Mit kérdeznek tőlünk elsőként, halálunk után?

800_600.jpg

S.A. kedves olvasóm figyelmébe

Ha van olyan kérdés, mely évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, az az, hogy vajon mi történik halálunk után. Az ember többek közt azért is emelkedik ki minden más élőlény közül, mert egyedül rendelkezik tudattal, lelkiismerettel és annak tudatával, hogy bizony az élet véges. A halál tudata életünk minden mozzanatát meghatározza, irányítja cselekedeteinket.

A Talmud egy helyen1 arról ír, hogy milyen számonkérésben részesülünk majd, mikor a Isten elé járulunk. A zsidó bölcselet mesterei szerint mennyországba léptünkkor egyenesen hat kérdést intéznek majd hozzánk, mely hat kérdés determinálja majd lelkünk további útját a megtisztulás felé. A hat kérdés többek közt azért is érdekes, mert abból kiderül evilági létünk célja, az, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre különösen oda kell figyelnünk, miközben a morális életvitelre törekszünk.

 

  1. Becsületes voltál-e pénzügyeiddel?
  2. Szántál-e időt a Tóra tanulmányozására
  3. Igyekeztél-e a „szaporodjatok és sokasodjatok” parancsát megtartani?
  4. Vártad-e a megváltást?
  5. Igyekeztél-e bölcsességre szert tenni, illetve következtetést levonni a történésekből?
  6. Félted-e Istent?

 

A fenti hat kérdés egyaránt érinti világi elfoglaltságunkat és spirituális fejlődésünket, lássuk miként: 

Becsületes voltál-e pénzügyeiddel? Vajon mások tulajdona is annyit jelentett számodra, mint sajátod, vagy a haszonszerzést mindennél fontosabbnak tartottad? A társadalom és a világ nem képes fennmaradni, ha az ember csak a saját érdekeit tartja szem előtt. A túlzó egoizmus ugyan annyira romboló és destruktív hatású lehet, mint az érdektelenség és a nemtörődömség. Isten, ha meg is bocsát az ellene elkövetett bűnökért, a másik ember irányába elkövetett bűnökért csak azok jóvátétele adhat feloldozást.

Szántál-e időt a Tóra tanulmányozására? Igyekeztél-e megismerni az isteni bölcsességet, megtudni mi is a dolgod a világon? Nem feltétlenül az a fontos, hogy az ember mennyit tanul és mennyit tud, mint az, hogy vajon a tanulás mindennapi életének része e vagy sem. Aki meg se próbálja ismerni az isteni törvényeket, úgy lehetetlen az isteni parancsolatokon nyugvó morális életet élni. 

Igyekeztél-e a „szaporodjatok és sokasodjatok” parancsát megtartani? Igyekeztél-e utódon nemzeni, hogy az emberiséget fenntartsad és ezzel biztosítsad a túlélést? Gondoskodtál e arról, hogy legyen következő generáció, aki tovább tudja folytatni azt az építkezést, melyet elődei elkezdtek?

Vártad-e a megváltást? Bizakodóan tekintettél e a jövőbe, hittél e abban, hogy az életnek van célja és értelme, nem pedig egy végtelen folyamat? Hitted e, hogy a teremtésnek célja van, Isten elvárásokat támaszt az emberiség irányába azonban az elvárások teljesítése jutalommal, azoknak megszegése pedig bűntetéssel jár?

Igyekeztél-e bölcsességre szert tenni illetve következtetést levonni a történésekből? Vajon tanultál e hibáidból, hogy legközelebb, már ne követsd el azokat? Hitted e, hogy Isten akként viselkedik irányunkba, amiként mi viseltetünk irányába? Észrevetted e, hogy Isten úgy alakította a természet törvényeit, hogy cselekedeteinknek következménye van?

És végül, félted-e az Istent, vajon észrevetted, hogy a világnak van egy teremtője, aki mindent lát és mindent hall és minden cselekedetünk fel van jegyezve?2 Vajon életedet annak tudatában élted e, hogy van nálad nagyobb erő, valaki, aki hatalmasabb nálad? Ha pedig ezeket szem előtt tartod, úgy bizonyos, hogy az első öt kérdésre is büszkén válaszolhatunk majd?

 Kövess a Facebookon is:https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/ 

1. Talmud, Sábát 31a

2.  Misna, Ávot 2:1

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr3815658848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2020.05.04. 21:11:53

Mikor a szépet megismerik,
felbukkan a rút is;
mikor a jót megismerik,
felbukkan a rossz is.
Lét és nemlét szüli egymást,
nehéz és könnyű megalkotja egymást,
hosszú és rövid alakítja egymást,
magas és mély kulcsolja egymást,
sok hang összeolvasztja egymást,
korábbi s későbbi követi egymást.
Ezért a bölcs
sürgés nélkül működik,
szó nélkül tanít,
nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik,
alkot, de művét nem birtokolja,
cselekszik, de nem ragaszkodik,
beteljesült művét nem félti,
s mert magának nem őrzi,
el se veszíti.
Tao Te King

Sok kérdés.... Sok válasz.... Sok gondolat...

Tele az emberek feje a "tudással".

"Ahol megvalósul a teljes üresség,
ott a nyugalom tisztán megmarad,
minden növekszik a maga rendjén,
az örök áramlásban körbe-halad.
Minden virul, terem,
s a kezdethez visszatér szüntelen.
A kezdethez visszatérés: a béke.
A béke: az élet visszatérte.
Az élet visszatérte: állandóság.
Az állandóság tudása: világosság.
Az állandóság nem-tudása: vakság, zűrzavar.
Aki az állandót ismeri, bölcs lesz,
aki bölcs lett, igazságos lesz,
aki igazságos lett, király lesz,
a király az eget követi,
az ég az út-at követi,
az út örökkévaló,
és minden rendjén-való“

Lao Ce

:)

midnightcoder2 2020.05.05. 08:42:45

"Becsületes voltál-e pénzügyeiddel?"
Szegény bankárok, már itt elbuknak.

"Szántál-e időt a Tóra tanulmányozására?"
És mi van, ha pont nem a Tórában van az igazság, hanem mondjuk a buddhistáknál, vagy a hinduknál, esetleg a taoistáknál ? Mesekönyveket nagyon sokan tudnak írni.

"Igyekeztél-e a „szaporodjatok és sokasodjatok” parancsát megtartani?"
Szerintem ezt picit túltolta az emberiség, ma a túlélésének a záloga inkább a sokasodás visszafogása lenne, vagy kellene még pár Földet teremteni.

"Vártad-e a megváltást?"
Erre azért vissza lehetne kérdezni: és jött ?

"Igyekeztél-e bölcsességre szert tenni illetve következtetést levonni a történésekből?"
Ja, csak nem teljesen arra jutottam amit ti gondoltatok.

"félted-e az Istent"
Eddig úgy tudtam, félni az ördögtõl kell, Isten az aki aki velünk van. Ezek szerint mégsem ?

lomposfarkas 2020.05.05. 09:30:39

@midnightcoder2:
" félni az ördögtõl kell, Isten az aki aki velünk van"
Ha összetalálkoznál az Ószövetség vérgőzös, tömegmészáros istenével, te is beszarnál :)

Mistral1011 2020.05.05. 10:29:22

@midnightcoder2: :-)

Csak az utolsó ponthoz 1 gondolás:
Az Ürdüng kísérti meg, ö csábítja "rosszra" az emberiséget/részeit... Aztán, ha ez sikerül, vagyis az ember/ek megfogadják a tanácsát - akkor meg elviszi őket örök kárhozatra, bűnhődni. Aha. Pont azért, mert jót tettem vele / megfogadtam az ő tanácsát - ezért ő meg fog büntetni...
Ez se nagyon klappol össze valahogy.
Vagy, lehet, a pokol nem is olyan rossz hely mint aminek az egyik oldal nagyon bőszen festegeti, vagy a bejutás nem úgy megy egészen mint a mostani leírásokban szerepel :-)
Mint a Három testőrben a légiós büntetőtábor... ;-)
--
Volt egy novella megboldogult legénykoromban a Galaktika sorozatban:
az időutazó visszament a teremtés környékére a Jó és Rossz csatározásához - és bizony nem a Jó győzött akkor... Ennek az eredméyne a mostani világunk - csak persze senki nem hitt neki... :-)
Meg is pörkölték az inkvizítorok rendesen.

2020.05.05. 11:38:05

Csak a kassza legyen rendben, oszt' nyílik is a mennyország kapuja :) :) :) :)

steery 2020.05.05. 11:50:49

Amikor valaki meghal, azaz a lelke véglegesen leválik a biotestéről és kirepül belőle, általában a következők történnek (nem feltétlenül ebben a sorrendben):
1. Megszakítja az agysejtekhez kapcsoló kommunikációs időszálait, az erre a célra szolgáló nano interfészek leválasztásával a lélek burkolatáról. Erre mondják azt a misztikusok, hogy elvágja az ezüstszálat, a köldökzsinórt, az élete fonalát.
2. A lélekvezérlő operációs rendszer lefuttat egy memória ellenőrzést, ami során precízen összehasonlítja a feltudati fényszál tárolóban őrzött személyiség élményfilm adattartalmát a róla folyamatosan, valós időben készített biztonsági másolattal, ami ebben a naprendszerben a Jupiter bolygó belsejében található isteni adatbankban működik és időszálas kapcsolatban van az adott lélekkel. A folyamat iszonyú gyors, becslésem szerint kb. 20 év teljes élettapasztalata átfut az ellenőrző rendszeren egy földi másodperc alatt. Erre mondják azt a misztikusok, hogy lepereg előtted az életed filmje (teljes pontossággal, tűélességgel), mivel valóban ez történik, hiszen észleled a műveletet. Amennyiben különbségeket talál a rendszer a két példány közt, arról értesíti a lélek felügyelő angyalt, aki megvizsgálja az adott helyzetet és dönt a hibakezelés mikéntjéről.
3. A lélekvezérlő engedélyezi a hozzáférést a feltudati személyiség számára a lélek érzékelőihez, hogy észlelni és tájékozódni tudjon. Idáig a biotest érzékszerveitől, az agyon keresztül érkező előszűrt, feldolgozott észleletek alapján tájékozódott, mostantól, szabad lélekként a lélekbe épített nano méretű "érzékszervek" alapján tájékozódik. Erre mondják azt a misztikusok, hogy bekapcsol valakinek a lelki látása, az igazlátása.
4. A túlvilági lélek hierarchia adminisztrációs rendszere észleli a halálesetet (jelzést kapnak a lélekvezérlőtől) és odaküldenek egy ügyeletes halál angyalt, adminisztrálni a folyamatot (hasonlóan a testet öltés során dolgozó születés angyalhoz). Ez megnyit egy térablakot a térszeparátoron keresztül, ami elválasztja ezt a három térdimenziós alteret a négy térdimenziós túltértől. Mivel odaát mások a fizikai körülmények, a túlvilág fénye átragyog ide. Erre mondják azt a misztikusok, hogy megnyílt a fénykapu, fényalagút, a mennybe vezető lépcső vagy átjáró. Ha lélek feltudati személyisége nem retten meg az életében elkövetett bűnei miatt a szembesüléstől és a számonkérés lehetőségétől (amivel életében riogatták a papok), akkor átmegy. Ha nem mer, akkor itt marad kísértetnek. A kaput ekkor bezárják és hosszabb-rövidebb időre sorsára hagyják az illetőt, amíg nem szól, hogy készen áll átmenni vagy a következő kötelező begyűjtésig, amit alkalmanként rendelnek el és olyankor az admin angyalok összefogdossák az összes csellengő lelket és erővel viszik őket ítéletre. Olyan is előfordul, hogy valaki fénykapu nélkül ugrik át a túltérbe, mert tudja a módját. Olyan is előfordul, hogy valaki térugrás közben elhibázza és belép a tértelen idősemmibe, ahol (ha nem kellően felkészült) alaposan megszívhatja, mire kikevergőzik onnan. Erre mondják azt a misztikusok, hogy a tisztítótűzbe, a purgatóriumba, a pokol tüzére került a lelke.
5. A túlvilágon szoktak az érkezők szembetalálkozni az ismerőseikkel, barátaikkal, szeretteikkel, lélek felügyelőjükkel, felettes létezőjükkel, amennyiben azok épp a túlvilágon vannak és hajlandók elébük menni, üdvözölni őket. Erre mondják azt a misztikusok, hogy a lélek üdvözül a túlvilágon. Ha nagy szemétláda voltál, csak az ellenségeid, áldozataid jelennek meg, hogy szétszívassanak és a frászt hozzák rád, meg kígyót-békát kiabáljanak rád. Itt rövid eligazítás, felvilágosítás következik, majd következik a tulajdonképpeni ítélet.
6. Az ítélet során megkérik az illetőt, hogy nézze végig újra az élete filmjét és ítélje meg önmagát: mi hogy sikerült, miben miért bukott meg, mik az erősségei, gyengeségei, miből, mit kéne még megtanulnia, majd ezek után hogyan tovább, merre, mi következzék a lélekvándorlási útvonalán? Az ítélet időtartama változó. A profik 4-5 másodperc alatt végigfutnak rajta, a bűnösök, problémások akár évekig is elmolyolhatnak vele. Senkit nem sürgetnek, mert az időnek nincs olyan jelentősége a túlvilágon, mint itt. A léleknek nem kell lélegeznie, ennie, innia, aludnia, mosakodnia, tornáznia, nem öregszik, nem fárad el (persze ettől még lehet pihenni), így ráér szembesülni az élményeivel és megtervezni a továbbiakat. Miután végzett a folyamattal, a felettes létezője, esetleg több felettese együttesen átnézik és felülvizsgálják az ítéletét és ha szükséges, kijavítják vagy elutasítják az eredményt és visszazavarják, hogy ezt vagy azt gondolja még át alaposabban. Ha nehezen halad a folyamattal, kérhet technikai, szakértői segítséget, egy bölcset, papot, szentet, felettes istent vagy lélek bírót az ítélethozatalhoz.
7. Miután ez is megvolt, mehet tovább a számára megfelelő helyre, létformába.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2020.05.05. 12:00:16

Miért hiányzik a többi vallás hozzáállása az elmúláshoz? Összehasonlítva, hogy melyikben jobb halottá válni? A cím tök általános.... hozzá lehetett volna tenni, hogy ..a Tóra tanítása szerint. ...van egy kicsi reklám szaga...
Tényleg csakis az egyenlőség nevében, ártó szándék nélkül.

Andy73 2020.05.05. 16:58:10

Tényleg érdekes kérdések, és a sorrendjük is. Én épp fordítva gondolnám a fontossági sorrendet, nálam az utolsó kérdés lenne az első, és az első az utolsó. A becsületesség persze fontos mindenben, de a pénzügyek aligha kerülhetnek az istenfélelem elé. Legalábbis ha a vallásról van szó, bármilyenről, akkor első Isten, a pénz pedig csak abból a szempontból fontos, hogy az összes többit szolgálja. A többi sorrendjéről már inkább lehetne vitatkozni, meg azon is, hogy melyik ponton mit értünk, de ez is egy érdekes tanítás.

2020.05.06. 12:38:12

@steery: te tök beteg vagy :))))))

steery 2020.05.06. 16:06:04

@Eugene Horse: Így definiálod azt, aki nem teljesen tudatlan önmagával és a világ működésével kapcsolatban? Ezek szerint az önismeret hiánya egészséges dolog?

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása