Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- New Yorkban a héten, a megszaporodott erőszakos cselekmények elleni figyelemfelhívás okán békés felvonulást rendeztek „No Hate, No Fear” jelmondattal. Több tízezren vonultak, zsidók és nem-zsidók egyaránt. Helyes!

marchers-new-yorkers-march-across-the-brooklyn-bridge-at-no-hate_-no-fear-in-solidarity-with-new-yorks-jewish-community.jpg

- Az új izraeli nagykövet Yakov Hadas-Handelsman a héten elfoglalta hivatalát, a protokoll rendje és módja szerint bejelentkezett a Köztársasági Elnöknél. Személyében végre fajsúlyos diplomata érkezett hazánkba olyan, aki talán képviseli és még tovább erősíti Izrael és Magyarország kiemelkedően jó viszonyát. Külön tetszett, hogy első szimbolikus gesztusként a dunaparti cipő emlékműnél szervezett megemlékezést, minden zsidó hitközség részvételével. Nem titkolom, az előző nagykövetet rendkívül gyengének találtam, főként az őt megelőző Ilan Morhoz képest. Bízom abban, hogy az új diplomata is legalább Morhoz hasonlóan aktív lesz.

Képtalálat a következőre: „izraeli nagykövet dunai cipők”

- Chaim Rottenberg rabbi a New Yorki kormányzó évértékelőjén mondott beszédet. Az ő Monsey-i házában és zsinagógájában történt néhány héttel ezelőtt elkövetett késeléses támadás. Kidus hásem, Isten nevének megszentelés volt látni és hallgatni a rabbit.

Képtalálat a következőre: „chaim rottenberg state”

- Orbán Viktor szerint Európának az izraeli-amerikai állásponthoz kellene közelítenie Irán ügyében. Helyes. Remélem a magyar miniszterelnök latba veti befolyását az Európában uralkodó Irán-dédelgető politika ellen.

- A kambodzsai uralkodó családban a héten bát micva volt. Igen, igen. A kis Elior Koroghli Las Vegasban lakik, apja Ray (Rachamim) perzsa zsidó, anyja Susie (Szarah Bracha) pedig Washingtonban született ugyan, de az 1941-ig Kambodzsában uralkodó Monivong király unokája (betért a zsidó vallásba). Elior bát micváját Phnom Penh-ben tartották és a mostani uralkodó család is részt vett rajta (valóságban már egy éve volt a hivatalos bát micva Las Vegasban, most a királyi család miatt rendezték a szülinapi ünnepséget). Természetesen mindenről a helyi Chábád küldött gondoskodott. Mázál tov!

 Képtalálat a következőre: „elior koroghli bat mitzvah”

- És persze ráadásként a héten minden nap Index címlapon a Lekvár és JAM. A látogatószám és az olvasottság az egekben. Hála Istennek!

Utáltam:

- Izrael északi részén erős esőzések voltak, melyek következtében már öten meghaltak. Isten irgalmazzon, küldjön esőt, ám olyat, mely áldást és nem átkot hoz.

Képtalálat a következőre: „heavy rain israel”

- Irán véletlenül(?) lelőtt egy ukrán utasszállítót Teherán mellett. 176 halott. Még akkor is ha nem a polgári gépet akarták lelőni, hanem amerikai bázis Irakban, az sem javít a helyzeten. Azért furcsa, hogy „véletlenül” nem egy orosz utasszállítót lőttek le, hanem pont ukránt. Tragédia.

Képtalálat a következőre: „ukranian plane teheran”

- Bár az idei év, sőt, talán az elmúlt évtized legnagyobb dobása volt Trump elnök részéről, hogy kilövette Szuleimanit és bandáját, amivel a világ kétség kívül biztonságosabb hely lett, a média mégsem ünnepli egyöntetűen az elnök bátor döntését. Miért bátor? Mert ezt előtte senki nem merte megtenni, pedig Obamának, sőt, még G.W. Bushnak is lett volna rá lehetősége. Az irániak pedig pattoghatnak, de most legalább látják, hogy nem mehetnek el bármeddig. Lesújtó, ahogy egyes hírcsatornák elemzik az esetet.

- Az izraeli szefárdi főrabbi egy kijelentése súlyosan, kontextusából kiragadva lett félremagyarázva, ami miatt támadások kereszttüzébe került. Joszef Jichák főrabbi, a korábbi főrabbi, Ovadia Joszef זצוקללה"ה fia saját jogán is óriási tudós, a híradások többsége azonnal politikai tőkét akart kovácsolni az ügyből és a minimálisan egy ekkora tudós számára kijáró kóvedet sem adták meg. A főrabbi a volt Szovjetunióból érkezett bevándorlók egy részére (becslések szerint 3-400 ezer) mondta, hogy háláchikusan nem zsidók, akik valóban háláchikusan nem zsidók és akiket, annak ellenére, hogy az izraeli rabbinátus mindent megtesz azért, hogy a vallásjogilag nem zsidó állampolgárok státuszát rendezze (lásd hadsereg betérési programja), nem érdekel az ügy rendezése és ezzel súlyos károkat okoznak Izrael zsidó lakosságának. A politikai károkról (amiket a főrabbi szintén említett) nem is beszélve. A főrabbi nyilván nem az összes orosz bevándorlót kritizálta.

Képtalálat a következőre: „rabbi yitzhak yosef”

- A lengyel elnök, Andrzej Duda bojkottálja azt az izraeli Jad Vasemben tartott megemlékezést, mely az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulójára emlékszik. A rendezvényre számos fontos világ-vezetőt várnak, így részt vesz és beszédet mond Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok vezetői. Dudát nem kérték fel beszédre, Putyint viszont igen, ami ugyan diplomáciai baklövés, ettől még a fickónak el kellene mennie és kész. Nem tetszik az immár második lengyel távolmaradás. Nyáron a Jeruzsálemben rendezett V4 csúcsra nem ment el a lengyel vezető, igaz, akkor azért, mert az izraeli külügyminiszter ostobaságot mondott néhány nappal előtte. Nem szeretem, ha e két ország közt feszültség van.

A hét vicce:

Emanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy országa tartja magát az iráni atom megállapodáshoz azután, hogy azt Amerika felmondta. No igen, de a héten Irán is bejelentette, hogy ő sem tartja magát az alkuhoz. Macron nem olvas újságot? A fickó egy rossz vicc, remélem a következő választáson bukik egy nagyot.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr1515401766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása