Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Adóvevő Isten és ember közt
10 ügy, mely a Rebbe kezdeményezésére jobbítja a világot (10)

4454583_1.jpg

Az egyik legemblematikusabb szakrális tárgy a zsidó vallásgyakorlatban a tfilin, vagyis  imaszíj. Ezek a fekete bőr dobozok, melyeket fekete bőrszíjakkal helyezünk karunkra illetve fejünkre a hétköznapi reggeli imádkozás idejére, egyike a legmisztikusabb kegytárgyaknak.

A mezuzához hasonlóan, a tfilin parancsa is a Tórából származik, noha a Tóra nem írja le pontosan milyen is legyen az imaszíj, annak minden apró részletét a szóbeli Tanból, a Misnából illetve a Talmudból ismerjük és a hagyomány szerint pontos leírása Mózeshez közvetlenül a Teremtőtől érkezett.

A tfilin tulajdonképpen nem más, mint két marhabőrből, gondos eljárással készített két doboz, az egyik, mely a fejre kerül egy, a másik, melyet fejünkön viselünk négy kis rekeszt tartalmaz. Mind a kézre, mind a fejre kerülő dobozban négy Tórából származó idézet van, a kézre kerülő pergamenre egymás után, a fejre kerülő dobozkákba pedig négy külön pergamenre írva. A tórai idézetek a tfilin parancsolatát tartalmazzák:

5Móz 6:5-9

5Móz 11:13-21

2Móz 13:1-10

2Móz 13:11-16

Ezen szakaszok végén (majd szó szerint) ismétlődő idézet: „Azért legyen jelül kezeden és homlokkötőül szemeid között.”

A pergamenek a Tóra tekercsekhez és a mezuzákhoz hasonló precizitással kerülnek megírásra és a vallásos zsidó ember legféltettebb kincsei közé tartoznak.

A régi időkben a tfilint sokan egész nap viselték, azonban mivel az emberek már régóta nincsenek azon a spirituális szinten, hogy nem csak testükre, de gondolataikra is folyamatosan ügyeljenek (tfilin viselése közben nem szabad illetlen dolgokra mégcsak gondolni sem), manapság a férfiak a hétköznap reggeli ima során viselik a tfilint mindösszesen.

A tfilin viselésének parancsát a Tóra explicit módon magyarázza: „És legyen neked jelül, kezeden és emlékül szemeid között, hogy legyen az Örökkévaló tana a te szádban, mert erős kézzel vezetett ki téged az Örökkévaló Egypitomból.1 A Talmud bölcsei ugyanakkor a Tórának egy másik mondatát, miszerint „És látják a föld minden népei, hogy az Örökkévaló nevével neveztetsz és félnek majd tőled”2 a tfilinre vonatkoztatják, e vélemény szerint a tfilin (főként annak fejen viselt része- hiszen az jobban látszik, mint a karon lévő) egyértelmű jele Isten és a zsidó nép kapcsolatának, egyfajta szimbóluma Isten földi királyságának.

d5prvdgwwaa22lk.png

Annak dacára, hogy hagyományőrző zsidó férfiak minden hétköznap viselnek tfilint (szombatra és ünnepnapokra nem vonatkozik a parancsolat) a tórai parancs az ember életében legalább egyszeri viselésre vonatkozik.

Ennek megfelelően a lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994) által promotált 10 kiemelt micva (parancsolat) kilencedik eleme a tfilin viselésének hirdetése.

A Rebbe a kampányt az 1967-es, hatnapos háború kitörése előtt néhány nappal indította, mintha előre látta volna, hogy olyan történelmi pillanat fog bekövetkezni a zsidó nép életében, melyhez hasonló lehetőségre évszázadok óta nem volt példa.   

5c0520befc73fb8165f82ba0_143539.jpeg

A tfilin spirituális mivoltát talán legprecízebben az a rövid kabbalisztikus ima foglalja össze, melyet sok közösségben a tfilin felvétele előtt héberül mondanak. A szöveg magyar fordítása a következő:

„Íme készen állok arra, hogy felhelyezzem a tfilint, amint az a Teremtő megparancsolta, ahogy a Tórájában írva van ’legyenek jelül kezeden és homlokkötőül szemeid közt’. Ebben a tfilinben a Tóra négy szakasza került elhelyezésre, melyek Isten egyedüliségét bizonyítják és emlékeztetnek bennünket azokra a csodákra, melyet őseinkkel tett amikor kiszabadította őket Egyiptomból. Aki egyaránt uralkodik a legnagyobbakon és a legkisebbeken, azt tesz teremtényeivel amit akar.

Megparancsolta nekünk, hogy tegyünk tfilint a kezünkre, emlékeztetve az erős és kinyújtott karra, a szívünk mellett, hogy tudjuk, szívünk minden vágya az Istenszolgálat kell legyen. Szintén megparancsolta nekünk, hogy a homlokunk fölé is tfilint helyezzünk, az agyunkkal szemben, hogy ne feledjük, hogy agyunk, mely minden gondolatunk forrása, kizárólag Isten szolgálatában kell álljon. Legyen érdemem e parancsolat megtartása miatt, hogy hosszú életem legyen, szent gondolatokkal és szent cselekedetekkel, mentes minden rossz behatástól, képzelgéstől, bűntől és vágytól. Ne legyen rajtam hatalma a rossz ösztönnek, hogy szolgálhassan az Örökkévalót minden valómmal, ámen.”

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/ 

  1. 2Móz 13:16
  2. 5Móz 28:10

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr4115481692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Laci 2020.02.19. 15:58:16

2000 évvel ezelőtt a farizeusok tüntetőleg a szokásosnál nagyobb tfilint hordtak,hogy a nép előtt ezzel is mutassák törvénytiszteletüket.Lásd Máté evangéliuma, 23:5 :" Mindent azért tesznek, hogy az emberek lássák őket. Ezért tesznek magukra nagyobb imadobozt. Ezért hosszabbítják meg imaruhájukat is."

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.19. 16:55:18

@Ács Laci: Az utcánkban is van egy jó útra tért "szent ember", legalább félkilós keresztet hord a pulóvere fölött. Ezt 2020-ban. Szabad. Nem befolyásol engem Máté véleménye a farizeusokról. Máté is régi irat, nem vetem senki szemére.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.19. 18:15:30

@Ács Laci: MAI zsidók nem érdeklik, csak a régiek MAI szemmel megítélt véleménye?

Ács Laci 2020.02.19. 20:29:58

@Én vagyok az, aki nem jó.: De igen.
Eppen a zsido vallas az amelyben a jelen a legjobban osszefugg a multtal.

agarik 2020.02.20. 18:36:20

Ez egy kibaszott vicc, ugye?

roli101 2020.02.20. 18:49:23

És ez miért nem segített azon a 6 millión?

népszopás 2020.02.20. 19:13:56

@roli101: biztos zavarták az adást

Ács Laci 2020.02.20. 20:12:37

@roli101: Isten utjai nekunk sokszor nem erthetok.De ha belegondolunk a holocaust nelkul ma Izrael Állam nem is letezne.Ezt maguk a zsidok is tudjak.

Ács Laci 2020.02.20. 20:42:30

@agarik: Nem,ez egy vallási szimbólum.Ha a zsidóknak jó,akkor jó.

Pipas 2020.02.21. 07:09:04

"A Rebbe a kampányt az 1967-es, hatnapos háború kitörése előtt néhány nappal indította, mintha előre látta volna, hogy olyan történelmi pillanat fog bekövetkezni a zsidó nép életében, melyhez hasonló lehetőségre évszázadok óta nem volt példa. "

Hát azért ahhoz, hogy ezt lássa nem kellett nagy varázserő:

"A Gamal Abden-Nasszer egyiptomi elnök által összekovácsolt négyes szövetség tagjai (Egyiptom, Jordánia, Szíria, Irak) elkötelezték magukat egy Izrael elleni nagy háborúra. Főként szovjet forrásokból több mint 1800 harckocsit, 660 harci repülőt és egy gigantikus, 364 ezer fős, jól felfegyverzett hadsereget állítottak föl határaikon."

Amikor egy ország határainál egy 364 ezer fős hadsereg gyülekezik, akkor azért lehet tudni, hogy valami történelmi pillanat fog bekövetkezni. Mágikus adóvevő nélkül is. :D Hogy úgy mondjam a modern világban nehéz suttyomban 1800 harckocsit meg 660 harci repülőt nekikészíteni egy háborúra. :D

Void Bunkoid 2020.02.21. 08:05:17

@Ács Laci: egyébként a jogos tulajdonlás fölött (mármint Izraelé) máig csúnya viták zajlanak, ugye 1948-ban mintegy ajándékba lett adva a terület az ENSZ által.

Ha azt nézzük jogos tulajdonjognak, hogy ki uralta a legtovább az adott területet, akkor bezony a nyertes a Római Birodalom (igen, azok a flánya lómaiak :)), ha az egyesült birodalmat, valamint jogutódját, Bizáncot egy svung alá vesszük, akkor ők bizony több mint 650 évig voltak az urak Jeruzsálemben.

Így, a jelenlegi arab-zsidó terület- (és vallás-)vita helyett ha nagyon ragaszkodunk a tényekhez, akkor ezt a meccset a Szentföldért leginkább Olaszországnak és - ha az ortodox egyház alapján nézzük, Bizánc utódjaként az oroszoknak kellene lebokszolnia :)

mikocami 2020.02.21. 10:27:17

Ebben a zsidók Istentelen hite.
Ugyanis őket Isten elvetette i.sz.36 ban,mivel megölték a fiát.
Ők még mindig ragaszkodnak a mózesi törvényhez,mivel még mindig várják a Messiást,holott ők személy szerint látták őt és a csodatételeit.
Ennek következtében és a példázataiban leleplező tényekben utálták őt és kivégezték.
A mózesi törvények már a ma élő emberekre nem érvényesek,mert azokat Jézussal együtt fára akasztották.
Tehát:bármilyen képletes,bálványimádó tevékenységet folytassanak az emberek,- akár zsidók,akár más 10999 vallás bármelyikéhez tartozók is,Isten nem figyel rájuk.
Amikor kitárjátok karotokat,
elrejtem a szemem előletek.
Ha sokat imádkoztok is,
én nem hallgatlak meg titeket.
Sok vért ontott a kezetek.
Nem szánakozik majd a szemem, és könyörületet sem fogok érezni. Még ha hangosan kiáltanak is a fülembe, én nem hallgatom meg őket.”

Pipas 2020.02.21. 10:53:58

@mikocami: "A mózesi törvények már a ma élő emberekre nem érvényesek,mert azokat Jézussal együtt fára akasztották."

Jézus konkrétan többször is elmondta, hogy a régi törvények bizony érvényben maradnak. Az utolsó írásjelig!

"Ugyanis őket Isten elvetette i.sz.36 ban,mivel megölték a fiát."
Konkrétan azt tették, ami az első parancsolatban van. :D

mikocami 2020.02.21. 10:55:27

@Pipas: Tévedésben vagy te apuka!

Pipas 2020.02.21. 11:06:02

@mikocami: "Tévedésben vagy te apuka!"

Úgy konkrétan mi az, ami nem igaz abból, amit írtam? ;)

Pipas 2020.02.21. 11:08:19

Nekem nagyon úg tűnik, hogy te vagy tévedésben ezzel "a mózesi törvények már nem érvényesek" dologgal:

"Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. 18Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. 19Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában."

Pipas 2020.02.21. 12:32:17

@mikocami: Állítottam. hogy valami benne van a bibliában (jézus mondta). Azt mondtad, hogy tévedek. Erre idéztem a bibliából. Továbbra is erőlködsz, hogy mindenben tévedek.

Akkor jó.

Mondjuk ha már kereszténynek tartod magad legalább az újszövetséget elolvashatnád... legalább az evangélimokat. :D

Pipas 2020.02.21. 12:35:22

Mondjuk ez jó:

- Képzeld, a világegyetem teremtője a személyes jóbarátom!
- Tényleg?!
- Igen, és elküldte a fiát a kedvemért a fölre!
- Tényleg??!!
- Igen. Írtak róla egy könyvet, a legjobb könyv, szent könyv!
- Tényleg?! És mi van benne?
- Meh, nem tudom, nem olvastam.

:D

mikocami 2020.02.21. 16:18:18

@Pipas: Na jó:Nézzük:először is a Jézus halála nincs a mózesi törvényben,ami i.e.1513.ban a Sínai pusztában a Hóreb-hegynél lépett érvénybe.
A törvény a Mózes 2 19:16-19 ig.
Jézus halála az első prófécia.Mózes1 3:15
Az idézetedre a válasz:Máté5:17 betöltötte azt, azáltal hogy tökéletesen megtartotta. Amikor a Törvény, vagyis a „szerződés”, be lett töltve, többé már nem volt kötelező Isten népére nézve.
jelentős mértékben megváltozott, hogy mit vár el Isten a szolgáitól. Miért változtak meg az elvárásai? Azért, mert a keresztények egy új törvény alatt, vagyis ’a Krisztus törvénye’ alatt vannak. A törvényszövetség Mózesen keresztül vége lett,amikor Jézus a halálával betöltötte azt. Vajon a sabbat megtartásáról szóló parancsolat is érvényét vesztette? Igen. Miután Pál kijelentette, hogy „fel lettünk oldva a Törvény alól”, utalt a tízparancsolat egyikére is . Tehát a tízparancsolat, beleértve a sabbat törvényét, része volt a Törvénynek, mely érvényét vesztette. Ezért Isten imádóinak többé nem kell megtartaniuk a hetenkénti sabbatot.
Mert a törvény vége Krisztus, hogy mindenki, aki hisz, igazságos legyen Isten szemében.

Pipas 2020.02.21. 16:57:52

@mikocami: "Na jó:Nézzük:először is a Jézus halála nincs a mózesi törvényben"

Miért lenne benne valakinek a halála a törvényben? Ha ittas vezetésért megfognak, akkor védekehetsz azzal, hogy a törvény már nem érvényes, mert megpusztult a macskád és az nincs is benne a törvényben? Vagy az, hogy te vodkát ittál és az nincs a törvényben?

"Amikor a Törvény, vagyis a „szerződés”, be lett töltve, többé már nem volt kötelező Isten népére nézve."

A bibliában Jézus azt mondja, hogy a törvény marad, minden része, hogy a törvényekből egy vesszőt sem lehet elhagyni. Akkor most hazudott vagy tévedett?

Kitalálhatsz mindenféle kifogásokat, a keresztények általában azt csinálják, megpróbálják megmagyarázni, hogy miért is nem érvényes az ószövetség, hogy miért is nem kell azokat betartani Jézus követőinek.

Jézus azonban azt mondta, hogy be kell tartani. Ennyi.

"Miután Pál kijelentette, hogy „fel lettünk oldva a Törvény alól”"

Okés, akkor most kit követnek a keresztények? Jézust vagy Pált? Esetleg Jehovát?

Merthogy Jézus azt mondta, hogy a törvényt be kell tartani, Jehova azt mondta, hogy őt kell követni, erre most keresztényként kijelented, hogy nem Jehova számít, Jézus számít, de nem is Jézus számít, hanem Pál számít.

Én tényleg nem akarok beleszólni, de ha tényleg van isten és tényleg igaz a biblia, akkor a keresztényekre igen rá fog járni a rúd a haláluk után. :D

"Tehát a tízparancsolat, beleértve a sabbat törvényét, része volt a Törvénynek, mely érvényét vesztette."

Jehova adta, Pál visszavonta? Hó, azért ez elég merész kijelentés ám. Biztos vagy benne? Szerintem azért Jehovától logikus lett volna, ha egy szóval eligazítja a követőit nem? Mármint biztos ami biztos alapon...

"Mert a törvény vége Krisztus"
Aki azt mondta, hogy szó sem lehet erről. Szerinted Jézusnak nem lett volna logikus megemlítenie, hogy vége a törvényeknek? Mármint tudod, biztos ami biztos alapon... :D

Te komolyan azt mondod, hogy a világegyetem úgy épül fel, hogy meg kell szervezned az életed nehogy a pokolra kerül és ehhez egy kétezer évvel ezelőtt élt őrült próféta sokak által hamisított levelezését kell használnod?*

Pipas 2020.02.21. 17:04:04

* Az ugye megvan, hogy Pálnak klasszikus rohamai voltak. Lehet, hogy skizofrén volt, lehet, hogy epilepsziás rohamai voltak, nem tudjuk, az biztos, hogy túlvilági üzenetekként kezelte ezeket és az is biztos, hogy ma az ilyesmit pszichiátriai kezelést javasolnánk neki.

És az is megvan gondolom, hogy a szekértők szerint Pál leveleinek cirka fele valójában hamisítvány? Nem tudjuk, hogy pontosan mennyi hamis, de azt sem, hogy amiket elfogadunk eredetinek, abba nem nyúltak -e bele.

mikocami 2020.02.21. 17:54:48

@Pipas: Ebbe én már nem foglalok állást tovább,mert csak kötekedsz.
Ágyesz a bogyesz!

Ács Laci 2020.02.21. 18:35:47

@mikocami: Már a II.Vatikáni Zsinat zsidókkal foglalkozó nyilatkozata /Nostra aetate,1965 / olvasható,hogy a zsidókat nem szabad kollektivan felelőssé tenni Jézus haláláért,hiszen nagy részük akkoriban nem is a Szentföldön lakott,tehát nem is tudott még a létezéséről sem.1949-ben Izrael Állam hivatalos bíróságán perújrafelvételi kérelmet nyújtottak be Jézus ügyében,a bíróság őt valamennyi vádpontban posthumus felmentette,tehát sem az akkori római,sem a zsidó jog szerint nem volt bűnös,ami azt jelenti hogy már "hivatalos papírja " is van róla,hogy ártatlan volt.

Ács Laci 2020.02.21. 18:47:55

@Pipas: Azt könnyen megsejthette a Rebbe,hogy 1967-ben háború tör ki /amit nem véletlenül éppen a Jóm Kippur napjára időzítettek az arab országok,hisz az Izraelben nagy ünnep/ ,de ahhoz már nagy előrelátás kellett,hogy a zsidók ezt a háborút símán megnyerik és elfoglalják Kelet-Jeruzsálemet a Siratófallal ,meg a ciszjordániai területekkel együtt.

gigabursch 2020.02.21. 19:37:54

Teológiai vitába nem mélyedek bele.
Dobozzal a fejen rohangaszni ritka röhejes.

Ács Laci 2020.02.22. 06:36:41

@gigabursch: Nem rohangasznak benne csak imadkoznak.Utana leveszik.

Dan da Man 2020.02.23. 11:25:33

@agarik: Azta! Ezt odatetted!

Hány éves vagy, kisgyerek? Mert szellemileg lazán 14-nek saccolnálak. És felülütném a nívódat vele.

Mert a többi vallás középkori és korábbi szimbólumrendszere olyan komolyanvehető, igaz? Meg a mitikus teremtményeik is hardcore realizmuson alapszanak. A csávó a kereszten például csak úgy sugározza a "szeretetet", nem igaz?

Egyébként tényleg röhejes, hogy ilyen divatkiegészítőket találtak ki maguknak, de több mint 2000 évvel ezelőtt így fejezték ki szimbolikusan az összetartozást.
Te hogy fejezed ki? Lájkolsz a facebook-on?
Vagy az összetartozást nem ismered, csak a "széthúzást"?
Akkor viszont műveld magad, mert elég ergyán csinálod.

Riszpekt a posztolónak, hogy az ilyen retardáltakat nem tiltja le automatikusan.

Dan da Man 2020.02.23. 11:31:55

@mikocami: Te is kemény vagy. Csúnyán legyaknak egy vitában észérvekkel, és utána, mint agresszív kismalac, távozol.

De Neked van igazad. Így legalább nem aláztad magad tovább, mint végtagjait elvesztő lovag a Gyalog Galoppban.

Azt már csak csendesen kérdezném, hogy ha ekkora az arcod, hogy mi is a jelentősége annak, hogy a zsidók mit gondolnak magukról és igazuk van-e, ha a keresztény vallás szerint mindenkinek meg kell bocsátani, és szeretni kell a felebarátainkat?
Vagy csak a zsidókat kell utálni visszamenőleg is, és hiteltelennek feltüntetni őket mindenben, amit tesznek?

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.23. 18:10:42

@Ács Laci: Itt sietett, László. A hatnapos háború nem Jom Kippurkor volt, hanem júniusban (5-10). Akkor az oroszok sem számítottak izraeli gyõzelemre, Európa, Amerika le is mondott Izraelrõl, nem úgy mint 1948-ban, amikor Sztálin és a keleti blokk (Csehszlovákia fõleg) segítették, Nyugaton Franciaország, csak hogy betegyen a briteknek. A 67-es háború megalázta az arabokat, bár nem ez volt a cél, elvesztették a reményt bár a kairóri rádió hatalmas gyõzelemrõl beszélt.

Ács Laci 2020.02.24. 10:52:55

@Én vagyok az, aki nem jó.: Igen,tévedtem.A Jom Kippur háború 1973 októberében volt.Ezzel kevertem össze meggondolatlanul.

Void Bunkoid 2020.02.24. 12:10:31

@mikocami: sem Jézus - már ha valóban létezett, én már többször mondtam, hogy egész egyszerűen annyi tette annyi különböző, sokszor egymástól igen messze levő helyen van leírva, hogy az akkori közlekedési viszonyokat tekintve egyszerűen nem fér bele egy ember életébe, így Jézus leginkább egy összefoglaló példaalak, egyfajta ókori "szuperhős", akit több próféta ténykedéséből gyúrtak össze, de most tekintsük azt a prófétát Jézusnak, akit elítéltek és meghalt a kereszten (jaigen, kereszten...a zsidóknál a halálbüntetés hagyományos formája a megkövezés, a keresztre feszítés egy RÓMAI találmány, így a flánya lómaiak ölték meg végülis)...nos, az ő idejében sem ő maga, sem más nem tartotta őt "Isten fiának", csak egy prófétának, akiben a megváltót látták egyesek, ezért követték.

Jézus isteni lényegűvé (ugyebár a Szentháromság egyik lábává) csak évszázadokkal később, a niceai zsinat során vált, amikor is egy egyházi főmuftikból álló tanács eldöntötte, hogy mégiscsak jó lenne bálványként imádni valami kézzelfogható dolgot, mert így sokkal könnyebb hatalmat gyakorolni a nép fölött.

Örömhernyó 2020.02.25. 10:00:23

@Dan da Man: A keresztények szerint a bűnöst szeretni kell, őszinte bűnbánat és megtérés után meg kell bocsátani neki. A bűnt gyűlölni kell. Nem a bűnöst.
Amúgy minden vallás minden más vallás követőjét sötétben járó, vaksi, hitetlennek, megátalkodott tagadónak tekinti. A buddhisták is a nembuddhistákat. Nem csak a közel-keleti vallások betegsége ez.
Minden vallás a mi-ők szembenállásról szól, akkor is, ha a felszínen mind valami nagy igazságot, megváltást, szeretetet hirdet.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!