Szombati gyertyák az otthoni spirituális fényei
10 ügy, mely a Rebbe kezdeményezésére jobbítja a világot (4)

shabbos-times.jpg

A lubavicsi Rebbe által kezdeményezett 10 kiemelt micva (parancsolat) egyike, a szombati gyertyák meggyújtásának fontosságára való felhívás.

A gyertyák, melyeket a sábát (szombat) bejövetele előtt, péntek este gyújtunk, egyike a kifejezetten nők számára előírt parancsolatoknak. A zsidó filozófia szerint minden micva-cselekedet fényt hoz a világba, mégis a szombati gyertyák esetén ez a fény fizikai érzékszerveinkkel is jól látható és átérezhető.

A rabbinikus irodalom szerint1 Ábrahám felesége, Sára különleges asszony volt, sátrukban a szombati gyertyák egy héten keresztül égtek fényt hozva ezzel a monoteizmust még nem ismerő pogány világba. Mikor Sára meghalt, a gyertyák is elaludtak, azonban amikor az agg Ábrahám szolgálója elhozta Izsák számára a megfelelő feleséget Rebeka személyében, Isten azonnal megújította az egy hétig töretlenül égő szombati gyertya csodáját.

A sábát gyertyák szimbóluma eggyé vált annak kinyilvánításával, hogy hiszünk abban, hogy a világot egy teremtő Isten alkotta és jelképévé lett az zsidó otthon melegének.

A lubavicsi Rebbe (1902-1994), Menachem Mendel Schneerson, kifejezetten fontosnak tartotta, hogy a fiatal lányok már három éves koruktól kezdjenek el édesanyjukkal péntek esténként gyertyát gyújtani, hiszen a zsidó tradíció folytatása, az zsidó értékekre való nevelés már egészen kicsi korban el kell kezdődjön.

A szombati gyertyák meggyújtásának fontosságára való felhívás jól illeszkedik a Rebbe célkitűzéseinek sorába, hiszen annak a premisszának alapján, miszerint egyik jócselekedet szüli a másik jócselekedetet, a gyertyák meggyújtásával a sábát szellemiségét még olyan otthonokba is sikerülhet meghonosítani, melyek eltávolodtak a hagyományos szombattartó életmódtól és lassan ösztönözik az ilyen házak lakóit, a szombati törvények egyre figyelmesebb betartására.

A gyertyagyújtás ideje kiváló alkalmat teremt arra, hogy megélhetésért, szeretetért, egészségért, gyermekáldásért és családi békéért imádkozzunk, hiszen négy ősanyánk, Sára, Rebeka, Ráchel és Lea is meglátogatja a zsidó otthonokat gyertyagyújtás idején.

A Midrás irodalom a gyertyák meggyújtásának jutalmául kijelenti, hogy azokat akik ügyelnek a szombati gyertyagyújtás betartására, részesülnek majd a végső megváltásból „Isten azt mondja, ha megtartjátok a szombati gyertyákat és megmutatom majd nektek Cion gyertyáit!”2

 Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. Rási kommentárja 1Móz 24:67-hez
  2. Jálkut Simoni, Báálotcha szakasz

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6815461700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása