Spirituálisan is tartalmas nyaralás

0d298f3d32ae9faccaee6dc270761b83.jpg

Podcastem e heti epizódjában a nyaralásról beszélgetek majd vendégeimmel. Mármint nem arról, hogy miért jó nyaralni és miért nem, nyilvánvaló, hogy pihenésre mindannyiunknak szüksége van, az „akkumlátorokat” az ember esetén is újra kell tölteni. Számos kérdés merül fel, melyeknek mindegyikét a podcastben részletesen átbeszélem vendégeimmel, elöljáróban azonban érdekes elolvasni a lubavicsi Rebbe, Manachem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994), a chábád mozgalom vezetőjének levelét, melyet a nyári vakáció témájában 1952-ben írt iskoláskorú gyermekeknek és jesivák illetve lányiskolák tanulóinak.

Isten irgalmából

Sziván hónap, 5712 (1952 május)

Brooklyn, New York

 

Zsidó gyermekeknek, mindenhol a világon, Isten áldjon benneteket!

Áldás és béke!

 

Közeledik a nyári szünidő ideje, mikor gyermekek, fiúk és lányos a jesivákból, talmud Tóra intézményekből és iskolákból szünetre távoznak.

A nyári pihenés fontossága egyértelmű, azonban a vakáció egyes elemeit érdemes alaposan megvizsgálni. Vajon a szünidő egyben azt is jelenti, hogy felfüggesztjük a [Tóra] tanulást vagy mindössze csak a módján és mikéntjén változtatunk?

Az élőlények számára az élet nem áll meg egy pillanatig sem, így újra sem indulhat, hiszen, ha megállna, az a halált jelentené, nem pedig egy ideiglenes „pihenőt”. Az egyik fajta tevékenységről másikra való átállás lehetséges, de ez nem járhat megállással.

Például: az emberi test két legalapvetőbb szerve az agy és a szív. A szív a fizikai, az agy a spirituális, vagyis intelligens élet „otthona.” Mivel az agy és a szív irányítják a testet, így ezeket a szerveket a test „önálló uralkodóinak” is nevezhetjük. Ezek a szervek pedig nem hogy nem állnak, nem állhatnak le, de az sem fordulhat elő, hogy működésükben bármiféle változás következzék be. És mivel a többi szerv működését a szív és az agy működése vezérli, ebből következik, hogy az emberi test többi szerve, bár inaktívnak tűnik, mint például az alvás esetén, a valóságban ne hagyja abba a munkát.

Ez még nyilvánvalóbb a légzés esetén. Szakemberek megállapították, hogy alvás közben a légzés jelentősen lelassul, azonban nyilván soha nem áll le, mert az „élet lélegzetének” mindig működnie kell.

Hasonló a helyzet diákok, fiúk és lányok esetén, akik Tórát tanulnak, az „élet törvényét”, a vakáció és szünidő alatt sem állhat meg a tanulás, a parancsolatok gyakorlása, Isten ments.

A nyári vakáció alatt mindössze a tanulmányaink folytatásának módja változhat, hiszen ez egy olyan időszak, melynek során megújulhat mentális képességünk a későbbi, még intenzívebb tanulmányhoz.

Ezért barátaim, hozzunk fényt és szentséget a vakáció ideje alatt, mindig emlékezve arra, hogy ez az előkészítés és újra töltődés időszaka, melyben a tanulmányok minőségének és mennyiségének javítása a cél. Ezért ne hagyjuk, hogy ez ne a Tóra és a micvák (parancsolatok) töltsék meg gondolatainkat és cselekedetünket a minden nap, minden órájában. Ne hagyjuk, hogy egyetlen nap is elteljen az „élet lélegzete” az „élet Tórája” nélkül. Jelöljünk ki magunknak minden napra tanulnivalót Chumás (Mózes öt könyve), Misa és Talmud tanulmányozására, nem is beszélve a hászid művekről.

Kívánok mindenkinek, akik a fentieket megszívlelik, kellemes nyarat, sok sikert és pihenést, hogy megújult erővel és koncentrációval térhessünk vissza a normális körülmények közti tanuláshoz.

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/ és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on, a Youtube-on, a Deezer-en, a TuneIn Radio-n és a SoundCloud-on.               

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6715974518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása