Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Szombati gyertyák az otthoni spirituális fényei
10 ügy, mely a Rebbe kezdeményezésére jobbítja a világot (4)

shabbos-times.jpg

A lubavicsi Rebbe által kezdeményezett 10 kiemelt micva (parancsolat) egyike, a szombati gyertyák meggyújtásának fontosságára való felhívás.

A gyertyák, melyeket a sábát (szombat) bejövetele előtt, péntek este gyújtunk, egyike a kifejezetten nők számára előírt parancsolatoknak. A zsidó filozófia szerint minden micva-cselekedet fényt hoz a világba, mégis a szombati gyertyák esetén ez a fény fizikai érzékszerveinkkel is jól látható és átérezhető.

A rabbinikus irodalom szerint1 Ábrahám felesége, Sára különleges asszony volt, sátrukban a szombati gyertyák egy héten keresztül égtek fényt hozva ezzel a monoteizmust még nem ismerő pogány világba. Mikor Sára meghalt, a gyertyák is elaludtak, azonban amikor az agg Ábrahám szolgálója elhozta Izsák számára a megfelelő feleséget Rebeka személyében, Isten azonnal megújította az egy hétig töretlenül égő szombati gyertya csodáját.

A sábát gyertyák szimbóluma eggyé vált annak kinyilvánításával, hogy hiszünk abban, hogy a világot egy teremtő Isten alkotta és jelképévé lett az zsidó otthon melegének.

A lubavicsi Rebbe (1902-1994), Menachem Mendel Schneerson, kifejezetten fontosnak tartotta, hogy a fiatal lányok már három éves koruktól kezdjenek el édesanyjukkal péntek esténként gyertyát gyújtani, hiszen a zsidó tradíció folytatása, az zsidó értékekre való nevelés már egészen kicsi korban el kell kezdődjön.

A szombati gyertyák meggyújtásának fontosságára való felhívás jól illeszkedik a Rebbe célkitűzéseinek sorába, hiszen annak a premisszának alapján, miszerint egyik jócselekedet szüli a másik jócselekedetet, a gyertyák meggyújtásával a sábát szellemiségét még olyan otthonokba is sikerülhet meghonosítani, melyek eltávolodtak a hagyományos szombattartó életmódtól és lassan ösztönözik az ilyen házak lakóit, a szombati törvények egyre figyelmesebb betartására.

A gyertyagyújtás ideje kiváló alkalmat teremt arra, hogy megélhetésért, szeretetért, egészségért, gyermekáldásért és családi békéért imádkozzunk, hiszen négy ősanyánk, Sára, Rebeka, Ráchel és Lea is meglátogatja a zsidó otthonokat gyertyagyújtás idején.

A Midrás irodalom a gyertyák meggyújtásának jutalmául kijelenti, hogy azokat akik ügyelnek a szombati gyertyagyújtás betartására, részesülnek majd a végső megváltásból „Isten azt mondja, ha megtartjátok a szombati gyertyákat és megmutatom majd nektek Cion gyertyáit!”2

 Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. Rási kommentárja 1Móz 24:67-hez
  2. Jálkut Simoni, Báálotcha szakasz

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6315461700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!