A zsidó otthonok összetéveszthetetlen jele az ajtófélfán
10 ügy, mely a Rebbe kezdeményezésére jobbítja a világot (8)

mezuzah.jpg

A zsidó otthon belső „dizánjának” fő elemei talán valóban a könyvek, azonban minden zsidó otthon jellegzetes kegytárgya az ajtófélfákra szegelt mezuza, egy tokban tartott speciális tekercs, mely a Tóra azon részleteit tartalmazza, melyben Isten a parancsolatot meghagyta.

„Halljad Izrael, az Örökkévaló, a mi Istenünk, az Örökkévaló egy! Szeresd tehát az Örökkévalót, a te Istenedet egész szíveddel, egész lelkeddel és egész erőddel. És legyenek ezek az igék, melyeket ma parancsolok neked, a szívedben. Vésd be azokat gyermekeidnek és beszélj róluk, mikor ülsz házadban, mikor jársz az úton, mikor lefekszel és mikor fölkelsz. Kösd azokat jelül kezedre és legyenek homlokkötőül szemeid között. És írd azokat házad ajtófeleire és kapuidra.”1

illetve

„És lesz, ha hallgattok parancsolataimra amelyeket én ma nektek parancsolok, hogy szeressétek az Örökkévalót, a ti Isteneteket, hogy szolgáljátok őt egész szívetekkel és egész lelketekkel, akkor megadom országtok esőjét annak idejében, az őszi esőt és a tavaszi esőt, és betakarítod gabonádat, mustodat és olajadat. És adok füvet meződön barmodnak és te eszel és jóllaksz. Őrizkedjetek, hogy el ne csábíttassék szívetek, és ti eltértek és szolgáltok más isteneket és leborultok előttük; akkor fölgerjed az Örökkévaló haragja ellenetek és elzárja az eget, hogy ne legyen eső és a föld ne adja meg termését; és ti elvesztek hamar a jó országból, melyet az Örökkévaló nektek ad. Vegyétek azért eme szavaimat szívetekre és lelketekre, és kössétek azokat jelül kezetekre és legyenek homlokkötőül szemeitek között. Tanítsátok meg azokra gyermekeiteket, beszélvén azokról, mikor ülsz házadban, mikor jársz az úton, mikor lefekszel és mikor fölkelsz. És írd azokat házad ajtófeleire és kapuidra. Hogy sokasodjanak napjaid és gyermekeitek napjai a földön, melyről megesküdött az Örökkévaló őseiteknek, hogy nekik adja, mint az ég napjai a föld fölött.”2

, a Talmud tanítása szerint az első szakasz tanúságtétel a monoteizmus elfogadásához, a másodikban pedig alárendeljük magunkat az isteni parancsolatok megtartásának.

Széles körben elterjedt gondolat, hogy a mezuza megvédi a házat és annak lakóit mindenféle bajtól. A Talmud elmondása szerint 3 a mezuza megléte bizonyíték arra, hogy a ház lakói nemcsak Istenfélő emberek, de felismerik azt, hogy a világ Isten uralma alatt áll és ez alól nem kivétel az ember háza sem. Egy történet szerint Onkelosz, a híres betért, aki Titusz császár unokaöccse volt és nemcsak felvette a zsidó vallást, de annak példátlan tudósává is vált, aminek lenyomata Tóra szövegének általa írt klasszikus arameus fordítása, döntését nagybátyja, a császár igencsak nem nézte jó szemmel.

Katonákat küldött, hogy hozzák elé Onkeloszt, azonban azok, miután beszéltek a zsidóvá vált „dezertőrrel” maguk is a zsidó vallás felvételét választották, hiszen Onkelosz annyira meggyőzően érvelt döntése mellett. A császár újabb csapatot küldött Onkelosz hazahozatalára, de ez alkalommal megparancsolta nekik, hogy ne álljanak szóba Onkelosszal, nehogy őket is „megtérítse”. Így is lett, azonban ahogy a házból kitessékelték a fiatalembert, az megállt az ajtónál és megcsókolta a mezuzát, majd azt mondta „Hús-vér király katonákkal védi magát, azonban a Királyok Királya [Isten] maga védi a zsidó otthonokat, ahogy  Zsoltár mondja: Megőriz az Örökkévaló jártodban-keltedben, most és mindenkor.”4 A katonákra olyan hatással volt Onkelosz kijelentése, hogy azok is felvették a zsidó vallást.

A híres zsidó vallásjogi kódex, a Sulchán Áruch a mezuza parancsolatával kapcsolatban akként fogalmaz, hogy „aki gondosan megőrzi a mezuza micváját (parancsolatát), annak és gyermekeinek hosszú élete lesz!”

A lubavicsi Rebbe bizonyára nem csak ezen okból szorgalmazta 10 micvát népszerűsítő kampányában a mezuza parancsolatát, hanem azért is, mert a mezuza a zsidó otthon jele, egyértelmű tanúságtétele a büszke zsidó identitásnak és a könyvek jelenlétéhez hasonlóan az otthon vagy üzlet esetleg iroda szellemiségére is bizonyára jótékony hatással van.

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. 5Móz 6:4-9
  2. 5Móz 11:13-21
  3. Babilóniai Talmud, Ávodá Zárá traktátus 11a
  4. Zsoltárok 121:8

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7815472764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.02.14. 10:41:27

No, ilyen ajtófélfát még nem láttam. S köszönöm a leírást. Ismét érdekes volt.

Pipas 2020.02.14. 11:20:38

"Széles körben elterjedt gondolat, hogy a mezuza megvédi a házat és annak lakóit mindenféle bajtól. "

Vagyis a teremtő készített egy olyan világot, ahol tűzvész, villámcsapás, hegyomlás, sárlavina, árvíz, szélvész, vulkánok meg a csoda tudja még mi nem fenyegeti a házakat és a benne lévő embereket, de ha kirakunk egy írást az ajtóra, akkor mindezektől védve vagyunk. :D

A tudomány meg értetlenül áll az előtt, hogy vagy háromezer év óta egy zsidó ház sem égett le, egy zsidó ember sem betegedett meg, egy zsidó templomot sem romboltak... oh, wait... wha?! :D

Jozsó_ 2020.02.14. 11:26:03

Gondolom alapból nem az az értelme, hogy megvédi a házat, hanem egyszerűen Isten mondott valamit, a zsidók meg úgy döntöttek, hogyha Isten mondta, aki bizonyára sokkal jobban tudja a dolgokat, mint mi, akkor megcsinálják.

Egyszerűen nem gondolták túl (ahogy az átlag ember a mai időben csinálja) csak megtették.

dedoca eder 2020.02.14. 11:29:26

@Pipas: a 'hit' lényege nem a magyarázat, hanem egy belső meggyőződés... felesleges és teljesen értelmetlen vitatkozni vele. ezért is hívják hit-nek.
amúgy ha Isten mondta, akkor valszeg van valami oka rá...:)

Pipas 2020.02.14. 11:45:01

@Jozsó_: "egyszerűen Isten mondott valamit"

Merthogy mindig a legegyszerűbb, legvalószínűbb magyarázatot feltételezzük? :D

Pipas 2020.02.14. 11:53:42

@dedoca eder: "felesleges és teljesen értelmetlen vitatkozni vele. ezért is hívják hit-nek. "

"A doxazma (téveszme, téves eszme, fixa idea) fogalmát egy a gondolkodásban felismerhető, sajátos tartalmi csoport köré szerveződő, irreálisnak ható gondolatképződmény leírására használjuk, melynek igazságához az egyén makacsul ragaszkodik."

Tehát, ha a hitedhez úgy ragaszkodsz, hogy már előre elvetsz minden érvet, akkor bajok vannak a gondolkodásoddal. :(

Bocimaster 2020.02.14. 12:35:38

@Pipas: Isten cselekedetei nyilvánvalók napjainkban is. Választott népe az Izrael majd 2000 év után újra visszatért a földjére és hiába az muszlimok minden próbálkozása, nem tudják onnan kitenni. Izrael szétszóródása a világban majd későbbi visszatérése több ezer éve ott van a Bibliai írásokban.
A 7. napon Isten megpihent, ezért minden 7. év és minden 7*7 év utáni 50. év is szentnek számít Izrael időszámításában. Ez kiválóan tükröződik a jelenkori történelmükben is.
1917-ben 400 év (8*50 év) Ottomán uralom után Jeruzsálem nemzetközi fennhatóság alá került. 1967-ben (50 év) visszakerült Izraelhez a 6 napos háborúban (teremtés 6 napja). Majd ismét 50 évvel később 2017ben az USA elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.
És ez csak a felszín, már nem vagyunk messze a jelenések könyvében leírt eseményektől.

Nbl 2020.02.14. 13:06:32

@dedoca eder: Ezzel önmagában nem is lenne baj, csak akkor illene függetleníteni olyan világi dolgoktól mint pl a politika, mert az nem járja, hogy ha a kedvünk úgy diktálja akkor hivatkozunk rá és szavazókat szerzünk vele, ha meg kényelmetlen bármi miatt, akkor meg valójában nem is kell szó szerint venni :)

az_igazi_trebitsch 2020.02.14. 13:57:50

@Pipas: A katolikus templomokon is van villámhárító, oszt' mégis belecsap néha a villám.... :-)

Bocimaster 2020.02.14. 14:51:40

@Nbl: Isten nem független a világi dolgoktól.
Ján. 19,10 Monda azért néki Pilátus: Nékem nem szólsz-é? Nem tudod-é, hogy hatalmam van arra, hogy megfeszítselek, és hatalmam van arra, hogy szabadon bocsássalak?
11 Felele Jézus: Semmi hatalmad sem volna rajtam, ha felülről nem adatott volna néked: nagyobb bűne van azért annak, aki a te kezedbe adott engem.

Trump sem véletlen lett az USA elnöke minden előrejelzés ellenére. Trump Isten eszköze az akarata végrehajtására. Ő volt az aki elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Ugyanilyen eszköz volt Círus is régen:
Ezsd. 1,1 Círus persa király első esztendejében, hogy beteljesednék az Úrnak Jeremiás szája által mondott beszéde, felindítá az Úr Círus persa király lelkét, és ő kihirdetteté az ő egész birodalmában, élőszóval és írásban is, mondván:
2 Így szól Círus, a persa király: Az Úr, a mennynek Istene e föld minden országait nékem adta, és Ő parancsolta meg nékem, hogy építsek néki házat Jeruzsálemben, mely Júdában van;
3 Valaki azért ti köztetek az ő népe közül való, legyen vele az ő Istene, és menjen fel Jeruzsálembe, mely Júdában van, és építse az Úrnak, Izráel Istenének házát, ő az Isten, ki Jeruzsálemben lakozik.

Pipas 2020.02.14. 14:58:17

@Bocimaster: "És ez csak a felszín, már nem vagyunk messze a jelenések könyvében leírt eseményektől."

Ez számmisztika. Úgy működik, hogy addig kombinálod a számokat, amíg valami ki nem jön és akkor kijelented, hogy ez "valamit" jelent anélkül, hogy egyetlen szóval is kifejtenéd, hogy mit is jelent tulajdonképpen.

A rakat számot bármikor lehet addig kombinálni, amíg olyan érzése nem lesz az embernek, hogy "ez nem lehet véletlen" merthogy "ennek kicsiny az esélye". Nem, nem kicsiny, nagy.

@az_igazi_trebitsch: "A katolikus templomokon is van villámhárító, oszt' mégis belecsap néha a villám.... :-)"

Pontosan. A villámhárító pont azért van, hogy oda csapjon a villám. Merthogy a villámhárítóról tudjuk, hogy működik, sőt azt is tudjuk, hogy hogyan működik.

Bocimaster 2020.02.14. 15:30:12

@Pipas: Ebben semmi számmisztika nincs. Ezek 50 évente bekövetkező események. Nem kell hozzá semmit kombinálni.
Leírtam mit jelent. Minden 50 év jubilleumi évnek számít (3Móz. 25:10 És szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt, és hirdessetek szabadságot a földön, annak minden lakójának; kürtölésnek esztendeje legyen ez néktek, és kapja vissza kiki az ő birtokát, és térjen vissza kiki az ő nemzetségéhez.) és nem véletlen hogy a Jeruzsálemmel (Isten választott székhelye) kapcsolatos események ilyen ütemben történtek. 3 ütemben kapta vissza Izrael.
A 6 napos háború sem véletlenül tartott 6 napig (Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;), amikor Izrael minden esély ellenére simán megvédte magát az arab koalíciótól és területét a korábbi háromszorosára növelte.

Pipas 2020.02.14. 16:33:25

@Bocimaster: "Ebben semmi számmisztika nincs. Ezek 50 évente bekövetkező események. Nem kell hozzá semmit kombinálni. "

Ha 79 vagy 37 lenne a szent év akkor is találni lehetne valamit, amire rá lehet mondani, hogy nyilván valami nagy jele valaminek.

"és nem véletlen hogy a Jeruzsálemmel (Isten választott székhelye) kapcsolatos események ilyen ütemben történtek"

Háromezer év történelmében találtál egy ötvenéves részt, amikor a sok ezer fontos dologból kettő ötven évre következett a másiktól.

"A 6 napos háború sem véletlenül tartott 6 napig (Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;),"

A hatnapos háborúba a sabbath is beleesett, akkor az véletlen volt?

Te most komolyan mondod, hogy a világegyetem teremtője nem akar megjelenni az emberek előtt, mert az ciki, de azért titokban jelzi a jelenlétét azzal, hogy volt egy háború ami hat napig tartott és a hetes szám minden kultúrában fontos szerepet játszik?

"kapcsolatos események ilyen ütemben történtek"

Nem, valójában arról van szó, hogy az emberek ott is összefüggéseket és mintákat látnak, ahol nincsenek. Közismert dolog ez az emberektől, a tudományban védekezni is kell ellene.

Lehet szépen statisztikai módszerekkel utánaszámolni, hogy az általad látni vélt összefüggések szignifikánsak -e vagy véletlenek. Igen, eneknek a dolgoknak utánaszámolnak és igen, véletlenek. Elég jól lehet tudni, elég jól ki van vesézve.

De ha te azt akarod hinni, hogy a világegyetem korlátlan ura a te személyes barátod és erre az a bizonyítékod, hogy a hatnapos háború hat napig tartott, akkor okés, a te dolgod, tudom, hogy semmi sem fog meggyőzni.

Bocimaster 2020.02.14. 17:25:38

@Pipas:
"Háromezer év történelmében találtál egy ötvenéves részt, amikor a sok ezer fontos dologból kettő ötven évre következett a másiktól."

Ne ferdíts, egyrészt 3 dolgot mondtam, másrészt mondhatnám a 4.et is, ugyanis 1867-ben történt meg a zsidók empacipációja az Osztrák-Magyar monarchiában.

"A hatnapos háborúba a sabbath is beleesett, akkor az véletlen volt?"
Nincsennek véletlenek. Jézus kereszthalálával betöltötte a törvényt és újat adott, a szeretet törvényét. Ezért is írja Pál apostol:
"Kol. 2,16 Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában:"

"Nem, valójában arról van szó, hogy az emberek ott is összefüggéseket és mintákat látnak, ahol nincsenek. "
Vagy éppen a mintákat a véletlen számlájára írják, mert kényelmesebb mint szembenézni a tényekkel.

"erre az a bizonyítékod, hogy a hatnapos háború hat napig tartott, akkor okés, a te dolgod, tudom, hogy semmi sem fog meggyőzni."
Tipikus ferdítés. Csak pár dolgot írtam, abból is 1et kiragadsz pedig sok száz van ami igazolja a Bibliát. A kijelentésed rád igaz. Írhatnék 100at is, akkor sem lennél meggyőzve. De ha tényleg tudni akarod az igazságot kérd meg Istent, hogy jelentse ki neked. Jobb mint homokba dugott fejjel várni a végítéletet.

Bocimaster 2020.02.14. 17:49:34

@Pipas: Még egy dolog, ami hátha meggyőz:
Kim Clement 2014 februárjában megjósolta Trumpról, hogy ő lesz az USA elnöke:
www.youtube.com/watch?v=eFfFtq1fljY
8 évvel korábban, minthogy Trump egyáltalán bejelentette volna, hogy indul. Igen, ma is vannak az Úrnak prófétái, csak nehéz az igazakat megtalálni, ahogy régen a bibliai időkben is volt sok hamis. Kim Clement nem sokkal Trump megválasztása után eltávozott az Úrhoz.

Bocimaster 2020.02.14. 17:50:43

@Bocimaster: Javítás: 2007-ben történt a jóslat.

Bocimaster 2020.02.14. 17:55:38

@Bocimaster: 2014 februárjában azt is megjósolta, hogy impeachmentet próbálnak meg ellene:
www.youtube.com/watch?v=oTxPHJr4_8E
3 évvel korábban minthogy egyáltalán megválasztották és 1.5 évvel korábban minthogy bejelentette az indulását!

Pipas 2020.02.14. 20:43:51

@Bocimaster: "Tipikus ferdítés. Csak pár dolgot írtam, abból is 1et kiragadsz pedig sok száz van ami igazolja a Bibliát. "

Igazolja a bibliát? :D

Figyu, elárulok egy dolgot. Tanultam matematikát, ennyit tudok segíteni. Az, hogy több száz, valamilyen elképzelésedet igazoló számot találsz nem igazol semmit. Ha elég nagy a minta, akkor is találsz több százat, ha az elképzelésed igaz és akkor is nem az.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan lehet eldönteni mi az igazság azokban, amiket a számokról montál itt elkezdheted:

hu.wikipedia.org/wiki/Statisztikai_hipot%C3%A9zisvizsg%C3%A1lat

Ezt laikusoknak írták, sok szép történet van benne, matematika meg szinte semennyi. Arra jó, hogy elindulj ezen az úton. Ha kitartó vagy, akkor egy fél év alatt, egy év alatt megértheted, hogy miért csacskaság, amit mondasz. Ha igazán érdekel az igazság. Olvasni kell hozzá, gyakorolni, erőlködni. Nincs királyi út... :)

Ha nem érdekel, ha csak szeretnéd úgy érezni, hogy nem vagy egyedül és nem fogsz soha meghalni és az egész világegyetemet a te kedvedért teremtették és a te varázserejű barátod a legerősebb a varázserejű barátok közül, akkor nem kell elolvasnod, nem kell erőlködnöd. Akkor elég lesz, ha itt az indexen addig ismételgeted a misztikus erejű számokról alkotott elképzeléseidet, amíg magad is tökéletesen elhiszed őket.

Hidd el nem gúnyból mondom, teljesen őszintén és jószándékkel, akkor is, ha esetleg neked nem úgy tűnik.

Pipas 2020.02.14. 20:50:49

@Bocimaster: A Simpson family számtalanszor megjósolta a jövőt:

www.thewrap.com/times-the-simpsons-predicted-future-gaga-nobel-disney-fox/

Mi ebből a tanulság?
1) A Simpson családnak mágikus ereje van?
2) Azt kell csinálnod, amit Homer mond, mert akkor soha nem halsz meg?
3) Ha nem eszel rendszeresen fánkot a halálok halálával halsz?
4) Ha nem imádkozol Barthoz, akkor a pokol tüzében fogsz elégni?

vagy... esetleg...

1) Ha valaki huszonsokéven keresztül ökörködik néha véletlen egybeesések lesznek?

Pipas 2020.02.14. 20:56:34

@Bocimaster: "Kim Clement 2014 februárjában megjósolta Trumpról, hogy ő lesz az USA elnöke:"

Simpsons did it... :D

És... ők 2000-ben. :D

www.military.com/off-duty/television/simpsons-might-have-already-predicted-events-2020.html

És igen, a Kőkorszaki Szaki (The Flintstones) szerint meg az emberek együtt éltek a dinoszauruszokkal.

CoolKoon 2020.02.15. 11:06:45

@Bocimaster: "És ez csak a felszín, már nem vagyunk messze a jelenések könyvében leírt eseményektől." - Csaknem vagy jehovista? :P

CoolKoon 2020.02.15. 11:11:38

@Bocimaster: "Kim Clement 2014 februárjában megjósolta Trumpról, hogy ő lesz az USA elnöke" - Durvábbat mondok: a Simpsons is megjósolta, hogy Trumpból elnök lesz. Akkor ezek szerint Arlene Klasky-t és Csupó Gábort is avassuk szentté?

CoolKoon 2020.02.15. 11:14:33

Amúgy a posztolónak üzenem, hogy a forrásmeglelöléshez használt 3-as és 4-es számokat feltehetné felső indexbe (pl. <sup> tag-ek segítségével), mert most elég hülyén néznek ki.

XLI Lajos 2020.02.15. 12:21:19

@Pipas: Merthogy mindig a legegyszerűbb, legvalószínűbb magyarázatot feltételezzük? :D

Nem, mert nem Occam mondta. :)

kvadrillio 2020.02.15. 12:26:50

ez mind semmi ! én meg mostanában azt találtam ki, hogy egy libatollat dugok a seggembe és így járkálok a lakásban ! :O)))))))))
lehet, hogy hamarosan kettőt is beledugok ! :O)))))
anyáááááám ! dehüjjjje is vagyok ! :O)))))))))))))))))))))))))))))

Pipas 2020.02.15. 15:06:08

@kvadrillio: Tényleg az vagy. Libatollat használni pávatoll helyett egyszerűen őrültség! Színtiszta őrültség!

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.16. 18:31:58

Nekünk jó a mi vallásunk. Nektek nem jó? Tartsátok a Tiéteket. Leben und leben lassen.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása