Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Veszélyben az Eszter könyvében szereplő próféták sírhelye

ulra43n0z0dpcjmrfmwyg87kzcenndhbjklflsxk_tomb_of_esther_and_mordechai_1.jpeg

A múlt héten látott napvilágot az a hír, hogy az iráni rezsim a zsidó Mordecháj (Mardokeus) és Eszter királyné Iránban található sírhelyét készül lerombolni válaszul az amerikai kormány izraeli-palesztin kérdést lezárni próbáló béketervére. Így, a Purim zsidó ünnep után, mikor a cca. 2.300 évvel az Eszter könyvében olvasható bibliai történetet ünnepeltük, a lépés nemcsak rendkívül barbárságról tanúskodik, de meglehetősen morbid is.

A mai Irán szó szerint évezredek óta otthona a zsidó közösségnek, igaz az iráni zsidók száma Izrael államának megalakulása után jelentősen lecsökkent.

Az ország zsidó közössége a radikális iszlamista hatalom ellenére, vagy éppen képmutató politikájának köszönhetően, ma is 30-40 ezer főt számlál, Mordecháj és Eszter sírhelye az ország legfontosabb zsidó zarándoklati központja.

A vélt sírhely az Irán északnyugati részén található Hamadan városban van, ez az a hely, ahova a történészek többsége szerint a purimi történet szereplői életük utolsó éveire költöztek. Annyi egész bizonyos, hogy Hamadan egyike a világ legrégebbi városainak, már a Méd birodalom fővárosa is volt és maradt sok évszázadon keresztül. A próféták síremlékét a 19. század végén bővítették, a sírok jellegzetes kinézetűek, a földet sok rétegnyi szőnyeg borítja.

d2gyrmuwkauxw4z.jpg

A sírhelyet évszázadokig viszonylagos nyugalomban látogathatták zsidó, keresztény és muszlim hívők olyannyira, hogy a sírok mellett kialakított imatermeket úgy tájolták, hogy az ott imádkozók egyszerre láthassák a sírokat és, zsidó imádkozási szokások szerint, Jeruzsálem felé tudjanak fordulni.

Annak ellenére, hogy a sírhely népszerű zarándokcélpont volt mindig is, egyáltalán nem volt könnyen megközelíthető, az odavezető út sikátorokon és szűk folyosókon keresztül haladt. 1971-ben, az iráni kormány ünnepélyes keretek között megengedte a zsidó közösségnek, hogy az épületen javítási munkálatokat hajtsanak végre, megőrizve annak felbecsülhetetlen értékét. A felújítás keretein belül a közösség a sírhelyhez vezető szűk utcákat eredményező viskók jó részét meg tudta vásárolni és lerombolni, könnyedebb bejárást biztosítva a zarándokok számára.

28168074_1856858620993578_2779772775471200245_n.jpg

2008-ban az iráni kormány széles sajtónyilvánosság előtt jelentette be, hogy Mordecháj és Eszter sírhelye kormányzati védelem alatt áll, azt bizonyítandó, hogy Izrael ellenes politikájuk a zsidó állam és nem a zsidó nép egészét érinti.

Minden jel arra mutat azonban, hogy az eddig az ország megmaradt zsidó közössége iránt mutatott tolerancia idejének lassan vége, hiszen a múlt héten az amerikai béketervre történő iráni reakció részeként a zarándokhely lerombolásával fenyegettek.

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr3315515546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Laci 2020.03.11. 20:48:55

Barbar tett volna a erombolasa es nagy kar volna erte,de szerintem ez csak egy bloff.

Ács Laci 2020.03.11. 20:50:22

Barbar tett volna lerombolasa es nagy kar volna erte,de szerintem ez a fenyegetes csak egy aljas bloff.

midnight coder 2020.03.12. 13:25:42

Ennél szerintem az irániak civilizáltabbak.

staropramen 2020.03.12. 14:32:12

@midnight coder: Én is ezt gondolom, de a vallási fanatizmus politikai visszavágással keveredve már sokszor felülírta a civilizált magatartást.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!