobb rabbinikus tudás mozgalom

 Image result for daf yomi

Miközben a világ a polgári újévet ünnepli, a zsidó világ egy olyan eseményt ünnepel, mely hét és félévente, immáron 13. alkalommal fordul elő. Ma fejeződik be ugyanis az a Talmud tanulási ciklus, melyet 1923-ban indítottak útjára Lengyelországból és azóta meghódította a világ minden zsidó közösségét.

Történt ugyanis, hogy 1920-ban, az Agudath Israel nevű ultra-ortodox zsidó szervezet Bécsben tartott ülésén, majd később a szervezet “Digleinu” című újságban Mose Menachem Mendel Spivak rabbi felvetette, hogy milyen szerencsés lenne, ha a világ különböző pontjai élő zsidók egyszerre, ugyanazt a talmudi lapot tanulnák egy adott napon, spirituális és nem utolsó sorban intellektuális kötődést kialakítva egymással a Föld négy sarkán.

Az ötletet a lublini jesiva (rabbinikus iskola) híres vezetője Meir Shapiro rabbi dolgozta ki és indította útjára a daf jomi (ez nap, egy lap) kezdeményezést 1923. augusztus 19-én.

Az elgondolás mögött a fentieken túl az a megfontolás is állta, hogy a Talmud számos traktátusa rendkívül népszerű volt és világszerte a jesivák, illetve tanházak tanulmányi anyagát jelentették, más, egyébként fontos traktátusok azonban “nem voltak ennyire szerencsések”, és rájuk kevesebb figyelem jutott. Shapiro rabbi elgondolását a következő lelkes üzenettel tolmácsolta az Agudath Israel éves kongresszusának:

“Micsoda fantasztikus dolog is volna! Egy zsidó elindul a Szentföldről például Amerikába, hóna alatt a Talmud Bráchot traktátusával, minden nap áttanulmányoz egy lapot és mikor belép egy amerikai tanházba, ott is éppen ugyan ott tartanak a Talmud tanulmányozásában, így aztán könnyedén tud csatlakozni hozzájuk. Egy másik zsidó pedig ha elindul Amerikából Braziliába vagy Japánba és elmegy a tanházba, ott is ugyan azt tanuéják majd, mint ő. Van e ennél nagyobb egyesítő erő a világon?”

– lelkendezett Shapiro rabbi.

Image result for rabbi meir shapiro daf yomi

Még abban az évben meg is kezdődött a tanulás, és az 5684-es zsidó újév, ros hásána napján (1923. szeptember 11-én) elindult a babilóniai Talmud tanulmányozásának mozgalma, az új metódus szerint. Egy lap egy nap alatt.

A babilóniai Talmud a polgári időszámítás utáni hetedik században került lezárásra, pontosabban szerkesztésre és azt a tudásanyagot tartalmazza, mely Szóbeli Tanként Mózesnek lett átadva Isten által a Szináj-hegyi kinyilatkoztatáskor, kiegészítendő és megmagyarázandó, az írott Tant, azaz a Tórát, Mózes öt könyvét.

A mintegy 2,711 lapot (laponként két oldal természetesen) tartalmazó monumentális munka tanulása a daf jomi programmal majdnem hét és fél évet vesz igénybe.

Az első ciklus befejezése 1930 február 2-ra esett (zsidó időszámítás szerint az 5691-es év Svát hónapjának 15-re) és a világ számos pontján ünnepelték. A központi esemény természetesen a lengyelországi Lublinban volt, a mozgalom indulásának helyszínén. Azonban ünnepséget rendeztek a Szentföld mellett az Egyesült Államok Baltimore és Philadelphia városában is, összesen több tízezer résztvevő jelenlétében.

A mozgalom egyre sikeresebbé vált és a Holokauszt borzalmai után számos zsidó érezte szükségét annak, hogy azért is csatlakozzon, hogy az elpusztultak által félbehagyott tanulmányokat folytathassa. Míg az 1997-es ciklust becslések szerint közel 70 ezren fejezték be, 2005-re már legalább 120 ezren járták végig a „Talmud tengerét”.

Image result for shas bavli

A legutóbbi ciklus lezáró esemény, Szijum háSász, azaz a Talmud traktátusainak befejezése 2012. augusztus 1-én volt, amikor is világszerte óriási ünnepségeket rendeztek, mintegy 300 ezer résztvevővel. A legnagyobb esemény a new-jersey-i MetLife stadionban volt, ahol 90 ezer résztvevő egyszerre fejezte be az utolsó oldal utolsó sorait (rövid bemutató videó ITT).

A 13. ciklus idén január 1-re esett, a központi esemény Jeruzsálem mellett tegnap ismét New Jerseyben, a MetLife stadionban volt, majdnem százezer ortodox zsidó részvételével (video az eseményről ITT).

Természetesen az ilyen típusú tanulás nem pótolja az alapos tanulmányozást, hiszen ilyen rövid idő alatt szinte lehetetlen e rendkívül nehéz információ anyag magas szintű elsajátítása, azonban a mozgalom a világ zsidó közösségeinek egyesítésén túl számos előnnyel rendelkezik. Így például lehetőséget teremt arra, hogy elfoglalt üzletemberek, akik már régen elhagyták a jesivák padsorait vagy olyanok, akiknek sohasem adatott meg a Talmud tanulás lehetősége, szoros, napi szintű kötődést érjenek el a Talmuddal, azzal a művel, amely alapjaiban határozza meg a rabbinikus zsidóságot.

Ma pedig számos „eszköz” segíti a tanulni vágyókat. Elérhetőek ugyanis a Talmud angol, héber, spanyol és francia nyelvű fordításai, melyek segítséget nyújtanak a többnyire arameus és óhéber nyelven írott, rendkívül bonyolult szövegben való eligazodásban és számos, online elérhető daf jomi óra is lehetőséget teremt arra, hogy ki-ki kedve és időbeosztása szerint csatlakozzon ehhez a világméretű intellektuális programhoz. 

Budapesten két daf jomi óra is indul január 2-án, egy magyar és egy héber nyelven, előbbi az óbudai, utóbbi a Vasvári Pál utcai zsinagógákban minden reggel, hogy aztán hét és fél év múlva a világgal együtt ünnepelhessen a hazai zsidóság is. A magyar nyelvű órák többek közt a Facebookon is elérhetők lesznek. 

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr415378728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Laci 2020.01.02. 14:29:49

Apropó Talmúd-tanulás...Valóban igaz,hogy a Talmúd ,Gittin 57-ben a názáreti Jézus a pokolban meleg /forró/ trágyában /másik fordítás szerint ürülékben/ bűnhődik,amit Rási,a nagy középkori Talmúd-magyarázó - akinek kommentárjai a Talmúd eredeti nyelvű kiadásaihoz általában mellékelve vannak - helyesel,sőt,még kommentálja is ,imígyen:"Lásd milyen különbség van a bűnös izraelita/értsd:Jeshua/ és a pogány próféta közt."

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!