Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Még a végén kiderül, hogy Superman zsidó?

superm.jpg

Ha Superman nem is, de az őt megálmodó és történeteit lerajzoló Jerry Siegel és Joe Shuster bizonyosan zsidók voltak, vallásuk ősi motívumait pedig beleszerkesztették a világot megmentő szuperhős karakterébe. 

Az 1930-as években az amerikai képregény ipar éppen születőben volt, a két clevelandi fiatalember pedig munkát keresett egy olyan időszakban, amikor az amerikai antiszemitizmus éppen csúcsra járatva fertőzte meg az Egyesült Államokat is. Siegel és Shuster eleve hátrányos helyzetből indultak, prominens grafikai munkákat származásuk miatt aligha kaptak, így jelentkeztek be a képregény ipar egyik pionírjának számító Detective Comishoz (DC Comics), akik akkortájt készültek elindítani új szuperhős sorozatukat. Siegel és Shuster Bernard J. Kenton álnéven kreálták meg figurájukat, aki a mese szerint a messzi Krypton bolygón született, ahonnan apja egy űrhajót kreálva menekítette el, mielőtt a bolygó felrobban. A gyermek a Földön landol és nevelőszülőkhöz kerül, később felfedezi szupererejét, de sokáig nem érti honnan származnak különleges képességei.

A DC Comics 130 dollárt fizetett a két fiatalembernek a Superman karakter első 13 oldaláért, az első kiadás az év júniusában került az utcára és azonnal elképesztő sikert aratott.

Superman kettős karaktere, a hétköznapi és decens Clark Kent illetve a feszes, kék-piros ruhát öltő Superman kalandjai, identitásválsága, szerelmi élete és munkája szinte kimeríthetetlen témát szolgáltattak a további részekhez, melyet Siegel és Shuster nem győztek megrajzolni és kitalálni.

A mindent és mindenkit legyőző, ugyanakkor szerény és jólfésült karakterről szóló történetek 1939-re az Egyesült Államok elsőszámú hősévé tették Supermant, aki hazafias indíttatásból beáll segíteni az amerikai hadseregnek, miután az Egyesült Államok belép a második világháborúba.

Superman „zsidó ihletésű gyökerei” tagadhatatlanok. A Kryptonról űrhajón elmenekített emberiség-megváltó képe kísértetiesen hasonlít Mózeshez, akit szintén nevelőszülőknél cseperedik és csak később ismeri meg eredetét. Mózeshez hasonlóan Superman is különleges képességekkel rendelkezik, igaz, Istent, mint motívumot, a szekuláris képregényben természetesen teljesen mellőzték.

superman1_1.jpg

Superman eredeti neve is „zsidó származására” utal. Mielőtt a bébiszuperhős elhagyja a Krypton bolygót, eredeti neve Kal-El, édesapja Jor-El, az El utólag (héberül azt jelenti Isten) gyakori a bibliai nevek közt (Dániel- Isten a bírám, Gávriel – Isten az erőm és így tovább).

Siegel és Shuster azonban nem tudtak megfelelő módon részesülni Superman sikertörténetéből. Előnytelen szerződéseiknek köszönhetően hiába váltak a DC Comics aranytojást tojó tyúkjaivá, szerény 130 dolláros fizetésért ontották magukból a történeteket, igaz, eddigre más számos rajzoló segítette munkájukat. A helyzet később sem lett jobb, annak rendje és módja szerint a DC Comics kitessékelte őket a Superman-bizniszből, ahonnan számos bíróságon indított per sem tudta a két alkotót visszahelyezni eredeti pozícióikba és továbbra sem tudtak részesülni a DC által bezsebelt dollármilliókból.

A két pórul járt tehetség szerencséje a 70-es években fordult meg, mikor Superman meghódította a mozivásznakat. Ekkor Siegel és Shuster már nem jogi úton igyekeztek igazukat érvényesíteni, hanem szétkürtölték a médiában a DC Comics jogilag ugyan helytálló, de meglehetősen etikátlan magatartását. A képregény-óriásvállalat jobb belátásra tért és elkerülendő a botrányt (és a példányszám visszaeséssel járó anyagi kárt) innentől kezdve már feltüntette a két alkotó nevét a képregények címoldalán és némi kárpótlást is adott a két clevelandi álmodozónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr3515555876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!